Sci-Fi Filmek

Megfilmesítik Isaac Asimov: Acélbarlangok – The Caves of Steel regényét!


A 20th Century Fox, amely annak idején elkövette az I, Robot – Én, a robot filmváltozatát, újabb Isaac Asimov történetet visz nagyvászonra, méghozzá a Caves of Steel – Acélbarlangok című regényt. (Az első magyar kiadás Gyilkosság az űrvárosban címmel került a boltok polcaira.)

Az Acélbarlangok filmváltozatának producere Simon Kinberg lesz, aki jelenleg Neill Blomkamp új filmjét, az Elysiumot gyártja. A rendező Henry Hobson, a forgatókönyvíró John Scott III lesz, akik jelenleg a Maggie című film előmunkálatain dolgoznak – ebben egy 16 éves leányzó sorsát követhetjük majd nyomon, aki 6 hét alatt alakul át zombivá.

Asimov az Acélbarlangokban szerepeltette először a humanoid formájú robotot, R. Daneel Olivaw-t, akinek a figuráján keresztül aztán összekötötte a robotos írásait, a Birodalom-sorozatát és az Alapítványt is, egységes univerzumot hozva létre. A regény először folytatásokban jelent meg a Galaxy Magazine hasábjain, 1953. október-december folyamán, majd a Doubleday kiadó 1954-ben keménykötéses verzióban is kiadta.

Nem ez az első alkalom, hogy az Acélbarlangok megfilmesítésre kerül, a BBC 1964-ben tévére adaptálta – azonban már csak néhány részlet maradt fenn belőle. 1989-ben pedig egy rádiójáték is elkészült, szintén a BBC-n.

Az Acélbarlangok tulajdonképpen egy jövőben játszódó krimi, melyben a főszereplő Elijah Baley, és R. Daneel Olivaw egy gyilkosság után nyomoznak a Földön, az Űrvárosban. Az emberiség eddigre teljesen kettészakadt – a földlakók fallal és tetővel körbezárt, hihetetlenül zsúfolt nagyvárosokban élnek, és teljes mértékben robotellenesek; az űrlakók viszont épp ellenkezőleg, ritkásan lakott, nagy szabad területekkel rendelkező bolygókon élnek, és szinte teljes egészében a robotokra vannak utalva. A két társadalom csak komoly súrlódások közepette bír egymás mellett létezni, amin csak ront egy űrlakó szociológus-történész meggyilkolása – ezt kell a földlakó Baleynek és a robot Daneelnek közös erővel kinyomoznia.


16 hozzászólás on Megfilmesítik Isaac Asimov: Acélbarlangok – The Caves of Steel regényét!

 1. Az én, a robot-ból szinte csak a címet vették át. (Meg azt, hogy robotokról szólt..)
  Mivel itt viszont már azért a könyvben is több az akció, ezért kevésbé félek. Bár valamennyire azért tartok tőle. 🙂

 2. Norris74

  Eh…ha úgy filmesítik meg, ahogy az Én, a Robot-ot, akkor inkább hozzá se nyúljanak.
  Félreértés ne essék, az Én, a Robot címen futó film nagyon szórakoztató volt, de nem sok köze volt Asimov novellasorozatához azon kívül, hogy a főhősnőt itt is Susan Calvin-nak hívták.
  Asimov sagáját a Robottörténetektől az Alapítványig inkább sorozatnak tudnám elképzelni.

 3. Azért az I, Robot-ról le lehetne végre szállni. Jó kis film volt az, arról már nem tehettek a készítők, hogy a stúdió kitalálta, hogy Asimov könyvének megfilmesítéseként akarták eladni. Az I, Robot forgatókönyve már rég kész volt mégpedig különálló sztoriként, még véletlenül sem adaptációként, csak közben a stúdió megvette a könyv megfilmesítési jogait és így már bele kellett szőni néhány apróságot, hogy legalább távolról emlékeztessen rá. Önálló filmként teljesen jó kis popcorn mozi volt.

 4. Azt nem vitatom, hogy az I, robot jó film. Csak könyörgöm, miért úgy kellett eladni, hogy Asimov művéből készült?? Ezért félek/félünk attól, hogy az Alapítványból, az Acélbarlangokból, illetve a Halhatatlanság halálából mit csinálnak… Marad meg valami a címükön kívül?

 5. A könyvek alapján készült filmek soha nem adják vissza, az olvasottakat. Ha ez alapján nézzük, akkor minden ilyen film sz*r. Esélytelen,h tökéletes filmet készítsenek egy könyvből nincs ember aki végig ülne 1 12órás műsort. xD Amúgy a film azoknak készült akiknek nincs elég fantáziájuk elképzelni a leírtakat. 😛

 6. Van egy régi mondás, miszerint ahova Hollywood lép, ott fű nem terem, kő-kövön nem marad… 🙂
  No, ettől féltem az Acélbarlangokat is. Nekem megvan mindkét kiadás, ami végül is irreveláns… Tudom, hogy nagyon tetszett. Ráadásul az igazi értékét azóta tudom jobban felmérni, mióta elég nagy ismereteim vannak Asimov teljes univerzumáról.Van vagy 33 könyvem tőle… :9

 7. Akár még jó is lehet. Bizakodjunk még. Hátha kellemesen csalódunk. Mindenesetre örülök neki. Aztán persze kínzásra ítélek majd mindnekit aki részt vett a film készytésében 🙂

 8. Asimov könyveit nagyon-nagyon szeretem, így örülök a hírnek.:) Egy filmadaptáció bemutatása után várhatóan sokan el is olvassák majd a könyvet.

  Egyébként optimista vagyok, annak ellenére, hogy az “Én, a robot” c. filmnek valóban nem sok köze volt az eredeti novellagyűjteményhez – mivel ez egy teljesen más történet és más műfaj. Jövőben játszódó sci-fi krimi – nagyon jó filmforgatókönyv-alap, by Asimov.:) Bízom benne, hogy élnek a lehetőséggel és valami igazán jó filmet készítenek a zseniális “alapanyagból”.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük