Mozi

Kard és varázslat VS technológia – Thor: The Dark World kritika


Meg tudnám egyébként szokni, hogy a hétfő reggeleim egy remek film sajtóvetítésével indulnak, még akkor is, ha ez korai keléssel jár: az új Thor film egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Pedig a készítőknek nem volt egyszerű dolguk: korábbi interjúiban Alan Taylor is bevallotta, hogy nagyon kényes alapanyag a Thor világa: tipikus fantasy elemek keverednek tipikus sci-fi elemekkel, és ha a készítők nem vigyáznak, akkor röhejessé válik a végeredmény. A Thor: The Dark World olyan, mintha fognák A Gyűrűk Urát, és összekevernék ugyanakkora adag Csillagok Háborújával. A meglepő az, hogy működik a dolog.

Az első Thor filmhez képest mindenképpen előrelépés a történet – vagy inkább előreugrás: egy új-mexikói porfészek helyett az univerzum sorsa a tét, de a csontig lerágott témát magabiztosan, jól adagolt humorral és jó ritmusérzékkel sikerült feldolgozni.

A legelső szinopszis, ami születhetett a filmről, az nagyjából úgy foglalhatta össze a sztorit, hogy az 5000 éve rejtőzködő és alvó sötét elfek felébrednek, és űrhajóikkal megtámadják Asgardot – ahol kardos-pajzsos, aranypáncélos viking harcosokkal kell megküzdeniük. A Marvel stúdión kívül mindenhol a mentőket hívnák rá az illetőre, aki ezt megpróbálja eladni a producereknek – pedig amúgy a technológia és mágia összecsapása nagyjából azóta a legsikeresebb sztori, amióta Luke Skywalker célzószámítógép nélkül lőtte cafatokra a Halálcsillagot.

Egy szó, mint száz, a The Dark World remekül eltalált mixe a sci-finek és a fantasynek – legyen szó akár az akcióról akár simán csak a látványról. A sötét elfek űrhajói például remekül meg vannak tervezve: hihetően űroperás jellegű a kinézetük, de érződik rajtuk az elfes hangulat is. De ahogy megszokhattuk a Star Wars-ban a Jedik esetében, úgy itt is hihető, hogy miképp élhetik túl karddal hadonászó alakok a távolsági fegyverekkel érkező ellenség rohamát.

A látvány és az akció azonban nem lenne elegendő, ha maga a történet nem balanszírozna ügyesen a határmezsgyéken: a The Dark World következetesen viszi tovább az első Thor film meglátását a tudomány és a mágia viszonyáról. Ami az asgardiaknak olyan varázslat, ami a mindennapi élet része, az Jane Foster számára magasan fejlett technológia.

A film egy olyan visszaemlékezéssel nyit, ami valószínűleg nem véletlenül hajaz A Gyűrűk Ura-trilógia nyitányára – hogy aztán egy óramű pontossággal megkomponált dramaturgia mentén végignézzünk egy remek mesét. Ha utólag visszanézve lehet is itt-ott hibákat találni a történetben, ez ott a moziban ülve nem jön elő: ha valaki hagyja magát elvarázsolni, akkor a film gond nélkül el fogja varázsolni. Az első filmhez képest itt a forgatókönyv is klasszisokkal jobbra sikerült – magabiztosan vezeti végig a szereplőket a különböző kalandokon.

Ha már szereplőknél tartunk, akkor elmondható, hogy nem meglepő módon továbbra is Thor és Loki kettőse viszi a prímet. Komolyan, a Thor – The Avengers – The Dark World az majdhogynem inkább egy Loki-trilógiát tesz ki, látszik, hogy Tom Hiddleston a megfelelő rendezés mellett sziporkázik a szerepben, nem hiába vált rajongói kedvenccé a Bosszúállók óta. De Chris Hemsworth is abszolút tökéletesen hozza Thor figuráját, amivel úgy tűnik, tökéletesen összenőtt az első film óta. Natalie Portmannek is jutnak olyan jelenetek, amikben ragyoghat, és a mellékszereplők – mint Thor asgardi harcostársai – sem csak sima csatlósok, hanem legalább egy-egy fontosabb akció jut rájuk is.

Nem azt mondom, hogy minden tökéletes – például Erik Selvig figuráját túlzás volt ennyire lerontani, még ha az be is látható, hogy a The Avengers eseményein nyilván nem léphetett tovább következmények nélkül.

Az ő karakterével kapcsolatban említendő meg, hogy a történetből fájóan hiányzik a S.H.I.E.L.D. – ugyanez már problémás volt az Iron Man 3 esetében is: a korábbi filmekben remekül felépített szervezet, amiről most már külön tévésorozat is fut, egyszerűen kimaradt a The Dark World-ből. Nehezen tudom például elhinni azt, hogy pont Erik Selvig (vagy akár Jane Foster) nem állna folyamatos megfigyelés alatt a S.H.I.E.L.D. részéről – és nem érkezne egy legalább 6-os szintű ügynök, hogy beavatkozzon, ha kell.

Jó, cserébe mondjuk a következő Captain America meg úgy tűnik, S.H.I.E.L.D. túladagolást fog kapni.

Thor: The Dark World egyike a legjobb Marvel filmeknek: a The Avengers színvonalát nem érheti el ugyan, de simán párba állítható például az első Iron Man filmmel. Az első Thor film inkább csak egyfajta prequel volt, a mostani rész azonban teljesen önálló lábra tudott állni, és bebizonyította, hogy ezzel a szuperhőssel tényleg lehet remek filmet készíteni.

Verdikt

Szereplők 70%
Történet 75%
Összhatás 95%
Final Thoughts

A Thor: The Dark World egyike a legjobb Marvel filmeknek: a The Avengers színvonalát nem érheti el ugyan, de simán párba állítható például az első Iron Man filmmel. Az első Thor film inkább csak egyfajta prequel volt, a mostani rész azonban teljesen önálló lábra tudott állni, és bebizonyította, hogy ezzel a szuperhőssel tényleg lehet remek filmet készíteni.

Overall Score 80% Rajongóknak kötelező!
Readers Rating
3 votes
96

77 hozzászólás on Kard és varázslat VS technológia – Thor: The Dark World kritika

 1. NoAmy Silavaleil

  Úgy vártam ezt a filmet, mint a fene… Jun, a te véleményedre adok, úgyhogy NAGYON örülök, hogy ezek szerint jó film lett 😀

 2. e(x)

  S végre egy kreatív stáb, aki tudja, hogy tudjuk: a végső leszámolást úgyis a jó nyeri, így az izzadtságszagú, unalmas és súlytalan CGI zúzás – pl. MoS – helyett fergeteges és parádés finálét kaptunk.

  A jó mindig győzedelmeskedik, a kérdés, mekkora árat kell ezért fizetnie.

 3. kwindu

  Nagyon tetszett a lányom és én is elégedetek voltunk. Valóban ez egyik leg jobb marvek mozi csak így tovább:-) Remélem az új Amerika kapitány is hasonlóan minőségi mozi lesz:-)Az év végi top listámon ez a film előkelő helyen végez majd 🙂

 4. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to
  and you are just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which
  you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise.
  I cant wait to read much more from you. This is really a wonderful web site.

Comments are closed.