Sci-Fi Filmek

Elysium – kommersz District 9


Sajnálom, az Elysiumot képtelenség anélkül véleményezni, hogy fel ne elevenítsem magamban a District 9 zsenialitását. Pedig nem vagyok sci-fi vagy filmes sznob, és távol áll tőlem a “tavalyi jobb volt”-mentalitás is. De hát ha valaki, mint Neill Blomkamp ilyen magasra rakja a mércét, ahogy azt az első filmjével tette, sajnos a következő filmjénél meg fogja szívni. Félreértés ne essék, az Elysium egy nagyon jó, akciódús hollywoodi sci-fi – és igazából ennél többet nem is várhatunk el tőle, az idei filmes szezon egyik legjobb darabja. És bár lélekben igyekeztem előre hűteni a várakozásaimat, azért mégiscsak örültem volna, ha ennél még zseniálisabbat rak le az asztalra Blomkamp.

Annyira szemét és cinikus film, hogy azt már élvezet nézni – áradoztam anno a D9-ről, és végigvettem, hogy azért is volt jó film, mert annyira anti-hollywoodi volt, hogy az már önmagában felfrissített. Nah, az Elysium leginkább arra példa, hogy ha Hollywood csinálja meg a D9-et, akkor milyen lenne.

Egy átlagosnál jobb sci-fi, de távol a zseniálistól.

Tartottam egyébként ettől: bár sosem fogjuk tudni bizonyítani, de az A-kategóriás büdzsé, az A-listás sztárnevek mellé a rendező nyilván kapott egy csomó főnököt is, akikről azt kell tudni, hogy vagy mindig vannak zseniális ötleteik, hogyan kéne “jobbá” tenni a filmet (=eladhatóbbá), vagy biztonsági játékot játszanak (azaz, minimalizálják a kockázatot a bevételek érdekében).

Az Elysium így sem az a könnyed családi mozidélután a Disney-vel, a maga módján épp olyan szemét, rohadék alapszituja van, mint a D9-nek… de sosem gondoltam volna, hogy létezik ebből is light verzió, mint a kólából. Most az emberiség krémje nem idegenekkel, hanem az emberiség szerencsétlenebbik felével baszik ki, a szopóágra pedig a Matt Damon által alakított Max kerül. Egy munkahelyi baleset picit megrövidíti az életkilátásait – mintegy öt napra. De a nagylelkű munkáltató ad neki 5 napra elegendő gyógyszert, hogy mégse kínok között fetrengve töltse el a hátralévő időt – ennyit ér az egészségbiztosítás. A Föld körül keringő gazdagok világában persze találna gyógyírt, de hát oda földi halandó nem igazán juthat be.

Már az alapkonfliktuson is látszik, hogy jócskán általánosabb, mint a D9 hogyan bánunk a menekültekkel? kérdésfeltevése, amiről a legtöbben a hétköznapokban igyekeznek egyáltalán nem tudomást venni – kényelmetlen téma, na. Ehhez képest a gazdagok hogyan nyomják el és zsigerelik ki a szegényeket? kimondottan elcsépelt frázis, bár tagadhatatlanul népszerű, még azok körében is, akiknek nincs a számláján lottóötösnek megfelelő pénzösszeg, de egy mozijegyet azért ki tud fizetni, de legalábbis van otthon internete, hogy letorrentezhesse a filmeket.

De legalább ez a helyzet remekül bemutatásra kerül, az átlag hollywoodi filmeknél jóval mocskosabbra sikerül a 22. századi los angelesi gettóvilág megjelenítése, míg az elysiumi, paradicsomi állapot remekül ellenpontozza mindezt. A fényképezés abszolút remek, akár a lepusztult nagyváros távoli látképéről, akár az űrállomás kerül a vászonra. Ahogy a vizuális effektek, trükkök, CGI is abszolút megfelel a mai követelményeknek – csak amúgy blomkempi módon koszosan, mocskosan, naturálisan van megtervezve a látvány, ami azért továbbra is megadja az egyedi ízt.

Rendben vannak a különböző szereplők motivációi, és a színészi játék is oké – bár olykor halovány. Pedig Matt Damon és Jodie Foster is remek színészek, de valahogy egyikőjük sem tud kibontakozni: a fene tudja, hogy ez a rendezés vagy a forgatókönyv hibája-e, hogy nem kapnak mélyebb karaktert. Mindketten hozzák a kötelező gyakorlatot, nincs semmi gond a játékukkal, de hiányzik belőlük az a plusz… ami például Sharlto Copley-ban megvan. Aki a D9 antipatikus főhősét játszotta, most viszont kiélheti magát egy elmebeteg rohadék szerepében, és ezt nyilvánvalóan élvezi is. Annyira, hogy az egyébként tök ismeretlen színész képes lejátszani a színről a sztárokat. Tegyük hozzá, azzal a karakterrel, amit meg kell formálnia, egész egyszerűen könnyebb dolga is van.

Mindezen nyavalygások ellenére azt kell mondanom, hogy kötelező darab. A hollywoodi biztonsági játék megakadályozta abban,, hogy zseniális film legyen – de arról is gondoskodott, hogy egy remek, élvezhető, nézhető filmmé váljon. Aki nem látta a D9-et, annak még felfrissítő is lehet az Elysium nyelvezete és vizualitása – aki meg látta, az próbálja meg erre a kis időre elfelejteni a nagy elődöt. Az Elysium igazából megmutatja, hogy Blomkamp tud ISO-9000-akárhány szabványnak megfelelő, jó minőségű hollywoodi sci-fi filmet csinálni, és ez önmagában egy jó dolog. Hosszútávon azonban a legjobb az lenne, ha leckéket venne Christopher Nolan-től: bevállalna – és jól megcsinálna – egy olyan blockbustert, mint ahogy Nolan tette, és termelne vele legalább félmilliárd dollár bevételt. Szerintem képes lenne rá. Két ilyen között meg megcsinálhatná a saját álomprojectjeit – ahogy Nolan is megtehette ezt az Inception-nel. Ő is jól járna, meg mi is.

http://www.youtube.com/watch?v=AvqjwTQ1Kqk


37 hozzászólás on Elysium – kommersz District 9

  1. Gyorsan abbahagytam az olvasast mert ez nem kritika hanem spoileres beszamolo a filmrol 🙂 szombaton nezem meg es nem akarom tudni az egesz filmet elore

  2. Nekem nem jott at ennyire konkretan az elozetesbol az alaptezise a filmnek, bar lehet csak kizarta az agyam, amig nem latom a filmet. Leirva meg egyertelmu volt 🙂 a Nolan hasonlattal nem ertek egyet mivel a blockbustere nem tetszett es a Memento kozelebe se ert… Fel ora utan tudtam mi lesz a vege a Mementot meg vegigizgultam. Remelem az Elysium jobb lett 🙂 a D9-et imadtam!

  3. A District9 lehetett volna egy igazán jó film, ha a főszereplő legalább minimális mértékben kedvelhető lett volna. Messze a legnagyobb hiba, hogy az ürge az első pillanattól kezdve ellenszenves volt, ráadásul hülye is. Mert az még oké, hogy az elején tesz kifogásolható dolgokat és a karaktere fejlődik az események folytán, de ez az alak szinte a film végéig egy irritáló, unalmas gyáva bürokrata maradt.

  4. Fantastic goods from you, man. I’ve take into account your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you’ve received right here, really like what you are saying and the way in which during which you say it. You’re making it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read much more from you. That is really a wonderful web site.

Comments are closed.