TV

Star Trek: Federation – Bryan Singer sorozatterve


Az Ain’t it Cool News információi alapján már beszámoltunk Bryan Singer sorozattervéről, azonban Zed nevű olvasónk felhívta a figyelmet arra, hogy van ennél bővebb és alaposabb forrás is, a Trekmovie egy alapos írásban foglalkozott a hírrel. A rendező ötlete a Star Trek: Federation címet viselte, és nem egyedül, hanem Ralph McQuarrie és Robert Meyer Burnett társaságában találta ki.

2005-ben íródott egy 25 oldalas tervezet, Star Trek: Federation címmel. Ebben az évben törölték az Enterpriset, amely a negyedik évaddal végre magára talált, és a régi rajongók tetszését is elnyerő történetekkel, epizódokkal jelentkezett. 17 esztendő után nem látszódott, hogy mi lesz a Star Trek sorsa. A stúdió ajtaja nyitva állt az új ötletek előtt – de valójában a Singer nevével fémjelzett terv sosem jutott el a Paramountig. A rendező ugyanis a Superman Returns filmen dolgozott, és mire az ötletelésből egy valódi tervet tudtak volna írni, addigra már kiderült, hogy J.J. Abrams vezetésével fog új mozifilm készülni. Ettől függetlenül azért elkészült egy első verziója a dokumemtumnak, ami most napvilágot látott.

Bevezetőjükben felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy az eredeti sorozat, a TNG, DS9 és Voyager óta eltelt időben a sorozatgyártás megváltozott: ma már nem különálló epizódok laza láncolatát várják el a nézők, hanem valami komplexebbre vágynak – mint amilyen a The West Wing – Az elnök emberei vagy épp a Battlestar Galactica is voltak.

Fontosnak tartották, hogy a Star Trek vissza is térjen a gyökereihez, de meg is tudjon újulni. Az eredeti sorozat esetében különösen jellemző volt, hogy az emberek mindennapi problémáit, kérdéseit, a politikai problémákat csomagolta be egy-egy epizódba – ezt meg kívánták tartani, de a modern televíziós történetmesélés eszközeit felhasználva. De arra is gondoltak, hogy ennek az új sorozatnak ezzel együtt ismerősnek kell lennie az eredeti széria és a TNG nézőközönsége számára is.

A már korábban említett Straczynski – Zabel tervezettel (és J. J. Abrams megközelítésével) szemben azonban nem akartak rebootot csinálni, nem akarták nulláról újrakezdeni a világot. Mint írják, a Trek erőssége a már meglévő Univerzum, a Karakterek, a Csillaghajók, és az Idegenek – a történetek. Mindezt meg akarták őrizni, ugyanakkor szükségük volt egy olyan térre, ahol viszonylag szabadabb kezet kapnak, mintha közvetlenül folytatták volna a TNG-DS9-Voy szálat – ezért is tervezték a 30. századba tolni a saját történetüket.

Ebben az időszakban a Föderáció még mindig létezik – gyakorlatilag a “Béke Aranykora” az, ahol járunk. Ugyanakkor a tervezet szerint:

Az Utópia, mint cél, olyan, mint a tűz egy nukleáris motorban. Az Utópia a gyakorlatban stagnálás; elszáradt gyökér; végeredményben halál. Pontosan ez az az állapot, amiben a Bolygók Egyesült Föderációját találjuk néhány évszázaddal az utolsó Felfedezések Kora után.

A galaxis politikai térképe tehát jócskán megváltozik néhány száz évvel Janeway kapitány és legénysége hazatérését követően.

Egy megváltozott Galaxis

 • az emberiség “kövér és boldog”, ez azonban olyan elégedettséghez vezet, ami miatt az emberek feladják a felfedezést a növekvő kolonizáció érdekében. Ugyanakkor a saját kulturális nézőpontjukat felsőbbrendűnek érzik, mint a többiekét
 • a vulkániak befejezték az egyesülést a romulánokkal. Ezzel együtt azonban el is távolodtak a Föderációtól, inkább az Újraegyesítés utáni társadalmukra koncentrálnak, amiben két kvázi-vallási vezető uralkodik, a logika nevében, a saját népük boldogulására koncentrálva. Gyakorlatilag a vulkáni logika egyesül a romulánok machiavellista politikájával.
 • a bajoriak visszaléptek a Föderációból, ők szintén a saját vallásukra, és a Prófétákkal való kapcsolatukra koncentrálnak. Ebben az időben a Bajor gyakorlatilag egy bolygóméretű Tibet, amelyik a ferengik közreműködésével intézik el az átmeneti ügyeiket.
 • a klingonok a korábbi századokban átestek egy komolyabb reformáción, már nem annyira harciasak, mint korábban. Miközben buzgón ápolják a diplomáciai kapcsolatokat, azért lassanként visszatérnének a hódításhoz a Birodalom dicsőségére
 • a kardassziaiak afféle művész-filózófus társadalommá váltak, akik “az úton járnak”, és a galaxist egy olyan helynek látják, aminek célja az, hogy “próbára tegyék a hithűeket”.
 • a ferengik már nem annyira viccesek, mint inkább befolyásosak. A nők immáron teljesen egyenrangúaknak számítanak a társadalmukban, ráadásul egy női Nagus vezeti őket. Szerintük a “Nagy Föderáció” pénznélkülisége inkább korlát, mint előny, de a Ferengi Szövetség most tud a kapitalizmus teljes fényében ragyogni. Jókora bevételük van egyébként a bajori vallás népszerűsítéséből, így például ők szerveznek zarándoklatot a féregjáraton keresztül.
 • a Csillagflotta immáron valóban nem több, mint egy békefenntartó erő, a határokat védik és megakadályozzák a harcokat. De a csillaghajók már öregek, és túlságosan szét is vannak szóródva.

Ez a világ tehát igazából már elérte a fénykorát, sőt, úgy néz ki, hogy mintha túl is lenne rajta némileg.

Egy új küldetés – egy új Enterprise

300 éve nem viselte az Enterprise nevet egyetlen csillaghajó sem – az Enterprise már a történelem. Ami miatt most mégis építenek egy új Enterpriset, az egy új és eddigeknél félelmetesebb ellenfél feltűnése. A USS Sojourner két kolónia közötti útján tűnik el – az egyetlen túlélő Alexander Kirk hadnagy, aki a Föderáció túlélésének kulcsa lesz. Alexander Kirk azonban nem emlékszik semmire a sajtó által Sojourner incidensnek nevezett eseményből – minden próbálkozás, ami az emlékeinek visszaállítására irányul, erőszakos és irracionális viselkedést vált ki belőle. Az emlékek között csak a halál és mészárlás képeit látja – és egy rejtett, rosszindulatú jelenlétet érez az egész mögött. Amikor meg kell jelennie az elöljárói előtt, mindössze egy képet tud lefesteni az ellenségről – ha igaza van, akkor ez a Föderáció végét jelenti.

Az incidens ahhoz vezet, hogy a vulkániak, bajoriak, betazedek és több más tag is kilép a Föderációból, ami mindössze húsz csillagrendszerre szűkül – körülvéve klingonokkal, ferengiekkel, kardassziaiakkal, és társaikkal. A Csillagflotta közben Alexander Kirköt elbocsájtja a szolgálatból.

Mindezen történések azonban a sorozat hátteréül szolgáltak volna csak, a pilot ezek után indult volna. Egy admirális elrendeli egy új Enterprise építését, hivatalosan azért, hogy a Csillagflotta visszatérjen a felfedezések korához – valójában azonban a “The Scourge” (~a Korbács) névre keresztelt fenyegetés mibenlétét akarja feltárni – és megmenteni a Föderációt.

Az elkészült dokumentum tartalmaz néhány karakter információt is.

 • Alden Montgomery kapitány: a “tökéletes Csillagflotta tiszt”, gyakorlatilag a Föderáció “Amerika kapitánya”. Sajnos azonban a pilot során elhalálozik, hogy a székét átvegye…
 • Alexander Kirk parancsnok: akit a korábbi incidens ellenére ismét besoroznak, bár “ismert múltja”, valamint “agresszív viselkedése” van. Pontosan ez teszi alkalmassá, hogy Montgomery elhalálozását követően átvegye a hajó irányítását; ugyanakkor a figura egy “PR rémálom” a Csillagflotta számára. Viszont ő az, aki ha nem is tud róla, de nagyon fontos információ birtokában van, ami fontos a valódi küldetés szempontjából.
 • Chel Forlaan hadnagy: a hajó biztonsági főnöke, egy ektosi, macskaszerű faj női tagja. Faji jellegzetessége, hogy természetes érzéke van a kézitusához, egyenértékű bármely klingon van Jem Harad harcossal. “Mókából” csatlakozik a Csillagflottához, kissé “higanyszerű” természettel áldotta meg a sors… és hát túlságosan is kíváncsi, de hát végülis macskaszerű élőlény.
 • Sergei Kenyatta hadnagy: kommunikációs és politikai tiszt. Úgynevezett Alfa, genetikailag feljavított ember a Proxima Centauriról, tökéletes fizikummal és mentális képességekkel. Tehetséges a matematikában, nyelvészetben, technológiában és diplomáciában – a személyes kapcsolatokban viszont gyengélkedik.
 • Diz (A Kék 76. Desztillációja): főgépész, egy gázhalmazállapotú faj egyik egyede, aki “mozgásöltözetben” tud kapcsolatba lépni a többi legénységi taggal. Leginkább egyfajta férfi humanoid formát ölt, de olykor gázként, néha akár folyadékként vagy szilárd halmazállapotban is láthattuk volna. Ettől eltekintve azonban nem egy újabb alakváltót kaptunk volna. Akárcsak Sergei, ő sem annyira társas lény, inkább a gépekkel van jó viszonyban, épp ezért is fantasztikus gépész.
 • Dr. Felicity Chen: egy kibernetikus implantokkal felturbózott fizikus – ezen implantok az immáron biztonságossá tett borg technológián alapulnak. Nincs szüksége trikorderre, és rendelkezik olyan nanotüskékkel, amikkel tudja gyógyítani magát, de ennek ára van. A saját emberségével is meg kell vívnia.
 • M.A.J.E.L.: azaz Multitronic Architecture Junction/Interactive Energetic Library. Nagyon leegyszerűsítve az Enterprise számítógépe, bár ezt valószínűleg sértésnek venné: amellett, hogy ő irányítja a hajót, saját személyisége és érzelmei is vannak.
 • Nelscott admirális: egy női Csillagflotta admirális, aki felismerte a Scourge fenyegetését, és elindítja az új Enterpriset. Értelemszerűen ő nem tart a legénységgel, hanem a főhadiszállásról tartja velük a kapcsolatot.

A karakter leírásokban a Trekmovie.com szerint több belső feszültséget, konfliktushelyzetet is megfogalmaztak, így ezek is a sorozat lényegi részét jelentették volna, nem csak a külső fenyegetések.

Egy melléklet pedig írt magáról az Enterpriseról is, amiben a következő technológiákat, részeket sorolták fel:

 • Központi mag: a tányéregység közepén helyezkedik el, ahol az összes folyosó összefut egy nyílt térségben, egyfajta főteret alkotva.
 • Mobil küldetés modulok: buszméretű, flexibilisen alakítható lakómodulok
 • Leszálló búra: erőtér projektor, ami kilőhető egy bolygóra, a pajzson belül belélegezhető atmoszférát teremt bármilyen ellenséges környezetben is.
 • Szingularitás hajtómű: az Enterprise hajtóműve – akárcsak a TNG-korszakban a romulán csillaghajóké – egy mikroszkopikus méretű feketelyukból nyeri az energiát.
 • Álcázó: az Enterprise immáron rendelkezett volna álcázóval, ami harcot nehezítette volna, de egyéb küldetésekben viszont hasznát látták volna.

Az első négy epizód

The Widening Gyre

Alden Montgomery felfedez egy újabb bolygót, ahol a telepesek saját magukat pusztították el az “erőszak orgiájában”. Nelscott admirális parancsba adja, hogy szedjen össze egy legénységet az Enterprise-projectre. Ebben a részben tehát egyfajta eredet történetet kaptunk volna, amiben megismerjük az összes főbb karaktert – köztük a problematikus Kirköt is, aki nem akar visszatérni a Csillagflottába, de ő az egyetlen, aki már találkozott a fenyegetéssel.

The Blood-Dimmed Tide

Kirk és Dr. Chen felkutatnak egy kisméretű, idegen obeliszket, ugyanakkor meg kell küzdeniük az Enterprise legénységével is, akik a Scourge áldozatai lettek – beleértve a kapitányt is.

Mere Anarchy

Az Enterprise egy nagyobb obeliszket üldöz, ami eközben az ellenséges klingon űrbe csalja őket.

The Ceremony of Innocence

Kirk csapdába esett az obeliszkben néhány klingonnal, és felfedezi, hogy ezek az ereklyék a Megőrzőkhöz kötődnek (az a nagyon ősi faj, akiknek a nyomait a TNG egyik epizódjában találják meg, és akik elszórták a humanoid élet magvait a galaxisban).

Az epizódokat leíró dokumentum azzal zárul, hogy a Sojourner incidens rejtélye ezzel megoldódik, és az obeliszkek jelentette fenyegetést – átmenetileg – sikerül elhárítani, de ennek nagy ára van: a Föderáció és a Klingon Birodalom közti kapcsolat sosem volt rosszabb, a belső konfliktusok pedig tovább éleződnek. Nelscott admirálisnak hazudnia kell az Enterprise valódi céljait illetően, hogy fedezni tudja a küldetést a tanács elől. És hát rengeteg ember meghalt.

Nos, trekkerek, mit gondoltok erről a tervről? Meg lehetett volna ezt valósítani, lehetett volna ebből egy jó Star Trek sorozat?

http://www.sfportal.hu/bryan-singer-elvetelt-star-trek-terve-9236.scifi

14 hozzászólás on Star Trek: Federation – Bryan Singer sorozatterve

 1. Faltam volna a sorozatot, főleg, ha a képi megjelenítés is helyén lett volna, ami biztos. Ezt támogattam volna az új film helyett. Amúgy is azt vártam, a ST11 előtt, hogy na, akkor megyünk dominion utáni időkbe, új kihívások, új fordulatok… Netán valami “jön a Dominion ismét” felling…

 2. kwindu

  Én Star Wars fanatikus vagyok, de nekem tetszik az alap ötlet és megint jól ki van dolgozva a hátér világ. Egyébként a St filmek közül nekem az új J.J. Abrams féle film nagyon tetszett és az Enterprise sorozat. A többi sorozatott nem láttam, de ha tudtok ajánlani másik kötelező ST sorozatott meg nézem szívesen. Ja, a Borga fan gyűjtemény meg van az is jó volt, sőt az nagyon tetszett. Egy szó mint száz és ezt az új sorozatott szívesen megnézném.

 3. Kicsit talán túl sok személyes kapcsolatokban gyengélkedő alakot pakoltak bele (ami azért baj, mert Data, Hetes és T’pol után már elég nehéz valami eredetit kihozni ebből), mindazonáltal szerintem az alapötlet kellőképp érdekes, a karakterek egyediknek tűnnek, és van egy jókora adag misztikum is.

  Szóval én szívből örülnék neki, ha egyszer mégis zöld utat kapna.

 4. Novotta Ferenc @ Facebook

  PONT az Abrams féle Star Trek-et néztem tegnap este, mikor ezt kiposztoltátok. Sokszor nekifutottam a ST univerzumnak, de egyáltalán nem tudott magába rántani (talán mert BSG fan vagyok?), ellenben a reboot minden várakozásomat felülmúlta. Várom a folytatást. 🙂

 5. Szerintem még nyugodtan belefoghatnának. Ha már van két univerzum, miért ne játszhatnának mindkettővel? Szerintem az Abrams-féle univerzum nem fog a TV képernyőjére költözni soha az életben, viszont az eredeti univerzumot ott lehetne tartani, pl. ezzel a sztorival. És egymás mellett lazán futhatna a moziverzum, meg a tévéverzum. 🙂
  Azt meg csak csendben megjegyzem, hogy a Superman Returnsért kár volt ezt dobni.

 6. Szerintem némi módosítással jó lehetne ez a Bryan Singer sorozat. Egyetértek azokkal a Star Trek írókkal, akik úgy érzik, a Star Trek némi ötlet-vérfrissítésre szorul. Ezt többen próbálták megvalósítani, több módszerrel: egyesek alternatív univerzumokat alkottak (ami talán kicsit elcsépelt ötlet, különösen a Tükör-univerzum). Mások a Star Trekben szereplő idegen fajoknak csináltak volna új, önmagában is megálló sorozatokat (klingonok, vulkanita-romulánok; az egyik legjobb a Garakot játszó színész ötlete, aki regényeiben egészen új dimenzióba emelte a kardassziaiakat-szó szerint, s ez a fentebbi Singer-tervben is szerepel /Oraliai út – dimenziók közt utazó vallásos szekta/), a krétai Lineáris-B írást megfejtő amerikai régész unokaöccse (aki zseniális író) több ötletet is felvázolt – pl. Picard űrrégészeti kalandjai, vagy a DTI, azaz az idő-FBI (és az ő temporális X-aktáik) – mások a Star Trek civiljeire, az egyes családok hétköznapi életére koncentrálnak (Auróra űrteherhajó, Kirk kalandjai a halál után, Riker-ek az űrben, Új Föld/a Belle Terra-kolónia, stb.), megint mások politikai krimiket, kémthrillereket akarnak átültetni a Star Trekbe (pl. a Föderáció elnökének minisztériumi stábja, az elnöki különgép, 31-es szekció és a Kirk-alvósejt). A legszerencsésebb szerintem ezeknek az ötleteknek a harmonikus ötvözése lenne (kb. mint a Peter David-féle New Frontier): kellene egy nagyívű, lehetőleg misztikus és fordulatos kerettörténet, ami több szálon fut, és aminek egy jelentős része a már megszokott Star Trek-univerzum határai közt játszódna (politikusok intrikái, kémakciók), más történetszálak a civil szférát, az idegen fajok belső világát, vagy az idő és dimenzióutazást követhetnék, megint mások az ismert világűr határait feszengető Csillagflotta-hajókat mutatnák, mozgalmasabb karakterekkel, sok átfedéssel. Pl. a kerettörténet lehetne valami ilyesmi (az ismert Star Trek-háttérvilágból merítve): a 3000-es évre a Föderáció szétterjed a Tejút-galaxisban, társadalmában generációk óta megszokott a fajok közötti keveredés, ami a gének különleges keveredését okozza. De mint tudjuk, a Star Trek-univerzumban az évmilliókkal ezelőtt eltünt (más dimenziókba távozott?) Originátorok szórták szét a génjeiket, azok hasonmásai a különféle humanoidok, és génjeikben ott van beprogramozva az Originátorok titokzatos öröksége. Ahogy a fajok keverednek, gyermekeik testében ez az ősi genetikai számítógép is új életre kell, és megpróbálja saját képére formálni a világot (talán a több regényben is szereplő Új Emberiség-kollektíva, egyfajta telepatikus Borg/Nagy Lánc segítségével). Az új sorozat főszereplőinek (űrhajósok, időutazók, politikusok, különféle fajok képviselői) az lenne a feladata, hogy felderítsék az Originátorok titkait, megfejtsék, mint akartak elérni a genetikai programozással, hová lettek, és gyermekeik miért kavarnak ilyen kozmikus zavart az űrutazó társadalmak közt. Szerintem valami ilyesmire kéne módosítani a fentebbi Singer-ötletet.

 7. elolvasva ogy miket tervezet, nekem bejött volna, pláne ha igényesen va megcsinálva (és itt nem a látványra, inkább a jellemekre gondolok, és a párbeszédekre, azok hiányoztak a SGU-ból is)

 8. A “Hazard Team” a Star Trek Voyager Elite Force-ban volt.
  Egyébként nem gondolnám, hogy egy videójátékban szereplő új fajt vennének alapul egy új sorozatban.

 9. Ramos

  Jól mondod nocadlee, rosszúl írtam a játék nevét, és valóban nem ugyanaz a faj. Az Elite Force -ban “Forge” volt az ellenséges faj neve.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük