TV

Olcsó húsnak híg a leve – Revolution kritika


 

Az első három epizód után a gyenge kezdés után erős visszaesés trendje rajzolódik ki az NBC új üdvöskéje, a Revolution című sorozat kapcsán. Bár kissé unalmasak a posztapokaliptikus témák, az előzetes promó alapján mégis várakozással tekintettem rá – de csalódnom kellett.


A legújabb világvégét az az aprócska probléma okozza, hogy globálisan elmegy az áram. Mitöbb, vissza sem jön – a rejtélyes esemény után abszolút megszűnik az elektromosság. Soha többet nem tudnak a zemberek fészbukolni, cserébe viszont megoldódik a zenék és a filmek kalózkodásának kérdésköre, hiszen a torrent sem megy. Meg az mp3 játszók. Meg semmi. Az olyan internetes zsenik is, mint Aaron Pittman, aki mintegy 300 Google alkalmazott főnöke volt a világvége előtt, és volt pár millió dollár a bankszámláján – hát még ő is kénytelen elmenni kapálni. Kapálás közben persze rengeteg ideje van gondolkodni, de akármilyen zseni is, nem találhat magyarázatot egy olyan eseményre, ami komplett fizikai képtelenség.

No persze van azért egy-két ember, akik ha egyszer kinyitnák a szájukat, és egyszer elkezdenének beszélni, akkor fény derülne a rejtélyre, de ezt így a sorozat nyitányakor nyilván nem lehet megoldani. Így az izgalmas alapszituációhoz pocsék megvalósítás, unalmas szereplők és a “jajj-történjen-már-valami”-érzése társul. Valamint kardok, muskéták és egy rejtélyes “amulett”: egy baromi dizájnos pendrive, ami hogy, hogy nem, lehetővé teszi, hogy mégis cseteljünk egy jót a számítógépen. Igaz, ennek a csetelésnek az 1960-as évekre jellemző felületet kell adni, hiszen akik normális grafikus interfészt tudnának tervezni, azok mind elmentek kapálni.

Az alapszitu bemutatásával üdítően keveset vacakolnak, puff, elmegy minden elektromosság, és látványosan elsötétülnek a nagyvárosok, amiket csak a lezuhanó repülőgépek robbanásai világítanak be. Főcím, oszt usgyi előre 15 évet, hogy megtapasztaljuk az összes posztapokaliptikus klisét, amit a Falloutban jól és izgalmasan mutattak be, itt viszont nem. Az Egyesült Államok természetesen miniállamokra hasadt szét, főhőseink a Monroe Köztársaság senyvedő alanyai. És ezzel talán még jól is jártak, mert például séta közben egy rablóbanda is agyonverhetné őket.

Ben Matheson egyike azoknak az embereknek, akiknek lehet valamiféle fogalmuk arról, hogy mi is történt valójában, ezért a pilot epizód első negyedében el is jönnek érte a monroe-i milícia katonái, de egy sajnálatos félreértés következtében jól le is lövik. Helyette a fiát, Dannyt viszik el, akinek a legfőbb személyiségjegye az, hogy asztmás, és olyan tenyérbemászóan szépfiús fizimiskája van, hogy palacsintasütővel kéne beverni. Ben lánya, Charlie pont valahol a farm túlsó felén duzzog az események közben, úgyhogy már csak arra ér vissza, hogy a fater haldoklik. Utolsó kívánsága annyi, hogy keressék meg a bátyját, Milest, mert ő jó az ilyen pofozkodós műveletekben, ő majd segít kiszabadítani a kölyköt.

Charlie társául szegődik a már említett ex-Google-ös zseni, Aaron, aki nyilván már nagyon unja a kapálást, valamint Maggie, Ben nője, aki nyilván nagyon szomorú az események miatt, de leginkább biodíszletnek jó. Meg arra, hogy magával hordozzon egy áram hiányában működésképtelen iPhone-t, ennek a termékszponzoráción túl nyilván lesz majd szerepe is. Milest annak rendje és módja szerint meg is találják az első részben, akit némileg Han Solo-stílusú karakterre próbáltak meg kihozni a készítők: éli a maga világát, oltárira nincs kedve segíteni a környezetén, pláne nem kíván az elnyomó Birodalommal Monroe Köztársasággal harcolni. De minthogy Charlie ügyesen a nyakára hozta a katonákat, hát nincs nagyon választási lehetősége.

A probléma az a Revolitionnel, hogy mindezen karakterek halál unalmasak és laposak. Charlie pluszban halálosan idegesítő is, ami azért is bajos, mert egyébként valahol ő az, aki miatt valamennyire mennek előre az események… még ha nem is merném kijelenteni, hogy ő a főszereplő, bár gyanúsan körülötte forog a világ. Ahogy az elmúlt évek összes befulladt sorozatpróbálkozása, a Revolution is szűkmarkúan méri a fő cselekménytszálat: szokás szerint a 40-45 percből nagyságrendileg 3-5 perc szól a központi kérdésekről: mi a halált akar Sebastian Monroe, a róla elnevezett “köztársaság” (vö.: katonai diktatúra) vezetője, és hát főleg mi a jó büdös fene okozza a 15 éve tartó áramszünetet, és hol fogjuk megtalálni és agyonverni a felelősöket. A Revolution úgy próbál karakterközpontú lenni, hogy nincsenek komolyan vehető karakterei. Nincs egyetlen egy darab szerethető szereplő benne, nincs, akiért lehetne izgulni és szurkolni.

Emellett viszont a jól hangzó alapszitu elég… khhmmm, érdekes módon van tálalva. Az USA instant a középkorba zuhan vissza technológiailag: a népek inkább karddal rendezik le a nézeteltéréseket, mert ugyebár a Monroe Köztársaság területén tilos a fegyverviselés, de eleve spórolni kell a lőszerrel is, hiszen nincs utánpótlás. A köztársaság pribékjei a harmadik epizódban éppen ezért muskétával állnak fel sortűzre. Muskétával, teccikérteni? Mert nyilván nem maradt a környéken egyetlen ember se, aki ha nem is csilli-villi mesterlövészpuskákat, meg ahhoz való lőszert tudna gyártani, de legalább mondjuk vadnyugati színvonalú fegyvereket tudna gyártani. Nyilván ők is mentek kapálni a Google-alkalmazottakkal. Elhiszem azt is, hogy az első pár év az áramkimaradás után kissé kaotikus volt, de az már furcsa, hogy 15 év alatt senkinek sem jutott eszébe például gőzgépet gyártani. Ellenben a csetelgetés megy a számítógépen, ami azért érdekes, mert oké, hogy a gép kap áramot az amulett-pendrivetól, de vajon a jelek hogyan jutnak el innen oda, ha az internetes infrastruktúra közben nem működik. Viszont mindenkinek szép, tiszta ruházata van, mintha tegnap vették volna őket a WestEndben. És tökjó, mert két hét gyaloglás, meg néhány pofozkodás után pont olyan, mintha útközben bedobták volna egy patyolatba őket. Nyilván kézi mosógépekkel működhetnek, áram híján. És még számtalan ilyen bosszantó hiba van a sorozatban.

A gyenge karakterek mellé tehát kapunk egy átgondolatlan, felszínes világot, ami azért olyan, amilyen, mert ilyennek kell lennie és puff. Az NBC akart egy olcsó sorozatot, ahol nincsenek szupersztár színészek, és a látványra se kell túl sokat költeni, fillérekből leforgatható – de legalább a forgatókönyv megírására szánhattak volna némi plusz időt és költségvetést. Azért is különösen furcsa a dolog, mert egyébként világklasszis nevek bábáskodtak a Revolution születésénél: manapság A kategóriás sorozatot nem is prómótálnak anélkül, hogy J.J. Abrams-t ne emlegetnék – hát a Revolution szerintem le fogja tagadni, hogy bármi köze lett volna hozzá. John Favreau kapcsán elég csak az Iron Mant említeni, de ezen felül is összehozott már néhány jó produkciót – a pilot epizód rendezői széke pályafutása mélypontját jelenti. Eric Kripke meg végképp nem értem, hogyan süllyedhetett ennyire mélyre a Supernatural óta. Persze simán lehet, hogy pont ez a baj – a túl sok tehetség egy produkcióban, lehet, hogy a sok bába között elveszett a gyerek.

Elnézve a végeredményt, lehet, hogy ki kéne venniük némi alkotói szabadságot, hogy helyrerázódjanak. Például elmehetnének egy-két hétre kapálni.

Egy másik vélemény Sheenard blogjában


669 hozzászólás on Olcsó húsnak híg a leve – Revolution kritika

 1. Attól tartok, hogy kapásból lelőtték az egésznek a kulcsát, így tudjuk, mi lesz a vége, csak ki kell várjuk. Ahogy a Lost-ban mondjuk évadokon keresztül lógtunk a levegőben, addig itt egyből tudod, hogy miről van szó. Így valóban csak egy road movie.

 2. Nezem… a tortenet akar erdekes is lehetelne, de sok a kicsenges masokra.. (Postman pl.).. meglatjuk, de sztem nem fog megerni 1 evadnal tobbet…

 3. Láttam a pilotból olyan 20-25 percet, elkezdtem gondolkodni rajta, hogy a plasztikai sebészek és a kozmetikusok vajon honnan szereznek energiát, a fodrászokról nem is beszélve, a csodálatosan belőtt frizurák beszárítása azért minimum egy paksi atomerőmű teljesítményét ígényelnék. Aztán jött egy kis szánalmas ripacskodás és totál értelmezhetetlen párbeszéd, majd legyintettem és kikapcsoltam. Tavaly szenvedtem 5-6 részig a The Event-tel, idén nem szúrok ki ennyire magammal, és ennek a továbbiakban a környékére sem nézek.

 4. Joco1114

  Egyre jobban idegesít a sorozat, főleg Charlie, aki mindig elcsesz valamit, amit a többieknek kell helyrehozni. Amint elkezdi ráncolni a homlokát, csak valami rossz jöhet.
  Miért nincs semmi normális sci-fi mostanában? 🙁

 5. Milán

  Nekem is feltünt a bosszantó ötlettelenség. A gözgépek kihagyása órási hiba… Biztos vagyok benne, hogy az író látta a Jericho-t, de ez még kevés egy új sorozathoz…

 6. A dolog ötlettelenségén túl, talán az alkotóknak meg kéne tanulnia az elemi fizikát. Az elektromosság (ööö…áram…)annyira része az univerzum szövetének, hogy megszűnése minden anyag-energia lét megszűnését jelentené…

 7. Joco1114

  Á, dehogy! Voltaképpen csak a 4 legfontosabb erő közül való: gravitáció, elektromosság, gyenge, erős magerők. Szóval ha ezek közül egyik megszűnne, valószínűleg az egész Világmindenség (téridő) omlana össze. De legyünk kreatívak: csak a villamosenergia szűnt meg. Persze ez még akkor sem magyarázza meg, hogy hogyan tudtak csetelni egymással hálózati infrastruktúra hiányában… OSI-modell felejtős! 🙂

 8. Azt még megbocsátanám hogy sablonos (ráadásul pilot rész volt), de ez már a sablonosnál is sablonosabb. Ráadásul nekem marhára unalmas már, hogy egy jó alapszituációval rendelkező történetet el kell rontani (hogy csúnyábbat ne mondjak) egy totál kiszámítható, teljesen nem odaillő, felesleges és unalmas összeesküvéssel, aminek a végén kiderül, hogy az egész visszacsinálható, vagy az egész a kormányzat vagy valami lobbi csoport műve vagy mittudomén…
  Ugyanezen bukott el nálam a Terra Nova is, azon túl hogy a végletekig unalmas volt a sorozat, hatalmas logikai bukfencek garmada volt benne, és a ráköltött összegekhez mérve gagyi volt (lásd dínók). Mert nem értem, hogy ott az, hogy visszamentek a dinoszauruszok korába, itt pedig gyakorlatilag a világvége eljövetele miért nem volt elég konfliktusforrás egy izgalmas történethez????? Ez nem áll össze…

 9. Még valamit…
  A hiteltelenség az, ami a legnagyobb gond. Az olyan történet alkotója, aki ennyire ordító hibák jelenlétét megengedi, nagyobb bűnt követ el, mint elsőre gondolnánk.
  A zsánert teszi hiteltelenné.
  Az 1920-30-as években ezt követte el az írt sci-fivel Hugo Gernsback. Mongoloid idióták szintjére szállította le az emberi fantázia eredetileg egyik legcsodálatosabb világát. De még ez sem jó kifejezés, mert Sturgeon Baby Three-je ( a baba, nem a mű…az zseniális a mai napig is…) szellemileg magasabb szintet képviselt, mint Gernsback koncepciója.
  Késöbb erről az úrról nevezték el a Hugo díjat, amely jelenleg a legnagyobb értékű zsánerdíj a sci-fi világában.
  A dolog értékéről ennyit…

 10. Hitelteneség? Valami ilyesmi lehet a probléma, igen.

  Nem azt kérem számon, hogy tudományosan igazolható legyen egy ilyen premissza. A Halálcsillag se igazolható tudományosan, mégis _elfogadjuk_, hogy ilyesmi építésére képes a Birodalom.

  Az áram eltűnése lehetne egy jó premissza (plusz lehet, hogy nem is tűnik el az elektromosság, hanem mondjuk valami hatással elnyomják, majd kiderül, csak addigra már nem valószínű, hogy nézni fogom a sorozatot). Csak azon túl, hogy ez a tény ki van mondva, semmilyen eszközt nem vetnek be, hogy el is _hitessék_ velem a dolgot.

  Hogy a zsánernek ártana, azt nem hiszem. Eleve manapság kínosan ügyelnek arra, hogy a sci-fi tematikájú sorozatokat véletlenül se sci-finek címkézzék. Másrészt, minden zsánernek meg vannak a zsenijei meg a kóklerei – és kóklerből mindenütt néhány nagyságrenddel több van.

 11. ugye hogy milyen rossz, hogy nincs egy Brúszvilisz aki az asztalracsap, hogy ne foglalkozz vele, miért nincs elektromosság, egyből minden más lenne

 12. Joco1114

  Remélem, valakinek ismerős a suspension of disbelief (a kétkedés felfüggesztése) kifejezés. Az biztos, hogy a Revolution készítőinek nem.

  Stanislaw Lemtől származik a kifejezés, aki mindig számonkérte a sci-fi művek tudományos megalapozását. A kialakított világnak logikusnak, belső szabályokkal rendelkezőnek és hihetőnek kell lennie.

  Csak egy ilyen koherens világban képzelhető el az, hogy a néző, vagy olvasó “felfüggessze a kétkedését”, vagyis a kedvünkért – átmenetileg – elfogadja azokat a szabályokat amit felállítunk. Ha vámpírtörténetet néz, akkor “tudja”, hogy a napsugár ártalmas, ha sci-fi filmet lát, akkor mind a hét ékzárnak kódolva kell lennie, hogy átléphessünk a csillagkapun, és Harry Potter Nimbusz2000-el repül.

  Alkut kötünk: én kitalálok egy jópofa világot, ő pedig jól szórakozik, mert – ha rövid időre is – elfogadja annak a világnak a kereteit, és így nézi a történetet: felfüggeszti a valóság szabályait és elfogadja a kitalált világét. Ha azok koherensek. Ha azok átgondoltak. Ha viszont a Farkasember esténként Batman kocsijával utazgat… oda a mese varázsa.

 13. @Joco1114

  Tökéletesen jó megközelítés! Végre valaki megfogalmazta…
  🙂
  Pontosan ezt ragozom évek óta. Azt, hogy egy kitalált világ csak akkor jó és elfogadható, ha koherens belső tartalma van.
  Nézzük csak meg Tolkientől a Gyűrűk Urát. Rengeteget dolgozott azon, hogy az a történetfolyam hihető legyen. Saját természetrajz, történelem, nyelvtan, élőlények halmaza és még SAJÁT MITOSZOK is. Éspedig azért, hogy a világ, amelyben játszódik hihető legyen.
  Múltkor valamelyik témakörrel kapcsolatban írtam, hogy a sci-fi és a fantasy egyik fő megkülönböztető eleme az, hogy a sci-fi művekben döntően természettudományos elvek működtetik a dolgokat, a fantasyban a mágia.
  A mi világunk, amelyben valósan élünk, inkább a természettudományos elvek mentén működik. Ettől még el tudom fogadni egy műben a mágiát, ha az jól, koherensen és megfelelő belső logikával működteti azt a világot.
  Ez az amire Hollywood képtelen alkotásai döntő részében…

 14. @Joco1114

  nem akartam ilyen szavakkal dobálózni, de egen, itt van a kutya elhantolva. Viszont a kifejezés nem Lemtől származik, hanem korábbról, legalábbis a Wikipédia szerint:

  Suspension of disbelief or willing suspension of disbelief is a term coined in 1817 by the poet and aesthetic philosopher Samuel Taylor Coleridge, who suggested that if a writer could infuse a “human interest and a semblance of truth” into a fantastic tale, the reader would suspend judgment concerning the implausibility of the narrative

 15. “Suspension of disbelief or willing suspension of disbelief is a term coined in 1817 by the poet and aesthetic philosopher Samuel Taylor Coleridge, who suggested that if a writer could infuse a “human interest and a semblance of truth” into a fantastic tale, the reader would suspend judgment concerning the implausibility of the narrative”
  Csak a fenti szövegben szereplő úr neve miatt teszem hozzászólásom…
  Két gondolat…
  Samuel Taylor Coleridge írta a XVIII. századi költészet egyik legcsodásabb versét, a Kubla Khant, Xanadu csodavilágának leírását.
  A másik, hogy Douglas Adams Dirk Gently holisztikus nyonozóirodája című műve Coleridge szellemisége mentén halad… 🙂

 16. Joco1114

  Köszönöm a kiigazítást mindkettőtöknek, valóban nem néztem utána, s én Lemtől olvastam… 🙂

 17. Részemről nem kiigazítás, hanem hozzáfűzés volt… 🙂
  Szeretem Coleridge verseit és Adams könyveit…
  Ami a legérdekesebb, hogy Coleride nevével az Adams könyvben találkoztam először, így kezdtem keresni a műveit.
  Nos, itt jön be a net rendkívüli haszna.
  Negyven évvel ezelőtt keményebb feladat lett volna… 🙂

 18. This particular blog is no doubt cool additionally factual. I have picked up a bunch of helpful advices out of this amazing blog. I ad love to come back again and again. Thanks a lot!

 19. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 20. Wow, marvelous blog layout! How long have you ever been blogging for? you made running a blog look easy. The total glance of your web site is fantastic, let alone the content!

 21. This awesome blog is without a doubt entertaining and also factual. I have discovered a lot of useful advices out of this blog. I ad love to come back every once in a while. Thanks a lot!

 22. This very blog is obviously entertaining as well as amusing. I have picked helluva interesting things out of this blog. I ad love to go back again and again. Thanks a lot!

 23. It is really a nice and helpful piece of info. IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžm glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 24. It as really a great and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 25. You ave made some decent points there. I looked on the web for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 26. Wow! Thank you! I continually wanted to write on my site something like that. Can I implement a portion of your post to my website?

 27. I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and great user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 28. sure, analysis is paying off. Seriously handy perspective, many thanks for sharing.. Truly handy point of view, many thanks for expression.. Fantastic beliefs you have here..

 29. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

 30. Some truly excellent blog posts on this internet site, regards for contribution. The key to everything is patience. You get the chicken by hatching the egg, not by smashing it. by Arnold Glasgow.

 31. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!|

 32. This very blog is no doubt educating as well as informative. I have chosen a bunch of handy advices out of it. I ad love to go back every once in a while. Thanks a lot!

 33. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the website is really good.

 34. This very blog is definitely entertaining additionally informative. I have picked a bunch of helpful tips out of this blog. I ad love to go back every once in a while. Cheers!

 35. Thank you for sharing this first-class piece. Very interesting ideas! (as always, btw)

 36. I thought it was going to be some boring old post, but it really compensated for my time. I will post a link to this page on my blog site. I am confident my visitors will come across that very useful

 37. The Birch of the Shadow I think there may possibly be a number of duplicates, but an exceedingly useful list! I have tweeted this. Lots of thanks for sharing!

 38. I?d need to examine with you here. Which isn at one thing I normally do! I get pleasure from studying a submit that can make folks think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

 39. It’а†s in reality a nice and useful piece of info. I am glad that you just shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 40. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 41. Thanks for any other excellent article. Where else may anyone get that kind of info in such a perfect means of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the search for such info.

 42. Wow! Thank you topiew! I always wanted to write on my website something like that. Can I implement a portion of your post to my site?

 43. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn at know who to ask. Glimpse here, and you all definitely discover it.

 44. We stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page yet again.

 45. I think this web site holds some rattling superb info for everyone . аЂа‹The ground that a good man treads is hallowed.аЂа› by Johann von Goethe.

 46. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, as well as the content!

 47. You can certainly see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 48. wonderful issues altogether, you just won a new reader. What might you recommend about your post that you made some days in the past? Any certain?

 49. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read through content from other authors and practice something from their web sites.

 50. It as exhausting to find knowledgeable individuals on this topic, however you sound like you already know what you are speaking about! Thanks

 51. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 52. Your style is very unique in comparison to other folks I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 53. You ave made some really good points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 54. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 55. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 56. It is really a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 57. Superb weblog here! Also your web site loads up quick! What host are you utilizing? Can I get your affiliate link to your host? I wish my internet site loaded up as rapidly as yours lol

 58. Wow, wonderful blog format! How long have you been running a blog for? you make blogging look easy. The total look of your website is excellent, let alone the content!

 59. Hello, this weekend is fastidious designed for me, because this occasion i am reading this wonderful educational piece of
  writing here at my residence.

 60. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 61. You made some decent points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 62. I was extremely pleased to uncover this page. I want to to thank you for your time due to
  this fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and i also
  have you saved as a favorite to see new stuff in your site.

 63. After looking into a few of the articles on your website, I
  honestly like your way of blogging. I book marked it to my bookmark
  webpage list and will be checking back soon. Please visit my web site as well and tell me how you feel.

 64. This awesome blog is without a doubt interesting and besides factual. I have discovered a lot of useful things out of this amazing blog. I ad love to come back again and again. Thanks a lot!

 65. Wow! Thank you! I constantly needed to write on my website something like that. Can I take a portion of your post to my site?

 66. You obtained a really useful blog I ave been here reading for about an hour. I am a newbie as well as your achievement is really considerably an inspiration for me.

 67. keep up the excellent work , I read few articles on this site and I conceive that your website is real interesting and has got bands of fantastic information.

 68. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 69. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 70. I’а†ve read several excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you put to make any such excellent informative web site.

 71. This particular blog is obviously interesting as well as amusing. I have discovered a bunch of handy tips out of this source. I ad love to visit it over and over again. Cheers!

 72. No matter if some one searches for his necessary thing, therefore he/she wants to be available that in detail, therefore
  that thing is maintained over here.

 73. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I ave shared your website in my social networks!

 74. Outstanding weblog here! Also your site loads up quickly! What host are you making use of? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as speedily as yours lol

 75. It as in reality a great and helpful piece of info. I am happy that you simply shared this helpful tidbit with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 76. What as up everybody, here every person is sharing such knowledge, therefore it as nice to read this blog, and I used to pay a quick visit this website everyday.

 77. This blog is definitely cool as well as factual. I have discovered helluva useful advices out of it. I ad love to go back every once in a while. Thanks a bunch!

 78. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks!

 79. magnificent issues altogether, you just received a new reader. What would you recommend in regards to your submit that you just made some days ago? Any certain?

 80. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!

 81. Nice blog here! Also your web site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 82. I relish, result in I found exactly what I used to be looking for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 83. Tremendous issues here. I am very glad to see your article. Thank you so much and I am looking forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 84. Very nice post and right to the point. I don at know if this is really the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks

 85. This excellent website certainly has all of the information and facts I wanted concerning this subject and didn at know who to ask.

 86. Supreme Group Supreme Group Supreme Group Supreme Group Supreme Group Supreme Group Supreme Group Supreme Group Supreme Group Supreme Group

 87. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I ave shared your website in my social networks!

 88. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 89. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 90. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 91. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 92. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 93. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 94. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 95. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 96. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 97. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 98. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 99. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 100. You can definitely see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 101. I wish people would compose much more about this while you have done. This is something which is very essential and possesses been largely overlooked through the world wide web local community

 102. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!

 103. So pleased to possess located this post.. My browsing efforts seem total.. thanks. Liking the article.. appreciate it Respect the entry you furnished..

 104. Woman of Alien Great do the job you ave carried out, this website is de facto interesting with amazing information. Time is God as method of preserving everything from occurring at once.

 105. Some really good information, Sword lily I discovered this. What you do speaks therefore loudly that i cannot hear that which you say. by Ron Waldo Emerson.

 106. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 107. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 108. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 109. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 110. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 111. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 112. It as not that I want to duplicate your web site, but I really like the design. Could you let me know which style are you using? Or was it custom made?

 113. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!. Thanks For Your article about sex.

 114. An introguing discussion іs worrth comment. Ι
  tһink that you ѕhould ᴡrite morе on tһiѕ topic,
  it mіght not bе a taboo matter but typically people ԁo
  not talk about these topics. Тⲟ the next! Mɑny thanks!!

 115. I got this website frokm mʏ buddy who shared ԝith me abоut
  thiѕ web site and noᴡ thіs time I ɑm visiting
  tһiѕ webb paցe and reading ѵery informative artcles ⲟr reviews at thiѕ plaсe.

 116. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question in which I’d like
  to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I’ve had difficulty clearing my mind in getting my ideas out.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first
  10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out
  how to begin. Any ideas or tips? Thank you!

 117. Definitely believe that which you stated. Your favorite
  justification seemed to be on the net the easiest thing to
  be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top and defined
  out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 118. It is really a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 119. I truly appreciate this post. I ave been seeking everywhere for this! Thank goodness I found it on Google. You have created my day! Thx once again..

 120. I wanted to thank you for this great read!! I surely enjoying every small bit of it I have you bookmarked to look at new stuff you postaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАТ’аЂа†

 121. Very nice info and right to the point. I don at know if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts on where to get some professional writers? Thanks in advance

 122. Normally I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very great post.

 123. Within the event you all be able to email myself by incorporating suggestions in how you have made your website search this brilliant, I ad personally have fun right here.

 124. Very good info. Lucky me I recently found your site by accident (stumbleupon). I ave book-marked it for later!

 125. Hello! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Cheers

 126. I’m not sure why but this website is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem
  still exists.

 127. Right here is the right website for everyone who hopes to find out about this topic.
  You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually
  would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a
  subject that’s been written about for years.
  Excellent stuff, just great!

Comments are closed.