Képregényfilmek

X-Men: First Class – első osztályú film [kritika]


Személy szerint rühellem az előzményeket, és az X-Men: First Class sikeréért sem adtam volna egy lyukas garast sem. Komolyan, egy Sir Patrick Stewart és egy Sir Ian McKellen nevével fémjelzett, marhajól sikerült trilógiához előzményt gyártani – természetesen lefiatalítva a gárdát. Szégyen, nem szégyen, előítéletes voltam, legalábbis amíg nem jöttek meg az első trailerek – akkor már azért bizakodtam, de sajnos sok esetben kiderült már, hogy Hollywood képes jobb előzeteseket gyártani, mint filmet.

Nos, az X-Men előzmény nagyon jól sikerült, teljesen egy súlycsoportban van a korábbi trilógiával, és nagyságrendekkel felülmúlja a Wolverine filmet.

Charles Xavier és Magneto barátságának kezdeteit, majd útjaik elválása mégiscsak egy olyan történet volt, amit érdemes volt elmesélni – a trilógiában nyilvánvaló okokból csak a kész helyzetet láthattuk: a két figura egyszerre barát és ellenfél, tisztelik egymást, de küzdenek is… de hogy miért is van mindez, az az egyszeri mozinézőnek homályban marad (márha nem böngészte végig a ki tudja, mennyi képregény füzetet).

Meglepő, megfelelő mértékben humoros, és kellő mértékben drámai lett ez az előzményfilm, nagyon jól adagolva mindegyik összetevőt. Természetes, hogy Xavier és Magneto váltak a legjobban kidolgozott karakterré, a többi kísérő inkább vázlatosabban van jelen, kivéve talán Mystique-et, Jennifer Lawrence alakításában állati jól eltalált mellékszereplő lett belőle. Xavier kapcsán nem a színészi alakítás hibájának, inkább a forgatókönyv feszességének tudnám felróni, hogy egész egyszerűen, ilyen fiatalon túlságosan tökéletes jófiút faragtak belőle. Míg a film elején azért látunk Xaviertől néhány “emberi” megmozdulást, például amikor egy egyetemi klubban igyekszik felcsípni egy csinos csajt, simán “kitalálva”, mi is a kedvenc itala, később elsodorják az események… A film második felében ugyanaz az erkölcsileg megingathatatlan monolit, aki a később játszódó trilógiában. Xavier olyan, mint Athéné, aki teljes fegyverzetben pattan ki apja fejéből – Xavier úgy tűnik, kezdetben is pont ugyanolyan karakter, mint később, csak akkor még van haja.

Ha ettől el tudunk tekinteni – márpedig el tudunk, mert visz magával a történet, és a poénok -, akkor tökéletes a film. A gárda mert nemet mondani a stúdió eredeti elképzelésére, ami egyfajta tinis, “első év a campuson”-jellegű sztori lett volna, és inkább komoly irányba mentek el. Például történelmi perspektívába helyezték az egész mutáns-kérdést, kubai rakétaválsággal, és Kennedy-beszéddel megspékelve. Xavier és Magneto gyerekkorát, majd felnőtt éveiket és egymásétól homlokegyenest elütő életpályájukat nagyon jól mutatják be, majd jól ütemezve egymásba csavarják a szálakat – mindenütt jó ritmusérzékkel váltva a jeleneket. Nem lett tinifilm, de azért két jól megcsinált rész is foglalkozik a “campus-szal”: az egyikben egyfajta ismerkedési estet látunk mutáns módra, ahol a fiatalok rázódnak össze. A másikban ugyanezeket a fiatalokat oktatja Xavier és Magneto: mintha a padawanokat egyszerre tanítaná egy Jedi és egy Sith mester. George Lucasnak valahogy így kellett volna megoldania a Jedi-nevelést a Star Wars előzményekben.

Bár azt mondtam, hogy a többi szereplő kissé vázlatosabban van kidolgozva, azért csoporton belüli interakciók jól kitaláltak: az apróbb beszólásoktól a már említett “ismerkedési estig” terjedő skálán van minden. Külön pontot érdemel a Xavier – Raven – Beast – Magneto négyes között kialakuló viszony is, de a poénok lelövésétől tartózkodnék.

Nem lehet elmenni szó nélkül a Kevin Bacon alakította főgonosz, Sebastian Shaw mellett sem. Bár a figura nem annyira eredeti, leginkább egy James Bond-filmek ellenfeleire hajazó gonoszt kapunk, Bacon tökéletesen élővé varázsolja. Ugyanakkor pedig kiváló előképe az idős Magnetonak is egyben.

A nyárra várt mozisikerek között az X-Men First Class tehát beváltotta a reményeket – biztos vagyok abban, hogy már agyalnak a folytatáson, ugyanezzel a gárdával.


55 hozzászólás on X-Men: First Class – első osztályú film [kritika]

 1. Abszolút pozitív csalódás, úgy ültem be a filmre, hogy csak a Farkas című elmebajnál jobb legyen, ezt hozta is. Nem egy világmegváltó film, de az X-men fanoknak kötelező. A professzort játszó James McAvoy tán a legpozitívabb, tőle féltem, de meglepően jó volt. A filmet amúgy Michael Fassbender húzza egyértelműen, a Magneto-s jelenetek a film csúcspontjai végig

 2. rhewa

  Engem Hugh Jackman alig egy perces megjelenése vett meg a filmnek, kilóra. 🙂 Eszméletlenül üt. (Farkas/Rozsomák vonzalmamat már kifejtettem régebben)
  A még -feltételezhetően-, adamantium-mentes Wolverine pár mondata mellé tálalt szemöldökrándítások, fintorok, kézmozdulatok… na, ilyen az igazi színjátszás kérem. 😀

  Számomra Magneto volt a leghitelesebben árnyalt karakter. Lassú, már-már kényelmes mozgás, kimért, hanyag elegancia, sztoikusnak tűnő nyugalom, aszkétikusnak tűnő megjelenés, majd a következő pillanatban kirobbanó, iszonyatos energia, düh, évtizedek minden elfojtott fájdalma, hihetetlen gyorsasággal, halálos pontossággal párosulva. Fegyelem és ösztönösség prímán eltalált egyensúlyban. (Elnézést az áradozásért, notórius vonzódásom a rosszfiúkhoz genetikus. Nem mellesleg a színész, női szemnek is felettébb kellemes és vonzó jelenség, pedig isten látja lelkemet, sosem vonzódtam a tűbe fűzhető pasikhoz 😉 )
  Igaza van Junnak, a First Class Magnetoja, a tökéletes Sith-lovag minden ismérvét magában hordozza, és igazából még meg is értjük miért lett azzá, ami. Itt találtam magyar vonatkozást a stáblistában, Eric édesanyját egy magyar színésznő játszotta, nagyon jól eltalált hangsúlyt adva a karakternek, nem lett sem szentimentális, sem túljátszott; Magneto motivációinak tökéletesen megélhető, átérezhető alapját adta.

  A film amúgy sztárparádénak is beillik, hiszen a nyúlfarknyinál is rövidebb bevillanásokban, igazi nagyágyúkat láthat a kedves néző; Michael Ironside, illetve pár jelenet erejéig Oliver Platt, hogy csak két nevet említsek az illusztris társaságból, de nem lövöm le a poénokat én sem, tessék megnézni a filmet! 🙂

 3. Reális értékelés kb, bár Raven karaktere nem tetszett. A későbbi filmek ismeretének tükrében nem tudták jól ábrázolni a jellemfejlődését, Beast-tel ellentétben.

 4. Eszter Márton @ Facebook

  Sztem nem volt jó. Össze vissza keverik a történetet.

 5. rhewa

  Kedves hozzászólók -leendő hozzászólók figyelmébe is ajánlom a következő kérdést-, akiknek nem tetszett a film: indoklás, bírálat, elemzés, kritika, bárminemű részletekkel, logikusan felépített okfejtéssel alátámasztott vélemény azon kívül hogy “nem tetszett”, vajh’ miért nincs itt? 😉

 6. sheenard

  Szórakoztató volt, és kifejezetten élvezetes, hogy történelmi vonatkozásai voltak, nem csak össze vissza repkedtek, sugaraztak, meg viharoztak, meg karcolgattak a fiúk-lányok 🙂

 7. solymosgyu

  Igaza van mártonnak. Keveri a történetet a filmkészítő. Ezért kell feltuntetni hogy melyik vonalb-ból van a film.

 8. sheenard

  solymosgyu: miért is? A mozinézőt hol kell érdekelje a képregény? Ha könyvből készítik a filmet, tüntessék fel, melyik szálak maradnak ki? Más-más műfajról van szó, más szabályokkal, más dramaturgiával, más közönségnek, tessék elfogadni!

 9. nandrove

  Azért apró időbeli hibák akadnak, pl a Farkas filmjében a legvégén mikor menekülnek ki a “bunkerból” és Xavier segít nekik a gondolataival..na ott ő áll a két lábán és már idősebb és kopsz is, ezzel ellentétben ebben a részben fiatalon kerül kerekes székbe..ez így vhogy nem stimmel 🙂

 10. vinitor

  a háromban is tudott még járni, mikor a gyerek Jean Grey-t látogatták meg Magnetoval (a hajára nem emlékszem a kalap miatt)

 11. Nekem tetszett a film, hozta az elvárt szintet, de azért az “idős” gárda jobban bejött, és remélem, hogy a következő film újra őket veszi majd elő, mert a Stewart-McKellen párossall még szeretnék látni néhány filmet, mielőtt nyugdíjba mennek…

 12. Mate

  Azt csak én vettem észre, hogy “az ellenállás vége” úgy kezdődik, hogy “20 évvel ezelőtt” és Xavier még tud járni… de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy amikor a first classban a golyó a gerincébe megy Xaviernek, LEBÉNUL és NEM lesznek HAVEROK Magnetoék Xavierrel egy jó darabig… Nekem tetszett ez az új film… csak most megnéztem IDŐREND SZERINT MIND AZ 5 FILMET, és nem igazán áll össze az ÖSSZKÉP. Ezt csak én vettem volna észre?! Nézzétek meg ti is ebben a sorrendben:
  1. Origins (2009)
  2. First class (2011)
  3. X-men 1 (2000)
  4. X-men 2 (2003)
  5. Last stand (2006)

  Észrevételek???

Comments are closed.