Mozi - TV

116 hozzászólás on Géniusz – Misztikus magyar minisorozat ma az m1-en

 1. atomantal

  az mtv-nek semmit nem szabad elhinni. a magyar televízió és TV2 kifejezések a média-dilettantizmus szinonímái.

 2. sheenard

  Elnézést a téves beharangozóért – az MTV egy műsorában ezt mondották.

 3. Köszönöm az ajánlót. Nélküle valószínűleg lemaradtam volna a filmsorozatról.
  Túl nagy a kínálat. A csatornák versengése sem szimpatikus (elsősorban: TV2 kontra RTL-KLUB).
  A kicsi MTV-nek már alig marad valami.
  Idősávtalanul teng-leng.
  Az alkotóknak nem lett volna szerncsésebb valamelyik nagyágyúval szövetkezni?
  Tudom, a “Tűzvonalban” elindult egy időtálló kapcsolat.
  De akkor is.
  Nézettség?

 4. pusztay

  Nekem személy szerint a beharangozó (vérprofi gárda, óriási költségvetés) ellenére óriási csalódás volt.

 5. Hát, ez sajnos nekem sem, az első részt még végignéztem, a másodikat a felénél kikapcsoltam.
  Érdekes, hogy szinte mindenki da Vinci kódos áthallásokat lát benne (persze van is, meg tán így lett beharangozva, hogy a magyardavincikód – az ilyentől mászom egyébként a falra), de több jelenet az Indiana Jones filmekből lehet ismerős (Lásd. “az X jelöli a pontot”, kard vs. /lézerirányzékos!/ pisztoly, apa-fia rosszban, apa hátrahagyott naplója, “szent gráááál” keresése – tiszta Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag).
  Szerintem ez… gáz.

 6. Arany János Az ember tragédiáját elsőre gyenge Faust- utánzatnak vélte, ezért félretette. Később, mikor végigolvasta, döbbent rá, hogy Madách drámája “igen jeles mű”, igazi tehetség munkája.

  Kérek szépen egy elemzést, hogy Spielberg hányszor, mennyire nyúlta le elődei munkáit.
  Állítólag Shakespeare is többnyire hozott anyagból dolgozott. De zseniálisak lettek az újragyúrt művei, jobbak, mint az eredetiek… 🙂

  Miért kell a Géniuszt bántani?!
  Kicsit davincis, kicsit indianás és szepesmáriás; de a mienk!!!

  Nekem kifejezetten tetszett!
  Várom a folytatását!

 7. Javori: én szeretem, ha valami eredeti, vagy ha nem az, akkor újszerűen adja elő magát. Ez az általad emlegetett Shakespeare-nek pl. sikerült, és azért nem állítanám párhuzamba az ő munkásságát a Géniusz – Indiana Jones/da Vinci-kód vonalon…
  Ami szerinted félreértett mű, szerintem halovány utánérzés, bár erről nyilván sosem fogjuk meggyőzni egymást. 😉
  (Az meg ne legyen már érv, hogy kicsit ilyen, kicsit olyan, de a mienk, ezért ne bántsuk, hanem szeressük, főleg 250 milkóból ne.)

 8. Shakespeare-t a maga korában nem sokra tartották.
  Vannak. akik ma is kételkednek, hogy létezett-e egyáltalán… 🙂
  Vagy valaki(k) e álnév alatt publikáltak.

  Hogy pár száz év múlva hogyan ítéltetik meg Fonyódi Tibor azt nem tudom,de a jelenünkben ő “a Mysterious Universe SF-könyvsorozatnak az egyik atyja”.

  A három rész képi látványát visszaidézve nem kidobott pénz a 250 millió.
  A BKV-nál (meg még ki tudja hol) többszöröse elfolyt magán- és pártzsebekbe.

  A történet – szerintem – szokatlanul eredeti feldolgozása sok mindennek: durrbeli krimi, fekete mágia kontra alkimia, szabadkőművesség és idő(törés)felügyelet, magyar és egyetemes történelem, irodalmi múltidézés (Janus Pannonius), pikareszk rohamtempóban: kaland kaland hátán.

  Utánérzés?!
  Én szándékos, humoros célzásokat is felfedeztem a filmsorozatban az elődművekre.
  Veszi a lapot, aki veszi a “lapot” … 🙂

  De nem győzködlek, hisz eleve – negatívan – elrendelted ezt az alkotást.
  Inkább kínozni szeretnélek: nézd meg a hiányzó 1,5 részt!!!
  Légyszí!!!

  Utána még felvértezettebben szidhatod. 🙂

 9. Én minden estre a külföldi filmremekekkel ellentétben itt néha tényleg megvezetődtem, bedőltem egyik-másik fake szálnak, ez számomra kelemes meglepetés – annak ellenére, hogy némelyik külföldit sem éreztem kidobott időnek ..
  Persze mindenki szíve joga az ízlése 🙂

 10. Attila

  javori:

  Pusztán a kíváncsiság kedvéért: volt már olyan könyv/film az életedben, amit nem ugráltál körbe lelkes kölyökkutyaként gyönyörűségedben? Ha igen, tudsz példát is mondani?

 11. sheenard

  Pár “belsős” információt elpöttyintett Tibi: készülnek egy önálló mozifilmre, amely azért a sorozat hátterét is jobban megvilágítja. Erősebb lesz az időutazós – katedrálisos 🙂 szál is, és persze mozifilmhez erőteljesebb látványvilág is tartozik.

  Remélem, megvalósul.

  Egyébként modellnek sem rossz: egy minisorozattal leültetnek párszázezer nézőt a tévéképernyők elé, s utána bevonzzák őket a mozifilmre. Jó lenne, ha ezt a modellt a producerek átvennék – szerintem működne és javára válna a magyar filmnek.

  A másik: 250 millió a családi kasszának sok, nem egy filmsorozatnak. Pont az a gond, hogy nincs itthon minisorozatok gyártására pénz. Persze lehet fanyalogni, hogy minek is, nekem ilyenkor az jut az eszembe, hogy míg mondjuk pl. a csehek szinte kötelességüknek érzik beülni a mozikba a saját filmjeikre, addig a magyarok a hatalmas öntudatukkal elhúzzák a szájukat a hazai gyártású filmeknél. A filmeket nem csupán a szakma formálja, hanem a nézők is (akárcsak a hazai SF-megjelenéseket a vásárlórétegük igénye), csak ennek kevesen vannak tudatában.

  Meg egy összehasonlítás a 250 milliós gyártási költséghez: a Jóbarátok egy 25 perces epizódjáért egy főszereplő egymillió dollárt kapott az utolsó évadokban már. Akkor csak az ő gázsijuk 1,2 milliárd forint volt részenként… Szóval relatív, mi a sok…

 12. pusztay

  sheenard: a Jóbarátok minden idők egyik legjobb vígjátéksorozata volt, és csak az utolsó (8-10) szezonokban kaptak ennyi gázsit, plusz több tízmilliós nézettség!
  Más! Magyar filmeket is néznek magyarok, ha jó (Üvegtigris, Valami Amerika, Eldorádó, Kontroll). Csak nálunk -úgy tűnik- nem a tehetség számít.
  Nézzétek meg a skandinávoknál készült új filmeket. Ötletesek, olcsók, és ott sem 50-100 milliós nemzetek élnek.

 13. onsai

  Megnéztem az MTV oldalán. Alföldi közepesen játszott, volt benne jópár sablon, és ócska párbeszéd, de részemről jól szórakoztam. Nem vagyok nagy tévéző (max főzés közben egy-egy AXN-es film megy a háttérben), de ez végig lekötött. És a következőre is benevezek, ha lesz.

 14. sheenard

  pusztay: persze, hogy az utolsó évadokban csak, de ez nem változtat azon, hogy mi a sok és mi nem. Én a viszonyítás végett írtam a Jóbarátokat példaként…

  Magyar filmeket is néznek magyarok? Ha jól emlékszem, akkor 2006-ban 1,7 millió néző váltott jegyet moziban magyar filmre, 2009-ben kicsit több, mint 600 ezer… Ja, magyar filmet is néznek a magyarok, látszik a tendencia, hogy “egyre jobban”. 😛

 15. Sheenard: megkockáztatom, hogy külföldi filmre is kevesebben ültek be. Hiába no, nőtt a sávszélesség.

 16. javori: amíg a polcomon sorakoznak A Géniusznál jobbnak ígérkező olvasatlan könyvek és nézetlen filmek, inkább nem töltöm vele az időm. Megnéztem a felét, szerintem ez több, mint esély, tekintve, hogy egy könyvet a negyedéig sem olvasok el, ha sehogy se tetszik.

 17. “A filmeket nem csupán a szakma formálja, hanem a nézők is (akárcsak a hazai SF-megjelenéseket a vásárlórétegük igénye), csak ennek kevesen vannak tudatában.”/Sheenard/

  Igen, én is így gondolom, meg látom is az SFBlogson, hogy van erre igény, és hogy örülnek is a szerzők egy-egy kritikának, de még talán a nem szakértő olvasó/néző egyszerű véleményének is.

  Ezért aztán igenis oda kell ülni és meg kell nézni, még akkor is ha szenved az ember, és aztán beszélni róla, és bízni abban, hogy eljut az érintettekhez, és ez a vélemény segít abban, hogy a következő majd jobb legyen. Persze könnyebb “5 perc” után lenullázni valamit, mint rászánni egy kis időt, esetleg még továbbgondolni is.

  Elájulva én sem vagyok a Géniusztól, de szerintem van benne fantázia. Fogalmam sincs, hogy ennyi pénzből mit lehetett volna jobban csinálni, de csak ezen lovagolni? Hát nem tudom… ha van pénz az a baj, ha meg nincs, akkor az.

  Én sem szeretem a magyar filmeket egy ideje, főleg a témájuk, meg ugyanazon 5 színész okán nem érintenek meg, de a Fonyódi munkáit legalább kedvelem, ezért is voltam kíváncsi erre a sorozatra, és nem bántam meg, hogy rászántam az időmet. Azt viszont egyáltalán nem értem, hogy a főcímet senki nem emelte ki, pedig szerintem az állati jól sikerült, nagyon szép lett. Vagy ez csak nekem tetszett? Lehet, pedig a főcím minden dicséretet megérdemel, azzal a kis kötekedéssel, hogy kár, hogy a stáblista betűtipusának az képhez való harmonizálására már nem figyelt senki.

 18. “Ezért aztán igenis oda kell ülni és meg kell nézni, még akkor is ha szenved az ember.”

  Jézusom, és minden rossz könyvet is el kéne olvasni?!
  Nem értem, minek kell ideológiát gyártani néhány negatív vélemény miatt.

  (Én nem láttam. Ha lenne tévém, talán megnéztem volna.)

 19. adeptus: én se nézek meg minden – szerintem – rossz filmet, és én sem olvasok el minden – szerintem – rossz könyvet, de ha akarjuk, hogy legyenek jó magyar produkciók, akkor azokat akkor is meg kellene nézni, ha szenved az ember. Nekem sem megy mindig, úgyhogy szelektálok, és legalább azokat bevállalom, amihez úgy érzem, hogy lehet némi közöm.

  Persze, ha nem akarjuk, hogy legyen jó magyar produkció – mert minek?! hiszen a tengerentúlról amúgyis ontják! -, akkor ne nézzük!

 20. De szeret itt valaki csúsztatni… Mivel jóformán nem is készülnek magyar tévéfilmek, persze nem túl nehéz követni őket.

  Mindenesetre egy sorozat feléből azért elég jó következtetést lehet levonni annak minőségéről.

 21. adeptus: egyáltalán nem akartam semmi ilyesmit. De pont mert nem igazán készülnek, és mert állandóan sirdogálunk, hogy miért is nem, meg bezzeg milyen jó is volt régen, merthogy akkor mennyi készült, ha végre sikeredik valami, akkor nem biztos, hogy az a jó hozzáállás, ha rögtön sztornózzuk, mert a feléből is kitűnik, hogy milyen gáz.

  Persze, mindenki azt csinál és mond, amit akar… még én is. 🙂

 22. “Ezért aztán igenis oda kell ülni és meg kell nézni, még akkor is ha szenved az ember…”

  Ül a fene. Már bocsánat.

  “Persze könnyebb “5 perc” után lenullázni valamit, mint rászánni egy kis időt, esetleg még továbbgondolni is.”

  Nem “öt perc” volt, hanem a történet FELE.

 23. Oké! A Te dolgod. Elmondtad, fogtam. Csak kérdezem: és mégis mi lenne az – mik lettek volna azok -, ami(k) miatt rászántad volna az életedből az időt ennek a filmsorozatnak a másik felére is? Ez talán segít a Fonyódiéknak (is)…

 24. Gladia, már lentebb leírtam, mi volt a bajom a történettel (összefoglalva: hiányoltam az eredetiséget), de ami nekem (és még nagyon, nagyon sok embernek, lásd port.hu, comment.com) nem tetszett, másnak éppen az jött be, úgyhogy ebből egyrészt Fonyódiék nem tudom, mit szűrhetnek le (bár mintha többségben lennének, akik szerint közepes-elszúrt A Géniusz, és a nézettség is várakozáson aluli egyes honlapok szerint – ez talán többet mond nekik), másrészt kétlem, hogy különösebben érdekelnék őket a netes – lehúzó, noname-ek által fogalmazott – vélemények.

 25. Attila.
  Volt. Pl.: HC. G. S. Solenard (Tandori Dezső): A Stevenson-biozmagória.
  Szégyen ide, szágyen oda: ezt a könyvet nem bírtam végigolvasni. A Solarián ugattam (negatívan) róla. Megfelel, vagy keressék még példát.
  Bár igazad van, kígyósziszegésben és sárfröcskölésben nem vagyok valami jó.

 26. Jud!

  Eredetiség: igzad van, szegény ember vízzel főz… olyan nehéz ma már populárisan eredetit csinálni. Megjegyzem, tudtam volna olyan koppintást is, ami a javára vált volna a sorinak. 🙂

  Noname-ség: ebben is igazad van. Meglehet, hogy nem érdekli őket… de mi van, ha mégis? Ezt nem tudhatod. Megnéztem: sok noname, meg szerintem nem annyira noname vette a fáradtságot és végignézte. Megírták. Ha érdekli a Fonyódiékat, akkor elolvassák, ha nem, hát nem. Persze ez esetben számolniuk kell azzal, hogy ha nem tanulnak – mert hiába változatos a vélemény, azért a lényeget le lehet szűrni, László Zsolt hajától függetlenül is 🙂 -, és nem idomulnak, akkor a következőt még többen hagyják majd abba a FELÉNÉL… esetleg el sem kezdik. 🙂

 27. @onsai
  Találd ki, mi megy két böngészőfüllel arrébb! 🙂 Egyébként eddig (első rész vége felé) nekem is inkább poénos, mint irritáló, amit más lopásnak lát, az jórészt tudatos utalás.

  @javori
  Attilánál valószínűleg a Mysterious Universe és Shakespeare összevetése verte ki a biztosítékot. Ez mondjuk nem lep meg.

 28. Onsai: voltak “nehéz” pillanataim, ezt nem tagadom, de mindig történt valami, ami tovább lökött a nézésben. Ha nagyon untam volna, akkor én is elkapcsolom. Inkább arra szerettem volna utalni, hogy olykor nem árt picit türelemmel lenni, és kivárni. Persze ez nem a mai világ sajátja, de olykor lehet/szabad/megéri kockáztatni. 🙂

 29. adeptus: “amit más lopásnak lát, az jórészt tudatos utalás.”
  Ha Fonyódi papa olvasná ezt, somolyogna a bajusza alatt. 🙂

  Én is így láttam.

 30. sheenard

  Igen, a kulcsszó a “türelem”. Nem lehet elvárni egy epizódonként 450 ezer dollárból készülő minisorozattól azt pl. amit egy amerikai sorozat hoz a maga 5-10 milliós részenkénti költségvetésével.

  És Tibinek nincs is bajsza 🙂

 31. pusztay

  Részenként 450 ezer dollár nem elég egy igényes sztorihoz?!
  És nehogy még egyszer a “kicsit savanyú, kicsit sárga, de a MIENK” szinten védjünk már egy … alkotást!

 32. sheenard

  Egy scifihez, miután kijöttél a moziból az Avatarról vagy a Ditrict9-ról? Még a lassú, kanadai, megszüntetett Defying Gravity egy része is – lefogadom – sokkal többől forgott, mint az egész Géniusz.

  Ne feledd, a sztorit le is kell forgatni!c

 33. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 34. This is my first time pay a visit at here and i am genuinely pleassant to read everthing at single place.

 35. This very blog is definitely awesome as well as informative. I have found a bunch of handy stuff out of it. I ad love to visit it every once in a while. Cheers!

 36. was looking on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a tremendous

Comments are closed.