Sci-Fi Filmek

Vélemény a Lucasfilm eladása mellé


Alig 3-4 órás a hír, mely szerint George Lucas eladta a Lucasfilmet a Disney-nek, és máris rengeteg negatív vélemény fogalmazódott meg a rajongók részéről ennek kapcsán. Musicalbetéteket, meg mikiegeres lézervetőt rémálmodnak sokan, pedig a Disney már nagyon régóta nem egyenlő azzal a rajzfilmstílussal, ami sikeressé tette; jócskán túlnőtt a gyökerein. Ahogy George Lucas sem az az álmodozó ifjú filmes, aki az American Grafittit, az első Csillagok Háborúját vagy Indiana Jonest csinálta, ő a filmszakma egyik legprofibb üzletemberévé vált, és egy olyan látnokká, aki gyökerestül megújította a filmes trükkök tárházát.

Kezdjük azzal, hogy külsősként már ahhoz is kutatómunkára van szükség, hogy az ember megállapítsa, hány darab cég tartozik a Disney név alá. Produkciós cégektől kezdve tévécsatornán keresztül disztribúciós vállalkozásig van itt minden, mint a mesében. Övék a Marvel is, és ha az Avengers-ig vezető utat nézzük, akkor nem igazán látszik, hogy ártott volna a filmeknek az a tény, hogy a Disney az anyavállalat. Ha nem is mindegyik képregényfilm tökéletes, azért azt elmondhatjuk, hogy a Vasembertől a Bosszúállókig tartó több éves sorozat nagyon jól sikerült; és ha vannak is problémák egyes darabokkal, az nem azért van, mert a Disney beleerőltetett volna egy éneklő mikiegeret bármelyik epizódba. A Pixar sem csinált amiatt rosszabb filmeket, mert Disney tulajdonba ment volna át – az ő filmjeik továbbra is tipikusan pixarosak. És a kimondottan Disney márkanév alatt mozikba kerülő alkotások sem feltétlenül maradnak meg a rajzos-éneklős vonalon: gondoljunk csak A karib tenger kalózaira, A nemzet aranyára, vagy épp a Tron-ra.

A Disney ma már nem pusztán az a cég, amelyik rajzfilmeket gyárt meg vidámparkokat üzemeltet – hanem egy tőzsdén jegyzett profitorientált társaság. És egyelőre úgy néz ki, hogy az általuk tulajdonolt filmes vállalatoknak meghagyják a kreatív mozgásteret, nem pedig központi irányelveket erőltetnek rájuk. Megpróbálják megtalálni minden esetben a megfelelő vezetőt az adott projecthez – így például a Marvel esetében Joss “egymilliárd dollárt termeltem” Whedon lesz az elkövetkezendő években az az atyaúristen, aki kézben tarthatja a filmes, tévés projecteket.

Az előbb felsorolt valamennyi példa persze családbarát film volt – de a Star Wars vagy az Indiana Jones pontosan bele is illik ebbe a portfólióba. Mindkét sorozat olyan, ami szerethető minden korosztály számára. Kitűnő kalandfilmek – nem véletlenül, hiszen annak idején maga George Lucas is falta a vasárnapi matinéműsorokat, és kimondottan olyan filmeket akart csinálni, amik ezekhez passzolnak. A Star Wars és az Indiana Jones is egy kalandos, izgalmas, érdekes, fordulatos – mese. Nem több, de nem is kevesebb annál.

Azt se felejtsük el, hogy Lucas maga akart az előzménytrilógával az akkor fiatalabb generációk felé nyitni: ő maga pakolt bele disney-utánérzésnek egy karaktert Jar-Jar Binks személyében. Jar-Jarral összevetve egyáltalán nem tűnik félelmetesnek a Disney-s irányítás.

Bár Lucas érdemei elvitathatatlanok, azért elképzelhető, hogy ő már nem látja a fáktól az erdőt. Külsős cégek, külsős alkotók néha félelmetesen jó dolgokat csináltak Star Wars címszó alatt: például a Bioware fénykorában a Knights of the Old Republic játékkal olyan történetet rakott le az asztalra, ami felér az eredeti trilógia színvonalához. A Disney előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy megtalálja azokat az alkotókat, akik tiszteletben tartva az eredeti filmeket tovább tudnak lépni.

Egy vérfrissítés az irányításban nagyon jót is tehet a Star Warsnak. Már csak azért is, mert az elmúlt évek hírei másról sem szóltak, mint hogy mi NEM történik a Star Wars kapcsán. Már egészen belenyugodhattunk abba, hogy talán az unokáink kapnak egy újabb Star Wars trilógiát; az előszereplős filmsorozat elakadt azon a ponton, hogy vannak forgatókönyvek ugyan, de Lucas nem akar kockáztatni egy raklap pénzt az elkészítésével. A The Clone Wars volt az egyetlen, ami robogott tovább… hoppá, egy családi rajzfilmsorozatról beszélünk. Egy Cartoon Networkös, 20 perces epizódokból álló rajzfilm volt az egyetlen aktuális Star Wars project az utóbbi években. Belenyugodhattunk abba, hogy a következő évtizedekben érdemi dolog nem fog történni a Csillagok Háborúja házatáján, legfeljebb a külsős alkotók licenszelt cuccait fogyaszthatjuk – mint a regénysorozatok, számítógépes játékok, és a legújabb Darth Vader figurák.

Félelmetes kihívás lehet egy ennyire rajongott sorozaton újfiúként dolgozni – de azt gondolom, hogy az esélyt megérdemli a Disney. 2015-ben meglátjuk, miképp élt a lehetőséggel.

 


43 hozzászólás on Vélemény a Lucasfilm eladása mellé

 1. Az egy dolog, hogy eladták, de az már nem mindegy, hogy milyen áron. Elégé kényes dolog hozzányúlni valamihez, ami kultikus. Aztán meg ugye Lucas is megmondta, ő aztán ki nem adja a kezéből soha, de soha….
  Disney most megmondja, hogy tiszteletben tartják az eddigieket. Meglátjuk.

 2. engem nem az aggaszt, hogy a Disneyi megvette, hanem az, hogy rögtön egy újabb trilógiát szeretne. Igazából már az eredeti trilógia is le lett zárva. az újabb előzménytrilógia szintén. Szerintem ez már kerekebb nem nagyon lehet…

 3. “My thoughts about why Disney should let Joss Whedon fix Star Wars: Because.” via twitter @brubaker”

 4. Rusznyák Csaba

  “A Pixar sem csinált amiatt rosszabb filmeket, mert Disney tulajdonba ment volna át – az ő filmjeik továbbra is tipikusan pixarosak.”

  Ez azért enyhén szólva is ERŐSEN vitatható.
  A többivel egyetértek. Akár még nagyon jó dolgok is kisülhetnek ebből.

 5. Milán

  A John Carter (lánykori nevén Mars Hercegnője) lehetett volna a következő generáció StarWars-a. De nem lett…

 6. affelay

  Nem tudom, mit kéne csinálnia a Disney-nek ahhoz, hogy leromboljon bármilyen régi kultot… Visszamegy az időben is mikiegeresíti az első Star Wars filmet, és így kitörli az agyunkból az eredetit??? Ami volt, az akkor is a történelem része marad, ha holnaptól Kiszel Tünde lesz a Star Wars új részei mögött álló kreatív agytröszt. Ha már volt valaki, aki sokat tett a sorozat átértékeléséért, az Lucas volt Jar Jarral, meg a sokadik új effektekkel dúsított, kimaradt jeleneteket tartalmazó, extra díszdobozos Blueray verziókkal az első trilógiából. De ettől nekem még a Star Wars leginkább az a film maradt, amit kölyök fejjel megszerettem, és nem különösebben izgatott, hogy ki költ még pár újabb ezrest a kipolírozott, de semmi valóban újat nem hozó kiadásokra.

 7. Donkó Csaba

  Szerintem jó, hogy a project kikerült Lucas kezei közül. Sok értékes alkotást szabotált már, és a Baljós Árnyak híven bizonyítja, hogy már akkor nem volt alkalmas a történet tovább álmodására. Az üzleti, művészeti koncepciók stb. tönkretették a nagy álmot. Doug Chiang részvétele a design-ben tökéletes melléfogás volt. A gungák szintén. A harmadik részre sikerült összekalapálni valami Star Wars-félét, de a filmben bemutatott technológia valahogyan modernebbnek tűnt, mint a későbbi (korábbi) epizódokban. Hiteles folytatásnak kizárólag a Timothy Zahn által megírt trilógiát tartom. Nem kell új történetet kitalálni. A rajongók ezt nem is várják. Ne a cselekmény legyen meglepetés, ( általában csalódás szokott lenni az új movie-kban ) hanem a megvalósítás, a képi és zenei motívumok, a karakterek kidolgozottsága és árnyalása, egyszóval: AZ ÉRZÉS. Lucas szerintem nagy álmodó, de pocsék rendező. Mindamellett hihetetlenül szerencsés is. A Disney nem egy biztosíték, de talán jót tesz a mítosznak a tulajdonosváltás…

 8. TLoF

  Na igen, a Timothy Zahn féle 3 rész… Ej de megnézném moziban, Azt hiszem a téli estékre előveszem újra a PAPIR köteteket a polcról, és újra olvasom őket.

 9. tezse

  Lucas eladta. Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. Ez a piac. Ezzel semmi baj. Viszont, én ha egy film elején meglátom, h Disney, akkor azt inkább nem nézem meg. A John Carter nevetséges volt. Az, hogy innentől kezdve mit fognak csinálni… várjuk ki, sok reményt nem fűzök hozzá. Régi dolgokat nem fog tudni lerombolni, azok ott vannak, ezen kár rugózni.

 10. @tezse:

  A Marvel filmek előtt sincs Disney logó. Marvel logó van előttük.

  Nem hülyék dolgoznak arrafelé, arra fognak törekedni, hogy a rajongók számára a legeladhatóbb cuccot hozzák össze. Főleg, hogy 4 milliárd dollár nem kevés zsé, vissza akarják termelni a befektetést.

 11. tezse

  Egyébként affelay, osztom a véleményed mindenben 🙂 és meg fogom keresni azt a vhs kazettát, amit anno gyerekkoromban, Olaszországban, vettem fel tévében az eredeti, vessetek meg nem emlékszem, valamilyen nagy robbanással. Asszem Alderaan, de tényleg kövezzetek meg, szar ügy, nem emlékszem, de még eredeti 🙂

 12. tezse

  @Merras: pontosan tudom, kik dolgoznak arrafelé, sztem Te is tudod, hogy tudom 🙂 Hiszen dolgoztam nekik 🙂
  Marvel filmekről egy szót nem szóltam. És nem látom, h a hozzászólásom ellentmondana Neked bármiben 🙂

 13. adamek62

  Én nem látok semmi rémeset abban, hogy a Disney vette meg a Star Wars-t.
  Igazából sokan lenézik ezt a társaságot, valódi indok nélkül. Sokszor találkoztam olyan véleménnyel, hogy ez vagy az a színésznő-énekesnő (érdekes, hogy a hímneműekről nincs ilyen) “csak egy Disney-lány”!
  A Disney egy olyan filmstúdió, ahol komoly munkák folynak, és alenézés egyetlen ioka szerintem, hogy elsősorban gyerekfilmeket forgatnak.
  A gyerekfilmek és mesék elkészítéséhez legalább olyan komoly felkészültség kell, mint bármely más alkotáséhoz, ha nem nagyobb, az ott dolgozók nehezebb munkát végeznek, mint az átlag filmesek, mert a gyerekeknek kell olyan alkotásokat készíteni, ami a legtöbb korosztályt leköti.
  Javasolnám azoknak, akik elítélőleg nyilatkoznak a Disney-ről, hogy előítéletek nélkül nézzenek meg egy-két, a saját csatornájukon menő ifjúsági filmet.

Comments are closed.