SF hírek

Gáspár András életrajz


Gáspár András neve jól cseng a magyar fantasy és SF-kiadás terén, a szerző számos egyedül vagy társszerzőkkel jegyzett sikerkönyvet letett az asztalra, és tevékeny formálója volt a kilencvenes évek alakulóban lévő fantasztikus könyvkiadásának. Pár év hallgatás után most új alkotások fognak a neve alatt a könyvesboltok polcaira kerülni.

Gáspár András 1965-ben született, s már a nyolcvanas évek elején elkezdett a sci-fi-műfajjal foglalkozni. Előbb gimnazistaként fanzint szerkesztett, majd egyetemistaként fordítással is foglalkozott. 1985-től kezdve írt novellákat a Galaktika magazinba, majd tagja is lett a Kuczka Péter vezette szerkesztői stábnak.

A nyolcvanas években született alkotásai adják az 1999-ben Damien Forrestal név alatt kiadott Ninive című kötete gerincét. 1987-re elkészítette Kiálts farkast című művét, ám ez ekkor még „pihentette”.

1989-ben megszerezte a történelemtanári diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karán. James Bond-fordítás és a Galaktika olvasószerkesztői teendőinek ellátása mellett az Atlantisz magazin társszerkesztője is egyben. 1990-ben megjelent a Kiálts farkast című regénye és az Ezüst félhold blues, valamint a Han Solo nomádjai (utóbbi Ed Fisher álnéven).

1991-ben újabb munkával jelentkezett, a Halál havában nevet viselő regénnyel (Wayne Chapman álnéven), melyet Novák Csanáddal közösen jegyzett. A kiadóval kapcsolatos viták miatt szerzőtársával együtt az önállósodás újtára léptek. Szerzőként és szerkesztőként dolgoztak az Új Vénusz magazinnál, emellett Gáspár András fordításában megjelent a Gyűrűkúra, mely sikert aratott a műfaj hazai kedvelői körében. Még szintén 1991-ben Gáspár András és Novák Csanád megalapították a Valhalla kiadót.

Ennek keretében 1992-ben jelent meg az észak lángjai című közös kötetük. Közreműködésüknek köszönhetően 1993 karácsonyára megjelent a M.A.G.U.S., 1994-ben pedig a Rúna magazin. 1994 és 1995 fordulójára elkészültek a Két hold című regénnyel, mely egy műfajok közötti alkotás lett fantasy és sci-fi elemekkel.

Az említettek mellett a Szántai Zsolttal közös A pokol kapui és a Tisztítótűz nevet viselő alkotásokat is kézbe vehette az olvasóközönség. Gáspár András 1996-ban írta meg a harmadik Gorduin-regényt, a Csepp és tengert, majd 1997-re készült el a Karnevállal. 1998-ban személyes és anyagi okokból kiszállt a Valhalla-vállalkozásból, s szabadúszóként próbált boldogulni. Megalapította a Ronin kiadót, amelynek keretein belül újabb M.A.G.U.S. sorozatba, a Garmacor-ciklusba kezdett.

1999-ben került a könyvesboltok polcaira a Két életem egy halálom, majd a Keleti szél 1 című munkája. A regények mellett hosszabb elbeszéléseket, novellákat is jegyzett. Az utóbbi években a szerző hallgatott: mind művészi tevékenysége, mint a műfajt illető szervezői tevékenysége szünetelt.

2004-ben szerzőtársával, Novák Csanáddal egyetértésben eladták a M.A.G.U.S. jogokat az Inomi kiadónak. Gáspár András azóta különféle játékfejlesztő cégeknél (Digital Reality, Stormregion) működik közre a játékok történetének kidolgozásában. A Tuan Kiadó, mely idén megszerezte a M.A.G.U.S. jogait, immár az ő nevével fémjelzi a legsikeresebb magyar fantasy sorozatot, és új Gáspár-regényeket ígér az olvasóknak.

Kapcsolódó anyagok:

Már a Keleti szél harmadik kötete készül – exkluzív interjú Gáspár Andrással, 1. rész


48 hozzászólás on Gáspár András életrajz

 1. orka

  Én szivesen olvasnék GA-tól SF-et, bár ahogy hallom, nem erre felé kacsingat.

 2. Vendég

  Kimaradt a felsorolásból a Profundis (ami ugye a Két hold folytatása, Ed Fisher álnéven), és a két ALIEN vs PREDATOR regény: a Túlélõk és a Kelepce (mindkettõ Damien Forrestal néven).
  😉

  Hamlet

 3. Filly

  A Kiálts farkast nagy kedvencem már évek óta, az Ezüst félhold blues meg úgy két hete… Elképeszt?en gazdag világok. 🙂 (Kár, hogy a M.A.G.U.S. nem izgat.)

Comments are closed.