TV

Joseph Mallozzi a Stargate reboot elképzelésről


Röviden: nem nagyon tartja jó ötletnek Roland Emmerich elképzelését egy tervezett mozifilmes Stargate rebootról. A tévésorozatok showrunnere ezt azért egy bővebb blogbejegyzésben fejti ki.

Ahogy a legtöbb rajongó, úgy Mallozzi is a Star Trek példáját látja maga előtt – ő is úgy érzi, hogy Emmerich a 2009-es Star Trek mozifilmhez hasonló módon akarja kezelni a Stargate rebootot. Jó adag pénz, elképesztő vizuális effektek, remek marketing, esetlegesen egy-két húzónév – a jegybevételek elképesztőek lennének egy nagyvásznas Stargate esetében, ami hasonlóan a Trekhez egy sci-fi rajongók által jól ismert, és sokak által kedvelt világ.

Csakhogy lehet, hogy ez mégsem történik meg. Mint a forgatókönyvíró rámutat, az idei blocbuster szerzon nem volt az a fényes diadalmenet, mint amire a stúdiók számítottak.  A The Lone Rangertől kezdve a White House Down-on keresztül az After Earth-ig minden film esetében 100 millió dollár körüli vagy azt meghaladó költségvetésekről beszélhetünk. Nagy remények. Nagy büdzsék és ami ezzel jár. Nagy box-office csalódások – írja Mallozzi, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a fenti büdzsékből egy tétel hiányzik: a filmekre költött marketingpénzek. Egyes filmek esetében olyan sztárokkal forgattak, mint Johnny Depp és Will Smith – ezzel együtt pedig lényegében megbuktak.

Lehetne azt mondani, hogy a Stargate viszont egy ismert franchise, épp úgy, ahogy a Star Trek volt, saját rajongóbázissal rendelkezik, akik éheznek valami újabb filmért, sorozatért, bármiért. A Star Trek-modell alapján egy Stargate reboot sikerre van ítélve, nem?

Malozzi szerint nem.

Amellett, hogy büszke arra, amit elértek a sorozatokkal, beismeri, hogy szerinte a Stargate közel sem olyan ismert és támogatott világ, mint amilyen a Star Trek. Mint írja, több, mint 300 epizód, és két DVD film készült 15 év alatt – ám ha összehasonlítjuk a Star Trek öt sorozatával, 12 mozifilmjével és több, mint 700 epizódjával, amik 46 év alatt készültek el, akkor a számok önmagukért beszélnek. Végeredményben, a Star Trek befolyása túlmutat a saját rajongótáborán – de fontos megjegyeznünk, hogy hiába a bejáratott rajongói bázis, a Star Trek: Enterprise-t is törölték négy szezon után – jegyzi meg Mallozzi. “Egy óriási és szenvedélyes rajongókör nem szükségképp garantálja a sikert. Ugyanakkor az ehhez hasonló esetekben, amikor egy franchise ismertsége nem annyira széleskörű, mint a Star Trek esetében, a rajongótábor még fontosabbá válik a stúdió kampányában, aminek célja, hogy hírverést csapjanak.”

Egy friss kezdet jó ötlet lehet az újabb közönség bevonására, a régebbi rajongók egy része is biztosan elégedett lenne egy újrakezdéssel – de biztosan rengeteg rajongó hördülne fel az eddigi kánon komplett kukázása miatt. Mallozzi szerint a problémát jól kezelte a Star Trek, hiszen ismert karaktereket használ fel újra – de egy párhuzamos univerzumba helyezve. Az újabb kalandok nem teszik meg nem történtté a korábbi sorozatok és filmek eseményeit, a rajongók pedig élvezhetik mindkét világot. A rajongóknak természetesen meg lesz a saját preferenciájuk, de mindkét verzió boldogan élhet egymás mellett – írja.

Viszont arra a tényre is felhívja a figyelmet, hogy bár az eredeti Star Trek sorozat karakterei mélyen beleivódtak az SF tudatalattiba, ugyanakkor több, mint 20 év eltelt azóta, hogy láthattuk őket moziban vagy tévében. A Stargate esetében alig telt el két év azóta, hogy utoljára láttuk volna Jack O’Neill-t.

Mint látható, Mallozzi nem igazán van elájulva egy mozifilmes reboot lehetőségétől – ugyanakkor a többi lehetőség is rizikós. Egy backdoor pilot jellegű Stargate lehet, hogy jól hangzana – ha sikeres, lehetne belőle tévésorozat, amiben olykor-olykor feltűnnének olyan régi karakterek, mint Daniel Jackson. A probléma ezzel a lehetőséggel alapvetően üzleti jellegű: egy sikeres backdoor pilothoz sok-sok pénz kell, a befektetést viszont nem biztos, hogy visszahoznák a sugárzási és egyéb jogokért kifizetett licenszdíjak.

Valahol a stúdiónak is fel kell tennie a kérdést, hogy mi lenne a jobb forgatókönyv: most lecsapni vagy várni? Mindkettőre vannak érvek. Az a tény, hogy az utolsó Stargate epizód mindössze két éve ment adásba, azt sejteti, hogy a rajongók még mindig megvannak, és ha egy film vagy sorozat inkább előbb készülne el, mint utóbb, akkor lehetne számítani a támogatásukra – pluszban az új nézők támogatása mellé. […] Ugyanakkor az SGU utolsó évadának nézőszámai jelezhetik a nézők kifáradását is, és lehet, hogy a várakozás lenne a javasolt- mutatja be a dilemmát Mallozzi.

A meglévő sorozatokra építő esetleges tévéfilm vagy minisorozat tűnik a legkevésbé járható útnak: a díszletek már nincsenek meg, az újraépítésük nem érné meg a költségeket. Míg egy backdoor pilot esetében legalább megvan a lehetősége, hogy a költségek hosszú távon megtérülnének, addig ebben a verzióban ez sincs meg. Az Ark of Truth és a Continuum annak idején nagyon jól teljesített DVD-n, volt értelme egyből DVD-n kiadni őket – azóta azonban a DVD piac is nehezebb időszakot él.

Egy teljesen új Stargate sorozat esetében is felmerülnének kérdések. Egy új sorozat lehetőséget adna a régi karakterek alkalomszerű visszatérésére is – legyen az Daniel Jackson, Rodney McKay vagy akár Eli Wallace. Végülis, bár az eredeti mozifilm sikeres volt, a tévés franchise volt elképesztően jövedelmező az MGM számára – szögezi le a tényeket Mallozzi. De továbbra is áll a kérdés, hogy mikor kellene egy ilyenbe belevágni – most, vagy érdemesebb lenne várni?

Mallozzi, ismerve a hollywoodi stúdióvezetők logikáját, úgy véli, valószínűleg imádnának egy Star Trek-típusú rebootot. A legjobb esetben persze lehetne ez óriási siker, de a forgatókönyvíró szerint két kellemetlen tény van: a Stargate nem a Star Trek, valamint a régi rajongók elidegenítése nem jó ötlet. A legvalószínűtlenebb eshetőség sajnos egy, az SG-1 – Atlantis – Universe sorozatokból építkező mozifilm lehet – borzasztóan kockázatos lenne. Mindezek mellett Mallozzi egy új tévésorozat indítása mellett teszi le a voksát.

Végülis azt gondolom, egyetlen bizonyosság van: a Stargate dicsőséges visszatérésének kérdése nem a HA, hanem a MIKOR.

Legyen így.

Ti mit gondoltok, Stargate reboot mozifilm kellene inkább vagy pedig egy vadiúj, az eredeti idővonalon továbbhaladó sorozat, amibe még visszatérhetnek alkalmanként a régi szereplők?


51 hozzászólás on Joseph Mallozzi a Stargate reboot elképzelésről

 1. “Ugyanakkor az SGU utolsó évadának nézőszámai jelezhetik a nézők kifáradását is, és lehet, hogy a várakozás lenne a javasolt”
  Inkább a forgatókönyv írókét… Barátok közt in szpész…kár volt érte. Viszont a hír hallatára lehet, feltúrok némi SG-1-et 😀

 2. Lehet itt beszélni a rajongók elidegenítéséről, de ha semmit nem hajlandóak tenni a franchise újraélesztéséért, akkor ígyis úgyis elkopnak a rajongók.

 3. Részemről én inkább egy normális folytatásnak örülnék, mint rebootnak!
  Pedig milyen jól is hangzott az igéret, hogy időnként lesznek TV filmek még az Igazság ládája, illetve Continuum után…

 4. Panki

  Előbb szerintem fejezzék be rendesen az SGU-t… Ugyan megvan a harmadik miniévad 8 részének forgatókönyve (bár úgy rémlik, hogy sajnos mind fan-made, viszont istentelen jók egytől-egyig), egy hivatalos lezárás akkor is illene neki. Szerintem az Atlantist idő előtt kaszálták el, és nekem nem is tetszett a légből kapott “wormhole-drive” ötlete, amiről egy sem esett az utolsó rész előtt. Egy a lényeg, én is inkább egy TV-sorozatot látnék szívesebben. 🙂

 5. A Universe egy halott próbálkozás volt. Egy alapvetően egyszerű, gyerekes és enyhén erőszakos sorozat táborára építeni egy drámát darkos háttérrel és ötletszerű kialakítással, hogy valahogy be tudják rakni az eredeti sorozatokhoz. Aki kitalálta, nagyon nem ült jó helyen. Az volt a baj. Szerintem a másik sorozatok nézettségével nem volt olyan nagy baj. ha lehetne, utólag zárójelbe kellene tenni az Universe-t és inkább Atlantis városával, hazatéréséről és az ottani galaxis további sorsáról kellene egy sorozat. Ebbe pedig lehetne néha vendég egy-egy régebbi arc, mondjuk Thor 😀

 6. suvomi

  pfúúúúh…. hát. én amondó vagyok folytassák a Universet egy év múlva 😀 és zárják le normálisan. Utána lehet gondolkodni abban, h mi legyen 😀

 7. Az Emmerich-féle indítást és az utána következő 10-15 évet úgysem lehet megismételni…A reboot szerintem gáz (Ki tudná überelni RDA-t, Chris Judget-ot, de ugyanúgy utolérhetetlen a Kurt Russel-féle nagyfilm is…) Inkább új utóélet kéne, X évvel a SGC után…

 8. Az Universe piszok nagy mellényúlás volt, nem is csodálom, hogy kasza lett belőle, viszont a rebootot is hülyeségnek találom. Egy olyan nagyfilm kéne, mely ott folytatja, ahol az Atlantis véget ért.

 9. Nekem speciel a tököm tele van a rebootokkal. Bár szeretem az Abrams-féle Star Trekeket is, onnét pl. amit a legjobban hiányolok, az egy, az eredeti idővonalon továbbhaladó tévésorozat. A Stargate-ben tökre nincs szükség egy olyan rebootra, ami nemhogy nem a sorozatokat próbálja újragondolni, hanem teljesen úgy próbál tenni, mintha nem történtek volna meg. Remek ötlet volt az eredeti Stargate mozifilm, de lehet, hogy szentségtörő módon úgy érzem, hogy az “igazzy” Stargate az a tévésorozatok világa. Simán lehet folytatni, egy, a Star Trek vagy a Star Wars világával vetekedő, brutálnagy és érdekes univerzum van benne, amit még a negyedéig sem jártunk be.

 10. Én is inkább a sorozatokat folytatnám, mondjuk egy SG1 – Atlantis crossoverrel, mert mindkét galaxisban bőven volt még potenciál. Plusz oda lehetne még venni az Oráj galaxist is, csak, hogy még messzebb menjek. A Universe is jó volt, csak túl keveset tudtunk meg úgy mindenről. (Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy ideje sem volt kiteljesedni a sorozatnak. De ha a SyFy főműrosidőben pankrációt ad, akkor ne lepődjenek meg az alacsony nézőszámokon…) Reboot annyira nem lenne jó, ez a világ már így nőtte ki magát. Mostanában így is halomra töltenek újra mindent, pedig ezek nem KFC-s kóláspoharak…

 11. Azt nem értem miért kell mindent “reboot”-olni? Számtalan jobbnál-jobb sztori vár(na) megfilmesítésre, ehelyett nyúzzák itt a rókákról a sokadik bőrt? Vagy ennyire kifogytak a kreativitásból? Ja és még valami…ha egy sorozatba belekezdenek, akkor legyenek olyan kedvesek végig is vinni, és nem folyton elkaszálgatni, ha két hétig gyengébben teljesített.

 12. Ha olyan professzionális szinten csinálnák, mint Abrams a Star Trek filmeket, akkor szerintem lenne értelme. Egyébként vagy az SGU-t kéne folytatniuk (személy szerint pont kezdett élvezhetővé válni amikor abbahagyták) vagy egy új sorozatot kellene csinálniuk. Az, hogy az idei kasszasiker elmaradt szerintem annak köszönhető, hogy a sablonra épülő filmekért már nincsenek oda annyira az emberek.

 13. Az SG-1 annyi, de annyi ponton szembemegy az Emmerich-féle Stargate-tel, hogy két külön dologként illik kezelni. Magam részéről kíváncsi lennék, Emmerich eredetileg milyen történetet akart elmesélni, mert hogy abban nincsenek Goa’uldok, meg ilyesmi, az biztos. Akinek meg nem tetszik, hogy Emmerich a saját eredeti ötletét is megkívánja valósítani, annak nem kötelező megnéznie szerintem.

 14. “…ugyanakkor az SGU utolsó évadának nézőszámai jelezhetik a nézők kifáradását is,…” -> Szerény véleményem szerint nem egy brazil szappanoperát kell a Stargate téma alá berakni, hanem egy 21. századi tökös/petés scifi múvit és akkor nem fáradunk bele. A Stargate – Atlantis szerintem az alacsony költségvetés, helyenként gyermeteg megvalósítás mellett tudott olyat adni, ami minden SG rajongót képernyő elé parancsolt. Ehhez és a CSK1-hez hasonló folytatás kell, mert az univerzum végtelen és kifogyhatatlan, de ezzel a kódnévvel csak egy scifi kiszavazósót sikerült elkészíteni!

 15. Rebootoljanak egy feléjük tartó rakétát, ne ezt. Ahogy Junnak, nekem is kezd kicsit tele lenni a púpom a rebootokkal, remake-kel, de lassan a prequellekkel és sequellekkel is. (Már alig várok egy Alien-rebootot, de komolyan……….. :S)

 16. Bagyus, hülye enter… Folyt köv.
  A Stargate mozifilm számomra sosem volt túl érdekes. Sokat elmond, hogy a szereplők közül egyedül Kowalskit bírtam. Jack O’Neil, Daniel Jackson, és a többek, nem tudtam őket megkedvelni. Se a világot (szegény Abydos nekem a mai napig gyér Tatooine koppintásnak hat), egyedül a csillagkapu koncepciója jött be (amit logikussá a sorozat tett).
  Ezzel szemben a sorozat tokkal-vonóval megvett. Imádtam a szereplőket, bírtam a táguló univerzumot. A végére ugyan kezdett kicsit leülni (kezdet sok lenni a “csak az SG-1/Shepard csapata menti meg a világot” húzás, a fenyőfákból és az angolul beszélő ember idegenekből -> poén, hogy az Atalntist pont annál az évadnál lőtték le, ahol ezen elkezdtek változtatni…). És persze remek volt látni, ahogy szép kis univerzummá növi ki magát. Az más kérdés, hogy franchise terén csak néhány könyvet, képregényt, gyatra figurát és két bukott, meg egy elkaszált játékot tudtak felmutatni (de ez inkább a bénaságuk, semmint a franchise hibája).
  Szóval, a Stargate univerzum az a sorozat. A film egy jó kiindulópont volt, de ennyi. Rebootolni viszont egyiket sem kell. Csináljanak egy új sorozatot, de úgy, hogy az az utolsó kettőt is befejezi.

 17. Őszinte leszek, csak a reboot-ban látok esélyt. Talán vészjósló, ahogy manapság csak reboot, előzmény, folytatás, adaptáció, és ilyesmi jön ki a nyugati szórakoztatóiparból, és főleg Hollywood-ból, szerintem ez a társadalmi dinamizmus csökkenésének indikítátora, a társadalom öregedésének egyik jele. Szerintem.
  Mindezt figyelembe véve, a mai nézők igényeinek alkalamazkodva egy kellően drámai, sötét, karakter-dinamikus Csillagkapu mozifilm robbanthatna egy nagyot – ahogy a két új, jól sikerült Star Trek blockbuster is tette. Ma már a kutyát nem érdekli a kalandos sztorit, egzotikus újdonságokat felmutató, vállalkozó könnyű Sci-Fi – és a technológia sem nyűgözi le a (poszt-)poszt-indusztrialista társadalmat, mint az indusztrialista XX. század generációit, a negyedik-ötödik-hatodik ipari forradalom és a kinyíló világ idején. Erre a Skyfall példa, ami bevallottan a minimalista technika, a dramatikus sztori és a karakter-dinamizmus által van mozgatva, és nagyon sikeresen.
  Ma arra van igény, amit a Star Trek mutatott fel – és ezzel a Csillagkapu is simán arathatna.

 18. Akármit is csinálnak, nem fogják tudni visszaadni O’Neill szarkazmusát. Sam tudós énjét, Teal’c “arcjátékát” és Daniel Jackson megszálottságát. Annyira összerakták az SG-1 sorozatot, hogy ebből nem tudnak újat kihozni. az meg, hogy a nagyfilm különbözik a sorozattól, mondhatnánk, hogy újragondolták a történetet, illetve feljavították. Nekem személy szerint jobban tetszett a sorozat, mint a nagy film.

 19. Mért kell egy pö.. rendezőnek elcsesznie valamit ami jó volt ha nem az eredeti rendező csinálja akkor hagyjuk a francba. Ugyan így hülyeségnek tarom a sw-t majd a Disney folytatja és nem G.Lucas. Vannak filmek ,sorozatok amikbe nem kellene másnak belekontárkodniuk főként ,hogy ha nem is a sci-fi a stílusuk.

 20. Már nem azért, de a párhuzamos valóságok alapban benne vannak a Stargate világában, szóval nem értem ezt a reboot vagy eredeti vonal dilemmát 🙂
  Szerintem reboot kéne, egy párhuzamos valóságban, ahonnan átugorhatnának néha az eredetibe, és lehetne régi szereplőket visszahozni, akár újraértelmezve, akár eredetiben.
  Épp ez a világ az, ami annyira szabadon megengedné ezt.

  Szóval igen. a mikor a kérdés. szerintem minél hamarabb 🙂

 21. QrySS

  Én nagyon szerettem a sorozatot is, de a film volt mindenek atyja…s annak meg Emmerich s Devlin, szóval Mallozi maradjon az ülepén s enyhe kussban, mert eme két ember nélkül, ő sem lehetne sehol sem az iparban… 🙂

 22. Fedor István

  Nem látom értelmét a rebootolásnak, ha az aktuális sorozatokat sem tudták befejezni. Gondolok itt konkrétan az SGU-ra, ami jól indult (bár tény, hogy eltért a korábbi sikeres sémáktól) és egyre jobb lett (ahogy kezdtek visszatértni ahhoz, ami korábban sikeres volt).

  Én is azt mondom, hogy egy filmmel le kellene zárniuk az előzőeket rendesen (atlantis, sgu), aztán ha nagyon akarják hódolhatnak a reboot mániájuknak. Végülis belefér a stargate világába és sikeressé is tehető, de könyörgöm, rendesen fejezzék be, amit elkezdtek!!!

 23. Gerzson

  A filmek, amiket felsorol…. Nem tudom, volt-e tesztvetítésük reprezentatív közönség előtt, szeretném hinni, hogy igen, de ha lett volna, több, mint valószínű, hogy mindegyiknél behúzzák a féket még a komolyt CGI renderelések előtt. Mindegyik film botrány szar.

  Emmerich pedig tudtommal sajgó szívvel nézte, hogy a mitológiát, amit felépített (ami egyébként főleg Dänikenre hajazott), szépen kiherélik, és popcorn akciót csinálnak belőle, totális logikátlanságokkal, és a mozifilmnek homlokegyenest szembemenő marhaságokkal.

  Én megnézném, mit hoznak ki a dologból.

Comments are closed.