Mozi - TV

Elhunyt H. R. Giger, az alienek atyja


Tegnap 74 éves korában elhunyt Hans Rudolf “Ruedi” Giger, miután megbotlott és leesett a lépcsőn. A svájci szürrealista művészt talán a legjobban Ripley rémálmának, az alienek köszönhetően ismerjük.

H. R. Giger 1940. február ötödikén született a svájci Churban. Gyermekként nagyon visszahúzódó és zárkózott volt. Katolikus neveltetést kapott, ami későbbi művészetére is hatást gyakorolt.  Iskolai tanulmányai befejezése után bútortervezőként kezdett el dolgozni a Knoll-Internationalnál, ahol csakhamar elismert belsőépítész lett, és hamarosan önálló kiállításai nyíltak. Bár leginkább művészként ismerjük nevét, valójában sosem adta fel belsőépítészeti munkáját, sokáig dolgozott még dizájnerként – természetesen eme munkában is jól felismerhető szürrealista látásmódja.

1968-ban jelent meg a filmiparban, többek között neki köszönhetjük Silt a Lényt, illetve az Alien ikonikus szörnyetegét, a xenomorph-ot. Utóbbi filmnél ő tervezte a kifejlett mumus mellett az arctámadót és a tojást (a filmben látható mellkasrobbantó viszont Roger Dicken alkotása), valamint az Acheron felszínét és az idegen űrhajó külsejét és belsejét egyaránt. Munkái olyan jól sikerültek, hogy nemcsak a világhírt hozta meg Giger számára, de Ridley Scott 33 évvel később újra együtt dolgozott vele a Prometheuson, ahol nemcsak az Alienben látott űrhajódizájn, hanem több, korábban ahhoz a filmhez tervezett lény is megvalósult (a film végi óriás arctámadó például Giger eredeti arctámadó tervén alapult).

Xenomorph

Giger leghíresebb teremtménye.

Giger továbbá tervezett egy lényt az Alien3-hoz is, de azt David Fincher végül nem használta fel, s ugyanúgy elvetette Joel Schumacher a Batman Foreverhez tervezett batmobilt. Giger másik legismertebb fel nem használt látványtervei az 1976-ban előkészített, de leforgatásra már nem került Alejandro Jodorowsky-féle Dűne filmhez születtek meg. Eme filmterv bár sosem valósult meg, nélküle nem valószínű, hogy Giger világhírűvé vált volna. Ugyanis a Dűnén dolgozott Dan O’Bannon is, az Alien írója. Amikor Scott nem találta a megfelelő látványtervezőt filmjéhez, O’Bannon megmutatta neki Giger Necronomicon című művészeti albumát, benne a híres Necronom IV-gyel, amelyen az alien alapjául szolgáló lény volt látható. A többi innen már történelem, vagy éppen legenda.

giger-necronom-iv

A Necronom IV, amely az alient ihlette.

Gigerhez több létesítmény is kötődik vagy kötődött az elmúlt harminc évben. 1988-ban nyílt meg Tokióban a Giger Bár, ezt azonban Giger kifejezetten utálta. A bár mögött álló japán cég ugyanis nem várta meg a művészúr végleges terveit, a belső dizájnt a durva vázlatok alapján készítette el. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a cég pár év múlva tönkrement, ezzel együtt a bár is lehúzta a rolót.

Két másik Giger Bár nyílt Svájcban, az egyik 1992-ben Giger szülővárosában, Churban, a másik Gruyèresben, ezek már teljes mértékben a művész látásmódját képviselik, hiszen maga tervezte a bútorokat, és szigorúan felügyelte az építkezést. 1998-tól 2002-ig a New York-i Limelight diszkó egyik VIP termét Giger műveivel díszítették fel, de a diszkó csak a nevet „értékesítette”, valójában sosem állt szándékukban valódi Giger Bárt berendezni.

giger bar

A churi Giger Bár. Itt lenne aztán hangulatos egy SFportal farsangot rendezni.

1998-ban Gruyères-ben nyílt meg a HR Giger Múzeum, amely a művészúr privát gyűjteményének darabjait is magába foglalja, többek között Günter Brus, Ernst Fuchs, Gottfried Helnwein, Arnulf Rainer, Franz Ringel, Thuri Werkner és saját műveit. 2003-ban itt nyitotta ki kaputi a már említett harmadik Giger Bár.

Giger munkásságát felhasználta az Ibanez gitárokat gyártó és értékesítő cég is, amely Giger engedélyével és aláírásával adott ki gitárszériát. Emellett Giger komoly hatást gyakorolt a tetoválások és a fétisek világára is.

Mindent összevetve, H. R. Gigert egyedi, szürreális látásmódja jelenséggé, filmtörténelmi ikonná és elismert művésszé tette világszerte. Nyugodjék békében!


3 hozzászólás on Elhunyt H. R. Giger, az alienek atyja

  1. Han Solo

    Szerintem egy arra kószáló kis alienben botlott meg a fickó. Azt hittem, csak a filmekben van olyan, hogy valaki leesik a lépcsőről és belehal. Nem tudta elkapni a korlátot?

  2. I am so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük