Tudomány

Hatalmas üreg a Holdon – bázisnak ideális


Az Indiai Űrkutatási Szervezet a Chandrayaan-1 űrszonda felvételeit elemezve egy hatalmas üregre bukkant a Holdon – ugyanez az űrszonda volt az, amelyik vizet is talált égi kísérőnkön. Az üreg 1,7 km hosszú és 120 méter széles, a Hold egyenlítőjének közelében, az Oceanus Procellarum területén található.

Mint a tudósuk egy tanulmányukban leírják, az üreg tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy megvédjen egy emberi legénységet a Hold veszélyeitől: legyen az a háttérsugárzás káros mértéke, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, vagy a mikrometeoirit becsapódások. A továbbiakban is fontosnak tartják, hogy olyan helyszíneket találjanak, amelyek alkalmasak lehetnek bázisok létrehozására – mivel ezek elsőrangú fontossággal bírnak a Hold további kutatása céljából.

Ezek a típusú barlangok és üregek természetes védelmet nyújtanak az emberek számára – legfőképp a hőmérsékletet illetően: míg a holdi éjszaka -180 fokos hideggel, a holdi nappal pedig 130 fokos hőséggel nehezíti az űrhajósok életét, ezekben a barlangokban konstans -20 fokos hőmérséklet van. A bázisok építéséhez pedig természetes kereteket adnak a sziklák, jelentősen megkönnyítve az esetleges állomások létrehozását.


32 hozzászólás on Hatalmas üreg a Holdon – bázisnak ideális

 1. sheenard

  És mi van, ha egy homokféreg lakik benne? Vagy egy óriási idegen sajtkukac? Hm?

 2. Valószínűbb egy űrbeli meztelencsiga, a szájában a Millenium Falconnal.

  De az is lehet, hogy az egyik üregben tényleg egy Transformert találunk.

 3. vinitor

  mivel ez egy bazinagy gödör, ami a fotó alapján a felénk néző oldalon van, nyilvánvaló, hogy már régóta tudják, hogy létezik

  tehát a transformert már elvitték belőle, ezért adhatja le a hírt a nemzetközi média 🙂

 4. rhewa

  Az is lehet, hogy Liuna, Pierre, Berci és Pinton ott keresgélték az elkóborolt Csibészt, aki a belé programozott ösztönöknek engedelmeskedve hatalmas lukat kapart a Holdba 🙂

Comments are closed.