TV

HungaroCon 2013 programajánló: A hollywoodi sci-fik japán előképei


Amikor az amerikai tömegfilmesek a., kifogynak az ötletekből, b., kreatív vérfrissítést szeretnének, c., felismerik, hogy a keleti film tele van szokatlan, mégis működő kevert műfajokkal és a nyugati szemnek friss történetekkel, elnéznek Japánba, és ihletüket átemelik az amerikai közegre. Ez történt a Csillagok háborúja (Kairyū Daikessen), a Mátrix (Ghost in the Shell), az Inception (Paprika) vagy a Pacific Rim (a kaiju-filmek és az Evangelion) esetében, melyek közül több esetben ráadásul animációs film az alap. És szó lesz azokról a legendás japán animációs sci-fikről is (Akira, Cowboy Bebop), amiket évtizedek óta próbálnak nyugaton adaptálni, eddig sikertelenül.
(Fotó: Licorne / Sarmai)

Díszterem, 15.50

Előadó: Dobay Ádám

dobay

Multiplatform író, kultúrakutató, előadó. Központi területe a történetstruktúra, a mitológiai és népmesei minták, a szimbolikus és archetipikus történetmesélés mozgóképi alkalmazásának elmélete és gyakorlata. Fő kutatási területe a japán animációs film és az új-hollywoodi népszerű film. A Tan Kapuja Buddhista Főiskola óraadója, két-szemeszteres kurzusa Pszichoanalízis és megvilágosodás a japán animációs filmben címmel. 2008 óta több, mint 300 alkalommal tartott előadást változatos témában a filmanalízistől az összehasonlító mitológiáig.

Ádám filmelméletet, filmtörténetet és angol-amerikai kultúrát tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Tíz éve foglalkozik az összehasonlító mitológia tudományterületével, különösképpen a pszichológiai alapú mitológia- és történetértelmezés Jung-Campbell vonalával. Tolmácsként és asszisztensként segítette többek között Dr. Frank Cardelle terapeuta hazai munkáját, az emberi psziché működésének gyakorlati tapasztalataival kiegészítve elméleti tanulmányait.

Jelenleg készíti elő könyvsorozatát, Az anime történetvilágai címmel.

Blog: cabbit.hu

IMDB adatlap

Programterv: http://www.hungarocon.hu

Jegyrendelés:
Port.hu – http://port.hu/jegy/#event-selector/areaId/19/documentId/13565
Uránia: 
http://ticket.urania-nf.hu/index.php?year=2013&month=11&day=17&order=d

 

 


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük