Könyvkritika

Somogyi – Dobó – Tebeli: Kitty a rengetegben


Kittenberger Kálmán Afrika-kutató kalandjainak steampunkos, alternatív történelmi felidézése – Somogyi György-Dobó István-Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique – a tavaszi képregényfesztiválra jelent meg sok-sok évnyi hányattatás után. Be kell vallanom, nagy elvárásokkal kezdtem olvasni, egyfelől mivel annyi jót hallottam róla, másfelől mivel az édesapám gyerekként nagy rajongója volt a legendás Afrika-kutatónak (vadásznaplót is elkezdett egy kockás füzetbe Pest megyében), és ez részben rám is átragadt. Menthetetlenül izgalmasnak és egzotikusnak látom a múlt-múlt századforduló Afrikáját – még ha felnőttként tudom is, hogy inkább kegyetlen és véres volt.

A Kittenberger lapjain 1907-ben járunk: a belgák kizsákmányolják Kongó Szabadállamot, ahol a kiváló vadász két barátjával egy hatalmas orrszarvút kerget, és eközben belecsöppen egy tudós utáni hajszába. A képregény az első oldalon beszippantja az olvasót. Egy nyáladzó hulla hatásos felütés, ugyanakkor a komolyságnak rögtön ad egyet, hogy a legendás vadász a barátainak nem Kittenberger gróf, csak „Kitty”.

A cselekmény nem túl komplikált, a kalandok és a fordulatok egy Indiana Jones filmbe vagy Rejtő-regénybe is beleillenének, ám hibátlan ritmusban követik egymást, ezen látszik a szerző forgatókönyvírói gyakorlata. Egy kalandtörténetnél számomra meghatározó a kegyetlenség és humor aránya, és a Kittenbergerből nem hiányzik egyik sem – egy falu kiirtása, kézlevágások, vagy fedáksári új szövegkörnyezetben való emlegetése –, az arányok e téren tökéletesek.

A Kittenberger lazán kezeli a történelmi tényeket, illetve bátran keveri össze a létezett és fiktív alakokat, ami sajátos hangulatot teremt. A steampunk díszletek (a belga felhőváros, a léghajók) látványosak, de nem túl eredetiek, ezért a gőzzel hajtott orrszarvúk kárpótolnak. Abban, hogy a steampunk elemek mellékesek, valószínűleg szerepe van annak, hogy ezek később adódtak a történethez, amikor a szerzők a képregényt egy Galaktikás pályázathoz alakították. A gőzvilág egyébként remekül illik a hangulathoz, történethez, jó lenne többet látni belőle, részletesebben kidolgozni.

A részletesebb kidolgozás néhol a szereplőkre is ráfért volna. Mivel Kittenberger elég jól ismert alak, a képregény nem fektet sok energiát jellemének összetettebb ábrázolására. Megtudjuk, hogy sosem téveszt cél, és szereti a kalandokat, de nem igazán emelkedik ki a barátai közül, a történetből. A kidolgozottabb karakterek és a részletesebb steampunk világ vélhetőleg olyasmi, amire a folytatásokban nagyobb hangsúly kerül majd.

Ám amiért én az első oldaltól az utolsóig imádtam a Kittenbergert, az az, hogy telis-tele van apró kulturális utalásokkal, poénokkal, amelyek csemegék annak, aki szívesen vadászik ilyesmire. Nem akarom senkinek elrontani a keresgélés élményét, ezért csak két egyértelműt emelnék ki: Baka János és Ács Feri egyenesen a budapesti 9. kerületből kerültek át Afrikába. Érdemes összeszedni, hány utalás van a Pál utcai fiú és a vörösinges vezér „múltjára”.

Ugyanilyen átkerült szereplő Colonel Kurtz, aki Joseph Conrad A sötétség mélyén című regényének szereplője, de talán mindenkinek emlékezetesebb Marlon Brando súlyos megformálásában az Apokalipszis most című filmből. A jegyzetek a képregény végén segítenek a kultúrtörténeti utalások egy részében, de ezektől függetlenül is vannak olyan képi vagy szöveges poénok, amelyek az éles szemű olvasókra várnak.

A Kittenberger egész képi világára igaz a részletgazdag, igényes kidolgozás. A rajzok illeszkednek a hangulathoz (színvilág) és a cselekmény ritmusához (képek elrendezése, kép-szöveg arány), az első olvasás után kezdtem is elölről a lapozgatást, ezúttal a képekre koncentrálva. Számos apróság így került a helyére, és bizton állíthatom, hogy érdemes többször kézbe venni, mert sokadszorra sem csökken az élmény, sőt.

Világalkotás 90%
Cselekmény 95%
Szereplők 85%
Képi világ 100%
Final Thoughts

A 2016-os év legjobb magyar képregénye a nagy Afrika-kutatóról, Kittenberger Kálmánról, egy alternatív, steampunk világba helyezve.

Overall Score 92%
Readers Rating
3 votes
94

1 hozzászólás on Somogyi – Dobó – Tebeli: Kitty a rengetegben

  1. That is the appropriate weblog for anyone who wants to seek out out about this topic. You realize so much its almost exhausting to argue with you (not that I really would need匟aHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük