Star Trek

Új Star Trek képregény sorozat: klasszikus epizódok újratöltve


A StarTrek.com, a sorozat hivatalos honlapjának adott interjújában Roberto Orci és Mike Johnson adtak interjút annak apropójából, hogy nemrégiben elindult egy új képregény sorozat. Ebben az új, 2009-es mozifilm által meghatározott idővonalban dolgozzák fel James T. Kirk és legénysége kalandjait: részben a klasszikus tévésorozat epizódjainak újrafeldolgozása, részben pedig a második mozifilm előkészítése is egyben.

Az első, pillanatok alatt elkapkodott füzet a Where No Man Has Gone Before címet viseli – nem véletlenül: az eredeti tévésorozat első adásba került része ugyanezt a címet viselte. (A The Cage, amit eredetileg forgattak pilot epizódként, és amelyben Christopher Pike volt a kapitány, az csak jóval később került bemutatásra.) A képregény ugyanezt a történetet dolgozza fel – csakhogy illeszkedve a megváltozott idővonalba.

Lesz még ilyen újrafeldolgozott epizód, mindegyiket két-két füzetben fogják bemutatni – a harmadik és negyedik füzet például a The Galileo Seven eseményeit fogja újraértelmezni. Mint Johnson elmondta, őt különösen izgatta ennek az írása, hiszen ez egy “Spock-központú történet, amelyben felfedezzük parancsnoki létének lényegét”, ugyanakkor másképp fogjuk látni, mint a sorozatban: azt is látni fogjuk, hogy miképp hatott rá az, hogy a mozifilmben elvesztette az Enterprise parancsnokságát.

Orci szerint is izgalmas dolog újrafelfedezni ezeket az epizódokat: a mozifilmekben nyilván nem tudják ezeket feldolgozni, hiszen nincs annyi idő rá.

Változások mindenesetre lesznek, hiszen ebben az idővonalban Kirk jóval fiatalabban veszi át az Enterprise kapitányi posztját, Spock viszont elvesztette a szülőbolygóját; a Where No Man Has Gone Before tévé változatában pedig sem McCoy, sem pedig Chekov nem részesei a legénységnek, a mozifilm által életre hívott univerzumban viszont már igen.

A képregény széria azonban nem csak a klasszikus részeket fogja újrafeldolgozni: apránként el is fog vezetni az új mozifilm sztorijához, egyfajta előzményként szolgálva annak. Épp úgy, mint ahogy a Countdown az előzménye volt a 2009-es filmnek.

Orci nem csak a képregény sorozatot felügyeli, hanem a készülő videójátéknak is konzultánsa: ez segít abban, hogy ne legyenek ellentmondások a filmek és az egyéb Star Trek alkotások között, már ami az új idővonalat illeti. Az új filmről persze nem árult el semmit – csak annyit, hogy a szereplők izgatottak, a stáb keresi a megfelelő helyszíneket.


32 hozzászólás on Új Star Trek képregény sorozat: klasszikus epizódok újratöltve

 1. marcus

  Az első rész leszámítva a grafikát több fronton is csalódás volt. Kirköt lehet szeretni, vagy nem szeretni, amiért alfa hímként félmeztelenül alig öltözött bombanőket menekít sci-fi hororhelyzetekből. De azért semmiképpen sem, hogy újramesél egy már ismert történetet, ezúttal még a dögös dilidokinénit is kihagyva belőle.
  A különleges képességű emberek is száműzettek a történetből, mintha Mitchell esete egyedi lenne. Pedig ez is érdekes irány lehetett volna sequelhez, jedik és biotikusok után szabadon.
  Egy ilyen gyenge semmitmondó újraírásnak semmi értelme, még ha Orziék későbbre nagyobb eltéréseket is ígérnek.
  Az IDW számos ötletes ST képregényt gyártott az utóbbi években. A Vér Szava, az Alien Spotlight, a Frontier Doc vagy az eredeti Pike kapitányos legénység kalandjai mind oda tették magukat és nagyon szerettük őket.
  Köben kevésbé eltalált sztortikkal próbálkoztak TNG, DS9, Excalibur és alternatív univerzumos történetekkel is. A rajongók már várták, hogy mikor szerzik meg a VOY és ENT licenszeket is. Értő fülekre talált a kérés is, hogy legyen valami élő, új sorozat is, és már rebesgetni kezdetek egy Titan ongoingról is. (Sokan Data kapitány kalandjaiban reménykedtek.)
  Minden jól ment, aztán kijöttek a kimutatások. Melyek szerint csak az újfilmhez kapcsolódó kiadványok (Countdown, Mozi sztori, Nero) termeltek igazán nagy nyereséget. Az IDW közben sikeresebb címekkel -G.I. Joe, Transformers szintén jobban kaszált és a Star Trekket hónapokra parkolópályára tették.
  A most induló két cím -ez az ongoing illetve egy szuperhősös crossover – valamint egy korábbi zombies crossovewr szépen árulkodik arról, hogy az igényesebb ST történeteknek reszeteltek az IDW-ről. Körülbelül ennyit arról, hogy továbbra is él a régi univerzum.
  A Trek jelenleg hiába sikeres, a készítőket az új filmeken kívül vajmi keveset érdekli a sorozat. Igaz más kiadókra is rájár a rúd, de azért Dejah Thoris vagy John Crichton vagy épp Qui-gonn-jinn rajongói hangulatosabb ötleteknek örülhetnek.
  Józsikám remélem figyelsz, mert tovább ST vonatkozású híreink követkenek! A Szukits a jelek szerint bevállal még egy Voy és egy Ent kötetet, erről bővebben a Star Trekportálon. Illetve a Tv2 hétvégén leadja a hobo csatorna rabigájából szabadul jj mozifilmet.
  Ako-chee-moya!

 2. ranger

  “És jövőre hány éves lesz, ha megtanul és hány ha nem tanul meg addig minbariul?” Marcus Cole

Comments are closed.