Könyvkritika

On Sai: Calderon avagy hullajelölt kerestetik


Most olvastam ki ezt a nagyszerű magyar űroperát, és azt kell, mondanom, végre! Mármint végre valami olyan mű, amiről csakis szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni, mert annyira régen vártam már, hogy valaki megcsinálja. Rejtő Jenőt végre valaki kivitte az űrbe, és meg se kottyant az öregúrnak. Persze ehhez az kellett, hogy az illető igazán jól csinálja, és nagy örömmel jelenthetem, hogy ez kiválóan sikerült On Sainak. Az már csak hab a tortán, hogy ő, mint elkövető nőnemű, ami így talán (nagyon remélem) a gyengébbik nemet is megtalálja célcsoportként. Persze így a Rejtői humor nőcis (vagy csajos?) poénokkal is keveredik, de ez csöppet sem ront a szöveg minőségén, inkább ad egy érdekes ízt neki, mint valami különleges kedélyjavító koktélnak.

Bukros Zsolt kritikája.

Sosem voltak előítéleteim, külföldi író-e vagy magyar, női vagy férfi, a lényeg, hogy ami jó, az jó, ami meg nem, arra borítsuk a feledés fátylát. És ez bizony nekem jó volt, bevallom, minden sorát imádtam. Van itt minden, ami egy igazi űrponyvához kell: rangrejtett nemes, aki szívesen elhalálozna, noha nem szeretne szégyent hozni patinás vérvonalára, ifjú japán menyecske, aki az űrbe menekül a családja által elvárt frigy elől, gonosz anarchisták, akik vírusokkal fertőzik az általuk aranyóraként eltüntetett űrfregattok legénységét, és imádják megbecsteleníteni a védtelen kadétlányokat, cselszövő arisztokraták és kiöregedett, de jellemes katonatisztek, no meg egy kellemesen „űroperás” (kicsit poroszos-szamurájos) háttérvilág, ami tökéletesen homogén egyveleggé varázsolja ezt az egészet.

A főkarakter természetesen Calderon, aki rendkívül komplex személyiség, mert bár szuicid hajlamok kínozzák, ugyanolyan nagyszerűen elboldogul a durva kikötői rakodómunkások között, mint az a főnemesek csillogó táncparkettjein vagy a kardszalonok veszedelmes világában. Hősünkben túlteng a cinizmus, az arrogancia és az önutálat. Emellett nagyszerű stratégiai érzék és páratlan manipulációs készség is jellemzi, amit tökéletesen kiegészít veleszületett becsületkódexe. Calderon természetesen álarcot visel, oly sokat, hogy időnként már ő maga sem tudja hányadán áll önmagával. Kicsit olyan, mint Piszkos Fred fiatalkorában, egy messzi-messzi galaxisban, amikor még jóképű fickó, és mivel még senki nem ismeri annyira jól, nem vetődik fel a körülötte lévőkben a kérdés: „Most kavarja ez a kapitány, vagy nem kavarja?” De még szép, hogy kavarja.

Lelki szemem előtt olyan klasszikus könyvcímek kavarognak, mint az „Előretolt helyőrség”, a „Szőke ciklon” vagy az „Elveszett cirkáló” mintha a Calderon együttesen lenne mindezek üdítő, izgalmas kvintesszenciája. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a szerző csak egy átlagos Rejtő-epigon, története számomra inkább mindezek újragondolása nagyon szórakoztató tálalásban. Vagy mondhatnám azt is, ha az általam nagyra becsült Rejtő Jenő ma élne, és űroperát írna, ilyen sztorikat tenne le az asztalra. Szeretem én a hard sci-fit (na, jó igazából nem annyira) meg a magasröptű szépirodalmat (egy fenét!), de a Calderon nekem ugyanazt a bűnös élvezetet jelenti, amikor Stallone, Willis meg Schwarzenegger együtt gyepálja az ellent ugyanabban a filmben, miközben tolom a chipset az arcomba, és kólát vedelek hozzá. Igazi űrponyva, ami érzésem szerint egyfajta tisztelgés a nagy előd előtt, akiért bizony kár lenne, ha feledésbe merülne, olyan király poénokkal, amiket sajnáltam volna, ha kihagyok az életemből.

A könyvben mindenki megtalálja a maga örömét, a hölgyek is, mert a regény nem nélkülözi az erotikát és a romantikát sem, ráadásul pontosan abban a tálalásban, ami az akcióra vágyó férfiolvasók gyomrát sem fekszi meg. Elnézést az esetleg túlságosan szubjektív kritikáért, de olthatatlan Rejtő-rajongásom semmiképpen sem tesz másfajta véleményt lehetővé. A művet egyszerűen mindenkinek csakis ajánlani tudom, aki feledhetetlen szórakozásra vágyik egy érdekes, izgalmas és mulattató űropera színfalai között.


100 hozzászólás on On Sai: Calderon avagy hullajelölt kerestetik

 1. Ejnye, egy ilyen előzetes azt kockáztatja, hogy teljesen felborítja a vizsgaidőszakomat 😀 De úgy látom, vizsgák utánra megvan a kikapcsolódás.

 2. Cat

  “…a hölgyek is, mert a regény nem nélkülözi az erotikát és a romantikát sem…”
  Engem ez inkább elrettent bármely irománytól, pedig nőből vagyok. Viszont a többi kíváncsivá tett.

 3. Maggoth

  Ne a negatív értelemben vett izékre gondolj, azoknál sokkal mélyebb, emberibb és szórakoztatóbb 😀

 4. Rhewa

  Osztom ezerrel!
  Bea, itt is gratula, Zsolti, köszönöm, most még jobban kihegyeztem magam a könyvre. Ott figyel a polcomon, karácsonyi pihire terveztem be.
  Kuckóba bújok a kapitánnyal, és végzek vele.
  Ha már mindenáron meg akar halni, tegye azt kényelmes közegben, jó társaságban, ergo velem 😉

 5. Maggoth

  Nincs mit, én csak a saját szubjektív, ámde őszinte véleményemet tolmácsoltam a nagyközönségnek 😀

 6. Békési Anita

  Én még csak most kezdtem el, de függő lettem. Megvadulok ezért a fajta humorért, igazán minőségi, és nagyon ritka! Bea, nagy gratula, fenébe a fejősévákkalvassvirágokkal,végrevégrevégre nekem való könyv!! 🙂

 7. Nagyon kedvelem ezt a műfajt, de két e-book olvasó birtokában könyvet már nem vennék, ezért szeretném megkérdezni, hogy lesz-e, és ha igen, akkor kb. mikor e-book megjelenés?

 8. Ez jó kérdés. A Könyvmolyképző sok kötetnél tervezi az e-book kiadást, de még egyik sem valósult meg. Nem tudom, hogy lesz-e belőle valami a közeljövőben.

 9. Köszönöm szépen a válaszodat! Megfontolom, hogy könyvet mégiscsak beszerzem, mert úgy látom, hogy még papír alapon is csak a korlátozott helyeken (Könyvmolyképző, Líra) lehet megvenni. Egyébként nagyobb terjesztés nem lesz? Gondolok itt Alexandra, Libri… ilyesmi. Tudom nehéz ma bármit is kiadni, iletve kiadatni, csak szerényen érdeklődök. 🙂

 10. Bent van az összes nagy terjesztési hálózatban, országos terítés volt. (Ez egy nagy kiadó, normál példányszámmal)
  Az Alexandra betette az ifjúsági polcra, a Libri meg a bűnügyi/krimii/thriller csoportba, egyedül a bookline-nak sikerült a sci-fi kategória. 🙂

 11. Az Alexandrában a sci-fi-nél kerestem, a Librit átnyálaztam… már helyben… sajnos nem vagyok egy kérdezős. De akkor a jövőhéten újra nekiugrok, köszi a segítséget!:)

 12. Szerintem egyszerűbb és olcsóbb, ha neten megrendeled, és élő átvételt kérsz (ott nincs postaköltség).
  Amúgy tényleg vicces ez a szitu, a Líránál a szépirodalomba pakolták. Valami azt súgja, a hazai terjesztés nem áll a helyzet magaslatán.

Comments are closed.