Könyvkritika

James S. A. Corey: Leviatán ébredése könyvajánló


A Leviatán ébredése című könyv engem leginkább a Babylon 5-re emlékeztet. Miközben az emberiség egymást marja, betipeg a képbe egy idegen létforma, és az átlagos senkik lesznek a jövő meghatározó tényezői, a hősök, akik megmentik vagy éppen elpusztítják világunkat.

A helyzet a következő. Kétszáz évre innen az emberiség kirajzott az űrbe, de a Naprendszer határait nem tudta átlépni. Hiába találták fel a Solomon Epstein fúziós hajtóművet, a fénysebességet azzal sem lehet átlépni, sőt, igazán megközelíteni sem, így a bolygók közötti utazás is több hétig eltart, a csillagok közti hajókázás pedig továbbra is vágyálom.

No de sebaj, a Naprendszer is elég tágas, így a Mars belakása után jött a kisbolygó-öv, a holdak, felépültek a távoli űrállomások. Így alakult ki a könyv cselekményének idejére három meghatározó csoport: a Föld, a Mars és az Öv, amelyek nem különösebben szívlelik egymást. Szó szerint puskaporos a helyzet, a háborút akár az is kirobbanthatja, hogy egy marsi rosszul néz rá egy földire.

Ebbe a zűrzavaros helyzetben csöppen bele az ex-katona James Holden és az övbéli Miller nyomozó. Előbbi a Canterbury nevű jégszállító hajó (ezek látják el vízzel az önfenntartásra képtelen kisbolygókat) első tisztje, utóbbi pedig a Ceres nevű kolónia rendfenntartó erőinek oszlopos tagja. Két igencsak különböző jellem, akiknek útja külön irányba indul, de végül találkoznak, igaz, addig sok-sok kalamajkába kerülnek. Olyan kalamajkákba, amely eldöntheti az emberiség sorsát.

A hatszáz oldala Leviatán ébredése tulajdonképpen akár két könyvnek is tekinthető lenne, hiszen James S. A. Corey írói álnév két embert takar: Ty Franck és Daniel Abraham közösen alkották meg ezt a néhol ugyan sablonos, de ennek ellenére meglepő fordulatokban gazdag történetet. Stílusuk merőben eltérő, ami erősíti a két főszereplő közti különbségeket, ami igencsak jót tesz a történetnek. Franck teremtette meg Holdent, a tisztességes, hirtelen parancsnoki szerepbe kerülő fickót, aki emberei élete mellett még a világ gondjaival is kénytelen foglalkozni. Abraham pedig a noir-detektívregények kliséiből jó arányérzékkel felépített Millerért felelős. A nyomozó tipikusan próbál nem különösebb figyelmet fordítani a világ bajaira, de amikor rátestálnak egy nem kívánt feladatot, és arról kiderül, hogy több mint aminek látszik, naná, hogy addig hajtja, amíg már rajta múlik a világ sorsa.

Az eltérő stílus természetesen eltérő mesélési formát is követ. Frank történeti szála sokkal lassabb, sci-fisebb, míg Abraham emberközelibb szemszögből, pörgősebben tálalja az eseményeket. Mintha az egyikük ésszel, a másikuk szívvel írt volna, de egyiküké sem száraz, érdektelen vagy túlságosan szájbarágós. És szerencsére a logikával sem állnak hadilábon.

A könyvvel talán egyetlen probléma van: túl hosszú. Úgy értem, többször is elfogott az az érzés, hogy na, itt a vége a könyvnek. Aztán minden újraindult. Képbe kerül egy új rejtély, újabb fordulat áll be, és mintha megindulna egy újabb regény. Mintha nem egy regény, hanem három-négy összefűzött novella vagy kisregény lenne. Szerencsére azonban a határok nem túl élesek, így az ember annyira azért nem zökken ki, mintha becsukná a könyvet, majd egy újat nyitna ki.

Ezt leszámítva különösen jól szórakoztam a Leviatán ébredésén. Hossza ellenére gyorsan kiolvasható, mert a két főszereplőt hamar megkedveli az ember, a történet pedig remekül adagolja a fordulatokat, remekül fenntartva az érdeklődést. A reálisabb szemszögből ábrázolt, határok közé zárt, feszült „államokkal” teli világ pedig beszippantja az embert, mert ha élni nem is szívesen élne például egy túlzsúfolt, övbéli kolónián, érdekelni fogja, hová juthatnak innen az emberek.

leviatan-ebredese-borito

Verdikt

Alapötlet 80%
Karakterek 90%
Történet 95%
Regényvilág 85%
Final Thoughts

Szórakoztató, hangulatos, fordulatos űropera két nagyszerű szereplő szemszögéből elmesélve. A két író eltérő stílusa sajátos ízt ad a könyvnek, amelynek köszönhetően a 600 oldalas terjedelem is könnyen leküzdhető.

Overall Score 87% Ajánlott
Readers Rating
8 votes
69

103 hozzászólás on James S. A. Corey: Leviatán ébredése könyvajánló

  1. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

  2. I’а†ve learn several excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you place to create such a magnificent informative web site.

  3. You can certainly see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

  4. Wow, what a video it is! In fact pleasant quality video, the lesson given in this video is truly informative.

Comments are closed.