SF hírek

Gáspár András életrajz


Gáspár András neve jól cseng a magyar fantasy és SF-kiadás terén, a szerző számos egyedül vagy társszerzőkkel jegyzett sikerkönyvet letett az asztalra, és tevékeny formálója volt a kilencvenes évek alakulóban lévő fantasztikus könyvkiadásának. Pár év hallgatás után most új alkotások fognak a neve alatt a könyvesboltok polcaira kerülni.

Gáspár András 1965-ben született, s már a nyolcvanas évek elején elkezdett a sci-fi-műfajjal foglalkozni. Előbb gimnazistaként fanzint szerkesztett, majd egyetemistaként fordítással is foglalkozott. 1985-től kezdve írt novellákat a Galaktika magazinba, majd tagja is lett a Kuczka Péter vezette szerkesztői stábnak.

A nyolcvanas években született alkotásai adják az 1999-ben Damien Forrestal név alatt kiadott Ninive című kötete gerincét. 1987-re elkészítette Kiálts farkast című művét, ám ez ekkor még „pihentette”.

1989-ben megszerezte a történelemtanári diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karán. James Bond-fordítás és a Galaktika olvasószerkesztői teendőinek ellátása mellett az Atlantisz magazin társszerkesztője is egyben. 1990-ben megjelent a Kiálts farkast című regénye és az Ezüst félhold blues, valamint a Han Solo nomádjai (utóbbi Ed Fisher álnéven).

1991-ben újabb munkával jelentkezett, a Halál havában nevet viselő regénnyel (Wayne Chapman álnéven), melyet Novák Csanáddal közösen jegyzett. A kiadóval kapcsolatos viták miatt szerzőtársával együtt az önállósodás újtára léptek. Szerzőként és szerkesztőként dolgoztak az Új Vénusz magazinnál, emellett Gáspár András fordításában megjelent a Gyűrűkúra, mely sikert aratott a műfaj hazai kedvelői körében. Még szintén 1991-ben Gáspár András és Novák Csanád megalapították a Valhalla kiadót.

Ennek keretében 1992-ben jelent meg az észak lángjai című közös kötetük. Közreműködésüknek köszönhetően 1993 karácsonyára megjelent a M.A.G.U.S., 1994-ben pedig a Rúna magazin. 1994 és 1995 fordulójára elkészültek a Két hold című regénnyel, mely egy műfajok közötti alkotás lett fantasy és sci-fi elemekkel.

Az említettek mellett a Szántai Zsolttal közös A pokol kapui és a Tisztítótűz nevet viselő alkotásokat is kézbe vehette az olvasóközönség. Gáspár András 1996-ban írta meg a harmadik Gorduin-regényt, a Csepp és tengert, majd 1997-re készült el a Karnevállal. 1998-ban személyes és anyagi okokból kiszállt a Valhalla-vállalkozásból, s szabadúszóként próbált boldogulni. Megalapította a Ronin kiadót, amelynek keretein belül újabb M.A.G.U.S. sorozatba, a Garmacor-ciklusba kezdett.

1999-ben került a könyvesboltok polcaira a Két életem egy halálom, majd a Keleti szél 1 című munkája. A regények mellett hosszabb elbeszéléseket, novellákat is jegyzett. Az utóbbi években a szerző hallgatott: mind művészi tevékenysége, mint a műfajt illető szervezői tevékenysége szünetelt.

2004-ben szerzőtársával, Novák Csanáddal egyetértésben eladták a M.A.G.U.S. jogokat az Inomi kiadónak. Gáspár András azóta különféle játékfejlesztő cégeknél (Digital Reality, Stormregion) működik közre a játékok történetének kidolgozásában. A Tuan Kiadó, mely idén megszerezte a M.A.G.U.S. jogait, immár az ő nevével fémjelzi a legsikeresebb magyar fantasy sorozatot, és új Gáspár-regényeket ígér az olvasóknak.

Kapcsolódó anyagok:

Már a Keleti szél harmadik kötete készül – exkluzív interjú Gáspár Andrással, 1. rész


48 hozzászólás on Gáspár András életrajz

 1. orka

  Én szivesen olvasnék GA-tól SF-et, bár ahogy hallom, nem erre felé kacsingat.

 2. Vendég

  Kimaradt a felsorolásból a Profundis (ami ugye a Két hold folytatása, Ed Fisher álnéven), és a két ALIEN vs PREDATOR regény: a Túlélõk és a Kelepce (mindkettõ Damien Forrestal néven).
  😉

  Hamlet

 3. Filly

  A Kiálts farkast nagy kedvencem már évek óta, az Ezüst félhold blues meg úgy két hete… Elképeszt?en gazdag világok. 🙂 (Kár, hogy a M.A.G.U.S. nem izgat.)

 4. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, as well as the content!

 5. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I ave truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I all be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 6. Nice blog right here! Also your web site so much up very fast! What host are you the usage of? Can I am getting your associate link on your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

Comments are closed.