Tudomány

Fénysebességnél gyorsabb neutrínók?


Amennyiben megerősíthető egy olasz tudományos kutatás, abban az esetben a fizika egyik alaptétele cáfolódik meg: az OPERA (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus) kutatói ugyanis olyan neutrínókat találtak, amelyek gyorsabban mozognak, mint a fénysebesség.

A Gran Sasso Nemzeti Laboratóriumban, 1400 méterrel a földfelszín alatt található az OPERA, melynek feladata, hogy a tőle 730 km távolságra található svájci CERN-ből érkező neutrínó nyalábokat figyelje és vizsgálja. A neutrínók semleges részecskék, amelyek elenyészően kicsi tömeggel bírnak – de van tömegük, tehát elméletileg nem léphetnék át a fénysebesség határait.

Az OPERA egy meglehetősen bonyolult detektor, az eredmény viszony meglehetősen egyszerű: a CERN-ből indult részecskék 60 nanomásodperccel előbb érkeznek meg, mint amit a fénysebesség engedélyezne, a kutatók értelemszerűen meg vannak döbbenve.

Az eredményt még nyilván sokféleképp meg kell erősíteni, a kutatók mindenesetre eléggé biztosak az eredményeikben ahhoz, hogy publikálják azokat. Mint elmondták, a 730 km-es utat 10 nanomásodperces pontossággal tudják mérni, és ezt a fénysebességnél gyorsabban történő megérkezést mintegy 16 000 alkalommal figyelték meg.

Nem ők az elsők egyébként, akik hasonló jelenséget figyeltek meg: 2007-ben a MINOS kutatás (Main Incjector Neutrino Oscillation Search) Minnesota államban szintén azt tapasztalta, hogy a neutrínók gyorsabban haladnak, mint ezt a fénysebesség megengedné. Akkor azonban túl sok bizonytalansági tényező lépett fel, így nem volt alkalmuk igazolni a megfigyeléseket.

Amennyiben igaz a felfedezés, abban az esetben a modern fizika egyik alapja, a relativitás elmélet kérdőjeleződik meg. Egy kutató szerint elképzelhető, hogy az OPERA által érzékelt neutrínók valamilyen módon “átcsusszannak” a tér egy különleges dimenzióján keresztül, így a jelenségre a húrelmélet keretei között találhatnánk magyarázatot. Egy másik kutató szkeptikusan kommentálta az eredményeket, szerinte nem ez lenne az első eset, amikor egyes részecskék sebességét gyorsabban véljük. Emellett emlékeztet egy másik kutatásra, melyben a 1987a jelű szupernóvát figyelték meg. Amennyiben bármely neutrínó fénysebesség fölé tudna gyorsulni, abban az esetben a szupernóva sugárzását előbb kellett volna érzékelnünk, mint annak a fényét – méghozzá évekkel korábban. Ehhez képest néhány órás elcsúszással ugyan, de kvázi egy időben érzékeltük mindkettőt.


1 800 hozzászólás on Fénysebességnél gyorsabb neutrínók?

 1. Tegnap olvastam én is. Mindenképpen érdekes, de ijesztő is. Teljesen megváltoztatná a mai világot ha (persze nem holnap) részévé válna a mindennapoknak.

 2. Én nem értem ez miért lenne ijesztő, vagy miben változtatná meg gyökeresen a mai világot? A fizika területén adna kutatási lehetőségeket, és nem kevés agymunkát jópár tudósnak. Ugyenezen körökön belül pár konferencia, ivászat, beszélgetés, vita. Ahogy a kvantummechanika is még éppenhogy befolyással van a mindennapokra (és amit használunk belőle ahhoz nem kell érteni, csak felhasználni a gyakorlatban), úgy ez se lesz egy életfelfordító was-ist-das. Ha (‘and thats a big IF’) valóban helyes a számítás, akkor inkább a belőle következő új tételeknek, nézeteknek, vagy gondolatoknak lehet hatása, de fene se tudja előre.

 3. Én is erősen szkeptikus vagyok a dologgal. Azt mondja 10 ns pontossággal tudnak mérni. Azt mondja az időkülönbség 60 ns. Ez alig hatszorosa a jelenleg elérhető mérési pontosságnak. És nekem is elsőre a szupernóvákkal kapcsolatos neutrínó észlelések teljesen normális mivolta ugrott be a cikk első sorai alatt… No majd meglátjuk…

 4. Aztán még ez is:
  ‘Jung, who is U.S. spokesperson for a similar experiment in Japan called T2K, says the tricky part is accurately measuring the time between when the neutrinos are born by slamming a burst of protons into a solid target and when they actually reach the detector. That timing relies on the global positioning system, and the GPS measurements can have uncertainties of tens of nanoseconds.’

 5. kertesz100

  Olvastam én már a házi körülmények között is megvalósuló hidegfuziórol is, meg-aztán a mérési hibák, meg a folyamatba merülő műszerek, akik megzavarják azt. Nyugi ráérünk várni. Még a Holdra sincsen turistajárat.

 6. picidzé

  @ Bárdos Szabolcs: A kvantummechanika is még éppenhogy befolyással van a mindennapokra? Igen, az a pár apróság, mint tranzisztor, mikrochip (SZÁMÍTÓGÉP, hogy mindenki értse), MR vizsgálatok, lézer…elhanyagolható, csakugyan.

 7. Mózes

  CSAK ABBAN AZ ESETBEN HALADHATJA MEG A NEÚTRÍNÓ A FÉNY SEBESSÉGÉT HA ÚTJA SORÁN EGY RÖVID IDŐRE A SZUPRAVEZETÉS ÁLLAPOTÁBA KERÜL !

 8. Bruce Wayne

  Flash! Teszed le rögtön azt a neutrínót! Szivatod itt az olaszokat! Eszem batmobilom megáll!

 9. Xoron48

  Tisztelt Fizikusok, Tudósok, Feltalálók!
  Mindig is tudtam, hogy az ember a nagy univerzumi Tévedő! A legnagyobbnak tartott zseni is, hiszen ő maga sem Isten! Ennek ellenére Einstein számomra, de sokunk számára továbbra is „nagyember” marad (a „nagyemberségi titulus elméletének hosszú időállóságának szól).
  Csak annyi, hogy ezután egy –egy újonnan felállított elmélet után a fizika könyvekben is így álljon hogy pl.: „a pillanatnyi állás szerinti kvantumelmélet” vagy „ a pillanatnyi állás szerinti einsteini relativitáselmélet”! Tovább megyek: 2011 –től: „ a pillanatnyi állás szerinti leggyorsabb elem: a Neutrín! Feltalálta: XY!

 10. After browsing the entire web and seeing weak points of view, I thought my life was over. If there is no answer in your life that solves the problem you solved through the post, it will be a serious case, and if I don’t notice your online blog, it will have a negative impact on my career. Your own expertise and kindness are priceless.

 11. One day you will find that it is not easy to get along with yourself, and you will eventually understand that it is not others but you who need to care most. A person’s life is like a blank piece of paper. We have the opportunity to start, but don’t end in a hurry.

 12. High EQ is mainly to make others happy; high IQ is mainly to make yourself happy; IQ is not high and EQ is not high, mainly because you are not happy or not to make others happy.

 13. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who was conducting a little
  homework onn this. And hhe actually bought me dinner simply
  because I stumbled upon it ffor him… lol. So let me reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for
  spending some time to talk about this subject here on your web page.

 14. Remember – do not blow hard and don’t occlude one nostril. Their only advice was to dig it up and put it back. 3) Install the water timer and water zone valves close to the faucet multiplier.

Comments are closed.