TV

Sorozatajánló: Timeless – az USA eltörlése


Hétfőnként az NBC műsorán egy új időutazós széria pörög Timeless címmel. Ha valakinek elkerülte volna a figyelmét, és szereti az időutazós történeteket, ám fél kicsit, mert az időutazás logikáját nem mindig sikerül a megfelelő ok-okozati rendszerben tartani, akkor annak üzenem: nyugodtan tegyen egy próbát a sorozattal.

TIMELESS -- "The Assassination of Abraham Lincoln" Episode 101 -- Pictured: (l-r) Goran Visnjic as Garcia Flynn, Michael Krebs as Abraham Lincoln -- (Photo by: Sergei Bachlakov/NBC)

Goran Visnjic (Garcia Flynn), Michael Krebs (Abraham Lincoln)

A sorozat kreátorai az immár tizenkét évada képernyőn futó Supernatural alkotója, Eric Kripke, és Shawn Ryan, aki a Lie to me-ben is producerkedett és a Last resort számára forgatókönyvet írt. Az alaptörténet nem világmegváltó: a Mason Művek kifejleszt egy időgépet, amit terroristák ellopnak, és elkezdenek utazgatni a múltban, hogy eltöröljék az Egyesült Államokat.

A rosszfiúk vezetője, Garcia Flynn (Goran Visnjic) az elején még szociopatának tűnik, aztán szépen kibomlanak a motivációi, és a hatodik epizód végére rájövünk, hogy mégsem olyan őrült, mint első pillantásra tűnik. Egy pót-időgépen hárman erednek nyomába, hogy elkapják: egy Lucy Preston (Abigail Spencer) nevű történész, egy Wyatt Logan (Matt Lanter) nevű katona, és a gép irányítója és egyik feltalálója: az afro-amerikai Rufus Carlin (Malcolm Barrett).

timeless_spencer

Matt Lanter (Wyatt Logan), Abigail Spencer (Lucy Preston) és Malcolm Barrett (Rufus Carlin)

Az első epizódban Flynn-nék a Hindenburg 1937-es katasztrófájánál ügyködnek, majd megfordulnak a náci Németországban, Lincoln meggyilkolásánál vagy éppen Alamo elesténél. A sorozat nincs híjával ismert történelmi személyek szerepeltetésének, és ez kellemes fűszerezést ad a sztoriknak. Ám az erőssége mégsem ebben rejlik, hanem az apró kis csavarokban. Flynn ugyanis nem direktben törölné el az Amerikai Egyesült Államokat, hanem – ennyi spoilert megengedek magamnak – finom beavatkozásokkal, például Von Braunt nem megölni akarja, hanem átadni az oroszoknak… El tudjuk képzelni, ez mit jelentett volna a háború utáni fegyverkezési versenyben! A másik meglepő dolog: a készítők nem félnek belemenni a történelem megváltoztatásába. Szóval a főszereplőink átírják a valóságot párszor. Hogy aztán ebből kikeverednek-e az évad végére, az még titok.

Szerintem egyébként nem fognak kikeveredni belőle.

Az első széria az imdb szerint tíz epizódból fog állni, és bár a karakterek – főleg az első három részben – lepörgetik a szokásos időutazós tiszteletköröket, mármint a halott és eltűnt szerelmek és családtagok érdekében megváltoztatható-e az idő, azért kellőképpen jól ki lettek találva ahhoz, hogy ne csak az időutazás jelentette problémákkal szembesüljenek. A sorozat kellőképpen összetett és egyelőre (reméljük, így is marad) logikai hibáktól mentes. Szóval ajánlott.


1 hozzászólás on Sorozatajánló: Timeless – az USA eltörlése

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük