Játék

Gaikai – Mass Effect, Deadspace és egyéb PC játékok böngészőből


No és persze a Mass Effecten kívül sok más egyéb játékkal is. Az idei Game Developer’s Conference egyik legnagyobb bejelentése a Gaikai.com és a Bioware népszerű sci-fi szerepjátékához kapcsolódott – a szolgáltatás ugyanis lehetővé teszi, hogy böngészőből játsszunk mindenféle PC-s játékkal. Ennek a demonstrálására pedig a Mass Effect második epizódját választották – azon szerencsések, akik kipróbálhatták, meggyőzőnek találták az eredményt: teljes böngészőképernyőn futtatva tényleg olyan élményt adott a játék, mintha egy telepített verziót nyúztak volna. Megfelelő sávszélesség esetén egy gyors kérdőív kitöltése után Ti is kipróbálhatjátok a Deadspace 2-t, a Sporet vagy épp a Sims-et.

A játékhoz mindösszesen egy böngészőre, valamint flash és java pluginokra van szükség, amelyek a legtöbb gépen megtalálhatóak. A Gaikai azonban nem kizárólag ezzel akar nagyot dobni – a játékokat ugyanis bárhová, bármilyen honlapba beilleszthetővé akarja tenni. Ahogy manapság egy Youtube videót pofonegyszerűen berakhatunk egy blogba – nos, elvileg a Gaikai játékokat ugyanígy beilleszthetővé akarják tenni.

Ha minden összejön nekik, akkor előbb-utóbb az SFportalon sem csak demóvideók lesznek a cikkekben elhelyezve – hanem maga a játékdemo is játszhatóvá válik: letöltés, installálgatás, drivervadászat nélkül. Instant, azonnali játékpróba – és ha tetszik, akkor persze meg is vásárolható ugyanebből az ablakból. A játékos eldöntheti majd, hogy letölti a gépére a teljes játékot – vagy ugyanígy böngészőben futtatva viszi végig.

A Gaikai modellje egy nagyon reklámozási forma is – hiszen a játékstúdiók még több játékoshoz juthatnak el a segítségükkel, a tartalomszolgáltatók viszont anyagilag is motiválva lesznek: a Gaikai 50-50%-ban osztja meg a kiadók által fizetett jutalékot a promócióban résztvevő oldalakkal.

A Mass Effecthet demohoz sajnos nem sikerült hozzáférnünk, de a Deadspace 2-be belekóstoltunk, és működőképesnek tűnik a rendszer. Mindenesetre várjuk azt az időt, amikor a Mass Effect oldalunkon ott csücsülhet a teljes Mass Effect játék is. 🙂