TV

Megszakadt féregjárat – Stargate Universe kritika


Megosztotta a Csillagkapu régi rajongóit a Stargate Universe indulása, majd a második szezonra magára talált a sorozat, de lelőtték, pedig volt benne potenciál. Tizennégy esztendő után először maradunk Stargate nélkül – ehhez pedig jónéhány rossz döntés is hozzájárult. Visszatekintő kritika.

A magam részéről szép reményeket fűztem a Stargate Universe indulásához, nekem bejött az indítás. Valóban kissé BattlestarGate-jellegű volt a sorozat eleje, ahol megvalósították azt, amit Ronald D. Moore hiányolt például a Star Trek: Voyagerből (de megcsinált a Battlestar Galactica-ban): távol az otthontól, ráadásul egy eléggé öreg hajón vannak alapvető problémák, úgymint kaja, víz, levegő. És hát persze meg is kellett kavarni a karakterek belső viszonyait, úgy tűnik, a mai televíziózásban már nem lehet a legénység egy szép, nagy boldog család.

A készítők hibája talán az volt, hogy egy kicsit mesterkéltek voltak ezek a negatív előjelű belső viszonyok. Vagy ha nem is annyira mesterkéltek, túl sokat foglalkoztak velük, több volt a szenvelgés a karakterek kapcsán, mint amit az átlag sci-fi rajongó gyomra bevesz. És ez nem az átlag rajongót minősíti – inkább annak a jele, hogy elment a televíziózás egy vakvágányra. Hiába nyitott jól az SGU, volt egy negatív hatás, amit a készítőknek le kellett vetkőzniük. Ez pedig szerintem nem más, mint a Lost nagyon rossz hatása a televíziózásra.

Talán nem a Lost találta fel a spanyolviaszt, de tény, hogy annak sikere után szaporodtak el azok a sorozatok, ahol karakterépítés-fejlődés címén egyfelől, maga a történet gurul nagyon lassan. Ahol annyira bele akarnak veszni a készítők a karakterek lelkivilágába, annyira azt akarják, hogy a szereplők belső konfliktusai vigyék előre a sorozatot, hogy az a történetnek árt. Ennek köszönhetően aztán teljesen mesterségesen kreált szituációkba viszik bele az írók a karaktereket: akik ha leülnének fél órára sörözni egyet, és átbeszélnék a problémáikat, félelmeiket egy minimális őszinteséggel… nos, akkor nem lenne konfliktus közöttük. Ennek az iskolának egy másik eklektáns példája a The Event, ahol meg minden epizód cliffhangerrel ér véget, minden héten kell egy elképesztő fordulat, ami az első szezon végére azt váltotta ki belőlem, hogy dögöljön meg az összes karakter, lehetőleg még ma. Annak a sorozatnak is az volt az alapvető célkitűzése, hogy “csináljuk meg a saját Lostunkat”.

Ebben a betegségben azért az SGU eleje is szenvedett, a BSG mellett érezhetően a másik befolyásoló tényező a Lost volt. Sajnos.

A készítők nyilván úgy érezték, hogy az SG-1 és az SGA bevált receptjét nem folytathatják tovább, megváltozott a nézők igénye. Ebben lehet, hogy igazuk is volt. Ugyanakkor visszanézve néhol kicsit görcsösnek tűnik az erőlködés, hogy “csináljunk úgy, mint a Lostban… csináljunk úgy, mint a BSG-ben”. Hollywoodnak meg kell tanulnia, hogy egy Lost elég volt (még sok is volt belőle), és nincs igény egy BSG 2.0-ra sem – az úgy volt kerek egész, ahogy volt.

A metódus azonban félig-meddig mégiscsak működött, szép számmal hozott új nézőket is a franchisenak – csakhogy ezzel párhuzamosan a régi Stargate rajongók közül rengeteget elidegenített magától. Akárcsak annak idején a Star Trek Enterprise – a fiatalabb, új rajongók imádták, míg a régebbi sorozatok rajongói ki nem állhatták.

Az is érződött, hogy most szépen, lassanként, tégláról-téglára akarták felépíteni a főbb cselekményszálakat – amivel nincs is semmi baj, csak emellé akkor kellettek volna rövid, apró, egy-két epizódos valódi történetek is. Ennek a jó iskolapéldája továbbra is a Babylon 5 – az első másfél-két szezonban a semminél éppencsak valamivel többet tudunk meg a két fő cselekményszálról: az Árnyháborúról és a földi polgárháborúról. Eközben azonban valódi, mai szemmel is tökéletesen helytálló egy epizódos gyöngyszemekkel van tele a sorozat.

Arra, hogy kell egy irányváltás, arra viszonylag gyorsan rájöttek az alkotók – az első szezon második felében azért már elkezdték felpörgetni a dolgokat, a második évad pedig kimondottan jó és izgalmas lett, néhány feledhetőbb epizódot leszámítva. Kimondottan tetszett a Lucian Szövetséggel kapcsolatos szál – ahogy elkapunk egy-egy fontosabb mozaikdarabot, és csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi történik otthon, mi ez az egész, és hogyan lehet befolyással lenni az eseményekre jópár galaxissal odébbról. A második évadra azért helyrerázódtak a karakterek is, a hajó üzemeltetésével kapcsolatos problémákat is a helyére tudták rakni: az már nem főtéma, hogy akkor hogyan lesz nekünk levegőnk, meg energiánk, hanem akkor hozakodnak elő a dologgal, amikor a történet szempontjából van relevanciája. A szezonvégi alternatív idővonalas duplarész is kimondottan ütős volt. A mesterségesen generált belső konfliktusok helyére is valódi problémák kerültek, kiderült az is, hogy a karaktereknek nem muszáj csak úgy l’art pour l’art köcsögöknek lenniük egymással, hanem tenni hajlandóak egymásért.

A második évadra tehát kifaroltak a zsákutcából, és elindultak egy jó irányba az SGU-val, amikor persze kellett, hogy jöjjön a második pofon – amiről egy komplett véleménycikket összehozott a Gateworld, a legnagyobb nemzetközi Stargate honlap főszerkesztője.

Emlékszünk arra, hogy mikor volt a legnézettebb az annak idején még Sci-Fi Channel néven futó adó? Amikor volt olyan, hogy Sci-Fi Friday. A legerősebb nézettséget akkor hozták, amikor egymás után leadták a legfrissebb Battlestar Galactica, SG-1 és Atlantis epizódokat – péntek esténként. Ha lenne itthon Syfy csatornánk, akkor a péntek esti idősávban mit látnánk?

Pankrációt.

Imagine greater! My ass!

Az, hogy a pankráció az épp olyan távol áll a valóságtól, mint mondjuk a Star Wars űrcsatái a valódi űrhajózástól, az még nem azt jelenti, hogy feltétlenül a Syfy-ra való. De ettől még persze mehetne – ha ez nem ártana pont a sci-fi sorozatoknak. A Gateworld szépen végigveszi a főbb sorozatokat, amiket addig-addig pakolgattak össze-vissza a fejesek, míg mindegyik csúnya nézőszám csökkenést volt kénytelen elszenvedni. Az egyetlen kilőhetetlen és stabilan a helyén maradó műsor a Syfy-on az a pankráció, péntek este, amikor igazából a legjobb sorozataik legújabb részeit kéne bemutatniuk. A konklúzió: maga a Syfy gyilkolja a sci-fi sorozatokat a pankrációval.

Az SGU tehát hiába kezdett el erősödni, izgalmasabbá válni, tanulni az első évad hibáiból – a Syfy adott neki egy pofont azzal, hogy a pankrációt fontosabb műsornak ítélte, mint az eddigi zászlóshajójukat.

Lehet, hogy ennek ellenére alakulhattak volna jobban is a dolgok, ha közben nem dől be az MGM, és a kármentés mellett kisebb gondjuk is nagyobb annál, semmint ilyen szubkulturális izékkel foglalkozzanak, mint egy sci-fi sorozat.

Mindenesetre ez a három tényező sok volt a Csillagkapunak: a feleslegesen elnyújtott indítás, a Syfy töketlensége és az MGM megborulása kivégezte a Stargate Universe-t. Olyannyira, hogy senki, semmilyen alternatív megoldásra nem volt nyitott – legyen az egy plusz, a lezárásra szánt szezon, vagy egy tévéfilmes befejezés, mint az SG-1 esetében. A készítők korrigáltak a második évaddal, de az MGM és a Syfy is erőteljesen szégyellheti magát – 17 évadnyi Stargate sorozat, plusz a milliónyi rajongó kitartása és támogatása ennél többet érdemelt volna.


170 hozzászólás on Megszakadt féregjárat – Stargate Universe kritika

 1. DRAGON86

  Szia. Teljesen veled értek egyet. Nagyon jól megfogalmaztad ami az én szívem is elmondott volna.
  SGU-t én is az 1 évadnál leírtam, hogy már jobb nem lesz, de csak meglepetések értek a 2 évadnál:)
  Sokan kértük hogy legalább a DVD adják ki a stargate sorozatot, filmeket, ezt sem teljesítették bánatomra. Petíciót is aláírtam.
  Hát tényleg szégyellhetnék magukat hogy legalább egy lezárást adhattak volna a sorozatnak. De még Atlantis se kapta meg a befejező filmjét:(
  Nem tudom de nyugodtan folytathatnák volna a stargate-t.
  Én most el kell siratnom hogy nem lesz folytatás és csak a régi részek nézése marad nekem.
  Remélem, hogy mégiscsak meggondolják magukat és folytatni fogják. Van még mit kiaknázni:)

  Köszönöm hogy ezt a cikket megfogalmaztad szerintem mindannyiunk nevében mondhatom.

  Üdv:

  DRAGON86

 2. Biztos hogya az egyik legmegosztóbb szériája volt az SG-nek a Universe, de nekem ettől függetlenül harmincéves fejjel ez a sorozat is nagyon bejött, bár igaz az elején tényleg kicsit “szappanoperás” volt, de ezt kinőtte a második évadra, főleg a végére (Ami ugye a Cancel híre után került vetítésre.)
  Mostanában minden esetben azt érzem a sorozatoknál, hogy bele-bele kapkodnak egy-egy témába és ha valamiért nem jön össze a dolog, akkor rögtön törlik. (Most arra nem térek ki, hogy alapvetően a jelenlegi elgondolás rossz egy sorozat “életének” mérésére)
  Nagyon sajnáltam minden széria törlését, hiszen ezeken nőttem fel…
  Ilyenek folytatásáért lenne érdemes összefogni (mint a Serenity című teljes estés Firefly moziért)

 3. Zoltán Vereczkei @ Facebook

  Nem kár érte. Hátha majd ha később előveszik vagy újrakezdik, az színvonalasabb lesz…

 4. Zoltán Vereczkei @ Facebook

  Nem kár érte. Hátha majd ha később előveszik vagy újrakezdik, az színvonalasabb lesz…

 5. DRAGON86

  wroadd: Csak szeretnék szólni hogy a Firefly lett mozis lezárása, nekem meg is van:)

 6. Kár érte, mert a készítők megmondták, hogy nem sok köze lesz a több SG sorozathoz, és ehez képest mindenki hozzájuk hasonlítgatta. Kár érte, mert jók voltak a színészek, szerethető karaktereket csináltak. Kár érte, mert ezzel az egész frencsájz hosszúidőre parkoló pályára került, itt akár évek-évtizedekről is beszélhetünk, így nem lesz Atlantis lezáró nagyfilm (pedig pont SGU miatt lett jegelve a sorozat), sem a 3 sorozatot összekötő.

 7. haxxor

  hát a sy fy bekaphatja a @szomat tovig kis @orult k@rva pénzéhes majmok pont akkor kel elbaszni minden sorozatot amikor már kezd élvezhető lenni pl caprica (szerintem jó volt)sgu t is most komolyan meg az mgm nek is lehetett volna annyi esze h nem basz ki pénz pl sg játékokra ki a rákot izgat a játék de nem? xd De az vigasztal h mint minden nagy sorozatot ezt is ujjra fogják remak olni de az már nem lessz ugyan az:S na mind 1 bocs a csunya szavvakért de ez a véleménym szal lécci ne töröljétek thx bb

 8. Freyr

  Bizony kár ezért a sorozatért. Talán az eleje nem volt a legjobb, de nekem tetszett. Szerintem sokkal jobb volt, mint a Battlestar Galactica, abban túl sok volt a metafizikai elem, mintha nem lett volna rendes ötletük és ezért kellett egy isteni erőhöz nyúlni, ami kellő időben dobja be a trükkjeit, aminek semmi értelme egy sci-fiben. De ez szubjektív, és mondjuk az eredeti sorozatot nem láttam. De visszatérve a SGU-hez, hiányozni fog. Valahogy szomorú is vagyok, hogy megnéztem mind a 40 részt és ennyi, nincs tovább. Az utolsó rész folytatásért kiált, üvölt róla, hogy nem lehet itt a vége. Ez a sorozat megérhetett volna 10+ évadot is. Csak a készítők fantáziája szabhatott volna határt neki, ide-oda repkedni különböző galaxisokban… nagy kár, hogy csak két évadot érhet meg egy ilyen sorozat, főleg ha emellett még jó is. Ha lenne pár milliárd felesleges dollárom, én folytattatnám, még ha csak az a 33700 ember nézné is, aki Facebookon lájkolta eddig a SaveSGU oldalt.
  Tessék, 22 éves létemre itt szomorkodok, hogy vége a kedvenc sorozatomnak, ami ráadásul el sem jut Magyarországra (legalábbis nem tudok róla). Reméljük sokan éreznek még így Amerikában és valaki egyszer mégis folytatja.

 9. Szerintem ott követték el a hibát, hogy nagyon mások akartak lenni az Universe-zel, mint a korábbi Stargate sorozatokkal.
  Merni kellett volna nem másolni a Lostot, vagy a BSG-t, vagy legalábbis nem ennyire.

 10. SZL

  Jó a cikk, grat!

  Számomra ez az egész sorozat egyszerűen lehengerlő volt. Az utolsó rész is csodálatosan meg lett csinálva úgy, hogy nem tudták előre, hogy elkaszálják a sorozatot, mégis úgy készítették el az utolsó részt, hogy megmarad a remény arra, hogy valaha folytatódik a sorozat.

  Már többször alkalmazták ezt a trükköt az írok, hogy a való világban történő eseményeket párhuzamba állították a sorozatban játszódó eseményekkel.

  Remélem ez most is így van és maximum 3 éven belül valamilyen formában folytatódni fog!

  Ez a sorozat egyszerűen lenyűgöző volt (ahogy a másik kettő is a maga stílusában). Aki nem szánt rá kellő időt és nem volt elég kitartó, hogy beleélje magát a történésekbe, az sajnálhatja!

 11. website not necessarily working precisely clothed in Surveyor excluding stares cool in the field of Chrome. Have any suggestions to aid dose this trouble?

 12. I should say also believe that mesothelioma cancer is a rare form of cancer malignancy that is usually found in individuals previously subjected to asbestos. Cancerous cellular material form while in the mesothelium, which is a defensive lining that covers almost all of the body’s internal organs. These cells commonly form while in the lining in the lungs, abdomen, or the sac that really encircles the heart. Thanks for discussing your ideas.

 13. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he in reality purchased me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you develop into experience, would you thoughts updating your weblog with extra particulars? It’s extremely useful for me. Huge thumb up for this weblog publish!

 14. You have noted very interesting points ! ps nice web site . “There is no vice so simple but assumes some mark of virtue on his outward parts.” by Mary Bertone.

 15. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 16. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

 17. Very efficiently written information. It will be supportive to everyone who usess it, as well as me. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 18. The Birch of the Shadow I think there may possibly be a number of duplicates, but an exceedingly useful list! I have tweeted this. Lots of thanks for sharing!

 19. Good blog! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

 20. I’m impressed, I have to say. Really hardly ever do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me let you know, you have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the issue is one thing that not sufficient people are speaking intelligently about. I’m very completely satisfied that I stumbled throughout this in my seek for something regarding this.

 21. I haven¡¦t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 22. I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again!

 23. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 24. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 25. Nice post. I be taught one thing more challenging on different blogs everyday. It is going to all the time be stimulating to read content from different writers and practice a bit of something from their store. I’d favor to use some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your internet blog. Thanks for sharing.

 26. Hello there, I found your website via Google while searching for a related topic, your web site came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 27. I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again

 28. wonderful issues altogether, you simply gained a logo new reader. What might you suggest in regards to your post that you just made some days in the past? Any certain?

 29. This site was how do you say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Thank you!

 30. Really appreciate you sharing this blog.Really looking forward to read more. Want more.

 31. As I site possessor I believe the content material here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 32. You can definitely see your skills within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 33. I just wanted to write down a note to say thanks to you for all of the great tricks you are posting on this website. My considerable internet look up has now been paid with sensible strategies to write about with my guests. I would assume that many of us readers are extremely fortunate to be in a fantastic place with many wonderful people with beneficial things. I feel pretty privileged to have discovered your weblog and look forward to some more thrilling times reading here. Thanks once again for everything.

 34. Attractive component of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to claim that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing on your augment or even I success you get right of entry to constantly fast.

 35. Great article. It is extremely unfortunate that over the last years, the travel industry has already been able to to fight terrorism, SARS, tsunamis, bird flu virus, swine flu, and also the first ever true global economic downturn. Through all this the industry has really proven to be solid, resilient and dynamic, getting new ways to deal with difficulty. There are always fresh complications and chance to which the marketplace must once again adapt and react.

 36. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon..

 37. Your style is really unique compared to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I all just bookmark this web site.

 38. Hello. Very cool web site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also…I’m satisfied to locate a lot of useful information here in the article. Thanks for sharing..

 39. This was really a fascinating matter, I am very lucky to have the ability to come to your blog and I will bookmark this page so that I might come back one other time.

 40. This is a topic that’s close to my heart… Best wishes! Where can I find the contact details for questions?

 41. I’m curious to find out what blog platform you happen to be utilizing? I’m experiencing some minor security issues with my latest blog and I’d like to find something more secure. Do you have any suggestions?

 42. One thing I’d really like to reply to is that weightloss system fast may be possible by the suitable diet and exercise. Your size not simply affects the look, but also the general quality of life. Self-esteem, depressive disorder, health risks, and physical abilities are afflicted in an increase in weight. It is possible to make everything right and at the same time having a gain. If this happens, a problem may be the reason. While an excessive amount of food and not enough body exercise are usually guilty, common medical conditions and popular prescriptions might greatly amplify size. Thanks for your post in this article.

 43. An interesting discussion is definitely worth comment. I do believe that you ought to publish more about this subject matter, it may not be a taboo subject but usually folks don’t discuss these issues. To the next! Many thanks!

 44. You could certainly see your enthusiasm in the article you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.|

Comments are closed.