Star Wars

Star Wars VII. Epizód – Az ébredő Erő – Kritika


Megérte várni, 32 évvel A Jedi visszatér után végre újból igazi, hamisítatlan Star Wars mozifilmet láthatunk a vásznon. Azokat a rosszul sikerült fanfictionöket felejtsük el, rossz álom volt csupán – és úgy néz ki, a J.J. Abrams – Lawrence Kasdan páros is ebből indult ki a forgatókönyv megírása során. Egy lehelletnyit hűteném a kedélyeket: a The Force Awakens nem tökéletes film, vannak hibái, vannak benne olyan részek, amiket ha feléledtünk a premier okozta örömmámorból, akkor valószínűleg rajongók milliói fognak szétcincálni. De most per pillanat ez a lőtéri kutyát sem érdekli. Most boldogok lehetünk, hogy van egy 1000%-ban Star Wars hangulatú film, amit majd ronggyá nézhetünk a következő hetekben. Nem tökéletes film, de tökéletes Csillagok Háborúja film az, amit a Disney, J.J. Abrams és a készítőgárda népes csapata összehozott. A kritika spoilermentes, nyugodtan olvasd tovább.

Ami a film legnagyobb erénye és egyben a legjobban felróható hibája is, az az, hogy nagyon jól megragadja az Egy új remény esszenciáját. Nem akarom elvitatni George Lucas érdemeit, hiszen akármennyire is szoktam szidni az előzménytrilógia miatt, mégiscsak az ő látnoki tehetsége az, ami elhozta ezt a remek szériát. De azért valljuk be, valami istentelen mázlija volt azzal, ahogy végül minden baljós előjel ellenére összeállt az első mozifilm, és generációk meghatározó filmélményévé vált.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy egy idő után már nem látta a fáktól az erdőt, túlságosan is közel állt ehhez az univerzumhoz – és talán ő maga sem értette meg a siker titkát. Azok a filmesek, mint például J.J. Abrams, akiket az eredeti trilógia inspirált, azok úgy látszik, hogy nagyon remekül ki tudták elemezni magukban az, hogy pontosan mik egy jó Star Wars filmnek az összetevői.

Valószínűleg képkockáról képkockára léptetve vitatták meg, hogy az Egy új remény mitől is lett akkora filmtörténeti szenzáció – és aztán ezt a tudást szépen fel is használták a hetedik epizódhoz.

Emiatt viszont talán egy picivel jobban is ragaszkodtak az első film lényegéhez. Rengeteg utalást belevittek az új történetbe – gyakran egy-egy jelenet beállításai szinte 100%-ban megegyeznek egy klasszikus jelentével. A történet vonalvezetése is néha túlságosan a negyedik epizódéra hajaz. Nagyon sok az áthallás a IV és a VII rész között, és ezt szerintem J.J. Abrams még mindig hajlamos túllőni – épp úgy, ahogy például a második Star Trek mozifilmben is volt úgy, hogy a fanservice az már sok volt. Ahogy a lensflare kapcsán már azért sikerült megtanulnia, hogy a kevesebb néha több, úgy ezekben az átkötésekben is érdemesebb lenne moderálnia magát.

Ugyanakkor kellő adag van A Birodalom visszavág erényeiből is a filmben, és ez nem túl sok, nem túl kevés, pont jó az arány. Mindenféle Jar-Jar Binksek és ewokok nélkül sikerült eltalálni a megfelelő humorfaktort, BB-8 pontosan annyira cuki, amennyire neki lennie kell – de a könnyed, kalandos pillanatok mellett ott van a dráma is. Márpedig ezek a drámai jelenetek A Birodalom visszavág legjobb pillanataival versenyeznek – és ennél nagyobb dicséret szerintem nem kell. Bizony, a poénok mellett néha vannak nagyon szomorú pillanatok is, és ezeket nagyon jól játsszák ki.

A régi és az új szereplők keverése, dinamikája jó, bár picit zsufi van – az új szereplők egy része még nem tud úgy istenigazából kibontakozni. Ennek részben a régi szereplők is az okai, úgyhogy a panaszkönyvet ezügyben én nem kérném el. Az, amit leművelnek a régi hősök, az valami elképesztő. Sikerült megvalósítani azt, hogy ők az eltelt idő ellenére a régi önmagukat adják – de mégsem egészen önmaguk, hanem érződik rajtuk a változás, amit a sors mért rájuk.

De az újak is nagyon-nagyon szerethetők, könnyű velük azonosulni, drukkolni nekik. Ahogy BB-8 is azonnal közönségkedvenccé tudott válni, anélkül, hogy R2-D2-t elfelejtettük volna, úgy az új főhősök is remekelnek a régiek mellett. Ezt összehozni ilyen ikonikus karakterek mellett pedig szép teljesítmény.

Rengeteg dolgot lehetne még írni az új filmről – de felesleges. Majd jövőre szépen ki fogjuk beszélni, amikor már mindannyian láttuk. De a lényeg: aki Star Wars rajongó, az most remek karácsonyi ajándékot kapott.

 

Verdikt

Történet 80%
Hangulat 100%
Szereplők 100%
Zene 100%
Összhatás 100%
Final Thoughts

A lényeg: aki Star Wars rajongó, az most remek karácsonyi ajándékot kapott.

Overall Score 96% Úgyis megnézed tízszer
Readers Rating
90 votes
39

78 hozzászólás on Star Wars VII. Epizód – Az ébredő Erő – Kritika

 1. Jaj de jaj de jaj de várom már megint ez alapján. 🙂
  Az ébredő erő miatt még nem is aggódtam annyira, mert úgy tűnik hogy tényleg biztosra mentek J.J. Abrams-szel meg Laurence Kasdannal, inkább utána aggódom.
  A 8. részt író-rendező Rian Johnson még hagyján, őt csak attól féltem hogy elvérzik a nagystúdiós gyártástól — imádom a Loopert de egészen más egy kisköltségvetésű független filmet összetartani mint amikor tízszer annyi a költségvetés és van feletted 17 fejes a stúdiótól.
  A 9. részre viszont én már most keresztet vetek, ha marad Colin Trevorrow, akinek szintén összesen egy darab független filmje volt azelőtt, hogy megkapta a Jurassic Worldöt, aminek ha eltekintek a rémes forgatókönyvétől (bár azon is van írói kreditje), teljesen látszik, hogy Trevorrow nem tud színészt vezetni. Remélem az lesz, hogy egyszercsak kipottyan és kapunk helyette valaki mást, mint amikor Michael Arndt kiesett és jött helyére Kasdan, a legenda — egy percig se bántam.

 2. hello!,I really like your writing very so much!
  proportion we keep in touch extra about your article on AOL?
  I require an expert on this space to solve my problem.
  May be that is you! Looking forward to see you.

 3. Hi there! This article could not be written any better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I’ll send this information to him. Fairly certain he’s going to have a good read. I appreciate you for sharing!|

Comments are closed.