Star Wars

Ami megmenekült a Star Wars EU-ból 1. rész


Bár a Disney a hat Star Wars mozifilm és a The Clone Wars kivételével mindent a kánonon kívülre helyezett, azért néhány dolog a sorozatnak és a filmeknek hála megmenekült. Most ezeket szedtük össze.

A Disney már januárban hírt adott arról, hogy az Expanded Universe, azaz az EU náluk teljesen más felfogásban fog működni, mint amikor még George Lucas volt az atyaúristen. Az új kánon-rendszert a Lucasfilm Story Group fogja felügyelet alatt tartani. E csapatot egyelőre Leland Chee és Pablo Hidalgo alkottja. Előbbi úriembernek köszönhetjük a korábbi, szintekre osztott kánont (G, T, C, S, N és D-kánonszint), Hidalgo pedig a Revenge of the Sith forgatásának idején futó Hyperspace-ért volt felelős, amin át az előfizetők figyelemmel kísérhették a film alakulását.

Szóval, ez a kánon-rendszer ment a levesbe, erről hivatalos tájékoztatást néhány hete kaptunk, jól fel is zúdult mindenki. Pedig a dolog valahol érthető: kreatív kontroll híján az EU igencsak elfajzott, klónozott Palpatine-októl más galaxisból érkező, az Erőre érzéketlen Árnyakig Yuuzhan Vongokig minden megjelent, és a könyvek, képregények, játékok bizony nagyon sok esetben ellentmondásba kerültek a filmekkel, nem kevésszer önmagukkal is. A The Clone Wars (A klónok háborúja) pedig még egy jó nagy lapáttal rátett erre, jött is a sok retcon (retroactive continuity, azaz visszamenőleges folytonosság, egyszerűen szólva: átírás, valamihez hozzáigazítás). Persze, az érem másik oldala, hogy nagyon jó történetek is kiestek így a kánonból. Vagy mégsem?

Ha valamit megtanulhattunk az EU harminc éves fennállásából, az az, hogy minden csapást túlél. Hiába jelenti ki Palpatine kancellár az Attack of the Clones-ban, hogy a Köztársaság csupán ezer éves, és ezalatt egyszer sem háborúzott, az EU gyorsan áthidalta a problémát. Jött a Ruusan Reformáció, ami egy csapásra biztosította, hogy kivételesen Palpatine is igazat mondjon, de olyan műveket se kelljen elfelednünk, mint a Knights of the Old Republic című videojáték, ami 4000 évvel Anakin Skywalker születése előtt játszódik, szintén a Köztársaságban.

Szóval az EU művek mindent túlélnek, és nagyon valószínű, hogy végül a Disney csapásából is kilábalnak, főleg, ha olyan emberek dolgoznak ezen, mint a The Clone Wars és a Rebels showrunnere, Dave Filoni, vagy mint a már említett Pablo Hidalgo, aki mint „két lábon járó EU-enciklopédia” segédkezik a Rebels stábjának. De nem csak a jövőbe kell tekinteni, nagyon sok elem már a múltban biztosította helyét a Disney-érában.

A legtöbb persze sok változáson ment át az eredetihez képest, máskor pedig egyszerűen csak utalásként jelennek meg, sőt, javukat voltaképpen csak a háttéranyagok ismeretében lehet leleplezni (ez utóbbi a kérdéses rész, hiszen bármikor retcon érheti őket), de akármilyen szándékkal is kerültek be a filmbe, egy biztos: eme EU-elemek már a kánon részei.

A mozifilmekbe menekült EU

A The Phantom Menace, az Attack of the Clones és a Revenge of the Sith nagyon sok EU elemet tartalmaz, főleg mert amikor ezek készültek, a kiterjesztett univerzum már felfoghatatlanul tág volt. Az ep4-5-6 értelemszerűen hátránnyal indult, hiszen a maguk korukban még alig pár könyv és képregény látott napvilágot, a videojátékok pedig annyira gyerekcipőben jártak, hogy senki sem tekintett rájuk történetmesélési médiumként. Ennek ellenére az A New Hope a ’97-es felújítás alatt több EU-s elemet is kapott, és a Return of the Jedi sem úszta meg a dolgot. Az Empire Strikes Back viszont lemarad a listáról, oda nem menekült át egy EU-s dolog sem.

Eme elemek vagy alapból jól felismerhetőek, vagy megemlítik őket a filmekben, némely esetben pedig hivatalos források (Lucas, a starwars.com) erősítik meg, hogy bizony az EU szökevényei.

The Phantom Menace (Baljós árnyak)

– A Tund bolygó nevét a fogatversenyen hallhattuk, mint Ben Quadrinaros szülővilága. A Tund először L. Neil Smith könyvében, a Lando Calrissian és ThonBoka csillagbarlangjában tűnt fel. És ha már szóba került Quadinaros, nem árt tudni róla, hogy ő egy toong, ami először a Star Wars: Droids sorozatban lett megemlítve.

Ben Quadrinaros

Ben Quadinaros a fináléja előtt.

– Ugyan csak Erőalkalmazás a Force Speed, amivel Obi-Wan és Qui-Gon lelép a droidekák elől, de voltaképpen ez is az EU-ból érkezett, méghozzá a jó öreg Jedi Knight szériából, ahol Kyle Katarnként használhattuk a nagyobb távolságok gyors áthidalására.

– Talán a legismertebb EU-ból érkezett elem a Coruscant név. Bár George Lucas már a Return of the Jedi idején tervezte a birodalmi főváros bemutatását, de a forgatókönyvben még Had Abbadonnak hívta. A Coruscant nevet Timothy Zahn adta a Birodalmi Központnak a Thrawn-trilógiában, s később Lucas ezt a nevet használta fel az ep1-ben (bár a bolygó először az ep6-ban tűnik fel a ’97-es Special Editionban).
– Ha azt hinnétek, hogy a Jedi Kódex is az ep1 találmánya, tévedtek. Erről először a West End Games által kiadott Star Wars: The Roleplaying Game-ben lehetett olvasni, amely 1987-től 1998-ig futott.
– A tatooine-i fogatverseny, azaz a Boonta Eve Classic gyökereit sem e filmben kell keresni, hanem a Star Wars: Droids című animációs sorozatban. Az A Race to the Finish című epizódjában szerepel a Boonta speeder race, amely több hasonlóságot mutat a fogatversennyel.
– A Dark Empire (Sötét Birodalom) képregény-sorozatban megjelent theelin faj többszörös túlélő. Helyét a kánonban már 1997-ben, a Return of the Jedi Special Editionnal biztosította, de a biztonság kedvéért még megjelent itt egy képviselője, Diva Shaliqua képében, illetve később a The Clone Warsban is találkozhatunk a faj tagjaival, ezt majd akkor kivesézzük.

Diva Shaliqua

Most legalább már tudjuk, Leia kitől örökölte meg bikinijét.

– Egy az EU-ban sokat használt tárgy, a Datapad is megúszta a kánonból való kiesést. Ezt először Zahn könyvében, a Birodalom örököseiben fedezhettük fel, a filmben pedig Shmi Skywalker és mások is előszeretettel használják.

Attack of the Clones (A klónok támadása)

– A film legismertebb menekültje nyilvánvalóan Aayla Secura Jedi lovag. A kékbőrű twi’leket Amy Allen alakítja, míg a karakter maga a Star Wars: Republic: Twilight című képregényből érkezett. Lucasnak annyira megtetszett a hölgy, hogy a film utóforgatásán beöltöztette az arra kelebóláló Allent – aki amúgy produkciós asszisztens, nem színész –, és felvett vele pár jelenetet. Persze, nem ez volt Secura utolsó jelenése.

Aayla Secura

A baloldali képet látva döntött úgy Lucas, hogy a twi’lek hölgynek feltétlen ott kell lennie a filmben.

– Ha valakinek tetszett Talon Karrde hajója, a Wild Karrde, annak sincs oka csüggedni. Bár pontosan ez a hajó nem jelenik meg a filmben, de amikor Anakin és Padmé hajója leszáll a Naboon, látni egy ugyanolyan Action VI transportot dokkolni – a hajótípus amúgy sűrűn megtalálható az X-Wing játékokban is.
– A Bogden, aminek holdján Darth Tyranus felbérelte Jango Fettet mintaegyednek, szintén a Droids-ból van.
– A Rishi bolygó a Sötét Erők Ébredése című regényben tűnt fel először, amiről azt a Rishi Ködöt nevezték el, aminek környékén a Kamino található – ha attól féltek, hogy ez még nem biztosítja a Rishi „túlélését”, ne aggódjatok, a bolygó később szerepet is kapott.
– Az Obi-Wan által említett Power couplingokról először a Sötét Birodalomban lehetett hallani.
– A Szeparatista Tanácsban San Hill képviseli a Bankárklánt. Ő egy muun a Muunilinstról. A bolygó szintén egy Zahn-könyvből lehet ismerős, méghozzá A múlt kísértéséből.
– Darth Sidious és tanítványa a film végén Coruscant ipari negyedében találkozik. Ez a terület a Jedi Knight: Dark Forces II-ből származik, annak is az alternatív, sötét oldali befejezéséből. A különbség csak annyi, hogy amit az ep2-ben LiMerge Erőműnek hívnak, az a Jedi Knight-ban a Császári Palota volt.

Works district

Szépen kikupálták a Birodalom idejére a környéket.

– Az, ahogy Obi-Wan elhárítja a fénykarddal az Erővillámokat, szintén EU eredetű. Joruus C’baoth csinált ilyet Az utolsó parancs című Zahn-könyvben.

Revenge of the Sith (A Sith-ek bosszúja)

– Visszatér Aayla Secura, és itt zárul le a képregény-figura élete, amikor a 66-os parancs folyamán a klónok többször hátba lövik.
– Secura mestere Quinlan Vos volt, akinek harci ténykedését Obi-Wan megemlíti a film folyamán. Sokáig úgy volt, hogy a Kashyyykon láthatjuk majd, amikor a 66-os parancs keretében meghal, ám a jelenetet végül nem forgatták le. Persze Vos nem csak említés szintjén maradhatott meg a kánonban.
– Secura és Vos mellett pedig van még egy képregényből érkezett Jedi lovag, bár ha nem elég nagy a tévénk, és pont rosszkor pislogunk, szépen elszalasztjuk. Amikor legelőször látjuk Kashyyykot, egy katamarán és két szitakötő-szerű can-cell repül be a képbe. Az egyik hátán ott ül Tsui Choi Jedi mester, akivel a Jedi Council: Acts of War című képregényben ismerkedhettünk meg.

Tsui Choi

Eredendően a Jedi Tanácsba szánták Tsui Choi mestert, de mivel Shaak Tit végül Grievous nem ölte meg, így szegény Choi csak a Kashyyykon tűnik fel egy pillanatra.

– A Juggernaut tank eredetileg az ep5-ben debütált AT-AT birodalmi lépegetők egyik terve volt, de később megjelent az EU-ban, például az X-Szárnyúak: Zsivány kommandó és a Sötétkard című regényekben. A filmben pedig a kashyyyki csatában tűnnek fele eme óriás hadigépezetek. Érdekesség e a tanknak, hogy az EU típusbeli különbséget tesz a két varriáns között: a könyvekbeli a Heavy Assault Vehicle/wheeled A5 Juggernaut, míg a filmbeli az A6-os változat.
– Alderaan ugyan az ep4-ben jelent meg először (és kronológiai sorrendben utoljára), a felszínét csak az ep3-ban láthattuk meg. Az itt feltűnő város, Aldera először 1995-ben jelent meg a The Illustrated Star Wars Universe című könyvben, akkor még Ralph McQuarrie illusztrációjával ábrázolva, míg az első történet, amiben szerepelt, az Éden pokla című Han Solo-könyv volt ’97-ben.

– Szintén a Jedi Knight egyik Erőalkalmazását használja Dooku Obi-Wanon az ep3-ban, méghozzá a Force Gripet.

force grip

Dooku is szeret a Jedi Knight-tal játszani.

– A Grievous tábornok által használt wheel bike ugyanaz a gépezet, mint amit Jann Tosh használ a Droidsban. Az EU azonban itt is tett egy apró típuskülönbséget: Grievous wheel bike-ja Tsmeu-6, míg Toshé 48 Roller.
– A rajongói társulásként indult 501-es légió a szó szoros értelemében nem EU elem, de korábban már szerepeltek A túlélők keresése című könyvben (aztán pedig más művekben), és csak azután kerültek át a Revenge of the Sith-be, válva ezzel örökre a Star Wars kánon részévé – később ezt a helyüket a The Clone Warsban alaposan megerősítették.

A New Hope (Egy új remény)

– Látható egy Swoop bike, amint majdnem elgázol egy rontót, a rajta lovagló jawák legnagyobb örömére. A robogó ugyan kitér, de ezzel a manőverrel szépen benne ragadt A Birodalom árnyai című könyvből, videojátékból és képregényből ismerős, oly jellegzetes jármű.
– Szintén A Birodalom árnyaiból maradt ránk Dash Rendar hajója, az Outraider. Ráadásul ezúttal nem arról van szó, mint a Wild Karrde esetében, hogy csak egy ugyanolyan típusú YT-2400-ast látni, az ott tényleg az Outraider, ezt hivatalosan is megerősítették anno.

Outraider Mos Eisley

Balra az a fényes légypiszok az Outraider. Épp időben lép le a Tatooine-ról

– Az ASP-szériájú droid is A Birodalom árnyai menekültje.

ASP-series droids

Hogy ebből az egyszerű rakodó-droidból mennyit le kellett lőni a Shadow of the Empire című játékban.

– És még egy kicsit a Shadow of the Empire-ből: a Sentinel-osztályú csapatszállító hajót is ebben a cross-médiás műremekben láthattuk először. Az ep4-ben a dewback jelenetben és Mos Eisley fölött is látni belőle.

Return of the Jedi (A Jedi visszatér)

– Nem az ep1 és nem is a TCW volt az, amibe először belepottyant a theelin, hanem az ep6 SE változata. Rystáll Sant képviseli a fajt, Jabba palotájában táncol Max Reebo bandájában.

Rystáll Sant

Jabba egyik egzotikus táncosnője.

A háttéranyagok szökevényei

Vannak olyan elemei a filmeknek, amiket eredendően nem az EU-ból merítettek, hanem később retcon érte ezeket az elemeket, hogy ezzel igazítsák hozzá azt a kibővített univerzumhoz. Ezek feltételezhetően (de egyelőre nem bizonyíthatóan) mára elvesztették jelentőségüket, hiszen a filmek és hivatalos források egyiket sem igazolják, s amikhez kötődnek, az már nem képezi a kánon részét.

– Ebenn Q3 Baobab neve valószínűleg csak az olyan megszállottaknak mond valamit, akik álmukból felkelve is felsorolják jobbról balra azok nevét, akik részt vettek Qui-Gon Jinn temetésén. Baobab mondjuk pont nincs ott, ő ama fogadóbizottság tagja, akik a frissen hivatalba lépett Palpatine kancellárt és a Jedi Tanácsot üdvözlik a Naboon az ep1 végén. Személye két jelentőséggel bír: az egyik, hogy a Star Wars filmek hangmérnöke, Ben Burt játssza, a másik, hogy tagja annak a Baobab-családnak, akikkel a Droidsban futhattunk össze.

Baobab

A középső szakállas pofa Ben Burt hangmérnök. Balra mellette Rick McCallum, a film producere.

– Az ep3-ban a Palpatine irodájában látható dombormű neve Great Hyperspace War Bas-Relief. A Nagy Hiperűrháborúról a Tales of the Jedi képregény-sorozatban olvashatunk – a nevet már jóval a film elkészülte után kapta, eredetileg csak egy Jedi-Sith konfliktust akartak megörökíteni az alkotók.

Great Hyperspace War Bas-Relief

Egy másik elmélet szerint a dombormű a ruusani csatát ábrázolja.

– Nee Alavar faját tekintve egy lorrdian, velük a Han Solo bosszúja című könyvben ismerkedhettünk meg.
– Darth Vader Cin Dralligot és két padawant a Room of a Thousand Fountains nevű Jedi Templombeli szobában vág le, amely a Jedi növendékek: Az ébredő erő című novellából lehet ismerős. Az eseményt láthatjuk hologram formájában, amikor Obi-Wan visszanézi a biztonsági felvételeket, de maga a szoba nem látszik, úgyhogy kénytelenek vagyunk bemondásra elhinni, hogy az az a szoba.
– A Kashyyykon megjelenik Salporin A Birodalom örököseiből. Legalábbis a film premierje után így nevezték el az egyik noname wookiee-t.
– Ugyanígy retcon hatására jelent meg az ep3-ban Olana Chion Jedi lovag, a Jedi növendékek: Harc az igazságért című novellából.

Érdekességek a végére

A végére hagytam néhány olyan EU-s jelenlétet, amely ugyan nem emelik az adott szereplőt, tárgyat vagy eseményt a kánonba vissza, de megemlíteni érdemes.

– Hiszitek vagy sem, de a Birodalom árnyaiban szereplő Xizor herceg kameózik egyet az ep1-ben, méghozzá a fogatverseny alatt. Míg a fogatverseny arénájában a nézők java csak fülpiszkáló volt, Xizor több helyen is feltűnik, mint Micro-machine játékfigura.

princess xizor

Xzor herceg és ikertestvére a fogatverseny fülpiszka közönségében.

– Darth Maul nehezen tagadhatná, hogy duplapengéjű fénykardját a Tales of the Jedi képregény-sorozat két részében, a Dark Lords of the Sith-ben és a The Sith Warban fontos szerepet betöltő Exar Kuntól csaklizta el.
– Dex ebédlője gyanúsan emlékeztet egy másik étteremre, ami a Droidsban tűnt fel.
– Yoda repülő stokija és Cliegg Lars tolószéke is bír EU-s vonatkozással. Ilyet a Star Warsban először a Tales of the Jedi: The Golden Age of the Sith-ben láthattunk – ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy ez a cucc általános sci-fis találmány, szóval nem feltétlen az EU ihlette.
– Az ep2-ben az Outlander Club hátterében látható egy felvétel egy fogatversenyről, ami emlékeztet a Star Wars: Episode I Racer című játékra.
– Amikor Yoda búcsúzik Tarfull-tól és Chewie-től, a törzsfőnök wookie Chewie apja, Attichitcuk, vagy ismertebb nevén Itchy hangján „szólal” meg. A kissé perverz vén wookiee-t a méltán hírhedt, vígjátéknak semmiképpen sem utolsó Holiday Specialban láthattuk olyan dolgok diszkrét megtétele közben, amit álmunkban sem gondoltunk volna egy Star Wars filmről. A jelmezét amúgy használták is a kashyyyk-i jelenetek leforgatásánál egy ágyúplatformnál, de a felvétel végül nem került be az ep3-ba.

Itchy

Itchy sok rajongó szívébe belopta magát.

– Nem csak Darth Maul kardját ihlette az EU, hanem Darth Tyranusét is, az övét Darth Bane fegyveréről mintázták.
– Plo Koon’s Delta-7 Aethersprite-osztályú vadászgépét, amiben utoléri a 66-os parancs, Anakin hasonló típusú, de erősen módosított gépéről, az Azure Angelről mintázták, amit a Tartakovsky-féle Clone Warsban használt.
– A George Lucas által megformált Papanoida báró eredetileg wroonian volt, akikkel a Marvel egyik képregényében, a Star Wars 7: New Planets, New Perils!-ben találkozhattunk. Ezt később azonban retcon érte a The Clone Warsban.
– Érdemes megemlíteni a Star Wars világának köznapi nyelvét, az Aurebesh-t. Bár magát a nyelv írott formáját először a Return of the Jediban láthattuk, ott valójában egymásra hánytak pár szimbólumot, aztán csókolom. Először a West End Games készítette el az Aurebesh ABC-t a szerepjátékaihoz, amit aztán az ep1-2-3-ban, a The Clone Wars és az ep4-5-6 néhány új jeleneténél (pl. a 2004-es DVD kiadásnál) felhasználtak, így azok már valódi fordításai az angol szavaknak.
– Van pár karakter, akiket ugyan a filmekhez alkottak meg, de így vagy úgy előbb jelentek meg az EU-ban. A két legnevesebb Boba Fett és Grievous. Előbbi a Holiday Specialban bukkant fel először, míg utóbbi a Clone Warsban.

Ezek menekültek hát meg a mozifilmeknek hála. A délután sorra kerülő folytatásban pedig összeszedjük azokat az EU-elemeket, amik a The Clone Wars sorozatnak köszönhetően úszta meg a Disney csapását.

May the 4th be with you!


2 hozzászólás on Ami megmenekült a Star Wars EU-ból 1. rész

  1. Dob

    Aurra Sing? Ő is az EU-ból került át az EP1-be, és utána a Clone Warsba is nem?

  2. Aurra Sing nem EU karakter, bár valahogy ez terjedt el róla. Singet Doug Chiang, az ep1-2 és most az ep7 látványtervezője alkotta meg, mint egy “Boba Fett”-szerű karaktert. Amikor Lucas kért néhány extra karaktert a fogatversenyhez, akkor használták fel.
    Aurra ezzel az egy jelenésével – és mert a Lucasfilm jól promotálta – hamar nagy népszerűségre tett szert, meg is maradt az EU-ban. Ám a TCW nem használta fel az EU-s történetét (egykori Jedi), csupán csak egy fejvadász lett, ezt azonban még Chang találta ki neki az ep1-hez. Ezért nem került fel se erre, se a 2. rész listájára.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük