Star Wars

Tudástár: 12 parszek alatt a Kessel futamot?


Mint tudjuk, a Millenium Falcon a galaxis egyik leggyorsabb hajója, ennek ékes bizonyítéka az, hogy az úgynevezett Kessel futamot mindösszesen 12 parszek alatt teljesítette. A csillagászatban járatosabb rajongók – jogosan – ilyenkor megjegyzik, hogy ez szép és jó, de a parszek az nem az időt, hanem a távolságot mérő mértékegység. Akkor most kinek van igaza: Han Solo kamuzott vajon? Vagy használható időmérésre is a parszek?

Mint a háttérinfókból kiderül, mindkét állítás igaz: a parszek valóban távolságot mér, de a Falcon is gyors. Csak mindez nem derült ki a filmekből.

A parszek szó a parallaxis és a secundum szavakból lett megalkotva, és a csillagászati léptékű távolságok mérésének szabványos mértékegysége. Egy parszek kb. 3,2 fényév, azaz borzasztó nagy távolság. A Millenium Falcon tehát valamivel kevesebb, mint 38 fényév alatt tette meg a Kessel futamot.

Node mi is az a Kessel futam?

Kessel egy bolygó a Star Wars univerzumában, a Külső Gyűrűben található, elég közel a huttok felségterületéhez, és az úgynevezett fűszert bányásszák rajta, rabszolgák lelkes közreműködésével. A galaxisban több különböző anyagot is fűszer névvel illetnek, mindegyikük valamilyen tudatmódosító hatással bír – a legértékesebb ezek közül az úgynevezett csillámfűszer (Glitterstim), ami egy rövid, ámde annál kellemesebb időre korlátozott telepatikus képességekkel vértezi fel használóját (vagy ha eleve vannak ilyen képességei, erősíti azokat). Emellett felpörgeti a mentális folyamatokat is, a használó gondolkodása gyorsabbá és élesebbé válik.

Ha erről Frank Herbert Dűne-ciklusa jutna eszünkbe, nem véletlen – a fűszer megemlítése az első Star Wars filmben egyfajta főhajtás is a Dűne előtt.

A fűszer bányászata veszélyes, de jelentős profitot lehet belőle realizálni – és annak idején természetesen a Birodalom is igyekezett kontrollálni a kitermelést és a felhasználást. Ennek érdekében Kessel környékén folyamatosan járőröztek a birodalmi cirkálók, hogy megakadályozzák a fűszer csempészetét. Erre válaszként alakult ki az úgynevezett Kessel futam, ami nem más, mint egy csempészútvonal.

Kessel rendkívül közel esik a Száj nevű halmazhoz, ami feketelyukakból áll. A feketelyukak közötti navigáció természetesen rendkívül bonyolult és életveszélyes. A Kessel futam egyrészt, ezt a feketelyukhalmazt érinti, másrészt a Gödör néven ismert térséget, ami nebulákból és aszteroidákból áll. A nebula teljesen megzavarja az érzékelőket, emiatt gyakorlatilag vakon kell repülniük a pilótáknak.

Kessel futam tehát egy jelentős megpróbáltatás a legprofibb pilótáknak is, viszont ez volt az egyetlen lehetőség, hogy elkerüljék a birodalmi őrjáratokat az értékes szállítmánnyal. A legtöbb csempész által ismert, úgy-ahogy biztonságosnak tekinthető útvonal 18 parsec hosszúságú volt – de folyamatosan versenyeztek egymással, hogy ki tudja rövidebb útvonalon, ergó gyorsabban megtenni a futamot.

Han Solo természetesen egyike volt a legjobb pilótáknak, és többször megtette ezt az útvonalat – és többször rákényszerült arra, hogy az eredeti 18 parszekes távolságon igyekezzen rövidíteni. Azzal, hogy a feketelyukakhoz közelebb manőverezett, jelentős mértékben képes volt javítani a korábbi rekordokon, egészen 11,5 parszekig nyomta le távolságot, amit megtett a Millenium Falcon-nal. A.C. Crispin regénysorozatában, a Han Solo-trilógiában dolgozza fel a kérdéskört: a történet szerint a Szájban található feketelyukak jelentős torzító hatással vannak maguk körül a térre és az időre, így azáltal, hogy a csempészduó még közelebb repült ezekhez, még jobban lerövidítették az utazás hosszát és idejét.

Ez a magyarázat tehát arra, hogy miért mondhatja Han Solo azt, hogy a Falcon kevesebb, mint 12 parszek alatt tette meg a Kessel futamot: ő sem időegységre, hanem távolságra gondolt, és amellett, hogy ez valóban egy nagy teljesítmény, egyben pilótatudásának és elmebetegségének egyaránt ékes bizonyítéka.

Wookieepedia bejegyzése szerint egyébként van valós történelmi áthallása a Kessel futamnak: a kessel szó németül ugyanis katlant vagy üstöt jelent, és a második világháború során valóban sor került Kessel futamokra. A sztálingrádi csata idején nagyjából 250.000 fős német csapatot kerítettek be az oroszok, és a Luftwaffe, a német légierő próbált egy légifolyosót létrehozni, hogy ellátmányt küldjön a csapdába esett katonáknak, illetve evakuálja őket.

A film forgatókönyvének negyedik verziója szerint egyébként Ben Kenobinak úgy kellett volna reagálnia a tizenkét parszekes büszkélkedésre, mint aki egy nyilvánvaló kamuzást hall, de a végső forgatókönyv szerint is egy nyilvánvaló hazugságként kellett volna előadni az ominózus mondatot. Ehelyett viszont a Kessel futam a Star Wars történelem valódi részévé vált. A regényváltozatban Han Solo egyébként nem parszeket mond, hanem 12 standard időegység alatt teszi meg a futamot. George Lucas pedig egy, a film DVD kiadásához készített interjúban azt mondja: a parszek a Falcon átlagosnál fejlettebb navigációs rendszereire utal: nem a hajtóműve az, ami igazán gyorssá teszi, hanem egész egyszerűen rövidebb, ezáltal gyorsabb útvonalakat képes kalkulálni.


30 hozzászólás on Tudástár: 12 parszek alatt a Kessel futamot?

 1. Komoly hálára köteleztetek ezzel a cikkel. Az a helyzet, hogy voltak kételyeim, mekkora hülyékből áll Hollywood szórakoztatással foglalkozó alkotógárdája, de most megnyugodtam. Minden elképzelésem helyes volt velük kapcsolatban…

 2. Szerintem valahol őrülten humoros, hogy Lucasék nem képesek azt mondani, hogy “oké, gyerekek, ezt benéztük”, hanem helyette előjönnek valami nyakatekert magyarázattal. 🙂

  Lovagom, érted viszont kicsit aggódom, hogy minden második Hollywoodról szóló cikk alatt előjössz ezzel a hollywood-ellenességeddel.Vigyázz, mert nagyon komoly gyomorfekélyt lehet összeszedni ezzel a sok negatívizmussal. 🙂

 3. Köszönöm aggódásod, de nem kell féltened… 🙂
  Nem arról van szó, hogy nem szeretem megnézni a hollywoodi filmeket. Az SW univerzumért kifejezetten rajongok – főleg a régi trilógiáért -, és sok más filmjüket is élvezettel nézem és néztem.
  Sajnálom, de arról van szó, hogy féltem az emberi gondolkodást. Ebben nem nagyon engedek, mert elég jól ismerem az emberi történelmet, főleg a 20. századét. Megismerésére rászántam olyan 50 évet… 🙂 Hétköznapi emberként elég sokat megértettem abból, hogyan lehet befolyásolni – éspedig rossz irányba terelve – gondolkodásunkat. A befolyásolás eszközei közé a leghatékonyabbak közé pedig a modern szórakoztatás médiumai léptek. Zavar a zagyvaság, a hatalom és erőszak misztifikálása, és az előítéletek – köztük a xenofóbia – propagálása. Bármelyik hollywoodi filmről be tudom bizonyítani, hogy a fenti tulajdonságok közül valamelyikkel rendelkezik… 🙂
  Konkrétan valamit a fenti cikk témaköréről. Műszaki – gépész – ember vagyok. Végzettségemhez és társadalmi helyzetemhez képest viszonylag korrekt természettudományos ismeretekkel. Ezen belül nagyon nagy szerelmem az elméleti fizika. Most akkor képzeld el lenyelni azt a baromságot, ami ebben a sztoriban rejlik. Nem is az elcseszett fogalmazással van a bajom. Azt ott egye meg a fene… A fekete lyukak közötti tánccal van bajom, ahogy Han Solo a Napos Csibével lerövidíti csempészútjait…
  Kérlek, nehogy azzal gyere, hogy ez egy sci-fi film és a fantázia sok mindent elbír… Az SW-nek köze nincs a sci-fihez. Egy, az űrbe kihelyezett westerntörténetről van szó, de elfogadom az űrhajós népmese meghatározást is…

 4. hát ez jó vicc, mert a parszeket a naprendszerhez kallibrálták :)… magyarán nem sok fogalma lehet a mibenlétéről egy másik fajnak egy olyan történetben, ami azzal a mondattal kezdődik, hogy “Másik idő, másik galaktika”… ez olyan, mintha a marslakók a Nagy Károly lábméretéről megállapított karoling hosszmértéket használnák ott a Marson… ez egyszerű baki, amit ki kellett volna javítani… vagy elfelejteni.

 5. @digitalisbuskepulovag
  A Star Wars sci-fi és pont. A sci-finek sosem volt alapfeltétele a tudományos tételekhez való igazodás, aki ezt kéri számon, az borzasztó mértékben tévúton jár.

  Az, hogy anno Lucas elbaszta a mértékegységet és ehhez képest aztán a többi alkotó képes volt kiötölni egy, a Star Wars univerzumában úgy-ahogy koherens magyarázatot, az szerintem viszont remek. Amennyire tutifixen képben vagyunk a fénysebességgel vagy épp a fekete lyukak működésével kapcsolatban, még akár jó is lehet a magyarázat 🙂

 6. @Merras.
  Az SW-n sem, és más ilyen filmeken sem a tudományos tételekhez való milliméteres pontosságú igazodást kértem számon. A Kessel futamos baromságot és az SW kategorizálását NEM vontam össze. Jó volna, már ha észrevennétek, hogy az SW-ben keveredik a sci-fire jellemző tudományos-technikai, a fantasyra jellemző mágia alkalmazási, valamint a mesékre jellemző történetvezetési jelleg. Semmit sem kértem számon az SW-től. A Kesseles részről pedig csak jeleztem, hogy miért lehet baromság. Ezenkívül elmondanám, hogy tudom, mi a sci-fi. Túl az ebben igazodási pontként használható Aldiss és Lundwall monográfián, részletesen elolvastam és próbáltam megérteni S.Sárdi Mária docens asszony által fémjelezett , és itt a neten hozzáférhető írásokat a sci-firől.
  Nem keveset olvastam olyat, amiben még egy fűrész sem volt jelen tudományos-technikai szempontból, mégis sci-finek tartották, és érthető is volt, miért. A dolgok és az ember változásának kapcsolatáról van szó. Hogyan lesz más az ember – illetve civilizációs mikéntje – más a körülötte történő változások hatására. Az SW ennek a kategóriának nem felel meg, hiába dübörögnek mérföld hosszúságú űrhajók többszörös fénysebességgel.Mondjuk, például soha nem kértem számon a fénykard működésének valószínűségét, pedig minden, a működésére valósan jellemző elvet beszámítva, azért van EGY, ami alapján soha nem fog működni. Hogy mi az, találjátok ki, rátok bízom.
  Ez egy bájos mese a legkisebb fiúval, a szépséges hercegnővel, a mélységesen fekete kategóriájú főgonosszal, és egyéb, eseteként vicces — kedvenc robotos — karakterekkel.

  Nagyon örülnék, ha életem vége felé haladva valaki már megértené, hogy szét tudom választani az érzelmi kötődést, a rajongást, az örömet és a szeretetet, amit érezhetek egy alkotás láttán, az intellektuális számonkérési jogommal.

 7. This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate information Many thanks for sharing this one. A must read article!

 8. You have brought up a very superb points , regards for the post. There as two heads to every coin. by Jerry Coleman.

 9. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 10. You have made some good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 11. You can certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

 12. Wonderful article! This is the kind of information that should be shared around the web. Shame on Google for now not positioning this post higher! Come on over and seek advice from my site. Thanks =)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük