TV

Stargate Universe vita: Gateworld vs. Syfy vs. Joe Malozzi


A Stargate Universe-t búcsúztató kritikánkban említettünk egy, a Gateworld szerkesztősége által jegyzett cikket, amiben – szerintünk jogosan – kritizálják a Syfy-t. Ennek a cikknek a fő motívuma az volt, hogy a Syfy az elmúlt hónapokban össze-vissza pakolgatta a különféle sorozatait, köztük az SGU-t is, a sci-fi tartalom kárára pedig a péntek esti műsorsávba pankrációt pakoltak. A Syfy Digital alelnöke, Craig Engler egy nyílt válaszlevélben világítja meg a csatorna döntésének hátterét, Joe Malozzi ezekből néhány pontra reagál.

Craig Engler azon kevés tévés nagykutyák egyike, aki nem bújik a csatorna PR osztálya mögé, hanem hajlamos direktben kommunikálni a nézőkkel, akár Twitteren, akár pedig különféle hosszabb cikkekben bemutatni a rajongóknak a tévézés világát és a döntések okait. Nem csoda, hogy hajlandó volt az igencsak morcos Stargate rajongók elé is odaállni és megmagyarázni az okokat.

A Gateworld cikkét mi így foglaltuk össze a múlt héten:

Emlékszünk arra, hogy mikor volt a legnézettebb az annak idején még Sci-Fi Channel néven futó adó? Amikor volt olyan, hogy Sci-Fi Friday. A legerősebb nézettséget akkor hozták, amikor egymás után leadták a legfrissebb Battlestar Galactica, SG-1 és Atlantis epizódokat – péntek esténként. Ha lenne itthon Syfy csatornánk, akkor a péntek esti idősávban mit látnánk?

Pankrációt.

Imagine greater! My ass!

Az, hogy a pankráció az épp olyan távol áll a valóságtól, mint mondjuk a Star Wars űrcsatái a valódi űrhajózástól, az még nem azt jelenti, hogy feltétlenül a Syfy-ra való. De ettől még persze mehetne – ha ez nem ártana pont a sci-fi sorozatoknak. A Gateworld szépen végigveszi a főbb sorozatokat, amiket addig-addig pakolgattak össze-vissza a fejesek, míg mindegyik csúnya nézőszám csökkenést volt kénytelen elszenvedni. Az egyetlen kilőhetetlen és stabilan a helyén maradó műsor a Syfy-on az a pankráció, péntek este, amikor igazából a legjobb sorozataik legújabb részeit kéne bemutatniuk. A konklúzió: maga a Syfy gyilkolja a sci-fi sorozatokat a pankrációval.

Engler a válaszlevelében konkrét nézőszámokat és az ezekből kiolvasható trendeket hozza, előbb azonban biztosítja a rajongókat arról, hogy náluk csak egyetlen nagyobb támogatója volt a Csillagkapu sorozatoknak, ez pedig az MGM. Megemlíti, hogy annak idején az MGM döntött úgy, hogy az Atlantis érjen véget az ötödik évaddal, mivel amúgy is jön az SGU. Malozzi válaszában azt írja, hogy annak idején, amikor az esetleges hatodik évadról tárgyaltak, akkor szóltak az Atlantis ellen érvek – mint például az, hogy emelni kellett volna a büdzsén. Ugyanakkor szóltak mellette is érvek: méghozzá pont az SGU kapcsán gondolták azt, hogy egy párhuzamos sorozat jó felvezető lenne az új szériának. (Szerkesztői megjegyzés: amiben volt is ráció, hiszen az Atlantis indulásának nagyon jót tett, hogy párhuzamosan futott az SG-1.)

A Syfy alelnöke szerint azt, hogy bíztak az új sorozat sikerében, a legjobban az támasztja alá, hogy két évados szerződést írtak alá az SGU-ra – ami igencsak ritka a televíziózás iparában. Persze a szerződésben voltak kikötések, bizonyos mérföldköveket el kellett érnie a sorozatnak ahhoz, hogy tovább mehessen. Ez azt jelenti, hogy mielőtt még bármilyen anyag elkészült volna, mielőtt egyetlen színész fel lett volna véve, mi már tudtuk, hogy 40 epizód el fog készülni – írja Engler.

Ez utóbbi mondatot nyugodtan minősíthetjük PR szövegnek, Malozzi ennél finomabban reagál rá – az ördög a részletekben rejtőzik ugyanis: mint Engler is írja, bizonyos feltételek teljesülése esetén mehetett tovább a sorozat. Ha ezek nem teljesültek volna, akkor nem lett volna semmi garancia arra, hogy megrendelik a második évadot.

A hosszas felvezető után Engler végül belemegy a számokba, lássuk alant a grafikont, aztán a kifejtést:

(A grafikon ún. Live + 7 számok alapján készült, melyek tartalmazzák azokat a nézőket, akik élőben nézik a műsort, és azokat is, akik 7 napon belül DVR-en nézik meg.)

A show 2009. október 2-án startolt, 2 779 000 nézővel – ami jó, de nem kiemelkedő nézettséget jelentett. Engler megjegyzi, hogy annak idején az Atlantis négymillió nézővel debütált, tehát az SGU 25%-al kevesebbet hozott, mint az előző sorozat. Csakhogy így összehasonlítani a két számadatot nem túl fair: mint Malozzi írja, fontos különbség, hogy az Atlantis nyári időszakban indult, míg a Universe a sokkal kompetitívebb őszi szezonban. Emellett pedig ez alatt az öt év alatt jelentős mértékben eltolódtak a nézői szokások a DVR használat és a netes letöltések irányába. Azaz, kevesebben ülnek le akkor és ott a tévé elé, amikor a csatorna lead egy műsort, és jóval többen vannak azok, akik utólag nézik meg a DVR-en felvett anyagot.

(Szerkesztői megjegyzés: annak idején a Syfy nagyon jónak kommunikálta a nézettségi adatokat, és bizony más, aktuális sorozatepizódokkal is összevetették őket. Az aktuális Dollhouse epizódot például verte, annak ellenére, hogy az egy országos tévén, a Foxon ment; az aktuális Smallville epizód azért verte az SGU premiert, de ez meg inkább annak a jele, hogy valóban nagyon erős konkurenciával kellett megküzdenie a pilotnak.)

A második hétre aztán felnőtt 3 millió körülire a nézettség Engler adatai szerint, aztán eljött a természetes csökkenés: 2,6 millió körül stabilizálódott a nézettség. Effajta, premier utáni nézőszám vesztés teljesen normálisnak mondható a televíziózásban. A hatodik hétre viszont tovább csökkent a nézettség, 2,3 millióra – még egy efféle csökkenés sem annyira vészes Engler szerint, ha utána visszaáll a “normál” sávba a nézettség. A következő hétre megint jött egy kis emelkedés, aztán megint egy csökkenés, immáron 2 millió alá, 1 961 000 nézőre. Ez már aggodalomra adott okot, de ekkor már amúgy is érkezett a félévzáró szünet. Mint Engler megjegyzi, a közhiedelemmel ellentétben az évadokat kettévágó szünet után gyakran magasabb nézettséggel térnek vissza a sorozatok.
Az első szezon második fele 2,08 millió nézővel tért vissza, a szünet utáni második hétre 2,15 millió jutott. Sajnos a további két hónapban nem növekedett tovább a nézettség, hanem inkább ingadozott 1,7 és 2,16 millió között.
Annak ellenére, hogy a pénteki műsorsávban elvesztette a nézők egyharmadát, és a növekedésnek nem látszódtak jelei, valamint a vitathatatlanul alacsony számok ellenére megrendeltük az SGU második szezonját – írja Engler. – Óriási nagy sikerünk volt keddenként a Warehouse 13-al, úgyhogy az SGU-t és a Capricat együttesen keddre költöztettük, reménykedve abban, hogy mindkét showt be tudjuk mutatni egy új közönségnek. Mint nyilván tudjátok, a lejtmenet folytatódott, és nem tudtuk egyik sorozatot sem folytatni.

Magát a döntést Malozzi már annak idején is megértette, de ő sosem hitt ebben az “óriási siker kedden a Warehouse 13-al”-című dumában. Ugyanis ezek a keddi sikerek a nyári szünetben születtek, amikor jóval kisebb a verseny. Emlékeztet arra is, hogy eredetileg nyári premierre készültek az SGU-val, nem pedig az őszi szezonban tervezték adni a sorozatot.
Az utolsó 10 epizódot hétfőre költöztették, ahol azt remélték, hogy a Being Human sikere talán felhúzza a nézettségi adatokat – Malozzi szerint ezt felesleges volt várni, hiszen egy halálra ítélt sorozat hogyan tudna emelni a nézőszámon.
Szerkesztői megjegyzés:
Az még rendben van, hogy péntek estéről elmozdították az SGU-t a gyenge nézettségi adatokra hivatkozva, amelyek gyengesége a körülmények figyelembe vételével azért vitatható is. Érhető lenne ez a dolog, ha ezt a megüresedett műsorsávot valami tök új, tök jól teljesítő sci-fi sorozat foglalná el, ami sokkal jobban teljesít, mint a Stargate. Csakhogy nem ez történt, hanem pankrációt kezdtek el adni. Azaz, nincs olyan sci-fi műsora jelenleg a Syfynak, ami jobban teljesítene péntek este, mint a Csillagkapu a leggyengébb időszakában – sci-fi helyett van pankráció.

Abban sem nagyon van ráció, hogy keddre tették az SGU-t, úgymond párban a Caprica-val – ha megnézzük, a Caprica eleve nagyon kevés rajongót vonzott, és pont abban nem volt sikeres, amire szánták: hogy a Battlestar Galactica rajongókat megtartsák vele. Meg kéne tanulni, hogy a BSG-t békén kell hagyni, kerek egész sorozat volt, amihez egész egyszerűen nem igénylik a nézők sem az előzményeket, sem a folytatásokat, sem semmi egyebet. Azaz, az SGU nézettségét egy olyan sorozattal akarták felhúzni, aminek sem nézettsége, sem igazi sikere nem volt. A kedd este meg most már bizonyítottan bukta.

A Being Human meg biztos jó sorozat, csak annak a nézőközönsége meg egyáltalán nem biztos, hogy passzol egy tősgyökeres sci-fi sorozat táborához. Már csak azért sem, mert a Being Human nem sci-fi sorozat, hanem vámpíros-szellemes-vérfarkasos, és bár a két tábornak lehet közös halmaza, erre nem építenék várat.
Valamint, a számokkal való dobálózás azt nem magyarázza meg, hogy miért nem lehetett mondjuk egy másfél-két órás tévéfilmmel lezárni a sorozatot, ahogy a készítők javasolták. Akárhogy is nézzük, az akkoriban még Sci Fi Channel néven futó csatornát mégiscsak a Stargate tette fel igazán a térképre, a legnagyobb üzleti sikerek és nézőszámok ehhez a sorozathoz kapcsolódnak… najó, kapcsolódtak a pankráció előtt.

338 hozzászólás on Stargate Universe vita: Gateworld vs. Syfy vs. Joe Malozzi

 1. tök mindegy… meg akarták szüntetni az SGU-t, és kész… pedig innen lett volna érdemes kezdeni… az SG akkor fog folytatódni, ha egy milliárdos nem futballcsapatot akar venni magának, hanem sf sorozatot!

 2. Egyszerüen csak menjenek a fenébe 🙂 Azért mert kicsit kevesebb a bevétel mint amennyit ők gondolnak, még nem kéne lelőni a sorozatot. Szerintem SGU mellett is elég jól éltek… Én még egy jópár évig elnézegettem volna. Főleg így a 2. évad vége fele már elég jól alakult (bár kicsit átment BSG-be)

 3. Az internet korában a “kiválasztottak set-top-boxos felmérése alapján ítélni” a sorozatok felett, mondhatni NEM MENŐ! Márcsak azért sem, mert az élő megtekintléseket (aznapi) vizsgálják, sokan pedig a késői vetítés miatt csak másnap nézik meg, nem beszélve a netflix/iTunes megtekintésekről.
  (Az elbaltázott megtekintési felmérésről már nem is beszélve. Eredeti nyelven megnézném én is legálisan, fizetve érte, de még mindíg csak USA-ban gondolkoznak, meg a hagyományos reklámozási stratégiákban)

 4. Ne veszekedjenek, inkább készítsenek egy jövőben játszódó Stargate sorozatot, melyben keresztezhetik a SG-1/Atlantis humorát és akciózását a Babylon 5/Deep Space Nine történetszövésével és a Star Wars filmek látványával. 🙂 Már csak azt kell kitalálni, ki állja a cechet.

 5. sheenard

  Jó magyarázatok, de talán nem buta nyavalygással és logikátlanságok tömkelegével kellett volna indítani az SGU-t. Ha a Firefly-jal összehasonlítom, az első évad harmadik részénél el kellett volna kaszálni…

 6. Ebből igazából az a tanulság, hogy ma már nem szabad lassan építkezős sorozatot csinálni, hanem kell egy erőteljes durrbelehaddszóljon nyitás, különben egy csomó ember nyavalygásnak fogja fel.

 7. wr

  Esetleg olyan ember kellene a SyFy és a többi adó élére, aki meg is nézi a sorozatokat és esetleg nem akkor lennének kaszálva, amikor végre igazán beindulnak. Régi mániám ez: Angel V, Enterprise IV, Atlantis V, és most SGU II. Rip.

  Save our Seeker!!!

  Remélem legalább a Fringe pöröghet tovább! Ha az is leves, akkor mindennek vége 🙁 csak Chuck marad az intersect-tel.

  Esetleg Szélesi úr írjon sci-fit! Az sem baj, ha Pirx szinvonalú a megvalósítás! 🙂

 8. A SyFy dilettáns banda. Amit az utóbbi időben kapnak az gondolom meglátszik a nézőszámokon is. Nem csodálkoznék ha hamarosan összesen 1 hét alatt lenne 1 millió nézőjük és bezárhatnák a boltot. BTW a Firefly-ból is lett film később úgyhogy megéri verni a tamtam-ot 🙂

 9. Sajnálom az SGU-t. Szerintem megérdemelt volna egy 3., befejező évadot mindenképpen, így lezárható lett volna a történet teljes egésszében.
  Igaz, így viszont van remény, hogy egyszer folytatják.

 10. wr

  Fringe 😀

  A magyar sci-fit továbbra is jó ötletnek tartom. Ha a Tűzvonalban megérhetett 4 szezont (nem is akármilyet!), akkor egy okos (értem ez alatt: kevés de jó trükk jó sztorival) sci-fi sorozat is megélhetne pár évet. Ha példa kell, ott van a “The walking dead”. Vagy Nemere úr tinédzser sorozata a három sráccal. Vagy a családregény sorozata (Zuhanás a Napba kezdettel). Eleve angolul forgatjuk, és eladjuk a lepusztult syfy-nak 🙂
  Legyen benne Suzuki, Audi és Mercedes. Legyen még Kürt és Graphisoft, google és MS, Pick szalámi és tv- meg rádióadó, pálinka és Borsodi. Tesco, ha kell, madaras. Taxi és légitársaság. Ne maradjon ki a citrom se, ami kicsit sárga kicsit savanyú, de a miénk. Így majd lesz rá pénz is. Jut is marad is:)

 11. I just want to tell you that I’m new to blogs and honestly savored this web page. Very likely I’m likely to bookmark your website . You absolutely come with fabulous articles. Bless you for sharing with us your web site.

 12. I have mastered some essential things through your blog post post. One other point I would like to state is that there are lots of games available and which are designed mainly for preschool age small children. They involve pattern acceptance, colors, pets, and designs. These generally focus on familiarization as an alternative to memorization. This makes little children engaged without having the experience like they are studying. Thanks

 13. Simply desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is just spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 14. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 15. My brother suggested I might like this blog. He was once entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how a lot time I had spent for this info! Thanks!

 16. I really have to tell you that I am new to blogging and completely loved your site. Quite possibly I am going to store your blog post . You truly have memorable article material. Appreciate it for swapping with us your own site report

 17. I got what you intend, regards for posting .Woh I am delighted to find this website through google. “If one does not know to which port one is sailing, no wind is favorable.” by Seneca.

 18. certainly like your web-site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I’ll certainly come back again.

 19. Greetings there, just got mindful of your blog page through Search engine, and found that it is truly informational. I will truly appreciate should you decide maintain this idea.

 20. What i don’t realize is in reality how you’re no longer actually much more neatly-liked than you may be right now. You are so intelligent. You know thus considerably in terms of this topic, made me individually believe it from so many varied angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated until it’s something to do with Woman gaga! Your own stuffs outstanding. At all times take care of it up!

 21. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

 22. Usually I don’t read post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice article.

 23. whoah this blog is great i really like reading your posts. Keep up the good paintings! You understand, lots of individuals are hunting around for this information, you could aid them greatly.

 24. Great weblog here! Also your site a lot up very fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link for your host? I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 25. We stumbled over here from a different web page and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to going over your web page again.

 26. I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 27. Este artigo irá ensiná-lo a utilizar técnicas avançadas de marketing para se aproximar do seu público-alvo e melhorar o seu relacionamento com os seus clientes.

 28. I’m really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A small number of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any recommendations to help fix this issue?

 29. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

 30. I do love the manner in which you have presented this specific concern and it does offer me some fodder for thought. Nevertheless, coming from just what I have observed, I only hope when other commentary pack on that people today stay on point and don’t get started on a tirade involving the news of the day. All the same, thank you for this superb point and even though I can not necessarily go along with the idea in totality, I value the viewpoint.

 31. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with helpful information to paintings on. You’ve done a formidable job and our entire neighborhood will be thankful to you.

 32. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

 33. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 34. I’m impressed, I must say. Really hardly ever do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me let you know, you could have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the issue is one thing that not enough persons are talking intelligently about. I am very joyful that I stumbled throughout this in my seek for one thing relating to this.

 35. Yet another thing I would like to convey is that in place of trying to suit all your online degree lessons on times that you finish off work (considering that people are fatigued when they get home), try to receive most of your lessons on the saturdays and sundays and only 1 or 2 courses in weekdays, even if it means taking some time off your weekend. This is beneficial because on the week-ends, you will be much more rested along with concentrated in school work. Thanks alot : ) for the different guidelines I have realized from your website.

 36. I keep listening to the rumor talk about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 37. Hello! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and outstanding design and style.

 38. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have really loved browsing your weblog posts. In any case I’ll be subscribing on your feed and I hope you write again soon!

 39. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Kudos!

 40. Hi there, simply became aware of your weblog via Google, and found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate should you continue this in future. Lots of other folks will probably be benefited out of your writing. Cheers!

 41. I got what you mean , appreciate it for posting .Woh I am happy to find this website through google. “Do not be too timid and squeamish about your actions. All life is an experiment.” by Ralph Waldo Emerson.

 42. In these days of austerity and relative stress about taking on debt, a lot of people balk against the idea of utilizing a credit card to make purchase of merchandise or perhaps pay for a holiday, preferring, instead to rely on the particular tried plus trusted means of making payment – hard cash. However, if you’ve got the cash available to make the purchase in whole, then, paradoxically, that’s the best time just to be able to use the cards for several motives.

 43. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 44. Excellent beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I have been a little bit acquainted of this your broadcast provided shiny clear concept

 45. Very good site you have here but I was curious about if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of online community where I can get suggestions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 46. I’m really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog audience have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any recommendations to help fix this issue?

 47. you’re really a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful job on this topic!

 48. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 49. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. An excellent read. I will definitely be back.

 50. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 51. Hello, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 52. Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thanks

 53. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. But think of if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this site could definitely be one of the most beneficial in its field. Fantastic blog!

 54. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 55. Hello! I’ve been reading your blog for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Tx! Just wanted to tell you keep up the great job!

 56. I wish to convey my passion for your generosity giving support to people that have the need for help with the situation. Your real dedication to passing the solution all around came to be unbelievably interesting and have specifically encouraged most people much like me to realize their aims. The invaluable recommendations denotes so much a person like me and still more to my fellow workers. Many thanks; from all of us.

 57. Thank you, I have just been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I have came upon till now. But, what in regards to the conclusion? Are you sure about the source?

 58. Normally I don’t learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great post.

 59. Howdy! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Thank you

 60. Thanks so much for providing individuals with an exceptionally superb chance to read from this blog. It can be so excellent plus packed with a lot of fun for me personally and my office co-workers to visit the blog at minimum thrice in one week to see the latest stuff you will have. Not to mention, I’m so actually contented with your eye-popping opinions you serve. Some 3 ideas in this article are easily the most impressive I have had.

 61. Nice post. I study one thing more difficult on different blogs everyday. It can at all times be stimulating to learn content from different writers and practice somewhat something from their store. I’d favor to use some with the content material on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a hyperlink on your net blog. Thanks for sharing.

 62. I have seen plenty of useful things on your web-site about computer systems. However, I have got the opinion that laptop computers are still not nearly powerful enough to be a sensible choice if you generally do jobs that require many power, such as video editing and enhancing. But for world-wide-web surfing, statement processing, and majority of other frequent computer work they are okay, provided you don’t mind your little friend screen size. Thanks for sharing your ideas.

 63. Thanks for each of your labor on this web page. Gloria take interest in managing investigation and it’s really easy to understand why. Many of us notice all regarding the powerful method you give invaluable strategies through this blog and in addition welcome contribution from the others on this matter so our simple princess is really learning so much. Enjoy the remaining portion of the year. You’re the one doing a very good job.

 64. Thanks for discussing your ideas. The one thing is that individuals have a solution between government student loan and a private education loan where it is easier to go for student loan consolidation than over the federal education loan.

 65. Wonderful website you have here but I was curious if you knew of any forums that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of community where I can get comments from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers!

 66. Hello, Neat post. There is a problem with your site in web explorer, might test this… IE still is the market leader and a large portion of other folks will miss your wonderful writing due to this problem.

 67. I and my guys were analyzing the nice items from your website and so instantly developed an awful suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those techniques. My women happened to be for that reason happy to read through them and already have in reality been tapping into them. Thank you for being really kind and for figuring out such useful subjects most people are really eager to understand about. Our own honest apologies for not saying thanks to earlier.

 68. I am really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A number of my blog audience have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any suggestions to help fix this issue?

 69. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

 70. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)

 71. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to seek out someone with some original ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is one thing that’s wanted on the internet, someone with somewhat originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

 72. I believe this is among the most vital information for me. And i am glad reading your article. However should commentary on some common things, The website taste is wonderful, the articles is in point of fact great : D. Good process, cheers

 73. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless think about if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this site could certainly be one of the most beneficial in its field. Excellent blog!

 74. Thanks for some other informative web site. Where else may just I get that type of information written in such an ideal means? I have a challenge that I am simply now operating on, and I have been at the glance out for such info.

 75. Can I just say what a reduction to search out someone who really is aware of what theyre talking about on the internet. You positively know tips on how to deliver a difficulty to light and make it important. Extra folks must learn this and perceive this facet of the story. I cant believe youre no more popular because you definitely have the gift.

 76. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!

 77. Someone necessarily help to make critically posts I might state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish incredible. Fantastic activity!

 78. Usually I don’t read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very nice article.

 79. I loved as much as you’ll obtain carried out right here. The comic strip is tasteful, your authored subject matter stylish. however, you command get bought an impatience over that you wish be handing over the following. ill definitely come more previously once more since exactly the same nearly a lot continuously inside case you protect this hike.

 80. Can I just say what a aid to search out someone who truly knows what theyre talking about on the internet. You positively know find out how to deliver a problem to gentle and make it important. More folks have to read this and perceive this side of the story. I cant believe youre not more popular since you positively have the gift.

 81. I have acquired some new items from your internet site about computers. Another thing I’ve always assumed is that computer systems have become a specific thing that each family must have for some reasons. They provide convenient ways in which to organize households, pay bills, go shopping, study, focus on music and in many cases watch tv series. An innovative solution to complete these types of tasks is to use a laptop computer. These pc’s are mobile, small, effective and convenient.

 82. I have discovered some new items from your site about personal computers. Another thing I have always presumed is that computer systems have become a product that each household must have for many people reasons. They offer convenient ways to organize households, pay bills, go shopping, study, hear music and in many cases watch shows. An innovative strategy to complete every one of these tasks is with a notebook. These desktops are portable ones, small, strong and mobile.

 83. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this web site, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Make sure you update this again very soon..

 84. Thank you for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect web-site.

 85. A person essentially lend a hand to make severely articles I would state. That is the very first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to create this actual put up amazing. Excellent task!

 86. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem solved soon. Cheers

 87. Some truly excellent content on this internet site, appreciate it for contribution. “He that falls in love with himself will have no rivals.” by Benjamin Franklin.

 88. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this website, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon..

 89. It is actually a great and useful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 90. I must express my love for your kindness giving support to those people that absolutely need guidance on your niche. Your very own dedication to getting the message up and down appears to be exceedingly interesting and have always empowered professionals just like me to get to their objectives. Your new insightful help denotes so much a person like me and somewhat more to my mates. Thank you; from all of us.

 91. Good day! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 92. We absolutely love your blog and find many of your post’s to be precisely what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you write in relation to here. Again, awesome website!

 93. I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and excellent user genial style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 94. I believe this internet site holds some real wonderful information for everyone. “I have learned to use the word ‘impossible’ with the greatest caution.” by Wernher von Braun.

 95. I figured out more new stuff on this weight loss issue. One issue is that good nutrition is extremely vital when dieting. A huge reduction in fast foods, sugary ingredients, fried foods, sweet foods, red meat, and white colored flour products might be necessary. Keeping wastes parasitic organisms, and harmful toxins may prevent objectives for shedding fat. While particular drugs briefly solve the situation, the bad side effects aren’t worth it, and in addition they never supply more than a short-term solution. This is a known indisputable fact that 95% of fad diet plans fail. Thanks for sharing your thinking on this site.

 96. There are actually numerous details like that to take into consideration. That could be a great point to carry up. I offer the ideas above as general inspiration however clearly there are questions just like the one you convey up where a very powerful factor will likely be working in honest good faith. I don?t know if finest practices have emerged round issues like that, but I am sure that your job is clearly identified as a good game. Both boys and girls really feel the influence of just a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

 97. Thanks, I’ve just been looking for info about this subject for a long time and yours is the best I’ve found out till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the supply?

 98. I also believe that mesothelioma cancer is a scarce form of cancers that is commonly found in individuals previously familiar with asbestos. Cancerous tissue form from the mesothelium, which is a shielding lining that covers the vast majority of body’s bodily organs. These cells typically form while in the lining in the lungs, tummy, or the sac that encircles one’s heart. Thanks for expressing your ideas.

 99. Oui et c’était assez impressionnant. Se retrouver avec une lame de 11, penchée au-dessus d’une personne qui vient là en désespoir de cause faire soigner son infertilité… C’est quelque chose. Il y a plusieurs types de cabinets en France et plusieurs façons de pratiquer. De manière générale, la saignée est réalisée sur des zones dites « points sunna » sur lesquels les guérisseurs vont placer des ventouses chauffées à la bougie. C’est une pratique qui ressemble aux saignées par ventouses que faisaient nos grands-parents à ceci près qu’il est question d’invoquer Dieu pendant la séance. Mais encore une fois, tous les praticiens ne psalmodient pas pendant la séance, certains sont convaincus des bienfaits thérapeutiques quand bien même il n’y aurait pas sur le territoire d’études sérieuses pour le prouver. Ce n’est d’ailleurs pas parce que des gens pratiquent la hijama qu’ils vont abandonner la médecine conventionnelle. Aussi étrange que ça puisse paraître les gens qui ont recours à cette pratique ne sont pas tous croyants ou pratiquants. J’y ai même vu des femmes de culture catholique s’y former…

 100. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 101. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!

 102. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 103. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thank you!

 104. Hello, Neat post. There is an issue with your site in internet explorer, may test this… IE still is the marketplace leader and a large portion of other people will omit your wonderful writing because of this problem.

 105. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my website =). We could have a link exchange agreement between us!

 106. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 107. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 108. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

 109. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thanks , I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 110. That is the best blog for anyone who desires to search out out about this topic. You understand so much its nearly exhausting to argue with you (not that I truly would need aHa). You positively put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply great!

 111. fapturbo review Nice post. I understand something more challenging on diverse blogs everyday. Most commonly it is stimulating to read content from other writers and rehearse something from their site. I’d want to apply certain while using the content in my weblog no matter whether you don’t mind. Natually I’ll provide link on the internet blog. Many thanks for sharing.

 112. I needed to write you a bit of observation to be able to give many thanks once again for these fantastic opinions you have shown here. It was really remarkably generous with you to present unhampered just what most of us might have distributed for an electronic book to earn some profit on their own, especially now that you could possibly have tried it if you ever considered necessary. These points likewise worked to be the good way to realize that other people online have the identical keenness the same as my personal own to find out a great deal more regarding this condition. I believe there are thousands of more pleasant periods up front for many who discover your blog.

 113. Very great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing for your rss feed and I am hoping you write again soon!

 114. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

 115. There are some attention-grabbing points in time in this article but I don’t know if I see all of them heart to heart. There may be some validity however I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as properly

 116. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 117. I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again!

 118. Magnificent website. A lot of useful information here. I’m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks in your effort!

 119. You can certainly see your enthusiasm in the paintings you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren at afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 120. I think other website proprietors should take this website as an model, very clean and great user genial style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 121. You actually make it seem really easy together with your presentation however I in finding this topic to be really one thing that I feel I might by no means understand. It kind of feels too complex and extremely large for me. I am taking a look forward for your subsequent publish, I’ll attempt to get the dangle of it!

 122. Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you are a great author.I will remember to bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage you to continue your great work, have a nice holiday weekend!

 123. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossips and web and this is actually annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 124. Just wish to say your article is as surprising. The clarity to your put up is simply spectacular and that i can assume you are knowledgeable in this subject. Well together with your permission allow me to snatch your RSS feed to stay up to date with impending post. Thanks 1,000,000 and please keep up the gratifying work.

 125. One thing is always that one of the most widespread incentives for using your credit card is a cash-back or rebate present. Generally, you get 1-5% back in various expenditures. Depending on the card, you may get 1% again on most acquisitions, and 5% back again on buying made from convenience stores, gas stations, grocery stores and also ‘member merchants’.

 126. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 127. I believe that avoiding highly processed foods is a first step to help lose weight. They could taste excellent, but processed foods include very little vitamins and minerals, making you eat more just to have enough electricity to get with the day. When you are constantly consuming these foods, changing to grain and other complex carbohydrates will assist you to have more strength while consuming less. Thanks alot : ) for your blog post.

 128. Valuable info. Lucky me I found your site by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 129. I was recommended this web site by way of my cousin. I’m now not sure whether this put up is written through him as nobody else realize such designated about my trouble. You are incredible! Thank you!

 130. You are my inspiration, I have few blogs and often run out from post . Analyzing humor is like dissecting a frog. Few people are interested and the frog dies of it. by E. B. White.

 131. I’ve observed that in the world the present day, video games would be the latest fad with kids of all ages. Occasionally it may be extremely hard to drag your son or daughter away from the games. If you want the best of both worlds, there are various educational games for kids. Great post.

 132. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice methods and we are looking to exchange strategies with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 133. I not to mention my guys appeared to be analyzing the good ideas found on your site and before long got a terrible suspicion I never thanked the web blog owner for those tips. The boys happened to be for that reason warmed to study all of them and have in effect truly been taking advantage of those things. Appreciation for truly being simply accommodating and also for considering some excellent subjects most people are really wanting to discover. My very own sincere regret for not saying thanks to sooner.

 134. A further issue is that video gaming has become one of the all-time main forms of entertainment for people of various age groups. Kids play video games, and adults do, too. The actual XBox 360 is one of the favorite video games systems for folks who love to have a huge variety of activities available to them, and also who like to learn live with others all over the world. Many thanks for sharing your notions.

 135. Thank you a lot for giving everyone an exceptionally terrific possiblity to read articles and blog posts from this site. It’s always very pleasurable and also stuffed with amusement for me and my office colleagues to visit the blog particularly three times in one week to read through the newest guides you have. And lastly, I am actually contented with the wonderful hints you serve. Certain 4 areas in this posting are ultimately the best we’ve ever had.

 136. Thanks, I ave been looking for information about this topic for ages and yours is the best I have located so far.

 137. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 138. I’ve read a few just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you put to make this sort of great informative web site.

 139. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Many thanks!

 140. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply excellent and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 141. I will right away snatch your rss feed as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me know in order that I may subscribe. Thanks.

 142. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated!

 143. What i don’t realize is in reality how you’re no longer really a lot more smartly-appreciated than you may be right now. You’re very intelligent. You know therefore considerably when it comes to this matter, made me individually imagine it from a lot of varied angles. Its like women and men are not fascinated unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. All the time care for it up!

 144. Thanks for expressing your ideas here. The other element is that when a problem comes up with a personal computer motherboard, people today should not have some risk with repairing that themselves because if it is not done properly it can lead to permanent damage to the entire laptop. It will always be safe to approach the dealer of that laptop for that repair of the motherboard. They’ve got technicians who’ve an competence in dealing with laptop computer motherboard difficulties and can have the right analysis and undertake repairs.

 145. whoah this blog is excellent i love studying your articles. Stay up the great work! You realize, many people are searching around for this info, you can aid them greatly.

 146. Normally I don’t read post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

 147. Wonderful web site. Lots of helpful info here. I’m sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And certainly, thanks for your sweat!

 148. Thanks for your suggestions. One thing I have noticed is always that banks and financial institutions are aware of the spending practices of consumers and also understand that most people max away their credit cards around the breaks. They correctly take advantage of this particular fact and begin flooding your current inbox as well as snail-mail box by using hundreds of no-interest APR card offers right after the holiday season ends. Knowing that when you are like 98% in the American community, you’ll soar at the possiblity to consolidate credit debt and shift balances for 0 interest rates credit cards.

 149. It is my belief that mesothelioma is most fatal cancer. It has unusual traits. The more I look at it the harder I am sure it does not conduct itself like a real solid cells cancer. When mesothelioma is a rogue viral infection, so there is the probability of developing a vaccine and also offering vaccination to asbestos subjected people who are at high risk connected with developing long term asbestos linked malignancies. Thanks for expressing your ideas on this important ailment.

 150. Someone essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish extraordinary. Great job!

 151. You have made some really good points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 152. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 153. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 154. Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my site something like that. Can I include a portion of your post to my blog?

 155. I truly enjoy looking at on this internet site, it contains fantastic articles. “The living is a species of the dead and not a very attractive one.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 156. Well I sincerely liked reading it. This tip procured by you is very constructive for correct planning.

 157. I was recommended this web site by my cousin. I’m now not certain whether this put up is written by way of him as no one else know such special about my trouble. You are amazing! Thanks!

 158. Someone essentially lend a hand to make severely articles I’d state. That is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular put up amazing. Great activity!

 159. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 160. I conceive this web site holds some very good information for everyone. “It is easy enough to define what the Commonwealth is not. Indeed this is quite a popular pastime.” by Elizabeth II.

 161. It’а†s actually a nice and useful piece of info. I’а†m glad that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 162. Magnificent web site. Plenty of helpful information here. I’m sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thank you for your effort!

 163. Thank you, I have just been searching for info about this topic for a long time and yours is the best I’ve discovered till now. But, what about the bottom line? Are you positive about the source?

 164. I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 165. Your information is very digestible. I enjoy your style of writing. Your points are clear and reasonable and I agree with a lot of your ideas. You have a lot of interesting views. Thank you.

Comments are closed.