Sci-Fi Filmek

Prometheus filmajánló


„Semmi sem eredeti. Korábban már mindent láttunk. Benne voltam, megcsináltam. Manapság túltengnek a speciális effektusok csakúgy, mint a gyenge cselekmények.” – by Ridley Scott

Hogyan írjon az objektivitás látszatát legalább keltő megrögzött alien rajongó egy olyan filmről kritikát, amit már akkor utált, amikor megtudta, hogy elkészül. Két szükségtelenül előzményként prezentált, bűn rossz AVP film után nem kellett egy harmadik prequel, ami ráadásul ugyanarra az alapötletre épít, mint az előző kettő: az idegenek az isteneink, ők teremtettek minket és/vagy a civilizációnkat. Ráadásul, ha valami, hát az Alien (A nyolcadik utas: a Halál) nem kívánt előzményt. Amit tudnunk kellett, azt a film elmondta, „minden egyéb szempont másodlagos” (Ash). Miért? Mert a lény, pontosabban a xenomorph azért volt tökéletesen idegen, mert puszta létezése jelenlegi ismereteink szerint lehetetlen, és erre a létezésre nem volt válasz. Erre a miértre pedig még a két AVP sem mert választ adni. Aztán jött Ridley Scott, az univerzum teremtője és kijelentette: ő biza válaszol rá. Saját kezűleg rombolja szét azt a mítoszt, amit teremtett. Szóval nem kevés ellenérzéssel, annál is több félelemmel ültem be a moziba. Nos, eme hosszúra nyúlt bevezető után lássuk, igazolódott vagy sem a bajsejtelem.

A történet szerint két archeológus, Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) és Charlie Halloway (Logan Marhsall-Green) felfedezi, hogy egymástól több száz kilométerrel és több ezer évvel elválasztott civilizációk festményein fellelhető ugyanaz a kép: emberek, amint óriás lényekhez imádkoznak, akik egy csillagkép felé nyújtózkodnak. Ez a csillagkép egy a film szerint meg nem nevezett naprendszert takar, melynek az LV-223-ra keresztelt világa meglepően hasonlít a Földre. A két doktor a Weyland Társaság által finanszírozott küldetés során a Prometheus kutatóhajó fedélzetéről lép az LV-223-ra. Azonban hamar rá kell jönniük, hogy nem a mennyországot érték el, hogy az Űrutasok (a filmben Mérnökök) nem a megváltóink és a bolygó neve ezúttal is: Halál.

Nos, mindenképpen érdemes leszögezni azt, amit a készítők több ízben is hangsúlyoztak: ez egy Alien előzményfilm, de nem Alien film. Az univerzum ugyanaz. Itt vannak az Űrutasok (Space Jockey), a patkó alakú űrhajó, a Weyland Társaság, az űrhajósokat itt is hibernálják. Szó esik a terraformálásról, a bolygó hasonló megjelölést kapott, mint az LV-426 (sőt, a filmhez készült dokumentumfilmek alapján a szomszédja az Acheronnak, bár a film erre még csak homályosan sem utal). Sőt, egy jelenetben az Alien egyik zenéje hallható, máskor meg Shaw harsogja Ripley szövegét. Szóval a két történet egymástól némileg független, mégis egyazon univerzumban játszódik. Ezáltal badarság a savasvérű fickókat várva beülni, ez a film teljesen más élményt nyújt.

Milyen élményt? Kicsit felemást. A filmet erőteljes kettősség uralja, mintha a készítők maguk sem tudtak volna dűlőre jutni abban, mit akarnak nekünk elmesélni. Vegyük először a pozitívumokat.

A film eleje klasszikus sci-fi elemekkel operál, pontosan olyanokkal, mint amik az Alient is annyira jellemzik. Lassú, hosszú jelenetek, melankolikus momentumok. Gyönyörű tájképek, nagytotálok a Prometheusról. És persze, gyönyörű megidézése Scott kedvencének, a 2001 Space Odyssey (2001 Űrodüsszeia) egy kultikus jelenetének.

Emellett a látvány is szemet gyönyörködtető, bár itt megint érezhető, hogy ez a mozi nem 3D-re lett kitalálva. Vannak pillanatok, amikor jól kihasználja a technikában rejlő lehetőségeket (különösen a hologramos jelenetekben, amiktől amúgy hemzseg a film), azonban az esetek többségében nem lett volna erre szükség. A Prometheus jó példája annak, amikor a látvány a sztorit szolgálja, ehhez azonban nincs szükség 3D-re.

A pozitívumok között említeném a zenét. Marc Streitenfeld zenéje remekül passzol a filmhez, megteremtve egy klasszikus sci-fi hangulatot. Ugyanakkor az események felgyorsulásakor már modernebb csengésű, ami emeli az akciójeleneteket. A hangulat amúgy is nagyszerű. Nem félelmetes, nem ez a horrorok horrora, sőt, személy szerint egyáltalán nem nevezném horrornak, mert még csak ijesztgetés sincs benne. Vérre meg senki se számítson, mert az épp csak csordogál (és nem hiányzik a tocsogás). Mégis, az egész filmet körbelengi egy kellemes, néha hátborzongató, néha sejtelmes, néha csodálatba ejtő hangulat. Olyasmi, mint mikor landol az LV-426-on a Nostromo, vagy amikor az első Star Trek mozifilmben körberepüli a kamera az Enterprise-t.

Kiemelném a szereplők közül az android Davidet (Michael Fassbender), aki viszi a hátán a filmet. Vele kapcsolatban sikerült újra előtérbe helyezni az ember-gép, élő vagy sem kérdéskört, s bár választ ezúttal sem kapunk, maga a karakter viszonya e témához érdekesen lett körbejárva. Ráadásul a figura legalább olyan hátborzongató alak, mint Ash volt.

Mindezek mellett pozitívan értékelhető a xenomorphok eredetének kezelése. A film ugyanis nem foglal állást, semmi konkrétumot nem mutat. Céloz létezésük mikéntjére, ám nyitva hagyja az utat más magyarázatoknak. A minden ízében hagyományos xenokkal (tojás -> arctámadó -> kétpofájú rémpofa) nem találkozhatunk, de több másfajta kreatúrával (amelyek kisebb-nagyobb, jobb-rosszabb mértékben mutatnak hasonlóságot az eredetivel) igen. Ezáltal az alien univerzum alaposan kiszélesedett, ugyanakkor nem kötötték szorosan a dologhoz a xenomorphokat, így azok lénye nem sérült.

Ami az Űrutasokat, jelen megnevezésük szerint Mérnököket illeti, nos, a rájuk adott magyarázat olyan klisé, amin például a Stargate SG-1 sorozat a végnapjaiban már gúnyolódott, Spock pedig kifejezetten sértőnek találta, mikor Kirk ilyet ki mert jelenteni. A jellemük érdekes, bár szintén nem túl eredeti. Hogy kinek mennyire jön be, egyéni ízlés kérdése, viszont az dicséretes, hogy kivitelezésüket sikerült úgy megoldani, hogy az ne okozzon ellentmondást az Aliennel (gondolok itt a ruházatukra).

Mindezek mellett még érdemes megemlíteni azokat az „apróságokat”, amik úgy köszönnek vissza az Alienből, hogy azok csak tervasztalon, esetleg a könyvben vagy a forgatókönyvben léteztek. Ilyenek például a kísérleti eredményeket tartalmazó edények, vagy az arctámadó H. R. Giger által tervezett változatára hajazó lény. Ugyanígy az is aranyos, hogy bár a Prometheus sokkal modernebb, mint a Nostromo vagy akár a háromszáz évvel később épült Auriga volt, a műszerfal telis-tele van hatalmas, villogó gombokkal, amik a ’70-es évek sci-fi díszleteit idézik. A hajó belseje amúgy ezen kívül is erősen idézi a Nostromot, csak kevésbé piszkos. Ami nem csoda, ez egy vadiúj kutatóhajó, az meg egy öreg teherhajó volt. (Talán ezekben az időkben épült?)

S akkor most jöjjön az érem másik fele. Az Alien egyik nagy erénye, hogy mindössze hét karaktere van (nem számítva Jonest és a szörnyet). Megismerhetjük, megszerethetjük őket, mert mindenkire van idő. Ráadásul nem sablonosak, sokkal inkább érdekesek. A Prometheusban ezzel szemben olyan sokan vannak, hogy azt is lehetetlen kitalálni, egyáltalán hány fős a hajó legénysége. A legrosszabb, amikor a film közepén tűnnek föl addig nem látott, noname alakok. És a megnevezett szereplők is kissé csapongók. Meredith Vickers (Charlize Theron) például jégkirálynőként indul, aztán váratlanul mosolygós, vicceskedő cédává válik, akinek ráadásul bedobnak egy nem megalapozott fordulatot. Vagy ott van Janek kapitány (Idris Elba), akinek a motivációi a homályba vesznek, mivel magával a karakterrel csak a film felétől kezdenek érdemben foglalkozni, de akkor meg már alig kap vászonidőt. Fifieldet (Sean Harris) pedig sok mindennek fogja nézni a néző, de annak nem, ami valójában. Azt nem fogja elhinni róla, de még akkor sem, amikor a dolog kiderül, mert a rá írt szerepet egyszerűen nem tölti be. Szóval a karakterek nem állnak igazán össze, még a főszereplő sem. Hiába játsszák jól a színészek, többjük szerepe is megkívánt volna még néhány extra percet.

Hasonlóan ingadozó a történet. A Mérnökökkel foglalkozó részek nagyon jók. Érdekesen, fordulatosan vannak elmesélve, mindig a legjobbkor dobnak be egy nem várt kreatúrát, egy új, érdekes helyszínt. Ugyanakkor van egy elcsépelt, előre kiszámítható sztori szál, ami egyrészt eltékozolja Guy Pearce tehetségét, másrészt egy olyan sablon, amit kár volt ráhúzni a már amúgy is sablonos alapötletre. Ráadásul megtöri a történetet a semmiből feltűnő extra karakterekkel, a főszereplők légből kapott, de legalább hirtelen elhatározásaival, valamint az addig bekövetkezett jelentős események totális elfelejtésével. Mintha ezen a ponton Jon Spaihts és Damon Lindelof írók cseréltek volna. Eddig az egyik írta, innen a másik, csak éppen nem egyeztettek egymással. Egy komplett stílusváltás történik a szereplőktől a rendezésig.

Innen ugyanis az események felgyorsulnak, a látvány felerősödik. Jön a futás, a sikoltozás, előmásznak a nagy szörnyek, megsokszorozódnak a robbanások. Ráadásul mindezt tíz-tizenöt percben lezavarva. Mintha Scott hirtelen le akarta volna tudni az egészet, mi több, az akcióval egyáltalán nem is akart foglalkozni. Slusszpoénként pedig kialakít egy állapotot, ami azt sugallja, hogy ez mégis az Alien közvetlen előzménye. Csak éppen mégsem lehet az, hiszen ez a bolygó az LV-223, nem az LV-426.

És emiatt már jönnek az olyan kérdések, hogy ez most akkor az LV-426, csak Scott dacból átkeresztelte (megtartva a Cameroni terminust)? És ha tényleg a Zeta II Reticuli rendszerben játszódik a film, akkor a Társaság évtizedekkel később miért az ugyanott található 426-ra küldte a Nostromot, miért nem a mellette keringő 223-ra? Egyáltalán miért vártak addig, miért egy civil teherhajót küldte, miért nem ment oda egy másik kutatóhajó? Na meg Társaság akkor most tudta, mi vár Ripley-ékre amiatt, ami a Prometheusban történt, vagy sem? Merthogy ebben a filmben a 223-ról egy fikarcnyi adat nem került vissza a Földre, az biztos!  Sok kérdés, óne válasz, s pont azokat a magyarázatokat nem kapjuk meg, amik viszont létjogosultságot adtak volna annak, hogy ez a film ebben az univerzumban játszódik. Így, mint előzményfilm, elég gyatrán teljesít, funkcióját neccesen tölti be.

Mindent összevetve, se alien, se sci-fi, se mezei filmrajongóként nem vagyok teljesen elégedett, viszont csalódott sem. Nem jobb az Aliennél, se a Blade Runnernél (Szárnyas fejvadász), a Prometheus egyértelműen Ridely Scott átlagos filmjei közé sorolható. Mégis, sokkal jobb lett, mint amit vártam, így nem bánom a rá szánt két órát. Nem rúgja fel annyira az univerzumot, mint féltem tőle, de nem is passzol bele száz százalékosan. Talán majd egy folytatás helyre teszi azt, ami most hiányzik. Mert annyira számolnak a folytatással, hogy a filmet rendesen be sem fejezték. Annyi biztos, hogy mind a sci-fi, mind az alien rajongóknak egyszer érdemes megtekinteniük, mert ha nem is kiemelkedő, mindenképpen kellemes, hangulatos film.


316 hozzászólás on Prometheus filmajánló

 1. tök függetlenül az alien filmektől, nagyon nézhető mozi, de túlságosan mindentbele. a forgatókönyv meg rengeteg sebből vérzik. maximum 6os.

 2. wr

  A fentiek elolvasása után is várom a lehetőséget:)

  Az AvP filmekről csak annyit, nem előzmény kell, hanem folytatás. Ott vannak a nagyszerű (bár a Walhallát ismerve angolul talán sosem publikált) regények. Jó (értem: kapcsolódó) sztorival, Weyland-Yutani eredet mitológiával, és nem utolsó sorban Schaferrrel! Nyomi Hollywood!
  Folytatások esetén legalább nem zavaró a gondolkozásmód (design) modernizálódása.

 3. Én pont azt éreztem, hogy elég kevés minden volt benne. Mindenhonnan az ömlött, hogy hű de nagyon megmagyarázzuk és ehhez képest nem sok újat tudtunk meg. Olyan sok meglepi se volt benne. Pozitívum, hogy valamennyire elgondolkodtató.

 4. Nekem sem tetszett annyira, sajnos nagyon sok dolog hiányzott belőle, legalább egy aprócska utalás lett volna benne az alien-ekre. Nem fogom szétspoilerezni, de lehetett volna rájuk utalni, csak egy picit (mármint volt meg minden, de azért egy space jockey-ból kirobbanó dög azért jót tett volna az egésznek). Meg folytatni az AvP idővonalát… :S

 5. matt

  “Egyáltalán miért vártak addig, miért egy civil teherhajót küldte, miért nem ment oda egy másik kutatóhajó?”

  A nyolcadik utas könyv szerint: idegen életformák behozatala a Földre szigorúan tilos, ám ha a Társaságnak sikerül azt a látszatot keltenie, hogy egy egyszerű teherhajó véletlenül akadt az idegen létformára, akkor már gyerekjáték elintéznie, hogy az “véletlenül” meg is érkezzen a Földre. Ash feladata volt ennek biztosítása.
  A Társaság távirányítású szondái már jóval korábban fogták a jeleket, a szakértőik pedig megállapították, hogy nem SOS, hanem figyelmeztető jelzések, amelyek ellenséges létformára utalnak. Természetesen bőséges profitot szimatoltak a dologban.

 6. Ljozsef

  Én moziban meg sem néztem mert mire lett volna rá időm már olyan sok negatív kritikát hallottam hogy azt gondoltam kár a pénzért.A napokban mégis sikerült látnom felemás verzióban(dvd közeli film. mozis magyar hang).
  Egy csomó a fentihez hasonló kritikát olvastam már amikkel jó részt egyet is tudok érteni és talán ezért elgondolkodtató valami. Van egy sokak által zseniálisnak tartott rendező Ridley Scott, aki valóban letette már a névjegyét kitűnő alkotások mellé pl az Alien. Egy csomó tapasztalattal, sok sok évvel a háta mögött, valószínűleg a kisujjában a rendezéssel és a filmkészítéssel, nem látná azokat a hibákat amiket a kritikusok egymás után fogalmaznak meg? Olyan emberek akik soha nem készítettek még egy amatőr filmet sem pontosan tudják mik a hibák, ő ezeket nem látta, vagy valakik a stábból? Gondolom a véglegesítés előtt jó néhányszor megnézték, átrágták az egészet, elemezték mielőtt a pont a mondat végére került. Se Ridley se mások nem vették észre azokat amiket a kritikusok igen? Elképzelhető hogy szándékosan hagytak hiány érzetet ami majd eladja a következő részt? Vagy a nemsokára megjelenő Blu-ray lemez eladhatóságát akarták előre megalapozni az állítólag félórával hosszabb rendezői változattal, és abban a félórában lesz majd mind az ami a mozisból kimaradt?

 7. Very nice info and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thx

 8. You ave made some decent points there. I checked on the net to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 9. I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 10. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 11. Wow, that as what I was exploring for, what a stuff! existing here at this website, thanks admin of this web site.

 12. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up plus the rest of the site is also very good.

 13. This content has a lot of great information that is apparently intended to make you think. There are excellent points made here and I agree on many. I like the way this content is written.

 14. Of course, what a splendid website and instructive posts, I definitely will bookmark your website.Have an awsome day!

 15. Your style is very unique compared to other folks I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I all just bookmark this page.

 16. This unique blog is really awesome and also diverting. I have discovered many useful things out of it. I ad love to visit it every once in a while. Thanks a lot!

 17. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my site =). We could have a link exchange agreement between us!

 18. very handful of web-sites that transpire to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out

 19. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I ave truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I all be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 20. I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 21. This is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very precise info Thank you for sharing this one. A must read article!

 22. Website We Recommend You made several fine points there. I did a search on the issue and found nearly all persons will have the same opinion with your blog.

 23. My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 24. Thanks a whole lot for sharing this with all of us you essentially know what you will be speaking about! Bookmarked. Kindly also visit my web page =). We could have a link exchange contract among us!

 25. Wow, fantastic blog format! How long have you ever been running a blog for? you make blogging look easy. The entire look of your web site is excellent, let alone the content material!

 26. Very nice article and straight to the point. I don at know if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts on where to employ some professional writers? Thx

 27. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 28. Your current positions always have got many of really up to date info. Where do you come up with this? Just declaring you are very resourceful. Thanks again

 29. What as up colleagues, how is all, and what you desire to say about this piece of writing, in my view its really remarkable designed for me.

 30. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 31. I think other web-site proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 32. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 33. Usually I do not read article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 34. That as in fact a good movie stated in this post about how to write a piece of writing, therefore i got clear idea from here.

 35. Your style is so unique in comparison to other people I ave read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I all just bookmark this web site.

 36. Wow, awesome blog layout! How lengthy have you been blogging for? you make blogging look easy. The entire look of your website is magnificent, let alone the content material!

 37. Nice blog right here! Also your website lots up very fast! What web host are you using? Can I am getting your affiliate hyperlink to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 38. It is really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 39. Keep up the wonderful work , I read few articles on this site and I believe that your weblog is rattling interesting and contains sets of great info.

 40. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 41. P.S. аА аАТŽаА аЂааА б‚Т„Т–аАаб‚Т€Тš, аА аБТ”аАааАТƒаАаб‚Т€ТšаА аЂааАаб‚Т€ТšаА аБТ‘, аАааБТ“ аА аАТ†аА аЂааАааАТƒ аА аБТ—аАааАТ‚аА аБТ‘аА аБТ”аА аБТ•аА аЂа›аАааАТŠаА аАТ…аА аБТ• аАааАТƒаА аАТ†аА аЂа•аАааАТ‚аАааАТƒаАаб‚Т€ТšаА аЂааА аАТ…

 42. I will right away snatch your rss feed as I can at to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me know in order that I could subscribe. Thanks.

 43. You produced some decent points there. I looked on the internet for just about any issue and discovered most of the people may perhaps go in conjunction with with your web page.

 44. This blog is definitely entertaining and factual. I have picked up a bunch of interesting advices out of this blog. I ad love to come back again and again. Thanks a bunch!

 45. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

 46. Right at the present it sounds like BlogEngine is the finest blogging platform available right straight away. (from what I ave read) Is that what you are by on your blog?

 47. Normally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice post.

 48. Your means of explaining the whole thing in this post is truly nice, all be able to effortlessly understand it, Thanks a lot.

 49. That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise info Appreciate your sharing this one. A must read article!

 50. Hiya very nice website!! Man .. Beautiful .. Superb ..
  I’ll bookmark your blog and take the feeds also? I’m glad to search out
  numerous helpful information here in the post, we’d like work
  out more techniques in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 51. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

 52. You ave made some decent points there. I looked on the web to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 53. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn at show up. Grrrr well I am not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!

 54. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 55. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, let alone the content!

 56. Coco Dencoa

  Extraordinarily satisfactory article . I couldn’t to more on the message provided.

  What do you reflect on about my placement ? openload

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük