Sci-Fi Filmek

Tűzgyűrű – Techdemó vagy film?


Bevallom a moziból kijövet nem örültem, hogy ezt a kritikát nekem kell megírnom, méghozzá azon egyszerű oknál fogva, hogy nem éreztem magam a film célközönségének. Félő, hogy eljött az az idő, amikor be kell látnom, hogy a jelenlegi  CGI látványfilmek már nem azok alapján a receptek alapján készülnek, ami a még emészthető kategória legalábbis azok számára, akik a kezdetektől rajongói a látványos sci-finek.

Így negyvenhez közeledve még tisztán emlékszem, hogy számítógépőrült tizenévesként külön polcot tartottam fent az általam istenített korai CGI technológiával készült alkotásoknak. Tron, Az utolsó csillagharcos, Fűnyíróember… Szép lassan ide került minden, amiben felhasználtak akár egy pici kis számítógépes animációt és bevallom, imádtam is mindet. Ahogy fejlődött a technika, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy a trükkfelvételeket a CGI váltja fel és a filmek azon kezdtek versenyezni, hogy melyikbe hány képkockányi digitálisan feljavított jelenet került. Jöttek a fordulópontot jelentő alkotások, Jurassic Park, Terminátor 2, Függetlenség napja ,aztán lassan észrevettük, hogy a lenyűgöző látványvilág mellett a történetmesélés igencsak háttérbeszorult. Jöttek a klisék, faék egyszerű sztorik, logikátlan sci-fik, de szerettük őket is, mert a látvány mellett még épp elegendő szórakozást nyújtottak ahhoz, hogy a moziból kifelé egy vállrándítással vagy pár csípős megjegyzéssel letudjuk a hibákat és utána tűkön ülve várjuk ugyanannak a filmnek a DVD megjelenését.

Tuzgyuru_online_12Manapság már nincs olyan nagyköltségvetésű film, legyen az történelmi, dráma, kosztümős, krimi, thriller vagy akármi, amit ne töltenének csurig CGI effektekkel. Ezzel nincs is baj ameddig a látványt arra használja egy rendező, hogy kihangsúlyozza, életre keltse a történetet.

Sajnos a Tűzgyűrűben CGI és látvány van, történet viszont szinte semmi.

Elképzelem ahogy Del Toro találkozik a Warner és a Legendary Pictures producereivel egy zajos szórakozóhelyen és a zenét túlüvöltve odakiáltja nekik: „Akarok csinálni egy nagyköltségvetésű látványfilmet, kérek kétszázmillió dollárt!”, majd amikor mindenki lelkesen rábólint, leül Travis Beachammal egy félreeső boxba és sör mellett röhögcsélve két és fél óra alatt másfél oldalon bulletpointokba szedve összegyűjtik az összes megalomán klisét, ami filmre került az utóbbi húsz évben.

Az olcsó forgatókönyv tehát ezzel kész is (kell a pénz a CGI-re) és nagyjából úgy szól, hogy az Óriásrobotok az Óriásidegenlények ellen csatáznak egy óriásit, amit megmagyarázunk jól valami sefüle-sefarka háttér sztorival és telepakolunk akkora kliséjelenetekkel, hogy csak az nem találja ki mi fog történni a következő pillanatban, aki még nem látott hollywoodi produkciót.

Nagyjából így készülnek az új hardwereket és CGI technológiákat bemutató techdemók forgatókönyvei is. A látványnak minden alá van rendelve, úgyhogy a többi már nem is számít. Pedig lehet olyan látványfilmet csinálni, ami szórakoztat is. Emlékszem a Függetlenség napja vagy az Armageddon hány sebből vérzett, mégis nyújtott annyit, hogy még mindig simán le lehet ülni eléjük a kereskedelmi csatornák elé a hatszáznyolcvanadik ismétlésre.

Sztori tehát nincs, lépjünk tovább.

A színészek kiválasztásánál körülbelül ugyanazok a szempontok voltak az irányadók, ami a forgatókönyvnél. Tehetséges ifjú titánokat gyűjtöttek össze valószínűleg olcsón (kell a pénz a CGI-re), akik mellé betették a Prometheusban viszonylag jól játszó Idris Elbát, meg  persze Ron Pearlmant viccesen kameózni, mert hát ő jó haver. (Ez utóbbi amúgy még a jobbik ötletek közé tartozik)

A főhős mellé betolt kislány egyenesen a japán anime világból érkezett és a karakter láttán egyből beugrott a Mirror’s edge című EA játék főszereplője, akire nyilván véletlenül hasonlít megszólalásig, meg talán mert keveset akartak költeni a látványtervekre (kellett a pénz CGI-re).

Persze vannak komikus karakterek is, akik itt-ott gegeznek kicsit oldandó az óriási feszültséget, de nagyon érződik az erőltetettség.

Összegezve semmi meglepő nincs a színészi munka terén, becsületes iparosmunkával hozzák a borítékolható alacsony színvonalat, néhány ritkán felbukkanó megvillanással (akit úgy hívnak, hogy Ron Pearlman).

És akkor most jöjjön a látvány. Ahhoz képest, hogy láthatóan a CGI-on kívül minden másra csak centeket költöttek a készítők, korántsem lett az a lenyűgöző, álleejtő alkotás mint amire gondolnánk. Az akciójelenetekből kellően sok van, de az éjszakai, borús, folyamatosan esős óceáni környezetben állandó vízfröcskölésben rángatózó jelenetektől előbb kaptam hányingert, mint szívdobogást. Valóban jól érződik a robotokon és a szörnyeken, hogy monumentálisak, de kicsit mintha túl sok jelenet lett volna sötétbe és füstbe csomagolva. A 3D rendesen nézett ki, de nem nyújtott maradandó élményt, talán egy-két kivételt leszámítva.

Mint mondtam, kicsit igazságtalannak érzem, hogy most bántom a Tűzgyűrűt, mert nyilvánvalóan 10-15 év közötti, xboxon edződő amerikai fiataloknak szánták, akik kétségkívül rajongani fognak érte, de azért azt is érzem – és szerintem sokunk nevében beszélek -, hogy bennünk is él még a rácsodálkozó, lenyűgözhető kamasz, aki hónapokig várja az új látványfilmeket hátha megint megtörténik velünk a csoda, amit a sok érdektelen iparosmunka között nagyritkán kiszenved magából Hollywood. Hát most ilyesmi távolról sem történt.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AIdzq0lD3Qw


56 hozzászólás on Tűzgyűrű – Techdemó vagy film?

 1. Most mindenki ezzel a faék meg a bennünk élő kisgyermek sablonnal fog kritikat írni 😀 Nem is értem miert kell egy ilyen filmtől sokat várni ! Én szeretem az ilyet megnézem és ennyi !

 2. Én sem vártam többet tőle, mint hogy óriásrobotok lecsépelnek óriásszörnyeket, de ehhez képest se ugorta meg a lécet.

 3. Egyetértek a kritikával. Ehhez képest a Godzilla filozófiai eszmetenger. És tényleg a műfajhoz való elvárással ültem be a filmre. Techdemó, se több, se kevesebb.

 4. Nem Sándor, csak igényei vannak a bennünk lévő gyermeknek is 🙂
  László: A többi kritikus biztos ellopta a sablonjaimat az éjjel 🙂 🙂 Amúgy pont ültem be rá, hogy Godzillát fogok nézni Transformerekkel. Lehet, hiba volt bízni benne egy picit, hogy csalódni fogok 🙂

 5. Aki szereti az anime mechákat, az várhatott azért valamit…
  Bár én még nem láttam, de sejtem, mi lesz abból, ha az amerikaiak ember-vezérelt mechákhoz nyúlnak.

 6. Ami engem meglepett, hogy kiderült: ebben a zsánerben Michael Bay bizony sokkal tehetségesebb, mint Guillermo del Toro. A Transformers sem sokkal összetettebb, de bizony jobban össze van rakva az eddigi három rész, mint ez. És amúgy a Transformers 3 mindenféle effektjei is jobban össze voltak rakva. Ha csak a 3D-s látványvilágot nézem, akkor pedig fasorban sincs a Star Trek 2-höz képest, ahol Abrams bizony nagyon ügyesen játszik a 3D lehetőségeivel.

 7. e(x)

  Node hogy százmilliós költségvetésbe ne férjen bele valami normális történet..? Ilyen szinten nem tök mindegy, ötven vagy ötszázezer a srcipt? Esetleg nem lehetne a BattleTech univerzumhoz hozzányúlni, ha már Mech? Ha a gagyinak született és ez a szintet alulmúló első filmmel indító Transformersből lehetett sorozat, a klánok sok évszázados története ennyire kockázatos volna? (Tegyenek be egy időutazós részt, hogy az átlagamerikai is beleélje magát, valahogy idejön valamelyik klán, mert mondjuk tüsszentett egyet a Kearny-Fuchida hajtómű, a másik meg utána, és véletlenül lelaknak egy amerikai nagyvárost, itt a 911 párhuzam, aztán ha megvan a törzsközönség, mehet a második rész, normálisan az Inner Sphere világaiban..)

  Egyébként a művészet esetleg nem annál a történetnél kezdődne, amit az egységsugarú popcornzabáló agyatlan barom és a részletekre, konzisztenciára, a fantáziát megmozgató mennyiségű nyitva hagyott kérdésre éhező, műértő közönség is élvezetesnek talál?

  Azzal ne jöjjön senki, hogy ilyet képtelenség írni.

  A kritikát köszönöm, legalább kihagyom ezt a vackot.

 8. 381346 886473Hi there, just became aware of your weblog via Google, and located that it is truly informative. Ill be grateful should you continue this in future. Lots of people will benefit from your writing. Cheers! 460739

 9. 644485 348234Likely to commence a business venture about the refers to disclosing your products and so programs not just to individuals near you, remember, though , to several potential prospects a lot more via the www often. earn dollars 161586

 10. 310064 231661We offer the most effective practical and most applicable solutions. All our Sydney plumbers are experienced and qualified and are able to rapidly assess your issue and discover the best remedy. 449145

 11. 685983 811305My spouse and I stumbled over here from a different web site and thought I could as nicely check things out. I like what I see so now im following you. Appear forward to going more than your web page repeatedly. 124792

 12. 522818 380729Hey! Im at work surfing around your weblog from my new apple iphone! Just wanted to say I enjoy reading via your weblog and look forward to all your posts! Keep up the outstanding function! 500471

 13. 946108 701712Wow, superb weblog structure! How long have you been blogging for? you make blogging glance effortless. The total appear of your internet site is excellent, neatly as the content material material! 77744

 14. 443912 356139Most appropriate the human race messages work to show your and present exclusive chance with unique couple. Beginer appear system in advance of raucous individuals will most likely always be aware most of the golden value off presentation, which is really a persons truck. finest man jokes 424286

 15. 111157 154826Nice internet site, good and straightforward on the eyes and great content material too. Do you require a lot of drafts to make a post? 240966

 16. 804234 551917I like the valuable info you provide within your articles. Ill bookmark your blog and check once more here regularly. Im quite certain I will learn plenty of new stuff proper here! Excellent luck for the next! 345085

 17. 247266 789994Its not that I want to duplicate your internet site, but I genuinely like the style. Could you tell me which design are you using? Or was it custom created? 786160

Comments are closed.