Tudomány

Gyilkosság a Naprendszerben – hold maradványok a Szaturnusz gyűrűi


Egy frissen megjelent tanulmány a Szaturnusz gravitációja 4,5 milliárd éve egy komplett holdat tépett darabokra, és ennek maradványai alkotják az égitest gyűrűit. A szerencsétlenül járt hold méretei a Titánéval vetekedhettek – a Szaturnusz először a jeges külső rétegeket tépte le, ebből alakultak ki a gyűrűk. Később az anyag egy része ismét összeállt, ebből a bolygó belső, jeges holdjai alakulhattak ki. Robin Canup, a Southwest Kutató Intézet munkatársa szerint ugyanaz a folyamat alakította ki a őket, mint ami a Szaturnusz holdját, a Titant is. “Ez az egyetlen logikus magyarázat a jégben gazdag belső holdakra” – tette hozzá.

A Szaturnusz gyűrűinek kialakulása már nagyon régóta foglalkoztatja a csillagászok fantáziáját, nem ez az első elmélet, amely ezt a folyamatot kívánja megmagyarázni. Az egyik leginkább elfogadott teória szerint a Szaturnusznak több holdja is volt, ezek ütköztek össze vagy egymással, vagy pedig egy aszteroida becsapódása indíhatta el a folyamatot.

A Naprendszer külső részeinek anyaga elvileg egyforma arányban tartalmaz jeget és kőzetet, de a Szaturnusz gyűrűi 90-95%-ban vizet tartalmaznak – Canup szerint a rendszer kialakulásakor majdnem teljes egészében vízjégből állt, amit csak később szennyeztek be porral és törmelékkel az egyéb meteoritok. Ezek a tények nem könnyítik meg az elméletek felállítását a gyűrűkkel kapcsolatban.

4,5 milliárd évvel ezelőtt egy Titán méretű hold kerülhetett túlzott közelségbe a Szaturnuszhoz, melynek gravitációja erőteljes húzóerőt fejtett ki rá. Előbb a jégrétegeket bonthatta le, majd a hold szikás magja nemes egyszerűséggel becsapódhatott a bolygóba. Akár az is elképzelhető, hogy több hasonló esemény is bekövetkezett az idők során, minden egyes esetben előbb megsemmisítve, majd újra létrehozva a gyűrűrendszert.

Az elméletet igazolhatja vagy cáfolhatja is a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda, mely néhány év múlva behatol a gyűrűk közé, remélhetőleg minél részletesebb mérésekkel árnyalva az adatokat. A tudósok várakozása szerint megállapítható lesz a gyűrűk pontos összetétele valamint kora is – ha ezen mérések szerint is 4,5 milliárd évesek a gyűrűk, akkor ez igazolhatja Canup elméletét.


36 hozzászólás on Gyilkosság a Naprendszerben – hold maradványok a Szaturnusz gyűrűi

 1. Ez valóban nem olyan szexi hír, mint a kamu a foszforalapú életről.

  Bezzeg ha úgy fogalmazták volna meg, hogy a “Földnek is lehetnének gyűrűi, csak félő, hogy a Hold belecsapódik a bolygónkba, pont így járt a Szaturnusz is”, az egyből jobban bejárta volna a világsajtót.

 2. Neuron

  Jól van na… 🙂
  Most a Dreamworld 2-t olvasom. Rég volt már a kezemben új Brett vagy York . Elszoktam. 😀

 3. Neuron

  Kíváncsi leszek…. 🙂
  Ez olyan nekem mint valami drog.
  Béta tesztelési lehetőség nincsen nálatok? Csak, hogy hamarabb anyaghoz juthassak. 😀

 4. toprongy

  A foszfor a földi biológiai lét egyik alapeleme a szén, nitrogén, oxigén stb. mellett. Talán az arzénos kamu NASA hírre gondolt Tisztelt Merras.

Comments are closed.