Star Wars

Ami megmenekült a Star Wars EU-ból 1. rész


Bár a Disney a hat Star Wars mozifilm és a The Clone Wars kivételével mindent a kánonon kívülre helyezett, azért néhány dolog a sorozatnak és a filmeknek hála megmenekült. Most ezeket szedtük össze.

A Disney már januárban hírt adott arról, hogy az Expanded Universe, azaz az EU náluk teljesen más felfogásban fog működni, mint amikor még George Lucas volt az atyaúristen. Az új kánon-rendszert a Lucasfilm Story Group fogja felügyelet alatt tartani. E csapatot egyelőre Leland Chee és Pablo Hidalgo alkottja. Előbbi úriembernek köszönhetjük a korábbi, szintekre osztott kánont (G, T, C, S, N és D-kánonszint), Hidalgo pedig a Revenge of the Sith forgatásának idején futó Hyperspace-ért volt felelős, amin át az előfizetők figyelemmel kísérhették a film alakulását.

Szóval, ez a kánon-rendszer ment a levesbe, erről hivatalos tájékoztatást néhány hete kaptunk, jól fel is zúdult mindenki. Pedig a dolog valahol érthető: kreatív kontroll híján az EU igencsak elfajzott, klónozott Palpatine-októl más galaxisból érkező, az Erőre érzéketlen Árnyakig Yuuzhan Vongokig minden megjelent, és a könyvek, képregények, játékok bizony nagyon sok esetben ellentmondásba kerültek a filmekkel, nem kevésszer önmagukkal is. A The Clone Wars (A klónok háborúja) pedig még egy jó nagy lapáttal rátett erre, jött is a sok retcon (retroactive continuity, azaz visszamenőleges folytonosság, egyszerűen szólva: átírás, valamihez hozzáigazítás). Persze, az érem másik oldala, hogy nagyon jó történetek is kiestek így a kánonból. Vagy mégsem?

Ha valamit megtanulhattunk az EU harminc éves fennállásából, az az, hogy minden csapást túlél. Hiába jelenti ki Palpatine kancellár az Attack of the Clones-ban, hogy a Köztársaság csupán ezer éves, és ezalatt egyszer sem háborúzott, az EU gyorsan áthidalta a problémát. Jött a Ruusan Reformáció, ami egy csapásra biztosította, hogy kivételesen Palpatine is igazat mondjon, de olyan műveket se kelljen elfelednünk, mint a Knights of the Old Republic című videojáték, ami 4000 évvel Anakin Skywalker születése előtt játszódik, szintén a Köztársaságban.

Szóval az EU művek mindent túlélnek, és nagyon valószínű, hogy végül a Disney csapásából is kilábalnak, főleg, ha olyan emberek dolgoznak ezen, mint a The Clone Wars és a Rebels showrunnere, Dave Filoni, vagy mint a már említett Pablo Hidalgo, aki mint „két lábon járó EU-enciklopédia” segédkezik a Rebels stábjának. De nem csak a jövőbe kell tekinteni, nagyon sok elem már a múltban biztosította helyét a Disney-érában.

A legtöbb persze sok változáson ment át az eredetihez képest, máskor pedig egyszerűen csak utalásként jelennek meg, sőt, javukat voltaképpen csak a háttéranyagok ismeretében lehet leleplezni (ez utóbbi a kérdéses rész, hiszen bármikor retcon érheti őket), de akármilyen szándékkal is kerültek be a filmbe, egy biztos: eme EU-elemek már a kánon részei.

A mozifilmekbe menekült EU

A The Phantom Menace, az Attack of the Clones és a Revenge of the Sith nagyon sok EU elemet tartalmaz, főleg mert amikor ezek készültek, a kiterjesztett univerzum már felfoghatatlanul tág volt. Az ep4-5-6 értelemszerűen hátránnyal indult, hiszen a maguk korukban még alig pár könyv és képregény látott napvilágot, a videojátékok pedig annyira gyerekcipőben jártak, hogy senki sem tekintett rájuk történetmesélési médiumként. Ennek ellenére az A New Hope a ’97-es felújítás alatt több EU-s elemet is kapott, és a Return of the Jedi sem úszta meg a dolgot. Az Empire Strikes Back viszont lemarad a listáról, oda nem menekült át egy EU-s dolog sem.

Eme elemek vagy alapból jól felismerhetőek, vagy megemlítik őket a filmekben, némely esetben pedig hivatalos források (Lucas, a starwars.com) erősítik meg, hogy bizony az EU szökevényei.

The Phantom Menace (Baljós árnyak)

– A Tund bolygó nevét a fogatversenyen hallhattuk, mint Ben Quadrinaros szülővilága. A Tund először L. Neil Smith könyvében, a Lando Calrissian és ThonBoka csillagbarlangjában tűnt fel. És ha már szóba került Quadinaros, nem árt tudni róla, hogy ő egy toong, ami először a Star Wars: Droids sorozatban lett megemlítve.

Ben Quadrinaros

Ben Quadinaros a fináléja előtt.

– Ugyan csak Erőalkalmazás a Force Speed, amivel Obi-Wan és Qui-Gon lelép a droidekák elől, de voltaképpen ez is az EU-ból érkezett, méghozzá a jó öreg Jedi Knight szériából, ahol Kyle Katarnként használhattuk a nagyobb távolságok gyors áthidalására.

– Talán a legismertebb EU-ból érkezett elem a Coruscant név. Bár George Lucas már a Return of the Jedi idején tervezte a birodalmi főváros bemutatását, de a forgatókönyvben még Had Abbadonnak hívta. A Coruscant nevet Timothy Zahn adta a Birodalmi Központnak a Thrawn-trilógiában, s később Lucas ezt a nevet használta fel az ep1-ben (bár a bolygó először az ep6-ban tűnik fel a ’97-es Special Editionban).
– Ha azt hinnétek, hogy a Jedi Kódex is az ep1 találmánya, tévedtek. Erről először a West End Games által kiadott Star Wars: The Roleplaying Game-ben lehetett olvasni, amely 1987-től 1998-ig futott.
– A tatooine-i fogatverseny, azaz a Boonta Eve Classic gyökereit sem e filmben kell keresni, hanem a Star Wars: Droids című animációs sorozatban. Az A Race to the Finish című epizódjában szerepel a Boonta speeder race, amely több hasonlóságot mutat a fogatversennyel.
– A Dark Empire (Sötét Birodalom) képregény-sorozatban megjelent theelin faj többszörös túlélő. Helyét a kánonban már 1997-ben, a Return of the Jedi Special Editionnal biztosította, de a biztonság kedvéért még megjelent itt egy képviselője, Diva Shaliqua képében, illetve később a The Clone Warsban is találkozhatunk a faj tagjaival, ezt majd akkor kivesézzük.

Diva Shaliqua

Most legalább már tudjuk, Leia kitől örökölte meg bikinijét.

– Egy az EU-ban sokat használt tárgy, a Datapad is megúszta a kánonból való kiesést. Ezt először Zahn könyvében, a Birodalom örököseiben fedezhettük fel, a filmben pedig Shmi Skywalker és mások is előszeretettel használják.

Attack of the Clones (A klónok támadása)

– A film legismertebb menekültje nyilvánvalóan Aayla Secura Jedi lovag. A kékbőrű twi’leket Amy Allen alakítja, míg a karakter maga a Star Wars: Republic: Twilight című képregényből érkezett. Lucasnak annyira megtetszett a hölgy, hogy a film utóforgatásán beöltöztette az arra kelebóláló Allent – aki amúgy produkciós asszisztens, nem színész –, és felvett vele pár jelenetet. Persze, nem ez volt Secura utolsó jelenése.

Aayla Secura

A baloldali képet látva döntött úgy Lucas, hogy a twi’lek hölgynek feltétlen ott kell lennie a filmben.

– Ha valakinek tetszett Talon Karrde hajója, a Wild Karrde, annak sincs oka csüggedni. Bár pontosan ez a hajó nem jelenik meg a filmben, de amikor Anakin és Padmé hajója leszáll a Naboon, látni egy ugyanolyan Action VI transportot dokkolni – a hajótípus amúgy sűrűn megtalálható az X-Wing játékokban is.
– A Bogden, aminek holdján Darth Tyranus felbérelte Jango Fettet mintaegyednek, szintén a Droids-ból van.
– A Rishi bolygó a Sötét Erők Ébredése című regényben tűnt fel először, amiről azt a Rishi Ködöt nevezték el, aminek környékén a Kamino található – ha attól féltek, hogy ez még nem biztosítja a Rishi „túlélését”, ne aggódjatok, a bolygó később szerepet is kapott.
– Az Obi-Wan által említett Power couplingokról először a Sötét Birodalomban lehetett hallani.
– A Szeparatista Tanácsban San Hill képviseli a Bankárklánt. Ő egy muun a Muunilinstról. A bolygó szintén egy Zahn-könyvből lehet ismerős, méghozzá A múlt kísértéséből.
– Darth Sidious és tanítványa a film végén Coruscant ipari negyedében találkozik. Ez a terület a Jedi Knight: Dark Forces II-ből származik, annak is az alternatív, sötét oldali befejezéséből. A különbség csak annyi, hogy amit az ep2-ben LiMerge Erőműnek hívnak, az a Jedi Knight-ban a Császári Palota volt.

Works district

Szépen kikupálták a Birodalom idejére a környéket.

– Az, ahogy Obi-Wan elhárítja a fénykarddal az Erővillámokat, szintén EU eredetű. Joruus C’baoth csinált ilyet Az utolsó parancs című Zahn-könyvben.

Revenge of the Sith (A Sith-ek bosszúja)

– Visszatér Aayla Secura, és itt zárul le a képregény-figura élete, amikor a 66-os parancs folyamán a klónok többször hátba lövik.
– Secura mestere Quinlan Vos volt, akinek harci ténykedését Obi-Wan megemlíti a film folyamán. Sokáig úgy volt, hogy a Kashyyykon láthatjuk majd, amikor a 66-os parancs keretében meghal, ám a jelenetet végül nem forgatták le. Persze Vos nem csak említés szintjén maradhatott meg a kánonban.
– Secura és Vos mellett pedig van még egy képregényből érkezett Jedi lovag, bár ha nem elég nagy a tévénk, és pont rosszkor pislogunk, szépen elszalasztjuk. Amikor legelőször látjuk Kashyyykot, egy katamarán és két szitakötő-szerű can-cell repül be a képbe. Az egyik hátán ott ül Tsui Choi Jedi mester, akivel a Jedi Council: Acts of War című képregényben ismerkedhettünk meg.

Tsui Choi

Eredendően a Jedi Tanácsba szánták Tsui Choi mestert, de mivel Shaak Tit végül Grievous nem ölte meg, így szegény Choi csak a Kashyyykon tűnik fel egy pillanatra.

– A Juggernaut tank eredetileg az ep5-ben debütált AT-AT birodalmi lépegetők egyik terve volt, de később megjelent az EU-ban, például az X-Szárnyúak: Zsivány kommandó és a Sötétkard című regényekben. A filmben pedig a kashyyyki csatában tűnnek fele eme óriás hadigépezetek. Érdekesség e a tanknak, hogy az EU típusbeli különbséget tesz a két varriáns között: a könyvekbeli a Heavy Assault Vehicle/wheeled A5 Juggernaut, míg a filmbeli az A6-os változat.
– Alderaan ugyan az ep4-ben jelent meg először (és kronológiai sorrendben utoljára), a felszínét csak az ep3-ban láthattuk meg. Az itt feltűnő város, Aldera először 1995-ben jelent meg a The Illustrated Star Wars Universe című könyvben, akkor még Ralph McQuarrie illusztrációjával ábrázolva, míg az első történet, amiben szerepelt, az Éden pokla című Han Solo-könyv volt ’97-ben.

– Szintén a Jedi Knight egyik Erőalkalmazását használja Dooku Obi-Wanon az ep3-ban, méghozzá a Force Gripet.

force grip

Dooku is szeret a Jedi Knight-tal játszani.

– A Grievous tábornok által használt wheel bike ugyanaz a gépezet, mint amit Jann Tosh használ a Droidsban. Az EU azonban itt is tett egy apró típuskülönbséget: Grievous wheel bike-ja Tsmeu-6, míg Toshé 48 Roller.
– A rajongói társulásként indult 501-es légió a szó szoros értelemében nem EU elem, de korábban már szerepeltek A túlélők keresése című könyvben (aztán pedig más művekben), és csak azután kerültek át a Revenge of the Sith-be, válva ezzel örökre a Star Wars kánon részévé – később ezt a helyüket a The Clone Warsban alaposan megerősítették.

A New Hope (Egy új remény)

– Látható egy Swoop bike, amint majdnem elgázol egy rontót, a rajta lovagló jawák legnagyobb örömére. A robogó ugyan kitér, de ezzel a manőverrel szépen benne ragadt A Birodalom árnyai című könyvből, videojátékból és képregényből ismerős, oly jellegzetes jármű.
– Szintén A Birodalom árnyaiból maradt ránk Dash Rendar hajója, az Outraider. Ráadásul ezúttal nem arról van szó, mint a Wild Karrde esetében, hogy csak egy ugyanolyan típusú YT-2400-ast látni, az ott tényleg az Outraider, ezt hivatalosan is megerősítették anno.

Outraider Mos Eisley

Balra az a fényes légypiszok az Outraider. Épp időben lép le a Tatooine-ról

– Az ASP-szériájú droid is A Birodalom árnyai menekültje.

ASP-series droids

Hogy ebből az egyszerű rakodó-droidból mennyit le kellett lőni a Shadow of the Empire című játékban.

– És még egy kicsit a Shadow of the Empire-ből: a Sentinel-osztályú csapatszállító hajót is ebben a cross-médiás műremekben láthattuk először. Az ep4-ben a dewback jelenetben és Mos Eisley fölött is látni belőle.

Return of the Jedi (A Jedi visszatér)

– Nem az ep1 és nem is a TCW volt az, amibe először belepottyant a theelin, hanem az ep6 SE változata. Rystáll Sant képviseli a fajt, Jabba palotájában táncol Max Reebo bandájában.

Rystáll Sant

Jabba egyik egzotikus táncosnője.

A háttéranyagok szökevényei

Vannak olyan elemei a filmeknek, amiket eredendően nem az EU-ból merítettek, hanem később retcon érte ezeket az elemeket, hogy ezzel igazítsák hozzá azt a kibővített univerzumhoz. Ezek feltételezhetően (de egyelőre nem bizonyíthatóan) mára elvesztették jelentőségüket, hiszen a filmek és hivatalos források egyiket sem igazolják, s amikhez kötődnek, az már nem képezi a kánon részét.

– Ebenn Q3 Baobab neve valószínűleg csak az olyan megszállottaknak mond valamit, akik álmukból felkelve is felsorolják jobbról balra azok nevét, akik részt vettek Qui-Gon Jinn temetésén. Baobab mondjuk pont nincs ott, ő ama fogadóbizottság tagja, akik a frissen hivatalba lépett Palpatine kancellárt és a Jedi Tanácsot üdvözlik a Naboon az ep1 végén. Személye két jelentőséggel bír: az egyik, hogy a Star Wars filmek hangmérnöke, Ben Burt játssza, a másik, hogy tagja annak a Baobab-családnak, akikkel a Droidsban futhattunk össze.

Baobab

A középső szakállas pofa Ben Burt hangmérnök. Balra mellette Rick McCallum, a film producere.

– Az ep3-ban a Palpatine irodájában látható dombormű neve Great Hyperspace War Bas-Relief. A Nagy Hiperűrháborúról a Tales of the Jedi képregény-sorozatban olvashatunk – a nevet már jóval a film elkészülte után kapta, eredetileg csak egy Jedi-Sith konfliktust akartak megörökíteni az alkotók.

Great Hyperspace War Bas-Relief

Egy másik elmélet szerint a dombormű a ruusani csatát ábrázolja.

– Nee Alavar faját tekintve egy lorrdian, velük a Han Solo bosszúja című könyvben ismerkedhettünk meg.
– Darth Vader Cin Dralligot és két padawant a Room of a Thousand Fountains nevű Jedi Templombeli szobában vág le, amely a Jedi növendékek: Az ébredő erő című novellából lehet ismerős. Az eseményt láthatjuk hologram formájában, amikor Obi-Wan visszanézi a biztonsági felvételeket, de maga a szoba nem látszik, úgyhogy kénytelenek vagyunk bemondásra elhinni, hogy az az a szoba.
– A Kashyyykon megjelenik Salporin A Birodalom örököseiből. Legalábbis a film premierje után így nevezték el az egyik noname wookiee-t.
– Ugyanígy retcon hatására jelent meg az ep3-ban Olana Chion Jedi lovag, a Jedi növendékek: Harc az igazságért című novellából.

Érdekességek a végére

A végére hagytam néhány olyan EU-s jelenlétet, amely ugyan nem emelik az adott szereplőt, tárgyat vagy eseményt a kánonba vissza, de megemlíteni érdemes.

– Hiszitek vagy sem, de a Birodalom árnyaiban szereplő Xizor herceg kameózik egyet az ep1-ben, méghozzá a fogatverseny alatt. Míg a fogatverseny arénájában a nézők java csak fülpiszkáló volt, Xizor több helyen is feltűnik, mint Micro-machine játékfigura.

princess xizor

Xzor herceg és ikertestvére a fogatverseny fülpiszka közönségében.

– Darth Maul nehezen tagadhatná, hogy duplapengéjű fénykardját a Tales of the Jedi képregény-sorozat két részében, a Dark Lords of the Sith-ben és a The Sith Warban fontos szerepet betöltő Exar Kuntól csaklizta el.
– Dex ebédlője gyanúsan emlékeztet egy másik étteremre, ami a Droidsban tűnt fel.
– Yoda repülő stokija és Cliegg Lars tolószéke is bír EU-s vonatkozással. Ilyet a Star Warsban először a Tales of the Jedi: The Golden Age of the Sith-ben láthattunk – ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy ez a cucc általános sci-fis találmány, szóval nem feltétlen az EU ihlette.
– Az ep2-ben az Outlander Club hátterében látható egy felvétel egy fogatversenyről, ami emlékeztet a Star Wars: Episode I Racer című játékra.
– Amikor Yoda búcsúzik Tarfull-tól és Chewie-től, a törzsfőnök wookie Chewie apja, Attichitcuk, vagy ismertebb nevén Itchy hangján „szólal” meg. A kissé perverz vén wookiee-t a méltán hírhedt, vígjátéknak semmiképpen sem utolsó Holiday Specialban láthattuk olyan dolgok diszkrét megtétele közben, amit álmunkban sem gondoltunk volna egy Star Wars filmről. A jelmezét amúgy használták is a kashyyyk-i jelenetek leforgatásánál egy ágyúplatformnál, de a felvétel végül nem került be az ep3-ba.

Itchy

Itchy sok rajongó szívébe belopta magát.

– Nem csak Darth Maul kardját ihlette az EU, hanem Darth Tyranusét is, az övét Darth Bane fegyveréről mintázták.
– Plo Koon’s Delta-7 Aethersprite-osztályú vadászgépét, amiben utoléri a 66-os parancs, Anakin hasonló típusú, de erősen módosított gépéről, az Azure Angelről mintázták, amit a Tartakovsky-féle Clone Warsban használt.
– A George Lucas által megformált Papanoida báró eredetileg wroonian volt, akikkel a Marvel egyik képregényében, a Star Wars 7: New Planets, New Perils!-ben találkozhattunk. Ezt később azonban retcon érte a The Clone Warsban.
– Érdemes megemlíteni a Star Wars világának köznapi nyelvét, az Aurebesh-t. Bár magát a nyelv írott formáját először a Return of the Jediban láthattuk, ott valójában egymásra hánytak pár szimbólumot, aztán csókolom. Először a West End Games készítette el az Aurebesh ABC-t a szerepjátékaihoz, amit aztán az ep1-2-3-ban, a The Clone Wars és az ep4-5-6 néhány új jeleneténél (pl. a 2004-es DVD kiadásnál) felhasználtak, így azok már valódi fordításai az angol szavaknak.
– Van pár karakter, akiket ugyan a filmekhez alkottak meg, de így vagy úgy előbb jelentek meg az EU-ban. A két legnevesebb Boba Fett és Grievous. Előbbi a Holiday Specialban bukkant fel először, míg utóbbi a Clone Warsban.

Ezek menekültek hát meg a mozifilmeknek hála. A délután sorra kerülő folytatásban pedig összeszedjük azokat az EU-elemeket, amik a The Clone Wars sorozatnak köszönhetően úszta meg a Disney csapását.

May the 4th be with you!


723 hozzászólás on Ami megmenekült a Star Wars EU-ból 1. rész

 1. Dob

  Aurra Sing? Ő is az EU-ból került át az EP1-be, és utána a Clone Warsba is nem?

 2. Aurra Sing nem EU karakter, bár valahogy ez terjedt el róla. Singet Doug Chiang, az ep1-2 és most az ep7 látványtervezője alkotta meg, mint egy “Boba Fett”-szerű karaktert. Amikor Lucas kért néhány extra karaktert a fogatversenyhez, akkor használták fel.
  Aurra ezzel az egy jelenésével – és mert a Lucasfilm jól promotálta – hamar nagy népszerűségre tett szert, meg is maradt az EU-ban. Ám a TCW nem használta fel az EU-s történetét (egykori Jedi), csupán csak egy fejvadász lett, ezt azonban még Chang találta ki neki az ep1-hez. Ezért nem került fel se erre, se a 2. rész listájára.

 3. Thanks for helping out, excellent info. The surest way to be deceived is to think oneself cleverer than the others. by La Rochefoucauld.

 4. Thank you, I have just been searching for information about this subject for ages and yours is the best I ave found out till now. But, what about the conclusion? Are you sure concerning the source?

 5. Very nice post and right to the point. I don at know if this is really the best place to ask but do you people have any ideea where to hire some professional writers? Thanks

 6. Your posts customarily consist of a correct amount of truly up to date information. Everyplace accomplish you extend up with this? Emphatically declaring you are fantastically creative. Thanks again

 7. What? Happening i am new to this, I stumbled upon this I ave found It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Great job.

 8. Rice earned this name due to his skill and success in the new cheap nike jerseys season is doomed to suffer from the much feared lockout.

 9. you are really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you ave done a wonderful job on this topic!

 10. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content!

 11. Thanks, I ave recently been searching for facts about this subject for ages and yours is the best I ave found so far.

 12. I truly appreciate this post. I ave been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thanks again

 13. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 14. whoah this weblog is great i really like studying your articles. Stay up the great work! You already know, lots of persons are looking round for this information, you can aid them greatly.

 15. Im no expert, but I think you just crafted a very good point point. You definitely understand what youre talking about, and I can truly get behind that. Thanks for being so upfront and so truthful.

 16. This is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Short but very precise info Many thanks for sharing this one. A must read post!

 17. What as Happening i am new to this, I stumbled upon this I ave found It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Good job.

 18. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You cann at imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 19. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 20. SARIT Yap Malzemeleri dikenli tel Kocaeli, Izmit, Derince ve evresinde it Sistemleri Panel it rg Tel Kafesli Tel Dikenli Tel Jiletli Tel Fileli Tel Ferforje Sarit

 21. You have a special writing talent I ave seen a few times in my life. I agree with this content and you truly know how to put your thoughts into words.

 22. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!

 23. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 24. It as hard to find well-informed people for this topic, but you seem like you know what you are talking about! Thanks

 25. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

 26. Thanks , I ave recently been looking for info about this subject for ages and yours is the best I have discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 27. You may find two to three new levels inside L. a. Weight loss and any one someone is incredibly important. Initial stage may be real melting away rrn the body. lose weight

 28. So pleased to possess discovered this submit.. I appreciate you posting your perspective.. Recognize the value of the entry you available.. So pleased to get identified this post..

 29. This is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read post!

 30. Normally I don at learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite nice article.

 31. Terrific work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site. Thanks =)

 32. Ollie Bizarro Everything is very open with a precise description of the issues. It was definitely informative. Your site is extremely helpful. Thanks for sharing!

 33. This unique blog is no doubt awesome and also factual. I have found many helpful tips out of this amazing blog. I ad love to return every once in a while. Thanks!

 34. It as nearly impossible to locate knowledgeable men and women about this subject, but you seem to become what occurs you are coping with! Thanks

 35. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 36. Nothing can be authentic. Gain access to coming from wherever this resonates along with ideas or even heats up the mind.

 37. Your style is really unique in comparison to other people I ave read stuff from. Thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

 38. Wonderful post! We will be linking to this great content on our site. Keep up the good writing.

 39. You completed a number of good points there. I did a search on the subject matter and found the majority of people will go along with with your blog.

 40. Usually I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 41. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 42. I simply could not go away your website prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual info a person provide for your visitors? Is gonna be again steadily to check out new posts.

 43. You have made some good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 44. Ultimately, an issue that I am passionate about. I have looked for data of this caliber for the very last various hrs. Your website is tremendously appreciated.

 45. You have made some good points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 46. You have made some decent points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 47. Very good information. Lucky me I came across your website by accident (stumbleupon). I ave saved it for later!

 48. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 49. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 50. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyded surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 51. Usually I don at read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, very nice article.

 52. You made some nice points there. I looked on the internet for the issue and found most persons will consent with your site.

 53. It?s actually a cool and useful piece of information. I?m satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 54. It as onerous to search out knowledgeable folks on this subject, however you sound like you realize what you are talking about! Thanks

 55. Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 56. Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Much thanks again. Really Great.

 57. Terrific work! This is the type of info that should be shared across the web. Disgrace on Google for no longer positioning this put up higher! Come on over and discuss with my web site. Thank you =)

 58. I will right away grab your rss feed as I can at in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you ave any? Kindly allow me know in order that I may subscribe. Thanks.

 59. Usually I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite great article.

 60. Hiya! Quick question that’s entirely off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My weblog looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to
  find a theme or plugin that might be able to resolve
  this issue. If you have any suggestions, please share.
  Cheers!

 61. Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my website something like that. Can I include a fragment of your post to my blog?

 62. You made some decent points there. I looked on the internet for the subject matter and found most individuals will approve with your site.

 63. Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my website. Thanks =)

 64. They replicate the worldwide attraction of our dual Entire world Heritage sectors which have been attributed to boosting delegate figures, she said.

 65. wonderful points altogether, you just gained a new reader. What might you recommend in regards to your submit that you just made some days ago? Any certain?

 66. Your style is so unique compared to other people I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I all just book mark this web site.

 67. Thank you for what you might have. This really is the most effective submit IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžve read

 68. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

 69. I was recommended this web position by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as rejection one to boot get such detailed concerning my problem. You are amazing! Thanks!

 70. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I ave truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I all be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 71. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 72. If you are ready to watch comical videos online then I suggest you to visit this web page, it consists of really thus funny not only videos but also extra data.

 73. Supporting the weblog.. thanks alot Is not it superb whenever you uncover a good publish? Loving the publish.. cheers Adoring the weblog.. pleased

 74. Keep up the excellent piece of work, I read few content on this internet site and I believe that your web blog is really interesting and has bands of excellent info.

 75. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod as. It works well, but isn at as fast as Safari, and has a clunkier interface.

 76. You made some clear points there. I did a search on the subject and found most individuals will agree with your site.

 77. Please forgive my English.It as really a great and helpful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 78. Usually I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great post.

 79. This very blog is obviously entertaining and besides informative. I have chosen a bunch of interesting stuff out of this amazing blog. I ad love to visit it again soon. Cheers!

 80. This blog is no doubt educating as well as informative. I have picked helluva helpful things out of this source. I ad love to return again and again. Thanks a bunch!

 81. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 82. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 83. you have an amazing blog here! would you prefer to make some invite posts on my weblog?

 84. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 85. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 86. Superb weblog here! Also your web site loads up quick! What host are you utilizing? Can I get your affiliate link to your host? I wish my internet site loaded up as rapidly as yours lol

 87. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 88. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 89. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 90. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 91. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 92. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 93. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 94. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 95. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 96. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 97. This particular blog is obviously entertaining as well as informative. I have found a lot of interesting things out of this blog. I ad love to go back every once in a while. Cheers!

 98. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 99. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 100. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 101. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 102. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 103. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 104. Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance

 105. I will immediately grasp your rss as I can at in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you ave any? Please let me know so that I could subscribe. Thanks.

 106. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 107. LMFAO is a I really appreciate this post. I?ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 108. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

 109. obviously like your web site but you need to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the reality on the other hand I’ll certainly come back again.

 110. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 111. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 112. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 113. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 114. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 115. Howdy very cool site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds additionally…I’m glad to seek out a lot of useful information here within the publish, we’d like work out extra techniques in this regard, thanks for sharing.

 116. Fantastic site. Plenty of useful info here. I am sending it to some buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thank you to your sweat!

 117. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 118. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 119. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 120. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 121. Appreciate it for helping out, excellent information. “It does not do to dwell on dreams and forget to live.” by J. K. Rowling.

 122. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch! “Curiosity will conquer fear even more than bravery will.” by James Stephens.

 123. You are my aspiration , I own few web logs and often run out from to post .I think this site contains some rattling excellent information for everyone. “A kiss, is the physical transgression of the mental connection which has already taken place.” by Tanielle Naus.

 124. Good – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 125. Tremendous issues here. I am very glad to see your article. Thank you so much and I am looking forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 126. You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your heart. “He never is alone that is accompanied with noble thoughts.” by Fletcher.

 127. Nice blog right here! Additionally your web site a lot up fast! What web host are you the use of? Can I get your affiliate hyperlink for your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 128. Wanted to drop a remark and let you know your Feed isnt working today. I tried adding it to my Yahoo reader account but got absolutely nothing.

 129. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 130. There is certainly apparently quite a bit to realize about this. I suppose you made some superior points in characteristics also.

 131. I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 132. If I start a blog on Myspace, will it get listed in search engines like Google? If so, is there a way to keep them from being crawled?.. Thank you.

 133. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 134. Thanks for every other excellent article. The place else may just anybody get that type of info in such an ideal means of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such info.

 135. we came across a cool site that you simply may well take pleasure in. Take a appear should you want

 136. magnificent points altogether, you simply gained a brand new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?

 137. Your style is very unique compared to other people I ave read stuff from. Thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just bookmark this page.

 138. Piece of writing writing is also a excitement, if you be acquainted with afterward you can write or else it is complicated to write.

 139. Paragraph writing is also a fun, if you be acquainted with afterward you can write or else it is complicated to write.

 140. This blog was how do you say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Thanks a lot!

Comments are closed.