Tech

Panasonic Power Loader – megvalósult exoskeleton


A japán animéktől kezdve a sci-fi filmekig bezárólag a jövőbeli technológia egyik slágere az exoskeleton, magyarul mesterséges külső “csontváz”, mely többek között alkalmas arra, hogy nagy terheket lehessen megmozgatni a segítségével. A Panasonic most bemutatott megoldása mintha az Aliens – A bolygó neve halál mozifilmből lépett volna elő.

Az exoskeletonok fejlesztése nem ma kezdődött el, sőt, nem is a 20. században: már 1890-ben kísérletezett a technológia elődjével egy orosz tudós, Nicholas Yagin. Az ő megoldásában sűrített gázzal teli tasakok tárolták az extra energiát. 1917-ben az amerikai feltaláló, Leslie L. Kelley gőzzel hajtott exoskeletonnal kísérletezett. A valódi áttörést azonban 1960-ban a General Electric és az Egyesült Államok hadseregének közös fejlesztésében megvalósult Hardiman hozta el, amelynek segítségével egy 110 kilós súlyt lehetett felemelni úgy, hogy az mindössze 4,5 kilónak hatott viselője számára.

SF művekből a legismertebb alkalmazási területe a xenomorph királynők lepofozása:

http://www.youtube.com/watch?v=FSrcMaid0mg

Panasonic most bemutatott megoldása a fenti akcióra valószínűleg még nem annyira alkalmas, már csak azért is, mert a polgári változata erősen le van korlátozva: karjai mindössze 30 kiló megemelésére alkalmasak (a háton kb. 60 kg súly cipelhető), az akkumulátorai 2-3 órás üzemidőt tesznek lehetővé. A gyártó saját tesztverziója 100 kg-ot képes megemelni és 8 km/órás sebességet tud elérni. A karokban mindenféle szerszámok (kalapácsok, ásók, egyebek) tárolhatók.

A híradások szerint a polgári változat 500.000 japán yenért, kb. 1,05 millió forintért lesz megvásárolható.

Íme egy japán nyelvű videó a Power Loader Light mostani, és egy 2010-ben már bemutatott verziójáról.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=z6Ti1UtDrXo

 


30 hozzászólás on Panasonic Power Loader – megvalósult exoskeleton

  1. Az exoskeletonok már rég nem csak a sci-fiben léteznek, csak eddig (sőt még most is) a könnyű, mobil energiaforrás jelentette (jelenti) a problémát. Ugyanis a hatásfokból nagyban elvesz az, ha egy böhöm akksit kell cipelni.

  2. Spot on with this write-up, I truly suppose this web site wants much more consideration. I’ll in all probability be once more to learn way more, thanks for that info.

Comments are closed.