Játék

The Mandate: sci-fi stratégiai és szerepjáték keverék a Kickstarteren


Ha van olyan Kickstarter project, aminek borzasztó mértékben drukkolok, hogy összejöjjön, az a The Mandate című sci-fi játék gyűjtése. A koncepció pillanatok alatt megvett magának kilóra: single player űrtaktikai játék, mixelve egy szerepjátékkal? Mindig is álmodoztam egy olyasfajta játékról, ami mondjuk a Mass Effect részletgazdag univerzumát és szerepjátékos élményét mixeli egy, Nexus: The Jupiter Incident-jellegű taktikai űrharcos vonallal – az előzetesek alapján pedig pont valami hasonlót kotyvaszt a Perihelion Interactive stábja.

the-mandate-empress-anastasia-romanovNagyjából 1500 év múlva játszódik a The Mandate: az emberiség kénytelen volt angolosan távozni a Földről, miután sikeresen kizsigerelte annak összes erőforrását. Azóta leszármazottaik benépesítették a galaxist, csillagközi birodalmakat hozva létre. Ahogy ez lenni szokott az embereknél, szépen különböző frakciókra is szakadtak, hogy véletlenül se tudjanak egymással békében megférni. A központi hatalom a A Mandátum, melyet Anastasia Romanov császárnő vezet. A galaxis nagyhatalma orosz gyökerű: a Földről való megmenekülés ugyanis nagyjából az orosz ipar és technológia fejlettségén múlott, ez viszont a későbbiekben egy csillagközi cári birodalom kialakulásához vezetett.

A Romanov família évszázadokon keresztül uralkodott az emberiség felett, az  Új Pétervár nevű bolygóról kormányozva, saját magukat az emberiség védelmezőjének, és a civilizáció oltalmazóinak tartva. Mások persze ennél sokkal negatívabb véleménnyel vannak róluk – korruptaknak és hataloméheseknek gondolják őket.

Hogy nekünk mi a véleményünk róluk, azt a játék kezdetén célszerű lesz megtartanunk magunknak: játékos karakterünk ugyanis mindenképpen a Mandate egyik tisztjeként kezdi pályafutását. Pontosabban: kezdi újra pályafutását. A karakter generálás során ugyanis megválaszthatjuk az előtörténetünket, és az online elérhető, egyelőre 2D-ben megrajzolt demo tanulsága szerint már itt érdekes fordulatokkal találkozhatunk majd. Már itt különböző választások elé állítanak minket a fejlesztők, amik meghatározóak lehetnek a későbbi játékban – és nem mellesleg különböző képesség módosítókat is kapunk választásaink után. Nem mellesleg már itt elgondolkodhatunk karakterünk személyiségét illetően: például amikor tűz üt ki a hajó fedélzetén, dönthetünk, hogy kinyitjuk az adott szakaszon található légzsilipet, ezzel eloltva a tüzet… és feláldozva az ott rekedt szerencsétlen legénységi tagokat vagy megpróbáljuk másképp eloltani a lángokat. Ez utóbbi választásnak is van viszont ára, méghozzá elég komoly.

Akárhogy is választunk az eddigi karrierünk sorsfordító pontjain, így is, úgy is egy kellemes kis zárkába jutunk, és megszégyenülten kell távoznunk a hadseregből. Hiába voltunk a Nagy Flotta egy többé-kevésbé megbecsült kapitánya, a hadbíróság elítél minket vélt vagy valós bűneinkért: nagyjából azt választhatjuk meg, hogy hogyan jutott idáig a karakterünk. A játék maga innét fog indulni – egy újabb válságnak köszönhetően ugyanis maga a Császárnő rendel minket magához, és megparancsolja, hogy vegyük át egy kicsi, gyors fregatt parancsnokságát, és kezdjünk el rendet tenni.

The Mandate – háttértörténet

http://www.youtube.com/watch?v=Fei2jyrlBU0

Hogy aztán a későbbi események során mennyire leszünk hűségesek a Császárnőhöz vagy épp eláruljuk őt – nos, az viszont már 100%-ban rajtunk fog múlni. Ahogy az is, hogy a galaxisban található mindenféle frakciókkal hogyan fogunk kijönni, kivel kötünk szövetséget, kivel rúgjuk össze a port, stb.

A bemutatkozó szöveg ígérete szerint a The Mandate univerzumát nem pusztán egy dialógustárcsán kijelölt válasszal fogjuk tudni befolyásolni – hanem bizony minden tettünknek lesz következménye. Legyen szó naprendszerek, frakciók vagy épp a saját legénységünk sorsáról. A fegyverek mellett szerep jut a diplomáciának és a politikának is.

A karaktergenerálás és az interaktív prológus 2D-s bemutatója kipróbálható online az alábbi képre kattintva:

the-mandate-interactive-prologus

A történetben tipikusan szerepjátékos módon fogunk tudni előrehaladni – de az rpg elemek nem csak “kifelé” mutatkoznak meg, nem csak galaktikus szereplőkkel kell majd találkoznunk, és nem csak csillagrendszerek sorsára fogunk ráhatással lenni. Hanem “befelé” is figyelnünk kell: a The Mandate készítői célként tűzték ki, hogy valóban úgy érezzük magunkat, mint egy csillaghajó parancsnok – vagy a játék későbbi részében egy flotta irányítója. Azaz vannak például beosztottjaink: tisztek, altisztek, legénységi tagok, akikkel törődnünk kell. A készítőkre bevallásuk szerint a legénységi részt illetően főleg a Firefly és a Battlestar Galactica gyakorolt komoly hatást – ez igazából biztatóan hangzik.

Legénység

Node nem csak beszélgethetünk a parancsnokságunk alá került emberkékkel, hanem azért a játékmenetben is fontos szerepük lesz: a legénységet alapvetően három kategóriába sorolhatjuk: enlisted, non-comissioned officer (NCO) és comissioned officer (CO). Az enlisted kategóriás emberekből fog állni a legénységünk jelentős része, ők fogják üzemeltetni a hajónkat. Őket az NCO-k vezetik – ők azok, akik közvetlenül jelentenek a kapitánynak, azaz nekünk, legalábbis kezdetben, amíg még csak egy kis fregattunk van. Hamar el fog jönni az az idő viszont, amikor sokkal nagyobb és erősebb hajóba fogunk átköltözni, egy igazi zászlóshajóba – ekkor majd választanunk kell egy elsőtisztet, az NCO-k ezentúl neki fognak jelenteni, nem zavarva minket apró-cseprő ügyekkel, hogy mi aztán a flottánk irányítására tudjunk koncentrálni.

Ghost of the Mandate – David Bradley narrációjával

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cbOCXEEJf30

A küldetések végrehajtása során nem csak mi vagy a hajónk kap tapasztalati pontokat, de a legénység is, ekkor pedig újabb választási lehetőségeink lesznek: a legénységi tagokat meghagyjuk az aktuális pozíciójukban, a feladatukat a tapasztalat miatt sokkal hatékonyabban fogják tudni ellátni. De dönthetünk úgy is, hogy elküldjük őt a csillagbázisunk kiképző központjába: ahol vagy instruktorként fog tovább dolgozni, ezáltal a későbbiekben sokkal jobb újoncokat fogunk tudni felvenni. Vagy pedig tisztképzőbe küldjük őket és előléptetjük a legtehetségesebb katonáinkat. Így egy enlisted-ként kezdő újonc átkerülhet később az NCO végül a CO kategóriába is. A fő különbség a kategóriák között nyilván az, hogy mennyire táposak az adott karakterek: egy enlisted csak az alapvető feladataival kapcsolatos képzettségekben fejlődik; egy NCO-nak már vannak vezetői képességei, így az ő irányítása alatt hatékonyabban dolgozik a legénység. A CO-k azonban az igazi fenegyerekek, nekik ugyanis már saját hajót adhatunk a flottánkban, amit irányíthatnak – és őket léptethetjük elő a játék későbbi szakaszában teljes értékű kapitányokká, és kisebb kísérőhajók helyett már komolyabb hajókat is rájuk bízhatunk, például csatacirkálókat.

the-mandate-soldiers

Mint a fenti bekezdésből kiderült, játékmechanikai szempontból komoly jelentősége lesz a legénységi tagoknak – de történeti és szerepjátékos szempontból is komoly hangsúlyt fektetnek rájuk. Ebből a szempontból fontos a már említett Battlestar Galactica behatás: attól függően, hogy kiket válogatunk össze és egyáltalán milyen a parancsnoki stílusunk, lehet egy összetartó család is a legénységünk, de akár egy lőporoshordó is, ami egy szikrára vár, hogy robbanjon. A legénység összejöhet különböző frakciókból, ami újabb konfliktusforrást jelenthet, de nem mindegy az sem, hogy milyen a legénység és a tisztek viszonya. Ahogy annak is van szerepe, hogy mi magunk mennyire fogjuk kemény kézzel a katonáinkat, vagy mennyire vesszük lazábbra a figurát. Kapitányunk, a tisztek és a legénység viszonya, teljesítőképessége nagyban függhet a különböző küldetések kimenetelétől is: lehet az eseményeknek egy olyan kimenetele, hogy egy amúgy tehetségesnek bizonyuló NCO megkapja az unfit for command értékelést – azaz később mégsem lesz célszerű őt előléptetni egy hajó parancsnokává. De egy komoly veszteségekkel záruló csata után az újoncok között megbújhatnak szabotőrök is – de ha mégsem, a morál valószínűleg egy darabig a béka segge alatt lesz emiatt.

Harc

Veszteségeink pedig mindenképpen lesznek: fogunk veszíteni értékes legénységi tagokat és hajókat is a játék során. Elvégre nem kötögetni megyünk, hanem komoly háborúba. Kapásból kétféle típusú ütközetben veszíthetünk hajókat és legénységet: űrharcban és fedélzeti harcban. Az űrharcos rész viszonylag lassabb lesz: no nem nyugalmasabb, de lassabb, ha mondjuk a különböző űrszimulátorokkal vetjük össze. Elvégre nem vadászgépeket fogunk irányítani, hanem nagyobb hajókat, fregattoktól a zászlóshajókig, ezek meg nem egy bekoffeinezett hörcsög sebességével ugrálnak össze-vissza. Az űrharc pedig nem szimplán csak arról fog szólni, hogy redukáljuk zéróra az ellenséges hajók életerőcsíkját, hanem egy fokkal összetettebb lesz a feladat: az űrhajókon ugyanis vannak különféle rendszerek – a csatában ezek sérülnek alapvetően. Sérülhet a fegyverzet, a pajzsok, de például a mesterséges gravitációt fejlesztő eszközök is, vagy éppen a generátorok. Hogy melyik rendszer milyen hatásfokkal üzemel, nos ezt jelentősen befolyásolja a legénység állapota, képzettsége, morálja. A harc teljesen 3D-sre van tervezve, és érdemes lesz a pajzsokkal is játszadozni, hogy milyen irányba mutatnak. A sima lövöldözés mellett a kifinomultabb taktikák is szerepet kapnak az ígéretek szerint: lesz értelme például elrejteni a hajó sugárzását, és lopakodó üzemmódban megközelíteni az ellenfelet.

the-mandate-bridge-concept

És lesz lehetőségünk megszálló csapatokat átküldeni az ellenséges hajókra – ezek ténykedésébe akár izometrikus nézetből be is avatkozhatunk. Az osztagoknak változatos feladataik lehetnek: így például a szimpla szabotázs, valamelyik alrendszer tönkretétele. De lehet, hogy élve akarjuk majd elfogni egy hajó kapitányát, vagy épp kiszabadítani egy foglyot. A “probléma” az, hogy ugyanez a dolog visszafelé is működik: azaz az ellenség is megpróbálhat átdobni hozzánk csapatokat, akikkel kezdenünk kell valamit.

Fejlesztések

Ahhoz, hogy jobban helyt tudjunk állni a harcokban, szükségünk lesz fejlesztésekre is – ezeket a csillagbázisokon fogjuk tudni végrehajtani. Lesznek olyan fejlesztések, amik megnehezítik az ellenséges csapatoknak a hajónkon való illegális ténykedést: biztonsági ajtók, automata fegyverzet, és más egyebek. A katonáinkat egyre jobb kézifegyverekkel és páncélzattal láthatjuk majd el természetesen. Ami érdekesebbnek tűnik számomra, az a hajók módosítgatása. Minden hajó három különböző részből – elülső, középső, hátsó részlegből – áll, és alapvetően ezeket csereberélhetjük. Ez elsőre lehet, hogy nem tűnik túl soknak, de a fejlesztők törekvése szerint elég sok elemből fogunk tudni variálgatni. Ráadásként a különböző szekciókból lesznek majd fejlettebb verziók, sőt, a különböző gyártóktól némileg módosított szekciókat fogunk tudni vásárolni. Egy leegyszerűsített, 2D-s demó már elérhető online az alábbi képre kattintva:

the-mandate-ship-builder

Single player kooperatív multival

The Mandate bevallottan az egyjátékos módra van kihegyezve, aminek én nagyon örülök: szeretem, ha a dühöngő MMO-lázban van egy fejlesztő csapat, aki inkább az egyéni élményre megy rá, és azt igyekszik minél tökéletesebbre csiszolni. A stáb ugyanakkor egy kooperatív játékmódot is tervez, ami remekül megfér az egyjátékos koncepcióval – és a saját döntésünk lesz, hogy mennyire akarunk multizni.

Az általuk coop on demand-nak becézett rendszerben meginvitálhatjuk a barátainkat, hogy segítsenek egy-egy nehezebb ütközetben, vagy csatlakozhatunk másokhoz, hogy mi segítsünk nekik. Bár a játékot egyetlen fregattal indítjuk ugyebár, hamar el fogunk jutni odáig, hogy egy kisebb, majd egyre bővülő flottát irányíthatunk – ahogy már korábban kiderült, a tisztjeinket nevezhetjük majd ki kapitányoknak az új hajókra. Ebben a játékmódban azonban az NPC hajókat lecserélhetjük a barátainkra, akik valamelyik saját hajójukkal beugorva segíthetnek ki minket, aktívan irányítva azt.

Ezzel a módszerrel akár egy-egy küldetést is lerendezhetünk, de ízléstől függően akár egy komplett kampányt is végignyomhatunk közös erővel.

Egy kellemes mellékhatása a dolognak az az, hogy a barátaink meglátogathatják a bázisainkat és vásárolhatnak rajtuk felszerelést is: ami azért jó, mert nyilván mindenki más irányba fogja terelni a kutatás-fejlesztési projectjeit – így azonban mi is beugorhatunk egy haverunk bázisára, hogy megvegyünk egy olyan cuccot, amit nem volt lehetőségünk kifejleszteni, és ők is vásárolhatnak a mi bázisunkról.

Kickstarter gyűjtés és jutalmak

A cikk írásának pillanatában a fejlesztéshez szükséges 500.000 dollárból eddig 436.000 dollár jött össze – a maradékra egy hét van, úgyhogy én erősen drukkolok, hogy sikerüljön elérni a kitűzött célt. A megjelenés utáni digitális letöltéshez már elegendő egy 20 dolláros adomány, de a hasonló gyűjtéseknek megfelelően azért vannak extrásabb csomagok. Egy 30 dolláros adomány például felfogható egyfajta előfizetésnek is, hiszen az első 3 frissítést is meg fogjuk kapni a játékhoz, 40 dollártól már a beta tesztben is részt vehetünk.

De ha már játék, akkor a Kickstarteres játékgyűjtések hagyományainak megfelelően vannak még drágább csomagok, amiket kifizetve ilyen-olyan módon bekerülhetünk a játékba. Ha van 150 dollárunk, akkor a készítők küldenek nekünk egy karakterlapot, amit kitöltve visszaküldhetünk – és ha nagyjából ésszerű módon tettük ezt meg, akkor az általunk alkotott karakter egy NPC tisztként feltűnhet a játékban. Van olyan csomag, amire befizetve részt vehetünk egy űrhajó vagy egy űrállomás belsejének kialakításában, a grafikus vénával rendelkező rajongók pedig akár egy fegyvert is megdesignolhatnak. Van 1000 dollárod? Akkor már egy egész alakulatot találhatsz ki: a kapitányok neveivel, háttérsztorijával, a hajóikkal, felszereléseikkel. Akad 2000 dollárod? Akkor rólad fogják megmintázni egy rettegett kalóz figuráját. 10.000 dollárért pedig kaphatsz még produceri kiírást a stáblistában is, sőt, egy komplett küldetéssor kitalálásában is részt vehetsz.

A választás rajtatok áll, de ha tetszik a koncepció, támogassátok a játék elkészültét a Kickstarteren. A The Mandate számomra mindenképpen az év Kickstarter projectje.

Linkek:

Kickstarter oldal

Facebook oldal

Hivatalos oldal


758 hozzászólás on The Mandate: sci-fi stratégiai és szerepjáték keverék a Kickstarteren

 1. Tibor Sziráki

  Nagyon tetszik, remélem összejön nekik és megcsinálják azt amit ígérnek. 😀

 2. amióta először linkeltétek nagyon gondolkodok rajta, hogy beruházok rá, naponta párszor ránézek, hogy áll az anyagi része… 20 dollár annyira nem sok, s ígéretesnek tűnik, de a kickstartertől félek… bennem a “mi van ha nem jön össze?” kézhez kapok egy kritikán aluli félkész terméket

 3. Miklós Sebestyén – minden ilyen közösségi gyűjtős cuccban benne van a kockázat, hogy csúszik, nem készül el időben, nem úgy készül el, stb. Nyilván bizalmi kérdés is a dolog.

  Másfelől viszont ezek viszont olyan játékok vagy filmek vagy egyéb alkotások, amiket a nagy stúdiók biztos, hogy soha nem finanszíroznának meg, a rendes stúdiórendszerben esélyt sem kapnának. Így legalább a lehetőség meg van arra, hogy valami olyan egyedi dolog készülhet, ami jó.

 4. this excellent applying. After my best spouse in addition to i dugg an variety of individuals post while cogitated everybody were thinking regarding useful practical

 5. Ita??a?аАа’аАТ‚аЂ s really a nice and useful piece of information. Ia??a?аАа’аАТ‚аЂ m satisfied that you shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 6. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 7. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 8. This is really fascinating, You are a very professional blogger. I ave joined your rss feed and sit up for searching for more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

 9. What as Going down i am new to this, I stumbled upon this I ave found It absolutely useful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & help other customers like its helped me. Good job.

 10. This very blog is obviously awesome and also factual. I have picked up a bunch of useful things out of it. I ad love to come back again soon. Thanks a bunch!

 11. Thanks for another great post. Where else may anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am at the search for such information.

 12. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!. Thanks For Your article about &.

 13. Wow! This blog looks closely in the vein of my older one! It as by a absolutely different topic but it has appealing a great deal the similar blueprint and propose. Outstanding array of colors!

 14. Wow, amazing blog layout! How long have you ever been running a blog for? you made blogging glance easy. The full look of your site is fantastic, let alone the content material!

 15. It’а†s really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 16. Woah! I am really enjoying the template/theme of this blog. It as simple, yet effective. A lot of times it as tough to get that perfect balance between usability and visual appearance.

 17. It as actually a wonderful and handy section of data. Now i am satisfied that you choose to discussed this useful details about. Remember to stop us educated like this. Many thanks for revealing.

 18. So pleased to possess discovered this submit.. I appreciate you posting your perspective.. Recognize the value of the entry you available.. So pleased to get identified this post..

 19. I truly appreciate this post. I ave been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again..

 20. Such runescape are excellent! We bring the runescape you will discover moment and so i really like individuals! My associates have got an twosome. I like This runescape!!!

 21. If you are ready to watch comical videos online then I suggest you to visit this web page, it consists of really thus funny not only videos but also extra data.

 22. Keep up the abundant labor , I recite hardly any blog posts on this locate and I believe that your blog is rattling interesting and contains sets of fantastic information.

 23. This unique blog is really cool and besides informative. I have chosen many interesting advices out of this blog. I ad love to come back over and over again. Thanks!

 24. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, as well as the content!

 25. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It as on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 26. We appreciate, result in I ran across what exactly I had been seeking. You could have wrapped up my own Some evening extended quest! Our god Bless you man. Use a fantastic time. Ok bye

 27. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 28. Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this site.

 29. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 30. It as going to be end of mine day, however before end I am reading this wonderful piece of writing to improve my know-how.

 31. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 32. You ave made some good points there. I checked on the web to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 33. It is challenging to get knowledgeable guys and ladies with this topic, nevertheless, you be understood as there as far more you are preaching about! Thanks

 34. Wow, incredible weblog structure! How long have you been blogging for? you make running a blog look easy. The whole glance of your site is wonderful, let alone the content material!

 35. Well I definitely liked studying it. This subject provided by you is very constructive for accurate planning.

 36. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

 37. I relish, cause I discovered exactly what I used to be having a look for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 38. I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 39. It as difficult to It as difficult to find knowledgeable folks with this topic, however you sound like do you know what you are dealing with! Thanks

 40. Normally I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.

 41. What as up, I read your blog regularly. Your writing style is awesome, keep up the good work!

 42. you are really a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a magnificent job on this topic!

 43. It’а†s truly a great and useful piece of info. I am happy that you just shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 44. I wanted to thank you for this abundant read!! I absolutely enjoyed each little crumb of it. I have got you bookmarked to ensure made known original stuff you post

 45. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 46. Terrific work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site. Thanks =)

 47. It looks to me that this web site doesnt load up in a Motorola Droid. Are other folks getting the same problem? I enjoy this web site and dont want to have to miss it when Im gone from my computer.

 48. You have made some good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 49. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!

 50. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and also the rest of the website is extremely good.

 51. Usually I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice article.

 52. Such runescape are excellent! We bring the runescape you will discover moment and so i really like individuals! My associates have got an twosome. I like This runescape!!!

 53. It as not that I want to copy your internet site, but I really like the style. Could you tell me which design are you using? Or was it custom made?

 54. Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn at appear. Grrrr well I am not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!

 55. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again..

 56. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!

 57. Your current article usually have got a lot of really up to date info. Where do you come up with this? Just stating you are very imaginative. Thanks again

 58. Well I definitely liked reading it. This post provided by you is very constructive for accurate planning.

 59. You made some good points there. I looked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 60. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 61. I wanted to thank you for this fantastic write-up, I certainly loved every little bit of it. I have bookmarked your internet site to look at the latest stuff you post.

 62. Superb weblog here! Also your web site loads up quick! What host are you utilizing? Can I get your affiliate link to your host? I wish my internet site loaded up as rapidly as yours lol

 63. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!!!

 64. This write-up contains fantastic original thinking. The informational content material here proves that issues arenaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžt so black and white. I feel smarter from just reading this.

 65. We stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page yet again.

 66. This is all very new to me and this article really opened my eyes.Thanks for sharing with us your wisdom.

 67. There will always be someone who will accompany you to fulfill your unfulfilled wishes, accompany you to walk the Yangtze River Bridge to accompany you to play the carousel, And spend the rest of your life with you.

 68. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

 69. Spot on with this write-up, I absolutely think this web site needs far more attention. I all probably be returning to read through more, thanks for the information!

 70. Nuvoryn test Since the MSM is totally skewed, what blogs/websites have you found that give you information that the MSM ignores?.

 71. What as up colleagues, I am for a second time here, and reading this post related to SEO, its also a nice piece of writing, thus keep it up.

 72. I saw plenty of website but I conceive this one contains a thing special in it. The finest effect regarding fine people is experienced after we ave got left their presence. by Rob Waldo Emerson.

 73. It as really a great and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 74. People who care about you will care about your feelings and will not make you uncomfortable; people who care about you will not care about your sadness, why should you be reluctant. Love each other

 75. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content!

 76. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks!

 77. If you are going away to watch funny videos on the web then I suggest you to visit this web site, it contains really therefore comical not only movies but also extra information.

 78. It as nearly impossible to find well-informed people in this particular subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 79. Whats up! I just wish to give an enormous thumbs up for the good data you have right here on this post. I will likely be coming back to your blog for extra soon.

 80. Your style is unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just book mark this page.

 81. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 82. Your style is unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just book mark this page.

 83. Wow, superb blog layout! How lengthy have you been blogging for? you make blogging look straightforward. The all round look of one as webpage is excellent, let alone the content material!

 84. What as up to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and your views are good in support of new visitors.

 85. Woman of Alien Best get the job done you have got performed, this website is admittedly interesting with wonderful facts. Time is God as way of retaining every thing from taking place at once.

 86. These people run together with step around these people along with the boots and shoes nonetheless seem excellent. I do think they are often well worth the charge.

 87. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 88. I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 89. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 90. I think other website proprietors should take this website as an model, very clean and fantastic user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 91. Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding style. аЂа‹аЂ Better by far you should forget and smile than that you should remember and be sad.аЂ аЂа› by Christina Georgina Rossetti.

 92. You created some respectable factors there. I seemed on the net for the problem and located many people will go along with together with your internet site.

 93. Regards for helping out, fantastic information. The laws of probability, so true in general, so fallacious in particular. by Edward Gibbon.

 94. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 95. It as not that I want to replicate your internet site, but I really like the layout. Could you let me know which design are you using? Or was it tailor made?

 96. Usually I don at read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite nice article.

 97. It is in reality a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you shared this helpful tidbit with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 98. Your style is so unique compared to other people I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this page.

 99. You can certainly see your expertise within the work you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 100. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 101. This is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very accurate info Thank you for sharing this one. A must read article!

 102. Your style is so unique in comparison to other people I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I all just bookmark this page.

 103. It as laborious to seek out knowledgeable people on this subject, but you sound like you already know what you are speaking about! Thanks

 104. We stumbled over here by a different web page and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page for a second time.

 105. My brother recommended I may like this web site. He was entirely right. This put up truly made my day. You can not believe simply how a lot time I had spent for this information! Thank you!

 106. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 107. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 108. This unique blog is no doubt educating and also factual. I have picked many interesting things out of this amazing blog. I ad love to return every once in a while. Thanks a bunch!

 109. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 110. I truly appreciate this post. I ave been looking everywhere for this! Thank God I found it on Bing. You ave made my day! Thanks again..

 111. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 112. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 113. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read post!

 114. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 115. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 116. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 117. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 118. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 119. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 120. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 121. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 122. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 123. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 124. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 125. Whats up! I simply want to give an enormous thumbs up for the good information you have got right here on this post. I shall be coming again to your weblog for extra soon.

 126. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 127. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 128. Whats up. Very nice site!! Man.. Beautiful.. Wonderful.. I all bookmark your blog and take the feeds alsoI am satisfied to locate numerous useful info here within the post. Thank you for sharing

 129. Wow! Thank you topiew! I always wanted to write on my website something like that. Can I implement a portion of your post to my site?

 130. This blog is without a doubt educating additionally diverting. I have chosen a lot of useful things out of this source. I ad love to visit it again soon. Cheers!

 131. It as not that I want to replicate your web site, but I really like the style. Could you let me know which theme are you using? Or was it tailor made?

 132. Thank you for another wonderful article. Where else could anybody get that kind of info in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.

 133. Wow, superb blog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you make blogging look easy. The total glance of your website is great, let alone the content material!

 134. you are in point of fact a good webmaster. The site loading velocity is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a excellent task in this subject!

 135. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 136. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 137. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 138. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 139. I’ve recently started a web site, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 140. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 141. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 142. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 143. Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 144. I really like your writing style, wonderful info, thank you for putting up :D. “Nothing sets a person so much out of the devil’s reach as humility.” by Johathan Edwards.

 145. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 146. It?s really a great and helpful piece of info. I am glad that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 147. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 148. It is really a great and helpful piece of info. I am happy that you just shared this helpful tidbit with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 149. You can certainly see your expertise in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 150. That is a good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very precise info Thank you for sharing this one. A must read post!

 151. It as really a cool and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 152. Wow, fantastic blog format! How lengthy have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The full look of your site is great, let alone the content material!

 153. Spot on with this write-up, I truly feel this web site needs a lot more attention. I all probably be back again to read more, thanks for the info!

 154. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didnaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžt know who to ask. Glimpse here, and youaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžll definitely discover it.

 155. so very hard to get (as the other commenters mentioned!) organizations were able to develop a solution that just basically

 156. This blog is no doubt educating as well as factual. I have discovered helluva handy things out of it. I ad love to visit it again soon. Thanks a lot!

 157. You made some nice points there. I looked on the internet for the issue and found most individuals will approve with your blog.

Comments are closed.