Irodalom

Robert J. Sawyer: Lélekhullám – vélemény


Nem szeretek gyenge könyvekről írni, pedig elvileg az a könnyebb út: jól szétszarházni valamit mindig könnyű és finom, mint a ****** joghurt – igaz éppen annyi is benne az értékes anyag. Ráadásul mérgező. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a végén a Sötét Oldal vár, tárt karokkal!

Ám a zsigeri szétszarházás legfőképpen egyfajta csalás, még akkor is, ha igaza van a szarházónak, mert a könyv valóban harmatgyönge. Csalni sohasem csaltam, az irodalmi térben ráadásul sohasem választottam könnyebb utakat – nem akarok szarházni. Pedig szinte elkerülhetetlen. (Igazad van, ideje lenne írni a könyvről is valamit e gyér kritikai ars poetica helyett, de tényleg nehéz.) Megpróbálok analógiával szarházni.

A Lélekhullám olyan, mintha egy rossz minőségű, utasellátó fasírtot (vannak, akik ehhez túl fiatalok) kellene elemezni az érzékszervi laborban. Az analitikai laboreredmény már elkészült: kémiailag szinte minden benne van, ami egy fasírthoz kell. Csak éppen a fehérje nem húsból jött, hanem szójából és tojásporból, a zsiradék sütőmargarin, a rostanyag fűrészpor, a liszt silány, az ízfokozókról és egyéb E jelű valamikről nem is szólva. Só persze bőven van benne – valami íznek kell lennie. Csak a prézli igazi, ami kívül van. Az pedig úgyis csak újrafelhasznált, ledarált, száraz kenyér. Mindezek az érzékszervi laborban manifesztálódnak rossz íz, rossz szag, rossz állag, rossz kinézet formájában. A baj, hogy az érzékszervi laborban meg is kell enni a dolgot. Megettem. Annyira nem rossz, hogy kiokádjam, de utána kellett inni valami, hogy az embernek visszatérjen a szájíze.

Felmutatja mindazt, ami az utóbbi harminc év nyomora a sci-fiben: CP-t és poszt CP-t, a dezertőr techno-thriller fogásait, a fél szemmel állandóan Hollywood felé pislogást. Utóéletével mellesleg megmutatja azt is, hogy milyen szánalmas és belterjes a sci-fi művek díjazása: ez a könyv ugyanis Nebulát ért 1995-ben. (Más olvasatban: ilyen szegényes ízlésűek az amerikai sci-fi írók. Ez rettenetesen hangzik. Gyanítom, hogy az az évi szánalmas felhozatalban még ez volt a legjobb.) Nagyjából olyan, mintha az utasellátó fasírt Great Taste Awardot hozna el, esetleg még a füzesabonyi utasellátó kis kuckója (mára lebontult) is kapna egy bibendumot.

Irodalmilag sok mindent nem lehet elmondani a szövegről – Barthes-i értelemben ez nem is irodalom. Újraolvashatatlan.

Mint techno thriller, szépen követi a krimiszüzsét, abból is azt a fajtát, mely nem kívánja meg, sőt kiveti magából a jellemábrázolást és az irodalmi/nyelvi kísérletezést; amelyben a mesterségesen elbonyolított szituáció feloldásának ábrázolása az elsődleges a szereplők emberi viszonyainak, motivációinak igaz vizsgálata helyett. A családi életképek és a vulgárpszichológiai szájbacsócsa bősége ellenére a főhős jelleme meglehetősen papírszagú marad, őt sablonosságban csak a felesége múlja alul. Vagy fölül.

A történet időkezelése, az idősíkok váltogatása és megválasztása esetleges és semmiféle logikát nem követ, annak ellenére, hogy a keretes megoldás indítása és zárasa kiváló munka, jó ötlet. Szerencsére a regény legalább nem a CP nagyképű, erőltetett humorú, kis színesekkel operáló stílusában íródott, annak a legjobb táptalaja amúgy is az egyes szám első személyű elbeszélés, és a szöveg fő erényeként Sawyer a mindentudó külső narrátort választotta. Ezzel persze időnként mellé lő, bemutat olyan „eseményeket”, melyek a történet szempontjából irrelevánsak, igaz, egy nagyobb ívű folytatás ígéreteként talán lehet némi jogosultságuk.

Annyiban természetesen köze van a CP-hez, hogy az IT nélkülözhetetlen része a történetnek, az összes deus ex machina belőle származik. A téma bombasztikussága és a végére jelentéktelenségbe simulása szintén tipikus CP sajátosság. Egészében viszont mégis leginkább egy rosszul megírt Crichton regényre emlékeztet, a Crichton könyvek alapos háttérismeretei nélkül.

Bár utálom a tartalmi elemzést, sok egyéb nem marad, de ha jobban belegondolok, tartalmilag sem igen van mit analizálni. Fűrészporos fasírt. Majdnem, mint az igazi. De nincs benne semmi eredeti, annak felsorolása pedig, hogy honnan és mi köszön vissza, csak a koca recenzorok és túlbuzgó, önjelölt sci-fi szakértők számára jelent némi izgalmat – ha lehet, én mellőzném.

Ebben a könyvben minden könnyű és egyszerű. A lélek távozása tetten érhető egy idegsejt szinten működő szuper EEG-vel, mely szuper EEG-t csak úgy egymaga előállítja a főhős. A tudat nem több az idegsejtek mechanikus kapcsolatainál, ezért letölthető, digtalizálható, sőt, ha már kiírtuk a vinyóra, editálható is. A halhatatlanság csupán nanotechnológia és kis mechanika kérdése, mivel a halál egyszerű molekuláris kopás. És így tovább, és így tovább, a B kategóriás hollywoodi „sci-fik” tudományról és technológiáról alkotott elképzelései szerint.

A fordításról sem ejtek sok szót, mivel nem olvastam az eredetit: lehet, hogy javított, lehet, hogy rontott. Egyszer mintha kiderült volna, hogy a fordítónak nem sok köze van az amerikai hétköznapokhoz, de ezt már megszoktuk…

A borító ezúttal egészen rettenetes, még a Justitia első változatát is alulmúlja a grillnyárssal (mínusz csirkék), de azt szerencsére rajtam kívül kevesen látták.

Egyszeri olvasásra és gyors felejtésre ajánlott, ám ez utóbbi úgyis jön magától.

Robert J. Sawyer: Lélekhullám
Metropolis Media, 2011.
Papírkötés, 265 oldal
Fordította: Császár László


702 hozzászólás on Robert J. Sawyer: Lélekhullám – vélemény

 1. adeptus

  Eddig a két magyarul megjelent Sawyer-könyvet olvastam, mindkettő ugyanolyan benyomást gyakorolt rám: remek ötletei vannak, de középszerű történetet kerekít köréjük.

 2. elmouse

  Én csak a Flashforwardot, de az rém gyenge volt. Megkoronázva szinte minden idők legrosszabb üldözéses jelenetével.

 3. Én csak a Flashforwardot olvastam, és hát, maradjunk annyiban, hogy olvasható volt ugyan, de a sorozat fényévekkel jobb volt, kár, hogy félbemaradt.

 4. adeptus

  Talán nem okos dolog két könyvből általános következtetést levonni, de egyelőre úgy tűnik, Sawyer könyvei nem tudnak és nem is akarnak többek lenni szimpla szórakoztató irodalomnál.

 5. “szimpla” szórakoztató irodalmat írni pont ugyanakkora kihívás, mint mély mondanivalójú szépirodalmat. Ismerünk pl. modernkori Rejtő Jenőt?

 6. adeptus

  Honnan tudtam, hogy bele fogsz kötni… Egy szóval sem állítottam, hogy olyat könnyű írni. Én azért szeretem, ha egy könyv el is gondolkodtat és nem csak kikapcsol.

 7. solymosgyu

  Igazad van. Én sem olvastam végig. Pedig hallottam olyat hogy valakinek ez tetszett. Lehet hogy megtalálod az sf-.blog.hu-n.

 8. sheenard

  “remek ötletei vannak, de középszerű történetet kerekít köréjük”
  “Sawyer könyvei nem tudnak és nem is akarnak többek lenni szimpla szórakoztató irodalomnál.”

  Ne feleltessük már meg a középszerű történetet a szimpla szórakoztató irodalommal.
  A fentiek alapján Sawyer könyvei nem tudnak és nem is akarnak többek lenni középszerű szórakoztató irodalomnál.

 9. adeptus

  Nem feleltetem meg, de a szimpla szórakoztató irodalomnak nem szükséges feltétele a zseniális történet. A két mondatom között nincs ok-okozati összefüggés és azt sem mondtam, hogy a szimpla szórakoztató irodalom feltétlenül középszerű. A történet csak egy része a képletnek.

  Egyébként a jövőben bármit írok be az SFPortalra, bele fogtok kötni?

 10. balfräsz

  Bocs, hogy ekezet nelkül irok, ez egy osztrak komputer.
  Nem az az altalanos baj, hogy a sci-fi egesze nem egyeb, mint szorakoztato irodalom, es az olvasoi nem si engedik ki ebbol a keretböl?

 11. adeptus

  Szórakoztató irodalomban is lehet nagyot alkotni, nincs azzal gond. Nem vagyok benne biztos, hogy elsődlegesen az olvasók határoznák meg a sci-fi kereteit, meg hát olvasóból is sokféle van.

  Egyszerűbben: nem tudom.

 12. kwindu

  balfräsz: Olvastál már Lemet, Sztrugazckíjt, Bradburyt, ha nem ajánlom tálán meg változik a véleményed a Sf-ről. A fantasztikus könyvek közt is van elgondolkodtató szépirodalom és egyszerű szórakoztató mű is akárcsak más műfajokba. Az SF nem csak szimpla szórakoztatásról szól.

 13. A Flashforward nagy csalódás volt a számomra. Az utolsó oldalai kifejezetten felbosszantottak, nem hiszem, hogy Sawyer az én íróm lenne…

 14. adeptus

  Búkfaló Bill:

  No igen, azt a távoli jövős fejezetet nagyon nem kellett volna. De úgy látszik, ez a mániája Sawyernek, mert a Lélekhullám végén is előreugrik egy jókorát.

 15. adeptus, valóban az abszta fel az agyamat, nem sok kellett hozzá, hogy pár oldallal a vége felé elhajítsam a könyvet.
  A Lélekhullámot kihagyom.

 16. Jun,

  nem érem el adeptus blogját.
  Ezt írja ki: This user has elected to delete their account and the content is no longer available.

  adeptus,
  mi történt?

 17. adeptus

  @Sangel

  Annyi történt, hogy töröltem a blogot. Már hosszú ideje nem volt blogolhatnékom, múzeumot meg nem akarok fenntartani. Semmi konkrét kiváltó oka nem volt, egyszerűen ráuntam.

 18. whoah this blog is great i love reading your articles. Keep up the good work! You know, many people are searching around for this information, you can aid them greatly.

 19. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

 20. I was excited to find this site. I need to to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely loved every part of it and i also have you book marked to see new stuff in your site.

 21. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

 22. Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my website something like that. Can I include a part of your post to my blog?

 23. Many thanks for publishing this, I ave been on the lookout for this details for a whilst! Your site is awesome.

 24. When some one searches for his necessary thing, therefore he/she wishes to be available that in detail, so that thing is maintained over here.

 25. The Silent Shard This could most likely be fairly beneficial for many of your respective job opportunities I intend to never only with my website but

 26. Regards for helping out, excellent info. аЂа‹аЂ You must do the things you think you cannot do.аЂ аЂа› by Eleanor Roosevelt.

 27. Terrific work! This is the type of info that are meant to be shared across the net. Shame on Google for now not positioning this publish higher! Come on over and discuss with my website. Thanks =)

 28. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 29. It is challenging to get knowledgeable guys and ladies with this topic, nevertheless, you be understood as there as far more you are preaching about! Thanks

 30. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thank you again.

 31. I simply could not leave your site prior to suggesting that I extremely loved the usual information an individual supply to your guests? Is gonna be back incessantly in order to inspect new posts

 32. It as not that I want to replicate your web site, but I really like the pattern. Could you tell me which theme are you using? Or was it especially designed?

 33. It’а†s really a great and useful piece of info. I’а†m glad that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 34. Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site. Thanks =)

 35. Visit this I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!

 36. Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & help other users like its helped me. Good job.

 37. Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 38. It as not that I want to replicate your internet site, but I really like the layout. Could you tell me which style are you using? Or was it especially designed?

 39. Woman of Alien Great work you have got carried out, this site is admittedly interesting with great facts. Time is God as method of retaining everything from going on at once.

 40. It as hard to find well-informed people on this subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 41. Nice guidelines, many because of the writer. It is comprehensible in my opinion now, the usefulness and importance is overwhelming. Many thanks yet again and best of luck!

 42. Wanted to drop a remark and let you know your Feed isnt working today. I tried adding it to my Yahoo reader account but got absolutely nothing.

 43. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thx again

 44. Wow, amazing weblog structure! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging look easy. The whole glance of your web site is excellent, let alone the content material!

 45. Nothing is more admirable than the fortitude with which millionaires tolerate the disadvantages of their wealth.

 46. This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise info Thanks for sharing this one. A must read article!

 47. Your current positions constantly have a lot of really up to date info. Where do you come up with this? Just declaring you are very inspiring. Thanks again

 48. You ave made some really good points there. I looked on the web for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 49. You may find two to three new levels inside L. a. Weight loss and any one someone is incredibly important. Initial stage may be real melting away rrn the body. lose weight

 50. Woman of Alien Great perform you have got done, this great site is admittedly great with great facts. Time is God as strategy for trying to keep anything from taking place directly.

 51. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 52. Modular Kitchens have changed the idea of kitchen these days because it has provided household women with a comfortable yet an elegant place through which they can spend their quality time and space.

 53. I visit every day a few sites and information sites to read articles or reviews, however this webpage provides feature based writing.

 54. You have mentioned very interesting details ! ps nice site. аЂа‹аЂ O human race born to fly upward, wherefore at a little wind dost thou fall.аЂ аЂа› by Dante Alighieri.

 55. It as hard to find well-informed people in this particular topic, but you sound like you know what you are talking about! Thanks

 56. My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann at imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 57. Spot on with this write-up, I truly think this website needs much more consideration. IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžll probably be again to learn way more, thanks for that info.

 58. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 59. Nice blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 60. This is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate information Thank you for sharing this one. A must read article!

 61. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 62. You could definitely see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 63. It’а†s actually a great and helpful piece of info. I’а†m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 64. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!

 65. This very blog is no doubt educating and also amusing. I have picked many interesting stuff out of this source. I ad love to go back again and again. Thanks a lot!

 66. I simply could not go away your website before suggesting that I extremely loved the usual info an individual provide for your guests? Is going to be back steadily to check out new posts

 67. It as actually a great and useful piece of information. I am satisfied that you shared this useful tidbit with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 68. I’а†ve read several just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you set to create such a fantastic informative web site.

 69. I simply could not depart your website prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard info an individual supply on your guests? Is gonna be back frequently in order to inspect new posts

 70. If a man does not make new acquaintances as he advances through life, he will soon find himself alone. A man should keep his friendships in constant repair.

 71. Right now it looks like BlogEngine is the best blogging platform out there right now. (from what I ave read) Is that what you are using on your blog?

 72. Thanks for some other great article. Where else may anyone get that type of information in such a perfect method of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.

 73. It as really a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 74. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 75. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks!

 76. I simply could not depart your site before suggesting that I extremely loved the usual info a person supply to your guests? Is gonna be again regularly in order to check up on new posts.

 77. There is certainly a great deal to find out about this subject. I love all of the points you have made.

 78. It as really a cool and useful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 79. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 80. You completed a few nice points there. I did a search on the subject and found nearly all persons will go along with with your blog.

 81. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are amazing! Thanks!

 82. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!!!

 83. wonderful issues altogether, you simply received a new reader. What might you recommend in regards to your publish that you simply made some days ago? Any sure?

 84. You have made some decent points there. I looked on the web for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 85. Keep up the excellent piece of work, I read few blog posts on this web site and I conceive that your weblog is rattling interesting and has bands of superb info.

 86. I think this is among the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

 87. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I ave truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 88. I?аАТ’аЂа†ll right away seize your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you ave any? Kindly permit me know so that I could subscribe. Thanks.

 89. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 90. Howdy I am so excited I found your web site, I really found
  you by mistake, while I was searching on Bing for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read it all at the minute but I have
  bookmarked it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic b.

 91. I simply could not depart your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide on your guests? Is going to be again often in order to check out new posts

 92. You ave made some good points there. I looked on the internet for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 93. Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 94. People who care about you will care about your feelings and will not make you uncomfortable; people who care about you will not care about your sadness, why should you be reluctant. Love each other

 95. Thank you, I have just been looking for info about this subject for ages and yours is the best I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 96. I wanted to thank you for this great article, I definitely loved each and every little bit of it. I have bookmarked your web site to look at the latest stuff you post.

 97. I truly appreciate this post. I ave been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thx again!

 98. Your style is unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just bookmark this web site.

 99. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

 100. It`s really a nice and helpful piece of info. I am happy that you just shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 101. Usually I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great post.

 102. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!

 103. Usually I do not read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, very great post.

 104. What as up Jackson, if you are a new net user after that you must visit every day this website and read the updated articles or reviews at at this place.

 105. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You cann at imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 106. Wow, incredible blog structure! How long have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The total look of your web site is magnificent, let alone the content material!

 107. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 108. You made some good points there. I checked on the web for more information about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 109. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It will always be useful to read content from other authors and practice something from their websites.

 110. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 111. You can certainly see your skills within the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

 112. The next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me just as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read through, however I actually thought you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.

 113. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

 114. It`s really useful! Looking through the Internet you can mostly observe watered down information, something like bla bla bla, but not here to my deep surprise. It makes me happy..!

 115. Well I really enjoyed studying it. This write-up procured by you is extremely practical regarding proper preparing.

 116. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I ave really enjoyed browsing your blog posts. In any case I all be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 117. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 118. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 119. I truly appreciate this post. I ave been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again..

 120. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 121. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 122. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 123. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 124. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 125. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 126. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 127. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 128. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 129. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 130. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 131. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 132. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 133. Im no expert, but I suppose you just crafted the best point. You undoubtedly understand what youre talking about, and I can really get behind that. Thanks for staying so upfront and so genuine.

 134. What the amazing post you ave made. I merely stopped into inform you I truly enjoyed the actual read and shall be dropping by from time to time from right now on.

 135. The Silent Shard This may most likely be really beneficial for many of your respective employment I decide to you should not only with my blogging site but

 136. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 137. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 138. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 139. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 140. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 141. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 142. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 143. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 144. Thank you, I ave recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 145. You ave made some really good points there. I looked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 146. Wow! This blog looks exactly like my old one! It as on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

 147. Wow, this post is fastidious, my younger sister is analyzing these things, thus I am going to inform her.

 148. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know
  a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 149. Spot on with this write-up, I actually assume this web site needs rather more consideration. I all probably be once more to read way more, thanks for that info.

 150. This website was how do you say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Many thanks!

 151. You have remarked very interesting details ! ps nice web site. Loneliness seems to have become the great American disease. by John Corry.

 152. This awesome blog is really awesome as well as diverting. I have picked helluva helpful advices out of this source. I ad love to come back again and again. Thanks a lot!

 153. This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate info Appreciate your sharing this one. A must read article!

 154. very couple of internet sites that occur to become detailed below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out

 155. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 156. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 157. It as not that I want to copy your web site, but I really like the style. Could you tell me which theme are you using? Or was it tailor made?

 158. This blog was how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Appreciate it!

Comments are closed.