SFportal

Magyar sci-fi angol nyelven? Valóra válik!


Kedves SFportal olvasók, scifi rajongó barátaink!

Nagyjából egy hónappal ezelőtt indultunk el a Budapest Bank Valóraváltó pályázatán egy álommal – hogy magyar sci-fi műveket fordítsunk le angolra, és azokat e-könyvként publikáljuk. Volt egy mögöttes szándékunk is – arra voltunk kíváncsiak, hogy a néha túlságosan is töredezett magyar fantasztikus élet vajon képes-e összefogni egy ilyen ötlet mögött.

A második kérdésre viszonylag hamar megjött a pozitív válasz: igen, léteznek olyan elképzelések, amiket egységesen támogatnak a magyar scifi rajongók, vannak olyan kérdések, ahol nem léteznek különböző csoportok, frontvonalak, hanem csak a közös cél. Ezek a célok túlmutatnak az SFportalon, ezek valóban arról szólnak, hogy hogyan lehet tényleg valóban jobb a magyar scifi.

A mai napon kiderült: ha összefog a magyar SF élet, akkor az sokat ér. Nem tudjuk, mennyit, annál az 1 millió forintnál egészen biztosan többet, mint amit sikerült megnyerni a pályázaton. Mindenesetre ma eredményt hirdetett a Budapest Bank, és kiderült: igen, lehetőséget kapunk arra, hogy a magyar scifi megmérettesse magát a nemzetközi porondon. A magyar scifi nyerte a felajánlott 1 millió forintot!

Ez elegendő lesz egy antológia és egy regény lefordítására, elegendő lesz ahhoz, hogy bemutatkozhassanak a magyar írók a nemzetközi porondon.

A mai este ünnepelni fogunk, holnap viszont kezdődik a nehezebb munka: kiválasztani azokat a novellákat és azt a regényt, amelyek megjelenhetnek angol nyelven. Tisztában vagyunk a felelősségünkkel – egy szavazást sokkal könnyebb megnyerni, mint aztán valóra váltani azt a célt, amire a támogatóinkkal “szerződtünk”.

A következő feladatunk egy tiszta, átlátható pályázat kiírása lesz, amin a magyar scifi írók megmérethetik magukat és legjobb műveiket – és a legjobbak megkaphassák a külföldi megjelenés esélyét. Amikor elindultunk, azt mondtuk: ezen a hídon akkor megyünk át, amikor odaértünk. Most odaértünk – át is fogunk menni rajta.

Hogy hogyan érünk át ezen a hídon, az 2011. szeptember 8-án, csütörtök este fog kiderülni: az aktuális SFportal Meetup keretein belül fogjuk kihirdetni az SFportal pályázatát. Azt a pályázatot, ami végeredményben el fogja dönteni ennek az 1 millió forintnak a sorsát, ami el fogja dönteni, hogy milyen novellák és mely regény fog megjelenni angol nyelven.

Addig is: nagyon szépen köszönjük mindenki támogatását, és állatira hálásak vagyunk ezért az összefogásért!

üdvözlettel

Miyazaki Jun
az SFportal Sci-Fi Magazin
főszerkesztője

 


67 hozzászólás on Magyar sci-fi angol nyelven? Valóra válik!

 1. 3 db. Amazon Kindle e-könyv olvasó fog kisorsolásra kerülni… viszont mivel sokkal többen támogattátok a pályázatunkat, mint terveztük, egy nap türelmet kérünk tőletek!

  Köszönjük szépen és ma este a magyar scifi rajongók egészségre koccintunk a szerkesztőségben!

 2. Támogattam ezt is, illetve a privát pályázatot is, de sajnos nem tudtam képernyőfotót csinálni egyikről sem… Így jártam… :/ Mindenesetre örülök és gratulálok!

 3. Gratula! S telcsis szavazásnál nincs képernyőfotó. De hát nem is a nyeremény miatt savaztunk.:-) (az olvasót úgy is ingyé kéne adenin. A könyvhöz sem kell nyomdát vennie az olvasónak.)

 4. HV Péter

  Gratulálok……. 🙂
  Tulajdonképpen nagy személyes szívügyem válik ezzel valóra… ha az Unikumra és a Tokajira ráharapott a világ, itt az idő, hogy magyar sf-függők is legyenek! 😀

 5. Ma Borges, O.S. Card és Stephen Fry születésnapja van… állatira jó előjel, hogy ma hirdették ki ezt az eredményt! 🙂

 6. Nagyon remélem, hogy a regény és novellák kiválasztása során is megmarad az az egység, amit itt tapasztalhattunk. 😉
  nem irigyellek azért titeket Jun, olyan szabályrendszert alkotni, ami a legkevesebb fújásra ad lehetőséget/okot 🙂

 7. Gratulálok én is, kicsit visszajött az a ebbéli reményem, hogy létezik még ebben az országban igazság és nem mindig a linkség fog győzni.

 8. A MEZTELEN ÜGYNÖK Szórakoztató Irodalmi Magazin is gratulál!
  Én egyszer-kétszer kifotóztam a napi szavazatomat, de elszégyellve magam azután már csak nyomkodtam szorgosan, mindennap (a magánszemélynek is).
  Szeptemberben megjelenik a folyóiratunk második száma, mi ezzel járulunk hozzá a hazai sci-fihez, de egy icipicit a nyomkodással is remélem, hogy segítettünk!

 9. Aheim

  Gratulálok a győzelemhez! Kitartást és bölcsességet kívánok a továbbiakhoz is!

Comments are closed.