Tudomány

A holoszoba kulisszatitkai – Interjú Gene Dolgoffal


Feltennénk Nektek néhány kérdést. Ki ültette el a holoszoba ötletét Gene Roddenberry látomásába? Szeretnél hallani még egyet? Ki találta fel az első LCD projektort? És álljon itt ráadásnak még egy: ki volt látható abban a zseniális rajongói videóban, DeForest Kelly, George Takei, Walter Koenig, James Doohan és Nichelle Nichols szereplésével együtt, amelynek elején Roddenberry bemutatkozása is megtekinthető? Mindegyik kérdésre ugyanaz a név megoldás: Gene Dolgoffról beszélünk, akinek életrajza úgy mutatja be őt, mint “feltaláló és vállalkozó az elektronika, az optika, a holográfia, a lencseszerű, térhatású és egyéb formájú 3D-s leképzés, megjelenítés területén, jelenleg 65 jóváhagyott illetve 40 jóváhagyásra váró szabadalommal büszkélkedhet világszerte.” 1964-ben a világ első holografikusává vált, három évig fénytant, lézertant és holográfiát tanított a New York-i Egyetemen, és nem meglepő, hogy a kapcsolódó jegyzetek és tananyagok is neki köszönhetők.

Dolgoff jelenleg a Long Island-i 3-D Vision elnöke, vezérigazgatója és technológiai vezetője, a vállalat célja új termékek kutatása és fejlesztése, azok piacra vezetése, természetesen a 3D televíziózás és az informatika a fő területük. A Star Trek rajongók hálásak lehetnek mindazért, amivel hozzájárult a Star Trek világához. Olyan dologról van szó, amelyet mindenki elfogad, de nyilvánosan Roddenberry tulajdonképpen soha nem fejezte ki köszönetét. A StarTrek.com munkatársának ezúttal alkalma volt munkahelyén találkozni Dolgoffal, amelynek eredménye egy nagyon informatív és tudományos interjú lett.

Akkoriban Star Trek rajongó voltál? Feltételezzük, hogy már a Trek előtt is a tudomány megszállottja voltál…

Gene Dolgoff

Gene Dolgoff

Dolgoff: Pontosan. Nagyjából három éves korom óta imádom a tudományt. Minden érdekelt, legyen szó tudományos fantasztikumról vagy tudományos tényről. Miután a Star Trek kijött, egyszerűen imádtam. Nagyon izgatott voltam a témája miatt. Sok barátot szereztem tudományos körökből, mint például Isaac Asimov. Isaac és én 1966-ban lettünk igaz barátok. 1960-ban kezdtem el foglalkozni a 3D-s fotográfiával, 1963 végén kezdhettünk el holográfiáról beszélni. Nagyon érdekeltek a részletei. Így felhívtam a kutatót, aki az első hologramot létrehozta, Emmett Leithet, a Michigan-i Egyetem professzorát. Már a telefonon keresztül is összehaverkodtunk, majd elkezdtem holográfiát tanulni. Nagyon nyitott volt a fizika teljesen új világára. Fizikát tanultam, de nem tudtam semmit az interferencia jelenségről és a holográfiáról, ő viszont mindent megtanított. 1964-ben már saját holografikus laborom volt New Yorkban, ez volt az első ilyen a városban. Talán a hatodik ember voltam a világon, aki hologramokkal foglalkozott.

A Star Trekből már jól ismert holoszoba

A Star Trekből már jól ismert holoszoba

Te és Asimov mindketten a holográfia varázsa alatt álltatok?

Dolgoff: Igen. 1966-ban beültem Isaac Asimov egyik beszédére, lenyűgözte őt a holográfia, de igazából minden tudományos dolog érdekelte. Ekkor ismertük meg egymást, barátok voltunk, amíg el nem hunyt. Más tudományos fantasztikum íróval is megismerkedtem. Harlan Ellison nagyon jó barátom. Sok tudományos fantasztikum és Mensa konferencián tartottam előadást. Olykor Isaackel együtt. Az egyik konferencián, amely egy 1973-as tudományos fantasztikum találkozó volt, Isaac, Harlan, Arthur C. Clarke és én mind előadóként léptünk fel. Készült is erről egy felvétel, az egyik jelenetében látható, ahogy a színpadon állunk és Isaac a nyakam köré tekeri a mikrofont, mintha átadna egy díjat. Jól szórakoztunk, viccelődtünk. Clarke nagyjából a Randevú a Rámával című könyvének felénél járhatott akkoriban. Az előadása után odajött hozzám, és nagyon sok kérdést tett fel az előadásommal és a holográfiával kapcsolatban. Azt mondta, felhasználná mindezt egy történetben, annyit mondtam, “nagyszerű”. Végül a holográfiáról szóló magyarázatomat is belevitte a Randevú a Rámával következő fejezetébe.

Elmesélnéd, hogyan, mikor és miért találkoztál Gene Roddenberryvel?

Dolgoff: Nos, írtam egy tanulmányt. A holográfiával kapcsolatos munkám továbbfejlődött, elkészült az univerzum és az emberi agy működésének holografikus modellje. Tehát írtam néhány tanulmányt erről még 1973-ban, majd megkértek, hogy ezt a tanulmányt mutassam be egy konferencián az akkori Csehszlovákiában, Prágában. Az utamat is fizették, én pedig magammal vittem az agyról szóló tanulmányt. Lenyűgöző volt, hiszen egy nemzetközi konferenciáról volt szó, sok fordító tette érthetővé a mondandómat. Miután elmeséltem egy viccet angolul, néhány ember nevetett rajta. Majd egy fickó lefordította oroszra, még többen nevettek rajta. És ez így ment tovább minden nyelven. Furcsa volt, azt meg kell hagyni. Lényeg a lényeg, ezen a konferencián részt vett egy nő, Melanie Toyofuku, Andrija Puharich társaságában, akik együtt dolgoztak Uri Geller médiummal, a céljuk néhány kísérlet elvégzése volt, hogy ledokumentálhassák Geller képességeit. Felajánlottam néhány kísérletet a laboromban, például tudja-e befolyásolni a lézernyalábok okozta interferencia mintázatokat. El is végeztük ezeket a kísérleteket.

Toyofuku jó barátja volt Roddenberrynek, igaz?

Dolgoff: És ő volt az, aki megemlítette számára, hogy kísérletezünk a holográfia és a lézerek területén. Toyofuku eljött a laborba, látta a lenyűgöző hologramokat, amiket addig sikerült megalkotnunk, különböző méretben, kicsi és nagy, háromdimenziós képek a levegőben, és így tovább. És csak 1973-at írtunk. Mindezt elmesélte Genenek, ő pedig találkozni szeretett volna velem. Toyofuku megszervezett egy találkozót az egyik New York-i hotelben. Gene és felesége Majel ott vártak ránk. Én Melanieval érkeztem a hotelbe, magammal vittem egy csomó hologramot és egy lézert, mindezeket a hotelben állítottam fel. Az egész napot a hologramok bámulásával és a teória átrágásával töltöttük. Akkoriban a hologramok megjelenítettek egy 3D-s képet, de a kezed átment rajtuk. Az anyagi hologramok esetében rájöttem, hogy az anyag az energia interferencia mintázataiból épül fel, és igazából egy anyag struktúrájának hologramja lemodellezhető, ebből pedig az anyag reprodukálható. Kifejtettem, hogy ez nem csak a jövő teleportációjának lehet az alapja, hanem ennek segítségével olyan holografikus környezet is kialakítható, amelyben az emberek tárgyakkal, jelenetekkel, tulajdonképp bármivel kapcsolatba léphetnek, így létrehozható rekreációs szoba, edzőterem, bármilyen szórakoztató helyiség. Közös döntés alapján elneveztük “holoszobának”. Én adtam hozzá a holográfia részt.

Miként reagált Roddenberry az elképzelésre?

Dolgoff: Teljesen magával ragadta. Azt mondta, “Ez mind összefüggésben van a sorokkal, amiket próbáltam kigondolni. Csak öltetem nem volt, hogyan tudnám… hogyan lehetséges mindez”. Hozzátette, “Nem akartam nevetségessé válni egy olyan dologgal, amelyben nem vagyok biztos és a jövőben nem is lenne lehetséges”. Úgy reagáltam, “Nem, pont a jó úton jársz. Pont így fog történni”, majd kifejtettem neki, hogyan is működik mindez.

A holoszoba végül egy nagyon király sci-fi alkotóelemmé vált, nagyszerű történetmesélő eszköz Az új nemzedékben, a Deep Space Nineban és a Voyagerben is. Kapcsolatban álltál még Roddenberryvel a TNG idején?

Dolgoff: Nem. Addigra már nem beszéltünk egymással.

Soha nem említette, hogy “felhasználjuk a holoszoba ötleted Az új nemzedékben” vagy “Hé, láttad? Mi a véleményed?”.

Dolgoff: Gyakran megesik az ilyesmi. Előállsz valamivel, majd nem jár érte elismerés. Egy részt sem hagytam ki a Star Trek franchiseból. Imádtam a holoszobás epizódokat. Nagyszerűnek, igazán szórakoztatók tartom azokat. Egyedül azt sajnálom, hogy nem volt több közöm a franchisehoz. Mindig azt kívántam, bárcsak én lehetnék a fickó (Cochrane), aki feltalálta a térhajtóművet (vagy legalább megemlítenek vagy feltűnök egy filmben vagy egy epizódban).

Minuet több TNG epizódban is feltűnt holografikus személyként

Minuet több TNG epizódban is feltűnt holografikus személyként

De azért megtette, ha csak a maga módján is, elismerte a holoszoba ötleted…

Dolgoff: Had meséljem el, mit tett. Elhívott engem és a feleségemet a Universal Studioshoz, és megengedte nekünk, hogy eljátsszuk a kapitány és egy vulkáni tudományos tiszt szerepét egy Star Trek próbafelvételben, amelyet tudomásom szerint soha nem vetítettek le sem bármely sorozatban, sem egy filmben. Mindenesetre az interneten (és már itt a StarTrek.com oldalon is) elérhető. Megtiszteltetés volt, hogy Gene jóváhagyta ezt, egyfajta elismerésnek betudható azért, hogy elmagyaráztam neki a holográfia alapjait. Nem tudom, konkrétan mikor készült a felvétel, talán 1989-ben vagy 1990-ben.

OK, akkor nagyvonalakban, hogy egy laikus is felfogja, mi a holográfia?

Dolgoff: A holográfia tulajdonképpen egy energia mintázatának felvétele és visszajátszása, az energia interferencia mintázatát egy referenciasugárral vesszük fel. Tehát, például ha van egy tárgy, és azt a tárgyat fény éri, akkor az a fény visszapattan róla, és ez a fény különleges információkat tartalmaz, amiket az ütközés pillanatában szerzett. Mindössze három ilyen információról beszélhetünk. Minden fénysugárnak megvan a saját szöge, saját fényerőssége és színe. Ennyi. Van még persze a polarizáció, de az számunkra nem jelentős, mivel azt nem érzékeljük. Ez a három dolog, amelyeket egyszerűen a fény ABC-jének hívok – szög, fényerősség, szín -, csak ezek módosulnak, amikor egy fényforrásból (például a saját lámpád a mennyezeten) származó fénysugár beleütközik egy tárgyba. Ennek a három tényezőnek a változása releváns. Ugyanarról a fényről beszélünk, mint azelőtt, csak más a szöge, fényereje és színe.

A híres baseball epizód a DS9-ból

A híres baseball epizód a DS9-ból

Ha a szemed elfogja ezt a fényt, látod, honnan jött. Ha én azt a fényt elfogom, látlak téged. És ha kölcsönhatásba lépsz ezzel a fénnyel egy konstans fénysugárral, amit referenciasugárnak hívunk, egy mintázatot alkot, egy interferencia mintázatot, amely rögzíthető. Miután a mintázatot rögzítettük, azt már hologramnak hívjuk, majd ha erre a referenciasugárral rávilágítunk, minden információ nélkül, maga a hologram megváltoztatja azokat a fénysugarakat, és ha mindent jól csináltunk, akkor minden sugár újra felveszi a megfelelő szöget, fényerősséget és színt. Ebből kifolyólag, ha a fényről újra ugyanazok az információk olvashatók le, akkor ugyanazt láthatod, ugyanarra a tárgyra nézel. Röviden ez a felvehető és visszajátszható hologram.

Ami végső soron az interferencia mintázathoz vezet…

Dolgoff: Most a fény használatával írtam le a folyamatot, de használhatsz olyan energiát is, amelynek nagyobb a frekvenciája (például gamma sugár). Ekkor az anyag apróbb tulajdonságaival is kapcsolatba léphetsz és olyan sugarak interferencia mintázatát – még egyszer megemlítve: szög, fényerősség, a szín helyett már frekvenciát mondok – kapod meg, amelyek egy atom apró struktúrájából származnak, ezeket eltárolod, majd az apró hullámok információit visszajátszod, azonos szöggel, fényerővel és színnel, így megalkothatod magát az objektumot, amit már valódi képnek mondhatsz. Ennek köszönhetően, ha sok a vendég a házban, és nincs elég szék, készítesz egy hologramot a székről, majd rekonstruálod, máris le tudod ültetni a vendégeidet, hiszen fizikai formát öltött. Ha ételre van szükséged… így működnek a replikátorok a Star Trekben. Leképeztél egy hologramot egy almáról. A hologram rekonstruálja az almát. Mindez csak energiába kerül, de ha megeszed azt az almát, ugyanolyan íze, állaga és tápláló tulajdonságai lesznek, mint az eredetinek. Alapjában véve a technológia ráhúzható a replikátorra, a transzporterre és a holoszobára is.

Miközben mindezt megemésztjük, elárulod, min dolgozol mostanában?

Dolgoff: Meglehetősen sok eltérő technológián dolgozom. A világon minden projektor az én eredeti találmányomra (digitális projekció) és annak szabadalmára épül. Legyen szó például a mozikról, amelyek digitális projektorokat alkalmaznak. Aktívan próbálom az alkalmazók listáját karban tartani. Nekem köszönhető a bankkártyákon látható hologramok, azok nyomtatásának módszerét én dolgoztam ki. Másik átütő sikerem az olcsón nyomtatható színes holográfia. És bár azt is én találtam fel 1971-ben, soha nem tettem közkincsé, nem is védettem le. Csak ülök rajta, hiszen hiába szabadalmaztatnám és fizetném ki érte a költségeket, ha a piac nem érdeklődik iránta. Ráadásul a szabadalom 20 év után lejár, és ha nem időzítesz jól, semmi nem fog történni. Egyelőre megtartom magamnak.

Ami pedig a legújabb fejlesztésemet illeti, megalkottam a 3D televíziózás következő szintjét, konkrétan a szemüveg nélküli 3D-t, amely a holografikus projekció technológiájára épül. Jelenleg is ennek a szabadalmán dolgozom. Már működő prototípusunk is van, ez lesz a 3D-s szórakoztatás, hirdetés és medikai képalkotás következő lépcsőfoka. Nem lesz szükségünk szemüvegre, mint manapság a moziban és az otthoni televíziózásnál, így nem lesz megterhelő a szemünknek sem. A következő tervünk, amin jelenleg és még legalább egy évtizedig dolgozni fogunk, az a valódi, teljes holografikus projekció, így valósággá válhat a teljes szobanagyságú megvalósítás, ami körbevesz téged. És ez végső soron az első lépés lesz a Star Trek holoszobája felé. Nem lenne nagyszerű valami hasonló történetettel előállni valamelyik új Star Trek filmben?

Forrás: Star Trek Meet The Man Behind The Holodeck

 


755 hozzászólás on A holoszoba kulisszatitkai – Interjú Gene Dolgoffal

 1. Nagyszerű cikk, nagyszerű figura. Irigykedem, hogy milyen emberekkel volt barátságban. A végén pedig ez:
  “megalkottam a 3D televíziózás következő szintjét, konkrétan a szemüveg nélküli 3D-t, amely a holografikus projekció technológiájára épül. Jelenleg is ennek a szabadalmán dolgozom. Már működő prototípusunk is van.”
  Hiszek neki. Remélem mihamarabb láthatjuk.

 2. folytatom:
  Balog Tibor
  Tibi holografikus TV-je még a Csodák palotájában is ki volt állítva, ahhoz sem kellett szemüveg
  Holografika oldalon utána nézhettek.
  a cikkben jelzett lentikuláris megoldást az oroszok sokkal régebben kitalálták…

 3. This very blog is no doubt educating and also informative. I have picked helluva useful stuff out of this blog. I ad love to go back over and over again. Thanks!

 4. Spot on with this write-up, I absolutely feel this site needs a lot more attention. I all probably be back again to see more, thanks for the advice!

 5. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!

 6. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I ave shared your site in my social networks!

 7. Thanks for helping out, superb info. Job dissatisfaction is the number one factor in whether you survive your first heart attack. by Anthony Robbins.

 8. If I issue my articles to my school document are they copyrighted or else do I have several ownership greater than them?

 9. Usually I do not read post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, very nice article.

 10. My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 11. It is really a nice and useful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 12. Just a smiling visitant here to share the love (:, btw great design and style. Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler. by Albert Einstein.

 13. That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very precise information Thank you for sharing this one. A must read post!

 14. Link exchange is nothing else but it is just placing the other person as website link on your page at appropriate place and other person will also do similar in support of you.

 15. It is really a great and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 16. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I get

 17. This is a great web page, might you be interested in doing an interview about just how you created it? If so e-mail me!

 18. The Silent Shard This may likely be fairly practical for many within your job opportunities I want to never only with my blogging site but

 19. It is really a great and helpful piece of information. I am satisfied that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 20. Usually I don at read article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

 21. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 22. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thanks again

 23. Spot on with this write-up, I seriously believe that this website needs a lot more attention. I all probably be back again to see more, thanks for the advice!

 24. I saw plenty of website but I conceive this one contains a thing special in it. The finest effect regarding fine people is experienced after we ave got left their presence. by Rob Waldo Emerson.

 25. wonderful points altogether, you just gained a new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?

 26. Usually I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, very great article.

 27. You have remarked very interesting details ! ps nice web site. We make ourselves a ladder out of our vices if we trample the vices themselves underfoot. by Saint Augustine.

 28. It as difficult to find well-informed people in this particular subject, but you sound like you know what you are talking about! Thanks

 29. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and wonderful user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 30. Just article, We Just article, We liked its style and content. I discovered this blog on Yahoo and also have now additional it to my personal bookmarks. I all be certain to visit once again quickly.

 31. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I ave shared your website in my social networks!

 32. You ave made some good points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 33. You can certainly see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 34. Very nice info and straight to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you guys have any ideea where to hire some professional writers? Thanks

 35. You made some first rate points there. I looked on the web for the difficulty and found most people will go along with with your website.

 36. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, as well as the content!

 37. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann at imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 38. Your style is really unique compared to other people I ave read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 39. Thank you, I have recently been looking for info about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 40. You made some respectable factors there. I appeared on the web for the problem and found most individuals will go together with with your website.

 41. It as onerous to search out educated individuals on this topic, however you sound like you know what you are speaking about! Thanks

 42. You are my aspiration, I possess few web logs and rarely run out from post . аАа’аАТ‚аЂТ˜Tis the most tender part of love, each other to forgive. by John Sheffield.

 43. You have noted very interesting details ! ps decent site. I am going to a special place when I die, but I want to make sure my life is special while I am here. by Payne Stewart.

 44. This is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Short but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read post!

 45. Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding style. аЂа‹аЂ Better by far you should forget and smile than that you should remember and be sad.аЂ аЂа› by Christina Georgina Rossetti.

 46. I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and excellent user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 47. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It as on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!

 48. Thank you, I have recently been looking for information about this topic for ages and yours is the greatest I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 49. It as really a great and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 50. vers nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon.

 51. Loving the publish.. all the best So pleased to get identified this post.. sure, analysis is having to pay off. My personal web browsings seem full.. thank you.

 52. My countless comments are like A sinking sea, without a response. There is no longer your footprint in the space, but in my heart, You still occupy an important position, and hesitate to leave.

 53. I got this web site from my friend who informed me about
  this web page and at the moment this time I
  am visiting this web page and reading very informative posts here.

 54. Keep up the great work , I read few blog posts on this internet site and I conceive that your weblog is rattling interesting and contains lots of good info.

 55. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and also the rest of the site is extremely good.

 56. It as nearly impossible to find experienced people for this topic, but you sound like you know what you are talking about! Thanks

 57. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and say I really enjoy reading
  through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums
  that deal with the same topics? Thanks a lot!

 58. The small boat set sail in the port of youth. We broke up at the right time, full of ambition and pursuit. When will they reunite? It will be at that harvest!

 59. It as not that I want to copy your web site, but I really like the design. Could you let me know which style are you using? Or was it custom made?

 60. If a person affects your emotions, your focus should be on controlling your emotions, not the person who affects your emotions. Only then can you be truly confident.

 61. Your style is so unique compared to other people I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this page.

 62. I absolutely love your site.. Excellent colors
  & theme. Did you develop this amazing site yourself? Please reply back as I’m
  trying to create my own website and would love to learn where
  you got this from or exactly what the theme is called.
  Kudos!

 63. Real fantastic information can be found on site. I can think of nothing less pleasurable than a life devoted to pleasure. by John D. Rockefeller.

 64. Take pleasure in the blog you delivered.. Great thought processes you have got here.. My internet surfing seem complete.. thanks. Genuinely useful standpoint, thanks for posting..

 65. I will immediately seize your rss feed as I can at find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please let me know so that I may just subscribe. Thanks.

 66. Very nice info and straight to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you guys have any ideea where to hire some professional writers? Thanks

 67. You can certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 68. Some things turn around for a lifetime. I didn’t know each other at first, but finally I didn’t know each other. If love is just passing by, why bother here. Some love, had to settle each other, suddenly looking back, I can no longer tell.

 69. It as nearly impossible to find experienced people in this particular topic, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 70. It’а†s really a nice and helpful piece of info. I’а†m glad that you just shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 71. The Silent Shard This will likely almost certainly be quite handy for some of your respective positions I decide to you should not only with my website but

 72. Wow, amazing weblog format! How lengthy have you been blogging for? you make running a blog look easy. The whole look of your web site is fantastic, let alone the content material!

 73. Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I am waiting for your further write ups thank you once again.

 74. This particular blog is without a doubt educating as well as amusing. I have found many handy stuff out of this source. I ad love to go back again and again. Thanks!

 75. Thanks for helping out, great information. аЂа‹аЂ The four stages of man are infancy, childhood, adolescence, and obsolescence.аЂ аЂа› by Bruce Barton.

 76. That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise information Thanks for sharing this one. A must read post!

 77. It as really a great and helpful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 78. I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 79. Sources Wow! Thank you! I always needed to write on my blog something like that. Can I take a fragment of your post to my website?

 80. You ave made some good points there. I looked on the internet for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 81. You can certainly see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren at afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 82. You can definitely see your expertise in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 83. This awesome blog is definitely awesome additionally informative. I have found helluva interesting stuff out of it. I ad love to return again and again. Thanks a lot!

 84. It as not that I want to replicate your web site, but I really like the pattern. Could you tell me which theme are you using? Or was it especially designed?

 85. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!

 86. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is great, as well as the content!

 87. You have made some good points there. I checked on the web for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 88. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 89. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 90. This very blog is no doubt awesome additionally amusing. I have found many interesting stuff out of this source. I ad love to go back again and again. Cheers!

 91. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 92. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 93. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 94. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 95. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 96. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 97. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 98. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 99. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 100. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 101. Ponto IPTV a melhor programacao de canais IPTV do Brasil, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios em alta definicao de imagem e som em SD, HD, FULL HD, 4K. compativel com todos aparelhos do mercado Brasileiro.

 102. Very useful information specifically the last part I care for such information a lot. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

 103. Thanks for some other great post. Where else may anybody get that kind of information in such an ideal method of writing? I ave a presentation next week, and I am at the look for such information.

 104. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

 105. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 106. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 107. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 108. Ponto IPTV o Melhor IPTV do Brasil, canais em alta definicao de imagem e som, SD, HD, FULL HD, 4K, filmes, series, futebol, lutas, shows, documentarios, tudo que voce precisa em um so lugar, pontoiptv.me Brasil.

 109. You have made some really good points there. I checked on the net to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.|

 110. just beneath, are a lot of totally not connected web-sites to ours, nevertheless, they may be surely really worth going over

 111. very couple of web-sites that occur to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out

 112. I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 113. Wow, wonderful weblog format! How long have you been running a blog for? you made blogging glance easy. The whole look of your web site is great, let alone the content!

 114. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?|

 115. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It as on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!

 116. Precisely what I was looking representing, welcome the idea for submitting. Here are customarily a lot of victories inferior than a defeat. by George Eliot.

 117. Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to get some professional writers? Thx

 118. Very nice info and right to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you people have any ideea where to get some professional writers? Thank you

 119. Subscribe to online newsletters from the major airlines. The opportunity savings you all enjoy will a lot more than replace dealing with more pieces of your email address contact information.

 120. It as not that I want to replicate your web-site, but I really like the style. Could you let me know which theme are you using? Or was it custom made?

 121. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!. Thanks For Your article about sex.

 122. Your positions continually have got a lot of really up to date info. Where do you come up with this? Just saying you are very resourceful. Thanks again

 123. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post plus the rest of the site is also really good.

 124. You made some good points there. I checked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 125. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this
  from. thanks

 126. It’s really a nice and helpful piece of info. I’m satisfied that you simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 127. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 128. You have noted very interesting details ! ps nice web site. We make ourselves a ladder out of our vices if we trample the vices themselves underfoot. by Saint Augustine.

 129. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn at appear. Grrrr well I am not writing all that over again. Anyways, just wanted to say superb blog!

 130. on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality on the

 131. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You cann at imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 132. What as up, I log on to your blogs regularly. Your story-telling style is witty, keep it up!

 133. It is in reality a great and helpful piece of info. I am happy that you just shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 134. oakley ????? Tired of all the japan news flashes? We are at this website to suit your needs!

 135. It as going to be end of mine day, except before end I am reading this great post to improve my experience.

 136. It as remarkable to go to see this web site and reading the views of all mates concerning this article, while I am also zealous of getting experience. Look at my web page free antivirus download

 137. Thanks for another great post. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I ave a presentation next week, and I am on the look for such info.

Comments are closed.