Játék

Lejtőn a Bioware? [Vélemény]


Az Electronic Arts negyedéves pénzügyi jelentéséből világosan kiderül: gond van a Star Wars: The Old Republic kapcsán, durván csökkentek az előfizetői számok. Míg az előző negyedév adatai szerint 1,7 millió előfizetője volt a Régi Köztársaság korában játszódó MMORPG-nek, addig ez mára már 1,3 millióra csökkent – több, mint 25%-al esett a fizetős játékosok száma. Az EA természetesen próbálja menteni a menthetőt, egy konferenciahívásban megmagyarázták a frankót az újságíróknak: a csökkenés szerintük normális, a casual játékosok és azok, akik csak egy hónapra kipróbálták a játékot, azok léptek ki az SWTOR univerzumából.

Talán hihetnénk is ebben a megoldásban, ha nem azt látnánk, hogy trendszerűen fulladnak botrányba és/vagy érdektelenségbe a Bioware játékai. Úgy tűnik, a sokáig méltán ünnepelt fejlesztőcég egyfajta kreatív válságot él át.

Ha csak egy játéknál merülnek fel a játékosok jelentős részénél kifogások, az még belefér: nincs olyan fejlesztő, aki néha-néha ne nyúlna mellé, ne botolna meg egy pillanatra. Amikor három-négy egymást követő játék sorozatban bizonyul problematikusnak, akkor viszont komoly gond van.

Sokan voltak úgy már a Mass Effect 2 kapcsán is, hogy a Bioware butított a játékon, inkább az akció részre, mintsem a történetre vagy az interaktivitásra helyezve a hangsúlyt. Személy szerint ezzel sosem értettem egyet, szerintem összességében véve a játékélmény csillagos ötöst érdemel, a történet, a karakterek rendben voltak, akárcsak az akciórészleg. Sőt, utólag visszanézve az ME2 a trilógia legkiegyensúlyozottabb darabja. Az viszont egyértelműen érződött, hogy a Bioware próbál nyitni, nem elégszik meg az amúgy népes rajongótáborával, hanem igyekszik minél szélesebb körben fogyaszthatóvá tenni a játékait. Érzésem szerint ekkor még megtalálták a megfelelő egyensúlyt az interaktív film és a számítógépes szerepjáték között – azt a vékony határvonalat, ahol még az rpg rajongóknak is el lehetett adni a játékot, de képes volt megszólítani a nagyközönséget is. Persze így is sok szerepjátékos fanyalgott, a klasszikus szerepjáték elemeket hiányolva a végeredményből – de ez a probléma elment még ízlések vs. pofonok kérdésnek.

A Dragon Age 2 viszont végképp átesett a ló túloldalára. Ez már ugyanis egy végképp felhígított, nyomokban rpg elemeket tartalmazó interaktív akciójáték, és ha van ilyen kategória, hát akkor nem épp a legjelesebb képviselője. Én speciel egyszeri végigjátszásra élveztem a játékot, de főleg azért, mert én már az első résznek sem voltam egy kimondott rajongója. Viszont volt rengeteg játékos, akik imádták az Originst, és ők nagyjából úgy érezték magukat, mint akit hirtelen pofánvágtak egy vödörrel. Végtelenül lebutították, lineárissá tették – írta Dzséjt kollega kritikájábanEz az irány, amit a Mass Effect 2-vel vettek fel és úgy érzem, a Dragon Age 2-vel át is estek a ló másik oldalára, nem jó, ne kövessék, mert csúnyán belebukhatnak – tett látnoki magabiztosságú jóslatot zárógondolatként. Bár ma még elég korai bukásról beszélni, egy év elteltével a baljós előjelek egyre nyilvánvalóbbak.

Ha valaha volt esélye a Biowarenek / Electronic Artsnak arra, hogy a World of Warcrafthoz hasonló sikeres MMORPG-t csináljon, akkor az a Star Wars: The Old Republic-kal jött el. A kísérlet ígéretes volt, a single player játékoktól megszokott történetmesélést ígérték összemixelni az MMO-kra jellemző tulajdonságokkal. Az elején még magam is lelkes voltam, a beta tesztek során imádtam a játékot – legalábbis az első fejezetét. Amikor kijött a játék, akkor viszont két dolog vált nyilvánvalóvá: az egyik, hogy az “egyjátékos” történet, az adott karakterosztály sztorija a végére egész egyszerűen elfárad, a küldetések nagyon hamar repetitivvé válnak. Gyakorlatilag minden küldetés megmarad a “menj ide, ölj le ennyi akármit, hozd azt a bizbaszt”- vonalon; a felüdítő különbséget az átvezető animációk, beszélgetések jelentik. Viszont a beszélgetések minősége nem igazán közelíti meg a Mass Effect színvonalát: sem a “filmrendezés” szempontjából, sem pedig a hosszútávú kihatásokat tekintve. Merthogy néhány kivételtől eltekintve igazából nincsenek hosszútávú kihatások azon túl, hogy akkor kapunk-e Sötét vagy Világos oldal pontokat. A másik fájdalmasan nyilvánvaló dolog, hogy végjáték, mint olyan, nem létezik az SWTOR-ban: az endgame content az egy nagy nulla, márpedig egy MMO-t pont az tud eltartani. Az SWTOR az tulajdonképpen egy (najó, karakterosztályonként egy, azaz összesen nyolc) interaktív film, ahol néha közösen lehet mozizni; és ezen “filmek” minősége legalábbis hullámzó.

Így utólag már ki merem jelenteni, hogy sokkal jobban jártunk volna egy tisztességes KOTOR3-al, mint az MMO részleg erőltetésével. Az SWTOR egész egyszerűen nem készült el az indításra, de ezen még plusz néhány hónap fejlesztési idő sem segített volna – sajnos alapvető játéktervezési hibák vannak például a PvP részben, ami sok esetben inkább rossz vicc, mint élvezetes játék.

 

A folyamatot pedig betetőzte a Mass Effect 3  bukása. Mert ami az ME3-al történt, azt nyugodtan nyilváníthatjuk bukásnak: az, amit az év játékának vártak a játékosok és a szaksajtó is, iszonyatos mértékű – és jogos – felháborodást keltett a rajongókban. Annak ellenére, hogy a játék túlnyomó része jó: jók a különböző karakterek közötti interakciók, néhány fontos történetszálat valami hihetetlen írói zsenialitással zártak le (mint pl. a krogan kérdést), az egész sztori élőbb, mint a megelőző két epizód során valaha, a játékmenet és a harcrendszer abszolút kiforrott, és a multiplayer is ott van a szeren. Ugyanakkor ezt sikerült ellenpontozni néhány oltárira kínos buggal: például hogy a főszereplő arcbeállításait sok esetben nem lehetett importálni az előző játékokból, vagy hogy egyes végigjátszásokban feltűntek a korábbi játékban meghalt karakterek is. Valamint sikerült kitalálni egy olyan borzasztó rossz lezárást a történetnek, amit a játékipar még évtizedekig emlegetni fog.

A Mass Effect 3-nak egyébként nem a lezárás az egyetlen problémája, bár valóban az a leghangsúlyosabb. A gond az, hogy több folyamat ért be egyszerre a Bioware-nél.

Az egyik, hogy végtelenül lineárissá tették a sztorit – pont úgy, ahogy az a Dragon Age 2-nek sem állt már jól. Azt hihetné az ember, hogy csak tanulnak a fejlesztők egy komoly pofonból, de nem. A Mass Effect 3 esetében a fő történetben annyi elágazás és interakció van, mint egy metróalagútban. Ha a második epizód még pont megtalálta az egyensúlyt az interaktív mozi és a szerepjáték között, akkor a harmadik egyértelműen túllépett rajta. A fejlesztők – valószínűsíthetően leginkább Mac Walters vezető forgatókönyvíró és Casey Hudson producer – már nagyon-nagyon a saját történetüket akarták elmondani: ami egy filmben működik, de egy szerepjátékban, ahol be kell vonni a játékost, már nem. Megpróbálták minél pontosabban átvenni a filmes dramaturgiát, az akcióscifik ritmusát – ami egy határig működik, de sajnos közben úgy tűnik, elfelejtették, hogy ez valójában továbbra is egy akció szerepjáték.

A másik folyamat, ami idáig vezetett az az, hogy a Bioware elkezdte elhinni magáról, hogy ő a játékipar egyik művésze, és ez bizony arrogánssá tette. Magam is egyetértek az alapító Dr. Ray Muzyka azon meglátásával, hogy a videójáték az éppúgy a művészet egyik formája, mint teszemazt, a festészet. Amikor viszont egy egyértelműen elrontott befejezés miatti felháborodásra azzal reagálnak, hogy márpedig a művészi víziónknak ez felel meg, és punktum, akkor az röhejes és arrogáns. Az átgondolatlanság, az összecsapottság, a könnyebb út keresése az nem művészet – akkor sem, ha a Bioware művésznek gondolja magát. Miközben a Bioware szép lassanként üzemmé vált.

Sok rajongó hajlamos az Electronic Arts-ot az ördögnek tekinteni ebben a kérdésben, de a válasz valószínűleg nem ennyire egyszerű. Tény, hogy egy ekkora multinacionális cégben másképp működnek a dolgok, mint egy kis fejlesztőstúdióban, mint amilyen tíz éve volt a Bioware. Ugyanakkor úgy érzem, hogy maga a Bioware is nagy stúdióvá akart válni, jól megtervezett üzleti folyamatokkal, jól funkcionáló menedzsmenttel – hogy legyen pénze az olyan drága címek előállítására, mint amilyen a fentebb felsorolt négy játék. Csakhogy ez magával von egy üzemszerű működést, aminek nem kellene automatikusan a kreativitás kárára válnia, de úgy tűnik, ez megtörtént a Bioware-nél. Az SWTOR és a Mass Effect 3 végjátéka egyforma szimptómákat mutat: látszik, hogy már nem volt idő, pénz és energia tisztességesen megcsinálni azokat. Az üzleti logika szempontjából persze érthető a dolog: miért finanszírozzunk még egy év fejlesztést, amikor most is ki lehet adni a játékot, ugyanúgy el fognak fogyni a példányok, egy év múlva pedig nem fogunk annyival többet eladni, mint amennyibe a plusz fejlesztés került? Ami a kreativitásra a legrosszabb hatással van, az nem a cégszerű működés – hanem az, ha az adott cég nem a fogyasztóinak és saját magának tartozik elszámolással, hanem részvényesek arctalan tömegének, befektetési alapok kezelőinek. Így szólhat bele a fejlesztési határidőbe az, hogy mikor kell a következő negyedéves pénzügyi jelentést leadni, mert az aztán befolyásolni fogja a részvényárfolyamot.

És ezzel vissza is kanyarodtunk az első problémához – hogy miért kell butítani, egyszerűsíteni, lineárisabbá tenni (kívánt rész aláhúzandó) a játékokat. Mert a nagy pénz a nagy tömegekben van. A részvényesi logika nem elégedhet meg azzal, hogy van egy kisebb, de stabil célpiac, ami rendszeresen fizet – növekedés kell. És azt látja, hogy a Farmville-klónok olcsóbban előállíthatók, és brutális bevételt termelnek, tehát apró lépésekben efelé kéne közelíteni. A Bioware is egyszerre akar művész lenni és nyitni a nagy célközönség felé, szűznek is maradni, de… hagyjuk.

A fenenagy nyitás, interaktív sztorizás, filmszerűség, művészkedés és üzleti sikerek turbózása közben sajnos a Bioware egyre ölesebb léptekkel távolodik attól a közönségtől, amire építve ki tudott emelkedni a többi garázsfejlesztő közül. Lehet, túlságosan gyorsan is emelkedett, és most ennek fizeti meg az árát. Egy cég életében egy hasonló válság egyben egy jó lehetőség is a fejlődésre – hogy megtalálják-e a jó válaszokat, hogy visszatérnek-e a gyökereikhez vagy még nagyobb lépésekkel távolodnak régi önmaguktól, az ki fog derülni. Jelzés lesz, hogy a Mass Effect 3 lezárását megmagyarázni (de módisítani nem) akaró Extended Cut DLC vajon beváltja-e a játékosok reményeit, hogy az újabb SWTOR kiegészítők javítanak-e a problémákon – és hogy végülis milyen irányba viszik a Dragon Age 3 fejlesztését.

A magam részéről szeretném visszakapni a régi Bioware-t, persze kiegészítve a mostani cég anyagi lehetőségeivel. Félek tőle, hogy a kettő együtt nem biztos, hogy mehet.

Mit gondoltok, tényleg lejtmenetben van a Bioware?

 


103 hozzászólás on Lejtőn a Bioware? [Vélemény]

 1. Majdnem maximálisan egyetértek a cikkel, nincs nagyon mit hozzátenni. A Mass Effect kapcsán az Extended Cut szerintem minimálisan javít a dolgon, az igazán nagy bakit nem lehet kibővítéssel eltűntetni. Elég szomorú, hogy a játékpiac is “Hollywoodosodik”. Mondjuk mindez megelőzhető lenne egy emberrel, aki elég magas pozícióban nemet mond bizonyos dolgokra, még ha rövid távon előnytelennek is tűnnek. Sajna ilyen nincs.

 2. Zelenyánszki Tamás – a KOTOR az Bioware, a KOTOR2 Obsidian, de ott is besegítettek a sztoriba.

  Szabolcs Bárdos – kvázi egy játékipari Steve Jobs kéne, vagy legalábbis legyen elég nagy részvénycsomagja, hogy keresztül tudja verni az akaratát.

 3. A játékpiac inkább farmville-esedik, ami bizonyos rétegnek nagyon kellemes-egyszerű, de hardcore rpg-sci-fi-fantasy-fps rétegnek nem nyerő. Ugyanakkor a WoW-ot utolérni, másolni szinte lehetetlennek látszik MMORPG piacon… talán Diablo 3… de hát az is Blizzard termék ugye 🙂

 4. Jobs eve bennem is felmerült példálózásnak, de aztán belegondoltam mi az Apple stratégiája és üzletmodelje (közelebb áll a Bioware jelenlegi tevékenységéhez, mint ahhoz ami kéne), így gyorsan elvetettem.:D

 5. Ahhoz képest, hogy a WoW honnan indult és hol volt, tényleg akadozásnak tűnik… de a Blizzard éppen azért “zseniális”, mert erre a lecsengésre időzítette a Diablo 3-at. Illetve van elég puskapora még szerintem Starcraft téren is. Bioware-nek egyszerűen olyannak kéne válnia, mint a Blizzard.

 6. hát, külső szemlélőként én már azt mondanám: a bioware már csak nyomokban tartalmazza magát..

  ME3-ra pedig: a legrosszabb az irányítása szvsz; multi meg parasztvakítás, kemény 5+2 pálya… Kicsit sem válik unalmassá 2 nap után…

 7. Bertold Virág abszolút igaz. Mondjuk én, aki sosem MMO-zott, látni vélem, hogy az MMO műfaja és a piacon lévő játékok elég komoly válságot élnek meg. Fantasy műfajban senki sem bírt még csak nyereségessé se válni, EVE online stagnál, a nagy fejlesztés elmaradt a userek nyomása kapcsán, World of Darkness-re nincs pénz, az ajtóban van a Secret World, amiben akár még lehet is valami… Valószínűleg az a probléma, hogy nem éri meg niche piacokra fejleszteni és/vagy messzire távolodni a WoW által kőbevésettnek tűnő elemektől.

 8. Nekem tetszett a ME3 vége. Végül is egy háborúnak nem lehet “Happy End”-je. Ettől sokkal valóságosabb volt, viszont a játék menet nagyon unalmas volt számomra. Idegesítő volt a sok utazgatás az 1-2 perc lövöldözésért…

 9. “A Mass Effect 3-nak egyébként nem a lezárás az egyetlen problémája, bár valóban az a leghangsúlyosabb.” Minek vet fel egy ilyen dolgot a cikk, hogy ha utána soha nem derül ki, hogy milyen komoly problémák voltak még vele?

  Az arcok importálását azért ne nevezzük már a cég bukásának (főleg, hogy a faék egyszerűségű a karaktertervezés, két perc összeszedni egy korábbi fejet), valamint ha adott egy epikus főellenség, akkor nem tudom, milyen elágazásokra számított a cikkíró. Lehet idealizálni az ME1-2-t, de ott sem lehetett nagyon eltérni a fő száltól, sőt…

 10. Tájfájter

  Remek cikk, minden szavával egyet értek.

  Jó a meglátás az EA és Bioware viszonyáról, utóbbiaknak tényleg nagy lett az arcuk és minden építő kritikát elhessegetnek, de ha kell simán lefekszenek a részvényeseknek.

 11. Colmath

  Nagyon sok igazság van megfogalmazva a cikkben, csakis egyetérteni tudok. A Bioware szépen átesett a ló túloldalára, és a Mass Effect 3 már inkább megy el filmnek, mint játéknak (érdekes lenne összevetni valahol számszerűen, hogy a kb 35-40 óra játékidőből mennyi is a cutscene és a csevegés, és mennyi a tényleges játék…
  Ami az Old Republicot illeti, az endgame hiánya feltétlenül még nem is akkora gond, mert orvosolható – anno emlékszem a LotRO esetében is pont ez volt a gond, a játék 0 endgame tartalommal jött ki (2 instance és 1 raid, és gyakorlatilag semmi tartalom), aztán persze a gyorsan kihozott updatekkel ezt is orvosolták (új játékmechanizmusok, raidek, területek), ami meg is látszik azon, hogy még mindig sikeresnek mondható a játék.
  Ami a probléma az Old Republiccal, hogy már a kijövetele pillanatában elavult volt (gameplay szempontból). Semmi olyat nem tett le az asztalra amit ne láttunk volna előtte, sőt – a világa még olyan szinten sem dinamikus, amennyire egy régebbi játéktól is elvárható lett volna már… Arról nem is beszélve, hogy (a szerintem elhibázott lépésnek tekinthető) teljes voiceover rengeteg energiát elvett a questektől, és így gyakorlatilag ezeknek a száma, és változatossága is szörnyen kicsi.
  Ennek ellenére nem mondom, hogy meg fog bukni a TOR: ha megfelelő tempóval és ügyességgel csinálják hozzá az újabb és újabb patcheket, akkor (részben) ki lehet még ebből a gödörből jönni, de nehéz lesz. Egy kemény mag pedig már csak a franchise miatt is tuti, hogy a játék mellett fog maradni – ők meg elég, ha kb 600000-en vannak, mert a Bioware saját bevallása szerint ennyi kell, hogy nyereséges legyen a játék…

 12. Colmath

  @Zsolt Varga:
  Szerintem azért az EVE közel sem stagnál, a playerek száma stabilan emelkedik (persze soha sem lesz olyan nagy, mint a leginkább mainstream MMO-k esetében, de ez már a játék sajátossága). Sőt, folyamatosan finomítanak, adnak hozzá a játékhoz, nem is beszélve a DUST 514-ról, ami az EVE-et is erősen ki fogja egészíteni… úgyhogy szerintem inkább tanulnia kéne az MMO fejlesztőknek a CCP-től – odafigyelés a játékosokra, gyakori patchelés, stb.

 13. @Colmath – van egy EVE rajongó ismerősöm, és azért az ő elmondása szerint azért nem olyan egyértelmű a helyzet ott se – a bázis ugyanis kimondottan lázad a Dust 514 ellen. Legutóbb egyébként pont a Mass Effect 3 után próbáltam újra az EVE-et, és nekem továbbra is túlságosan hardcore. De azt a hardcore réteget, aki ezt a stílusú játékot szereti, tényleg maximálisan kiszolgálja. Ezt mindenképp el kellene tanulnia a Bioware-nek: azonosítaniuk kellene a fő célcsoportot, és nekik gyártani a játékokat, nem pedig azon agyalni, hogy hogyan lehetne a Pokemon-fanokat is bevonzani.

 14. Szeretem, mikor igazam van (mikor nincs? :D), csak azt nem, ha ilyenben. 🙁 Sajnos a Bioware-nál túl sok lett a siker, a fejükbe szállt, meg ott van a nyakukon az EA is, amely valószínűleg csak örül, ha minimális költségeket kell valamire ráfordítani. Ejj… mennyi széria hasalt el azon, hogy egyesek azt hitték, ők az isteni írók, mások meg azt, minek rá időt, energiát és pénzt fordítani, a cím úgyis eladja. Star Trek, Alien, Jurassic Park… de szar, hogy mindhárom a kedvencem. 🙁 (A Mass Effect 3-at csak azért nem sorolom ide, mert szerintem az utolsó tíz percet leszámítva zseniális játék, bugjai és egyik-másik lapos küldetése ellenére – de ilyenek voltak az ME1-2-ben is. Az utolsó tíz percen meg még javíthat a DLC.)

  Viszont, bér a TOR visszaesett, az EA mégis nyereségesen zárta azt a bizonyos pénzügyi szakaszt, és ez részben a Mass Effect 3-nak köszönhető, ami 200 milliót hozott a konyhára.

 15. @Dzséjt

  Nyilván iszonyatosan kellett az ME3 által hozott 200 milla ebbe a negyedévbe, és ezért kellett erőltetni a márciusi kiadást.

  Pénzügyileg még faszányosabb lett volna, ha 2011. decemberében kijön az ME3, az éves pénzügyi jelentést még inkább feldobhatta volna.

 16. @Merras

  De most képzeld el, ha decemberben adják ki, akkor milyen lett volna a vége. Elindulunk a Föld felé, aztán War Assettől függően kicsit, közepeset vagy nagyot robbant volna a flotta, amikor a Charon Relén kilépve szétkenődik egy gigantikus Íriszen, melyet a Vetők által küldött KozmoszPóni helyezett el. 😀

 17. Ha az Indoc theory igaz is lenne – szvsz nem, inkább annak a jele, hogy annyira rossz a befejezés, hogy megpróbálnak valamiféle értelmet keresni a rajongók -, akkor sem lenne jó befejezés. Mert akkor pont a fő sztori nincs befejezve: mi is történik valójában a Földön?

 18. Mucsohead

  Én azért bízok az Indocba, de nem is vita téma. 🙂
  Az Extended “megmagyarázza” majd.
  De ha igaz is lenne, tényleg ott az érv, hogy nincs lezárva a főszál, hogy akkor meg mi van a csata végével?
  Szerintem itt már DLCkbe gondolkodnak BWék… ami kissé elszomorító.

 19. Your style is so unique in comparison to other people I have read stuff from. Thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 20. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 21. Wow, superb weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging glance easy. The whole glance of your site is excellent, let alone the content!

 22. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 23. I think other website proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 24. Websites we recommend Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!

 25. You created some decent points there. I looked more than the online world for the issue and positioned many people goes as well as together with your web site.

 26. What as up colleagues, how is everything, and what you wish for to say on the topic of this paragraph, in my view its in fact remarkable for me.

 27. I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 28. Thank you, I have recently been looking for info about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 29. Your style is so unique in comparison to other people I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I all just book mark this site.

 30. This blog is no doubt cool as well as factual. I have discovered helluva handy tips out of it. I ad love to visit it over and over again. Thanks a lot!

Comments are closed.