SF hírek

SFportal E-book – e-kiadásba kezdünk


Aki ott volt a múlt heti SFportal Meetupon vagy megnézte az ottani kerekasztal beszélgetésről készült videót, az már tudja, hogy még az idén, a tervek szerint november végéig elindul az SFportal E-book boltja. Tizenöt kötettel indítunk: részben a Mysterious Universe sorozat egyes regényei és antológiái, részben pedig Zsoldos Péter-díjas könyvek fognak megjelenni év végéig, de hamarosan várhatóak olyan sci-fi regények is, amelyeknek egyből e-formátumban jelennek majd meg, szóval csak így lesznek beszerezhetők.

És hogy pontosan milyen is ez az e-formátum? A hazai könyvkiadás az epub formátum mellett tette le a voksát, a legtöbb e-könyv-olvasó eszköz, valamint az okostelefonok, tabletek programjai képesek megjeleníteni – így az SFportal E-book sorozat tagjai ebben a formátumban is elérhetőek lesznek. Ugyanakkor a rendelkezésünkre álló adatok alapján az Amazon Kindle 3 jelenleg a legelterjedtebb eszköz Magyarországon, ami viszont nem támogatja az epubot, éppen ezért prc formátumban is ki fogjuk adni a könyveket, tehát a Kindle tulajdonosok is képesek lesznek házi konvertálgatás nélkül olvasni azokat.

Nem hiszünk a másolásvédelemben, ezért semmilyen zavaró, idegesítő, a könyvárat drágító DRM megoldást nem fogunk alkalmazni. A letöltött fájlok bármennyi eszköz között másolhatóak lesznek minden probléma nélkül.

És hogy mindez mennyibe fog kerülni? Mivel az e-book nem könyvnek, hanem szolgáltatásnak számít Magyarországon, és 25 % Áfa terheli, a regények ára 720 + Áfa, azaz 900 Ft, míg az antológiáké 600 + Áfa, azaz 750 Ft lesz. Jóval olcsóbban és gyorsabban elérhetőek lesznek, mint a papírkiadások.

Hamarosan hírt adunk a pontos indulásról és a kiadási tervekről! Addig is, szívesen vesszük ötleteiteket a témában.


65 hozzászólás on SFportal E-book – e-kiadásba kezdünk

 1. bmb

  nahát ez fantasztikus, minden kindle-felhasználó nevében nagy köszönet!
  majd igyekszem az első vevőtök lenni 🙂

 2. és akkor máris ti lettetek az első olyan kiadó magyarországon, amelyik a valós piaci helyzetre reagálva, jól működik – már így az indulás előtt is. gratulálok + örülök 🙂

 3. emul

  Nagyon szoritok nektek.
  Ez az ar amit hajlando is lennek megfizetni egy elektronikus konyvert. Szinten udvozlom a DRM mentes megoldast. Mindkettunk erdekeben remelem hogy osszejon az E biznisz sracok!

 4. kwindu

  Nagyon örülök, végre esetleg lehet könyveket ajánlani, amit meg jelentetnétek? Gondolok olyan külföldi szerzőkre, akik eddig magyarul nem voltak még olvashatók.

 5. sheenard

  kwindu: a külföldi könyvek magyar nyelvű kiadási jogát a lehetetlenséggel arányos megszerezni 🙁

 6. Igen, jelen helyzetben e-könyv kiadást kizárólag magyar szerzőkre tudunk alapozni. Nálunk sokkalta komolyabb, bejáratottabb és legfőképp tőkeerősebb társulatok is csúnyán elbuktak a jogszerzési macerában. :S

 7. A bíztatásokat meg jókívánságokat pedig köszönjük, mindent megteszünk, hogy rászolgáljunk. 🙂

 8. Ez igen jól hangzik, főleg, hogy nem 1 formátum mellett kívántok lehorgonyozni, hanem a valós Piaci helyzethez igazodva saját berken belül megoldani a konvertálást. Ez igen dicséretes!

  Ellenben azért ha jómagam csinálnék ilyet, akkor a kiadvány elején-végén mindenképpen feltüntetnék egy (Vagy több, azt majd kidolgozzátok) bankszámlaszámot, ahová támogatást lehet utalni. Tenném ezt azért, mert biztosan fogják másolni a védelem nélkül (is) a kiadványt, ellenben kerülhet olyan kézbe, aki a beszerzési forrástól függetlenül honorálni szeretné az író munkáját, és a kiadóét is természetesen. (Hozzám már került olyan e-doksi, amiért nem fizettem, de ha tudom, hogy ahhoz kerül, akié a jogos jogdíj, akkor ezt akár utólagosan is kifizetem! Ezzel is támogatva, hogy a későbbiekben is jelenjenek meg munkái, elvégre ki szeret ingyen dolgozni???)

  Véleményem, hogy ezzel sokkal inkább követhető példát lehetne mutatni, mint a védelemháborúval! Ha valakinek értékelem a munkásságát, és szeretném további munkára buzdítani, akkor azt természetesen támogatom. Ehhez csak egy azonosító, és egy bankszámlaszám kell. Az azonosító jelezné, hogy mely kiadványért fizettem az átutalással!

  Üdv: LordAthis

 9. @LordAthis

  Hasonló, előszó jellegű dolog lesz benne. Ebben megkérjük a kedves vásárlókat, hogy ne másolják, küldözgessék a fileokat, hanem ha tetszett, csak ajánlják a dolgot. És ugyanitt megkérjük azokat is, akik pl. torrent oldalról zúzták le, hogy ha tetszett a dolog, akkor vásárolják meg a saját példányukat nálunk.

  Azt gondolom, hogy mindenféle jogászkodós-fenyegetőzős irgumburgum helyett talán egy udvarias kérés is működni fog.

 10. @Merras

  Egyetértünk. Igen sok esetben működik, és bár egy folyamatot beindítva kicsit nehéz elérni, hogy szokássá váljon, de ettől azt valaki(k)nek el kell kezdeni.

  Talán ha mégis úgy döntötök, hogy 1-1 külföldi kiadványt is szeretnétek felvenni a repertoárba, akkor megemlíthetőnek tartom, hogy sok igen neves mű már jelenleg is elérhető, és a legtöbb rajongónak már rég megvan digitálisan. (Esetleg digitálisan is)

  Amennyiben mégis engedélyezik számotokra a megjelenítést, úgy ez csak + bevételt hozhat számukra, és semmiképpen nem emiatt lesznek illegális változatok! Ez egy igen téves, és maradi nézet, semmiképpen nem szolgálja a haladást. (Ezek talán megemlíthetőek egy tárgyalásnál.)

  Mely művekre gondolok? Pl.:
  Dűne Sorozat, Asimov művei, Star Wars Sorozat, Stanislaw Lem művei, stb…

  Igen sok elérhető már ma is. Szerintem ezeket igen sokan legalizálnák.

  Bár igen érdekes jogi/logikai dolgokat vet fel az is, amikor valakinek ezek nyomtatott formában is megvannak. 😀

 11. kwindu

  Hát sajnálom, hogy ilyen macerás a külföldi könyvek e formátumú megjelentetése, de ez van. Viszont bár még nincs, e-book olvasom, már gyűjtöm az e-könyveket és ezért én is csak szurkolni tudok nektek. Remélem hamarosan lesz, olvasom és tőletek vásárolt e-könyvem is. Szóval hajrá:-)

 12. phaid

  Gratulálok, friss Kindle tulajdonosként örülök a lehetőségnek.
  LordAthis javaslatát szintén támogatandónak tartom, én is szivesen fizetek annak, akit megillet. Valószínűleg sok kicsi fizetés jobban bejön mint néhány nagy és a negatív visszhang.
  Persze ez egy idealista elképzelés, hogy mindenki fizetni fog önszántából. De bízzunk abban, hogy jó irányba tartunk. 🙂
  Egy kérdést is engedjetek meg. Bele lehet majd olvasni vásárlás előtt a műbe?

 13. Szkifi

  ekonyvolvaso.blog.hu -n olvastam az imént, hogy lehet, hogy januártól nem 25, hanem 5% lesz az áfa az ekönyveken!

 14. Addig is, hogy akik decemberben vásárolnak, azok se járjanak rosszabbul, lesznek mindenféle nyítóheti meg egyéb akcióink. Stay tunded! 🙂

 15. Hát ha elfogadtok még egy ajánlást, vagyis kis kiegészítést az általam, és 1-2 hozzászóló által javasoltakhoz:

  Össze lehetne szedni jelentkezőket, akik ha tehetnék, legalizálnák a meglévő e-doksijaikat, valami reális áron. Ha ebből megfelelő mennyiségű jelentkező gyűlik össze, akkor tárgyalási alapot fog jelenteni! Tehát ezzel már meg lehetne keresni külföldi kiadókat, és el lehet indítani egy Pozitívabb folyamatot. (Persze a dolog levezénylése nem egyszerű, de az online áruházatok tervezésekor-készítésekor alapból is beleépíthetitek majd, hogy az adattáblákat ne a későbbiekben keljen módosítani sok-sok munkával)

  Tudom miről beszélek, vannak sokrétű szakmai tapasztalataim, mivel szabadúszóként igen sok területen tevékenykedtem már. 😀

  Ha esetleg lehet segíteni, akár ötletekkel, vagy egy kiadós beszélgetéssel,(Személyes) akkor benne vagyok. Sajna a legtöbb nyílt napotok nem valami megfelelő számomra, így még egyre sem mentem el, de ez még változhat is. 😀
  A mélem is megvan, de ha a nevemre rákeresel, google igen sok helyen megtalál… 😉

 16. Neyssa

  Ti vagytok a kedvenceim! Boldog Kindle tulajdonosként szívesen nyitnék egy Korona hatalma vásárlással. Remélem bejön nektek a dolog, ennyiért mindenkinek illene megvenni, nem pedig lemásolni. Én is mindent megteszek hogy erre az útra tereljek mindenkit 🙂
  Bárcsak nagy kiadók is úgy gondolkodnának mint Ti…

 17. @LordAthis

  Igazából nem kell így “direktben” összegyűjteni legalizálásra vágyó felhasználókat – ha valaha lesz bármiféle tárgyalási alap, akkor a meglévő könyvek eladási statisztikáira kell alapoznunk. De egyelőre az első kis lépéseket kell megtennünk, hogy legyen alap bármiféle később fejlődésre – itt pedig néhány magyar könyv kiadásával lehet nyitni.

  A nyitóhéten 5 db könyv jön, és karácsonyig meg fog érkezni a további 10 könyv is.

  @Neyssa

  Egyelőre nem a komplett MU széria jön, csak egy része – de az alkotók részéről megvan a szándék arra, hogy minél több mindent elérhetővé tegyenek. A Korona hatalma a nyitáskor biztosan nem fog tudni jönni, mivel van belőle viszonylag friss papíros kiadás.

 18. kacsa

  Sziasztok!
  Pontosan két hete azt ígértétek a meet-upon, hogy két héten belül indul a könyvesbolt. Hogy áll most a dolog? Mikor vásárolhatok? 😀
  (Bocs, nem b…tatás akart lenni, csak már alig bírom kivárni…)

 19. Polemius

  Hétfő este van. Ezek szerint csúszik az indulás? Vagy nem most hétfőn indult volna. 🙂
  Lehet tudni valamit, hogy körülbelül mikorra várhatjuk?

 20. xxx

  Alakul, de még mindig drága.Én 500ft(brutto) árat érzek lélektani határnak.Sztem több mint 2x annyi vásásrló lenne…

 21. kacsa

  Szerintem viszont ez az ár nagyon kellemes. Még a nyugati árképzésnél is kedvezőbb. Példát vehetnének róla a nagyok is. Januártól pedig lehet, hogy még alacsonyabb lesz az ÁFA miatt…

  Merras, lehet már tudni, hogy mikor indul a bolt?

 22. Naszóval, értelmesen az előző kommentemet:

  Tehát, a most már elindult SFportal E-Bookban lesznek mindenféle csomagajánlatok is – ahogy van a nyitóakciónk is, ebben 7 könyv található meg 4500 Ft-ért. Ez kötetenként 642 Ft, ami már szerintem közelít az 500 Ft-os árhoz. Ennél olcsóbban viszont azt gondolom, hogy a közeljövőben semmiképp sem tudjuk adni a könyveket.

  @kacsa – köszi a támogatást

  @Dworkyll – köszi ezt szép beharangozást 🙂

 23. atyaman

  Az árképzés szerintem is kellemes. A csomagban lévő egységár pont megegyezik az Amazonon gyakori 2,99$-os (642,0128 ft) self-published könyvekével. Az éppen aktuális fizetős e-könyveik toplistáján az első 10 könyv átlagos ára pedig 10,069$ (2162,057 ft).
  Tudom, hogy más piac, egy már bejáratott működő rendszerrel, de azért mégiscsak jelzésértékű. Szóval hajrá! Szurkolok nektek! 😉

 24. xxx

  Jól értem 15 kötet lesz év végéig?
  Bocs, de nevetséges…
  Elolvastam az árkalkulálós blogot is, hát az is egy vicc…
  Ha az íróknak lenne egy csepp eszük minden jogot megtartanának, alapvetően a saját oldalukon árulnák a könyveiket, csak másodsorban gyűjtőoldalakon, mint ez is…
  Idézet a fent említett blogról:
  “Ha magyar a szerző, akkor itt nagyjából meg is álltak a kiadásaink
  […]az összegen már saját belátása szerint osztozhat a kiadó és a szerző. Mondjuk azt, hogy igazságos módon fele-fele arány a végeredmény, amit a kiadó is, meg a szerző is megkapott”
  Nem akarok ellenséges lenni, de ez a jól bevált szerző(zenész, stb.)lehúzó metódus kicsit modernizált változata…Így mindjárt érthető miért van kétszeres szorzó az általunk érzett lélektani határ között…

 25. xxx: az megvolt hogy az író egyedül kábé olyan messzire jut, mint a zenész, ha nincs mellette még sok okos ember? Az aluljáróig, csak előtte nem gitártok lesz, hanem kis asztalra lerakott százforintos salátakollekció… ha ez neked vicces, akkor elég beteg humorod van.

  Az író csak egyik (igen fontos) fogaskereke a gépezetnek, de lektor, szerkesztő, formázó/tördelő nélkül nem lesz élvehezhető könyv, marketing nélkül még lehet, de sose fogod megtalálni. Ergo azokat is meg kell fizetni. A kérdés az, hogy milyen konstrukcióban, és ki vállalja a kockázatokat.
  Tőlem az író megtarthat minden jogot, csak akkor legyen sok tőkéje kifizetni a már emlegetetteket (nem kevéssel az árbevétel előtt), plusz, ekönyvekről beszélve tartsa fönn az infrastruktúrát, kezelje a webshopot, hárítsa el a hibákat, kezelje az ügyfélpanaszokat stb. Közel sem vagyok benne biztos, hogy ameddig _csak_ ennyi író képes és tud beszállni az e-terjesztésbe, az 50% fedezi a járulékos költségeket.
  Tök mindegy, hogy vevőként ezeket kinek fizetem, hogy kinek a neve van az oldal tetejére írva, ahhoz hogy minőségi terméket és szolgáltatást kapjak pénz kell. Igénytelen szecskának ott a torrent.
  Ez egy induló piac, de ettől függetlenül valami perspektívát bele kell tenni anyagilag, különben tényleg marad a kalózkodás. Ami most hiányt tölt be, ez kétségtelen, de semmilyen elvárásod nem lehet vele szemben, sem egy adott cím elérhetőségével, sem minőségével kapcsolatban. Ha ez neked elég, akkor ne vásárolj. Egyszerű.

  Ha meg nevetségesnek tartod a kínálati terveket, akkor biztos tök gyorsan rá tudnál venni jogtulajokat, hogy szálljanak be egy e-boltba. Ne legyen ez, tőlem lehet bármelyik. Csak lássam.

  Dumálni könnyű, lerakni valamit az asztalra, na az már keményebb.

 26. atyaman

  Dworkyll: csak egy troll, hagyjad 😉

  Amúgy egy kis igazság nagyon mélyen elrejtve a mondandójában akad. Ma már a technika és az internet fejlődésének köszönhetően akad lehetősége az alkotóknak kiadótól függetlenül érvényesülni. Persze nem a hazai viszonylatokra gondolok ez alatt, nálunk ez nem igazán működne a kis méretű piac miatt.

  Ha a külföldi író ki tud fizetni egy olyan szerkesztőt, aki megcsinálja neki a korrektúrázást is, akkor már van egy könyve, amit publikálhat a Barnes&Noble-ön vagy az Amazonon (igen ők is leveszik a jutalékot, de jóval kevesebbet, mint a kiadók, akik csak 10-20%-ot adnak az írónak + egy “zsíros” kezdő összeget, amíg megírja a könyvet, hogy éhen ne haljon). Emellett pedig a reklámot is neki kell csinálnia. Erre jó a sok-sok közösségi oldal (pl. Facebook). Vagy az, hogy az elismertebb értékeléseket író felhasználóknak (pl. Amazonon), küld ingyen példányt cserébe azért, hogy a felhasználó értékeli majd a művet az online boltban. És a legfontosabb egy olyan könyvet kell írnia ami népszerű lehet.
  Erre a megjelentetési formára hoztam már a blogon is példaként J. A. Konrath-t. Neki bejött, ő nem az aluljáróig jutott hanem éppen kaszál. A 3 dolláros könyvekkel.

  A zenészek pedig már otthon is kiváló minőségben tudnak zenét rögzíteni, nem kell hozzá feltétlenül a stúdió és egy méreg drága producer/menedzser/keverő staff. Ez is egy nagy lehetőség.

  Mégegyszer ismétlem, amit írtam azt a hazai piacra nem tartom életképesnek. Az Sfportal és a Galaktika e-kiadásait pedig maximálisan támogatom.
  xxx pedig egy troll 😛

 27. @atyaman

  Ami a globál, angolnyelvű piacot illeti, arra valóban működhet az, amit mondasz. De azt gondolom, hogy ez kb. 100 jó íróból 1-nek tud összejönni ott is.

  Ez ugyanis már az a kategória, amikor nem elegendő jó kéziratot írni, és felvenni mellé egy szerkesztőt, aki regényt varázsol belőle – hanem egy nagyon tudatos önmenedzselést is igényel. Ami idő, energia és szakértelem kérdése.

  Ami egyébként az SFportal E-Bookból kívülről nem látszik, az pontosan az, hogy próbáljuk belőni az igazságos, elfogadható jutalékelosztást is a különböző szereplők között. Nem csak a terjesztés mikéntje miatt tesztproject ez, hanem a háttérfolyamatok miatt is.

 28. @atyaman: a könyvkiadáshoz, legyen az villany vagy papír, nagyon sok féle szakértelem szükséges. Meg lehet nézni a szerzői kiadások sorát, hogy meddig jutottak. És ha fölteszem minden szakértelem megvan egy emberben, akit nevezzünk most írónak (írás, helyesírás, szerkesztés, tördelés, marketing, terjesztés stb.) akkor is baja lesz azzal, hogyha mindet maga csinálja, akkor nem lesz (méret)gazdaságos.

  Míg ha valamilyen értékláncban (nevezzük most kiadónak) összejön egy profi író, egy profi szerkesztő/lektor, egy profi kiadványszerkesztő, egy profi terjesztő/marketinges, akkor mindenki hatékonyabban tudja beletenni a termékbe (nevezzük most könyvnek) a maga hozzáadott értékét. Viszont csak az író szerepel nevével a borítón, a csipet csapat többi tagja csak az impresszumban.

  A magányos polihisztorokban nem nagyon tudok hinni, mint vezető üzleti modell. Egy amazonnal a háttérben talán talán megáll egy-egy polihisztor, de hogy kisebbségben lesz, azt le merem fogadni.

 29. nagygabe

  Az direkt van, hogy nincs kinn a link a boltra az sfportal főoldalon? Vagy csak én nem találom…

 30. atyaman

  @Merras: Így van, bár én aránybecslésbe nem mertem bocsátkozni. És szerintem még az sem kell, hogy valaki irodalmi mércével egy jó könyvet hozzon össze. Bőven elég ha szórakoztató. Jellemző is, hogy most nagyon sokan próbálják meglovagolni az éppen népszerű popkultúrát (vámpíros+romatikus+misztikus). Az önmenedzselés tényleg soknak tűnik, de valójában, ha tud egy ilyen szórakoztató cool regényt írni az író, az simán gerjesztheti a saját eladásiat:
  – kiosztja 50-100 embernek ingyen
  – amennyiben jó volt az olvasmány kb 20-30 jó értékelést kap az online boltban
  – mások látják ezeket a jó értékeléseket + az érdekesnek ígérkező sztorit (a jó fülszöveget még nem is említettem, pedig MUST HAVE) így a kedvező (3$) ár mellett könnyen döntenek a vásárlás mellett
  – ők is írnak értékelést -> még több vásárló
  – akinek tetszett azok követni fogják az író újabb műveit
  – és ez így megy tovább újra és újra…

  @Dworkyll: Szerintem a kulcs ott van, hogy 3 dollárért egyszerűen nem várja az ember azt a minőséget, amit 10ért kap. Semmilyen tekintetben. Tehát belefér néhány kacifántos mondat, pár nyelvtani hiba és néhol sántító történet. Eddig sem állítottam, hogy irodalmi műremekek ezek a saját kiadású regények, de szerintem nem is kell annak lenniük.
  Másfelől meg olvastam már olyan saját kiadású e-könyvet is, amit számtalan kiadó dobott vissza az írónak. Közben én meg 2 nap alatt kiolvastam (nálam ez egyetem mellett gyorsnak számít :)). Leginkább egy jó B movie-hoz tudnám hasonlítani. Kikapcsolódásnak, szórakozásnak kiváló. És akármennyire nem tetszik (nekem sem!) a jelenlegi fogyasztói társadalom efelé tart. A könnyen befogadható, gondolkodást nem igénylő termékek (hulladékok) felé.
  (Ne érts félre, a szemetet én sem olvasom el még ha ingyen is adják, de egy jóféle ponyvát nem vetek meg.)

 31. A 3 dollár (mai árfolyamon kb. 620 Ft) amúgy az USA-ban bőven az impulzusvásárlás kategóriája. Tetszik a fülszöveg + vannak 4-5 csillagos értékelések, akkor megy befelé a kosárba.

  @nagygabe – nem jutottunk el odáig, de nemsokára pótoljuk. 🙂

Comments are closed.