Mozi - TV

46 hozzászólás on Álomháború? a vásznon

 1. Örülök, hogy egyre több pozitív kritikát olvasok a filmről, mert sok helyen igencsak lehúzzák.

  Nekem viszont nem voltak különösebb elvárásaim Zack Snyder filmjével kapcsolatban, és nem is csalódtam. A látvány fantasztikus, az 5 főszereplő csaj dögös, az akciók is rendben vannak. A sztori. Na igen, az talán kicsit feleslegesen túl lett bonyolítva. Mindenesetre én jól szórakoztam a filmen. (10/7-et adtam rá).

 2. Kicsáncsi vagyok, vajon a kritizálók megnézték-e a trailert, mielőtt beültek a moziba? Mert ha igen, akkor mégis mire számítottak? Ez egy sajátos popcorn mozi, a jobbik fajtából. Beülsz és elvarázsol. Egy vizuális orgia, jó csajokkal, remek zenékkel. Kell ennél több? 😉 8/10.

 3. Roli

  Végre olvastam egy remek kritikát a filmről a neten. Ebből legalább kiderül hogy miért jó a film és mit hibáztak el benne. Nem csak az mint a többségben hogy szimplán szar de vajon miért?????

  Nekem nagyon tetszett a film. Képileg és zeneileg hihetetlen ütős. Ez a része 10/10
  Csodálkoztam mikor megtudtam hogy “csak” 82 millióból készült. Kiváncsi lennék mit hoztak volna össze egy Transformers méretű költségvetésből. :))

 4. elmouse

  Na végre! A fantasya.hu-n sokszor nem értettem egyet Scal-lal, de most minden sora aranyat ér. 🙂 Tegnap láttam ezt a csodát, és teljesen levett a lábamról. És nemcsak engem, hanem a feleségemet is.
  Tény, hogy ez egy látvány-mozi, de van neki története is. És ennek a történetnek van eleje, közepe és vége.
  Mondanivaló? Hát az elég szájbarágós, meg közhelyes, de nem én nem is vártam többet.

 5. vinitor

  nekem tetszett, barátnőmnek nem annyira, bár hozzá kell tennem, nem a legjobb minőségben néztük meg, ha értitek, mire gondolok

  nekem jól összerakottnak tűnt, tényleg a helyén volt minden, DE (spoilerveszély!)

  a mondanivaló tényleg szájbarágós, amivel nincs is baj, de hogy a végén a keményen szájbarágott tuti helyett pont annak az ellenkezőjét csinálja a csaj, hááát… én belerúgtam volna egy mély kútba, amolyan zekksznájderesen 😉

  emiatt nem csillagos ötös, de tényleg csak egy hajszálon múlt

 6. flesy

  – Hmm…Mi lenne, ha egy dögös, ötvenkilós kiscsaj karddal vagdalna össze mindenféle rosszarcot? Mondjuk szamurájokat, meg ilyenek!
  – Nem rossz! De legyen a szamurájnak golyószórója! A csajnak meg barátnői! Kemények, dögösek, halálosaaak!
  – Hehehe! A sok kis paszuly hegyezi majd a cerkáját, tuti siker!
  – Király lenne egy harcmező, tele gőzpunkzombinácival, mert azok olyan gonoszak! Meg ocsamányak is!
  – Váh, bazi lépegető nélkül nem háború a háború!
  – Fúúú! A totális látvány: Egy sárkány üldözőbe vesz egy II.világháborús bombázót. Bakker!
  – Vájá! Robotok nélkül nem tuti a tuti! Egy egész vagonnal kéne, ahogy lassított módban szétcsapkodja őket a lánycsapat. Pfőőőő!
  – Mekkora jelenetek! De… hogyan tálaljuk ezt az egészet?
  – Azt majd valahogy összedobjuk…de az akció, te, attól be fognak f.sni!

 7. Roli

  akkor most még egyszer: Isteni film volt 🙂

  “Náci” katonákat ezerből ezren benézik. Angol-amerikai propagandának/agymosásnak köszönhetően: Német katona=Náci

  Nem egy kommersz film ez aki érti a lényegét az tudja. Jobb is így. Ha hozná a milliárdokat akkor 1001 bőrt húzna le róla ez a pénzéhes hálivúd.

 8. roli: na igen, szeretem azokat akikkel szavak nélkül is értjük egymást

  elmouse: ez tőled több mint dicséret 😀 remélem tudod

 9. Roli

  Scal: Csodálkoztam hogy egy nem kimondottan filmes oldalon olvastam ezt a kritikát ami tökéletesen leírja mit is várhat az ember a filmtől.

  flesy: nem kor függő ez. én is öreg vagyok már :DDD

 10. rougon

  Egészen korrekt lett a kritika, aminek őszintén örülök, mert láthatóan a szerzője először gondolkodott és figyelt is, mielőtt leírta volna azt amit már máshol többször olvastam, miszerint mivel ő nem ért semmit a filmből ,tehát szar.
  Pedig tényleg leginkább “érezni” kell… vannak hibái, erőltetett dolgok ( például szexuálisan molesztált lányok szerintem sem olyan álomvilágba menekülnek, ahol szexi cicababáknak vannak öltözve…), kár volt a végére betenni napi bölcsesség gyanánt a film fő mondanivalóját…

  SPOILER
  Ja és még 1 komoly hibája van a filmnek (legalábbis számomra): az “angyal” vagyis aki feladatokkal és tanácsokkal látta el a főszereplő lányt, őt én leginkább egy belső hangnak képzeltem volna el, aki sugallja hogy mit kell tennie, aki bátorítja és helyes irányba tereli…ez el lett rontva hogy a film végén azzal, hogy áthelyezte a valóságba, így tényleg leginkább egy külső erőnek lett beállítva, ellentétben amikor a lány “álmában” volt…

 11. bloodymary

  Ez a film egy nagy szar! Sztori az 0. Érthetetlen volt az eleje. Ez a táncos értelmetlenség csak a film kitöltésére lett csinálva. Amúgy semmi értelme nincs. Elpazaroltam az időmet. Egyszerűen halálra untatott. 10/1. Hollywood megint megcsinálta! ZS kategóriás szar. Ez a bevételből is látszik. Csak a hülye manga vagy kik akarják felhúzni hogy mekkora királyság ez a film de EGYÁLTALÁN NEM AZ.

 12. sheenard

  Hát elég depressziós alkotás… de látványban zseniális és a mesélés egyedi (a dupla álom az álomban megoldás, a többszöri áttétek és asszociációk) hangja igazi unikum… Nekem tetszett, de meg nem nézem még egyszer jó ideig…

 13. Yag

  Érdekes volt olvasni hogy mennyire megosztja a közvéleményt a film. És ez tetszik! Azt tapasztaltam, hogy azok a filmek amiket nagyon lehordanak és zúznak kritika szinten tartogatnak még meglepetéseket. Sőt, kifejezetten keresem az ilyen filmeket mivel rejtett tartalommal bírhatnak. Ezzel ennél a filmnél is így volt. Az Álomháború szerintem meglehetősen intellektuális mondanivalóját egy a mai világban elfogadott és megszokott “csomagolásban” láthattuk és nem is véletlenül így. Az ingerküszöbünk a plafont verdesi tehát a csomagolás meglehetősen fontossá vált. A figyelemfelkeltő szó a legjobb talán. Mindeközben szimbolikus jelentőségekkel is találkozhatunk a filmben.
  Ahogy a különböző weboldalakon is és az előttem szólok közt is akadtak olyanok aki simán lehurrogták a filmet én meglehetősen silánynak és üresnek titulálta, elmondom nektek az én olvasatomat a filmről.

  Nem kell, hogy mindenki értelmet keressen a történetben de ha jobban figyelünk akkor kb. legtöbben így éljük az életünket. Élünk megszokott életünket bízva hogy semmi sem fog változni és még sokáig minden így marad. Másokat a hétköznapok monotonitása a “rendszer” mindennapos szabályai kissé elfásulttá, beletörődömmé tesz. A kiszolgáltatottságunk már már félelmetes. Pont ahogy a filmben a szereplőkkel esik. Olykor minket is szimbolikusan megerőszakolnak vagy letepernek a hétköznapi események a váratlan helyzetek, vagy akár a hivatalok. Őrködnek felettünk, megmondják mit csinálj, hogyan csináld, mikor csináld.

  “Spoiler” is lesz!

  Az élet viszont sohasem állandó mert folyamatosan változik, mozgásban, változásban, történésben van. Meghal egy hozzátartozó ? Egy véletlen baleset részesei leszünk ? Egy rosszul vagy direkt rosszul értelmezett helyzetbe (vagy mások) belekényszerítenek minket egy félelmetes környezetbe amivel kizökkenünk megszokott rutinunkból, bekerülünk egy nem kívánt helyre és egy folyamatba, ahol tehetjük azt is hogy belesímulunk, beletörődünk igazodunk a rendszerhez (lásd a filmben a diliház vs konzumszalon) vagyis “elfogadjuk a sorsunkat” vagy küzdünk ellene és megpróbálunk kiutat találni. Ehhez kell(ene) egy TERV! Jól látható hogy a diliház vagy a konzumszalon lakói már beletörődve elfogadva élik életüket. Kiszolgáltatva. Meg is vannak győződve róla, hogy bármit terveznének úgy sem sikerülne. Éppen ahogy nagyon sokan a hétköznapi életben kiutat keresünk egy elcseszettnek hitt helyzetből de legtöbbször legyintünk bármilyen ötletünkre mert már el se hisszük hogy lehetséges lenne változtatni ?! Még akkor is ha a mostani helyzet megfolyt lekorlátoz, behatárol, nem hagy ÉLNI! Nem hagy boldognak lenni!

  Kellene egy új párkapcsolat ? 10-20 éveket simán leélünk rossz házasságokban hátha változik valami. Kellene egy új munkahely ? Éveket töltünk olyan melóhelyen ami kikészít, depreszióssá tesz, fusztrál, mindennapi gyomorgörcsöt okoz, de nincs más, kell a lóvé, úgy se találnék másik munkahelyet, jó ez így. Kellene egy új lakóhely ? Túl drága, de sok a hülye szomszéd, nincs munkahely a környéken, el kellene költözni de nem lehet, mi van ha máshol se jobb a helyzet ?

  De jön a diliházba-(konzumszalonba) egy “friss hús” BabyDoll A kedves főhősNőnk aki nem belenyugodva helyzetébe kiutat keres. Tervez, felbújt, kivitelez és végrehajt! Nem gondolkodik sokat, csinálja ami a “dolga” mivel a határidő közeleg és onnan már nincs vissza út. Jön a lobotómia az agyherélés, vagy a Pénzeszsák de kitalálhat mindenki magának valami “mumust” ami miatt hajlandó lenne megmozdulni és teperni … még mielőtt késő lenne.

  Itt értékelődik fel a filmbéli Wise Man (Scott Glenn) szerepe aki a parancsnok, a mentor aki ismerteti a Terveket és kiosztja a feladatokat. A terv ismeretében az akciók sikere szinte borítékolható. A való életben is sok embernek szüksége lenne egy parancsnokra aki nehéz helyzetben súgna nekünk és meg tudná mondani, mit kellene tenni hogy elérjük a célunkat. De küzdeni harcolni nem fog helyettünk. Az már a Mi reszortunk.

  Az a titok, hogy nincs titok. Okolhatjuk a helyzetünk miatt, a kormányokat, a politikát, a hivatalokat, a szülőket, a diliházat, vagyis másokat mert valahogy elcseszettnek érezzük az életünk. Mi nem, de Ők tehetnek róla. Valahogy nem ideális a munkahelyünk a párkapcsolatunk vagy ahol lakunk. Semmi nem tökéletes ? Ki láncol le bennünket ? Lehet hogy őket gondoljuk “ellenségnek” pedig legtöbbször MI magunk vagyunk akik akadályozzuk a saját életünk boldogságát kialakulni és megteremteni. A már sokat hallott elcsépeltnek tűnő gondolatok és mondatok amikkel tele a film és azok mondanivalója határozza meg életünk egy részét.

  Szerintem ezeket a gondolatokat próbálja a film kicsit feleleveníteni bennünk. Kicsit emlékeztetni minket arra, hogy TE vagy az EGYETLEN aki tehet ellene akinek ez sikerülhet és ha célba érsz “újra” szabad leszel. (Kolostor jelenet) Ez film biztat, bátorít, sugall, hogy ha nem tetszik, valamit tenned kell ellene. Mozdulj, harcolj, küzdj, találj ki új dolgokat, dolgozz ki terveket, inspirálva ezzel akár másokat is. Akár egyedül de akár össze is foghatunk és kijuthatunk még akkor is ha nem mindenki “éli túl”.

  Ilyen és ehhez hasonló apró mondanivalókkal találkozhat aki megnézi a filmet. Elrejtve, jelképekkel és szimbólumokkal letakarva. Akinek nem kell, nincs szüksége rá, nem veszi észre. Aki kíváncsi és keres, benézhet a ponyva alá és felfedezheti magának. Elvégre szabad világban élünk. Szabad akarat van a földön. TE döntesz.

  Szerintem Zack Snyder is úgy volt vele, hogy nem akar mindenkinek megfelelni vagy “benyalni” Hálivúdnak.

  Természetesen egy gondolat és bármi mondanivaló elmeséléséhez a filmek elengedhetetlen kelléke a látvány. Ezt hozza is a film rendesen. Akciók, ölős-lövős-harcolós jelenetek, szexi csajok, kliséknek tűnő mondatok. változatos valószínűtlen helyszínek, küldetések, és egy történet ami a film maga. Van aki azzal játszik film alatt, hogy felfedezi milyen filmben látott már hasonlót. Kill-Bill ? Mátrix ? Star-Wars ? Száll a kakukk fészkére ? Lehet hasonlítgatni ha ehhez van kedvetek, akkor nektek ettől szórakoztató ez a film vagy éppen csalódás mert jó nagy koppintás. Ingame, és újabb számítógépes játék filmesítve ? Ki tudja. A lényeg hogy mondjunk valami fikázóst mert más nem jut eszünkbe meg mennyire trendi. Van akinek a zene tűnt csak fel …

  A különböző oldalakon olvasott kritikák és a hozzájuk tartozó hozzászólások is igazolják, hogy vannak emberek akikhez a film nagyon is tetszett. Van akiknek csak a látvány jött be de a történet nem. Nem gond ha nem érintett meg mindenkit. A mai világban már “megosztónak” se könnyű lenni.

  Tapasztalatból tudom, hogy a fiatalok egy része még nem tartja fontosnak a felnőttek többsége meg már nem gondol arra, hogy mennyire fontos a mindennapi életünkben azok az alapgondolatok és mondatok – kimondott mondatok – amiket akár elcsépelt kliséknek is mondhatnánk de elhangzanak a filmben.

  Pedig innen gyökerezik az is, hogy mennyire boldogulunk a nagyvilágban, milyen minőségben éljük meg mindennapi életünket, párkapcsolatainkat, környezetünket.

  Ha fontosabb mondatokat kellene kiemelnem ami számomra és gyerekeimnek (15-16) – akikkel együtt néztem a filmet – tetszett és komoly üzenettel bírt akkor talán ezeket választanám a teljesség igénye nélkül mert még van bőven amit idézni lehetne.

  Bármennyire is elcsépeltnek tűnik, nagyon fontos alap mondatok mivel mindannyiunk életét meghatározzák teljesen mindegy mivel foglalkozunk mi a munkánk vagy hol élünk milyen környezetben.

  “Spoiler” “”-Ha nem akarsz küzdeni, nem is fogsz. Azt hiszed, hogy nincs erőd ? De van! Miért félsz ? Nem kell! Megvan minden fegyvered a harchoz! Hát küzdj! … Hadd kérdezzem másként, mit az amit keresel ? A kiutat talán ? Talán ? Biztosan! Szabad élet, olyan nehéz kimondani. Segítek neked hogy szabad legyél. – Mit kell tennem ?! “”

  Bár többen tennék fel ezt a kérdést 🙂

  És még sorolhatnám. Nagyon profin és pontosan megfogalmazott kulcsmondatok és szavak. XXI. századi csomagolásban.

  Bár csak többen gondolnánk úgy hogy a kimondott és leírt szavaknak valóban ekkora súlyuk és jelentőségük van. Pedig van :D) Még akkor is ha ilyen filmben halljuk viszont és helyenként mókásnak is hathat pedig így működik. Ennyire egyszerűen, csak legtöbbször mi magunk bonyolítjuk túl …

  Direkt eresztettem hosszúra a hozzászólást. Akit érdekel úgy is elolvassa, akit meg nem hat meg teljesen mindegy hogy öt sor vagy 50.

  Kellemes szórakozást mindenkinek 🙂

Comments are closed.