Könyvkritika

Bálint Endre: A Programozó Könyve


És a program kezde rögtön futni vala…

2013-ban Bálint Endre A Programozó Könyve című regénye kapta a Zsoldos-díjat, a zsűri bírálata szerint többek között a sokrétűségéért, a jól kidolgozott karakterekért és a költői nyelvezetéért.  Következzen most egy szubjektívebb értékelés, mert A Programozó Könyve mindenképpen különleges regény. Nehéz elhelyezni az SF rendszerén belül, mert sehogy sem illenek rá a klisék: egyszerre régivágású, tudományos, fantasztikus, misztikus, irracionális, de úgy, hogy mindezek mégis tökéletesen összeférnek, ami olyan különleges hangulatot eredményez, hogy az olvasás után sokáig emlékezetes marad.

balintendre_aprogramozokonyveA regény első és utolsó oldalán szereplő idézetek, a programozás és teremtés/alkotás modernizált bibliai párhuzama adja a központi gondolatot és a keretet a regénynek, melyben a Programozó – így, nagybetűvel – az, aki képes az életet írni, irányítani. Az idézetektől eltekintve magának a történetnek a mesélője egyes szám első személyben Bodai János, akinek személyes szemszögére a nyíltszívűség és a rugalmasság jellemző, ami megkönnyíti a néha irracionálisba hajló történet, majd a befejezés fenntartások nélküli elfogadását.

Bodai János valamikor a szűkebben meg nem határozott kilencvenes években egy érettségivel a zsebében programozónak jelentkezik az Akadémiai Kutatóintézetbe, ahová valamilyen rejtélyes oknál fogva fel is veszik. Feladata a Collatz-sejtés megoldása. A létező matematikai probléma mind nagyobb jelentőséget kap: a Világmindenség keletkezése, az élet titka is kiderülne, ha a program eredményre jutna, ennek azonban ellenzői, komoly tudós ellenzői is vannak. Miközben a számítógép végeláthatatlanul pörgeti a számokat, Bodai János életét bonyolultabbá teszi, hogy beleszeret egy Ambrus Hajnal nevű titokzatos matematikusba, aki azonban repülőgép-szerencsétlenségben meghal. A Collatz-sejtés megoldásának keresése így már nem csak egy elméleti probléma, az első megoldás a nő emléke előtti tisztelgésképp a Hajnal-szám nevet kapná. A matematikai probléma mellett Bodai Jánost még egy rejtély izgatja, a titokzatos Programozó Könyvének megtalálása, amelyből idézeteket, részleteket ismer csak egy még titokzatosabb és meglepően jól értesült chatpartner, Joysteen révén, akinek személyét homály fedi.

A regény bő feléig beszippant az akadémiai kutatóintézet és az emberi tényezők alakulása. A karakterek egyszerre a tudományos világ tipikus karakterei, jó példa erre a két végletet képviselő két intézetvezető. Boruss Szilárd az elefántcsonttoronyba visszavonuló, elméleti matematikus, míg utódja, Dormász Vendel a közgazdász tudós, az ő jellemének és világlátásának tökéletes összefoglalása a szobájában a háromdimenziós fali poszter, mely egy dzsungelt ábrázol. Szuggesztív magyarázat hangzik el a Fermi-paradoxonra (ha a földönkívüli élet valószínűsége olyan nagy, akkor hogy lehet, hogy még sosem sikerült kapcsolatot teremteni?): a világűr olyan, mint egy dzsungel, a túlélés érdekében minden állat rejtőzködik. A két vezető tudós mellett hús-vér alakok járnak az ódonnak ható kutatóintézet falai között: a bombázó titkárnő, a morgó Medve, a másik programozó és egy mindentudó, mindent látó portás bácsi. Az események még reális síkon mozognak, és a fantasztikusnak ható események megmagyarázhatóak a szerencsével vagy a véletlennel, de elkezdtem gondolkozni, hogy hol és főleg mikor keveredik mindebbe a sci-fi. Ugyanis végig érezhető, hogy húzódik egy második, természetfeletti sík a történések mögött. Egyszerűen gyanús a sok véletlen, az önmagában nem, de összességében valószínűtlen dolog, ami alakította a cselekményt és Bodai János sorsát. Ráadásul a főszereplő nem akad fenn semmilyen furcsaságon, és csak ritkán teszi fel az adódó kérdéseket, ami a hihető, bár csavarokban túlzottan gazdag kutatóintézeti eseménysort az első pillanattól idézőjelessé teszi.

Ezek után nem meglepetés, hanem megnyugvás, amikor a regény második felében a misztikum, fantasztikum irányába mozdul el a történet. Az álombeli/kómabeli kapcsolatfelvétel egy idegen fajjal vagy a túlvilági látogatás természetfeletti élmény, de összefonódva az egyébként is valószínűtlen valósággal, számomra tökéletesen kiegészíti és értelmezi egymást. A határok elmosódásának érzését erősíti a regény szerkezeti megoldása, hogy minden rész három ponttal kezdődik, és három ponttal végződik, valami nagyobb egységből kiragadott részletként.

A Mátrix révén közismertté vált felvetés jelenik meg, miszerint valójában nem élünk, vagyis nem a saját döntéseink alapján formáljuk a világunk, hanem álmodjuk, esetleg valaki kísérleti jelleggel újabb és újabb földeket hoz létre. A Programozó specifikus beállítások alapján elindít egy programot, amelyben minden ember és helyzet csak bitek, egyesek és nullák sorozata, átírható, újraindítható, letörölhető. Persze ez hit kérdése, mindegy hogy Istennek, mátrixnak, a programozónak vagy minek nevezzük a felettünk, életünk felett álló transzcendens hatalmat. Az utolsó oldalak aztán még egyet csavarnak a mi is történt, mi a valószínű, mi az igaz és mi a hihető kérdéskörén, de ennek lelövése már vétek lenne.

A Programozó Könyvének legnagyobb varázsa szerintem a színhelye. A tudományos intézetek és kutatóintézetek különleges helyek, a kívülállók valamilyen különc és szent misztériumként tekintetek rá, míg az ott dolgozok valószínűleg a munka mennyiségére, esetleg a felszerelések hiányára panaszkodva semmit sem éreznek a varázsból. Akárhogy is, egy ilyen intézet remek helyszín, Dévényi Tibor Hová lett Artúrja vagy a Sztrugackij testvérek A hétfő szombaton kezdődik című  regénye komolytalan-szatirikus görbe tükröt fest erről a mikrokozmoszról. Bár témájában és hangulatában eltérő, számomra végül mégis ezek közé a történetek közé sorakozik fel A Programozó Könyve is, mivel ezek a részei a legélvezetesebbek, emlékezetesebbek, ahogy az elején mondtam, hetek, hónapok távlatából is.

Verdikt

Történet 90%
Atmoszféra 100%
Karakterek 95%
Final Thoughts

Különleges magyar SF abból a kategóriából, ahol a költői nyelvezet és az atmoszférateremtés fontosabb, mint a technikai csodák vagy az akció.

Overall Score 95% Kötelező
Readers Rating
0 votes
0

72 hozzászólás on Bálint Endre: A Programozó Könyve

 1. Ilionné Zsuzsa

  Minek ide komment szekció, ha az “író úr” beleköt mindenkibe akinek a könyvéről alkotott véleménye nem tetszik, és eltüntetik a hozzászólásainkat? Ez a portál is egy szponzorált reklámoldallá zülött 🙁

 2. Sz. Csenge

  Hűűű, ha rosszat mondok a könyvéről engem is bántani fog az “író bácsi”???? Nem akarom, hogy bántson, de semmi jót nem tudok mondani róla 🙁

 3. Tamás

  A „Medve” okításáig bírtam. Mint egy középiskolai szintű fogalmazás. Egy nem túl erős középiskoláé. Az is világos, hogy az író sem a programozáshoz nem ért, se matematikában nem túl erős. De akkor a francnak nem olyasmiről ír, amihez ért?

 4. Virrasztó

  „Ha tisztelet van, még a kutya foga is világít – mondták a keleti bölcsek. Alkalmazzuk ezt az elméletet a modern életre: egy jó reklámmal még a lószart is el lehet adni.”

 5. Mintamókus

  Nyomós érv az index librorum prohibitorum újbóli bevezetésére, rajta lenne a helye.

 6. Gówno

  Rahat. Gówno. Feko. Uloste. Lanta. Kūkae. Uitwerpselen. Femta. Kał. Ausscheidungen. Dritt. Fezes. Izmet. Výkal. Iztrebek. Stront. Mut. Paska. Merde. Stront. Skítur.
  Több nyelven nem tudom.

 7. Iván

  Oh szídd fel agyvelőm’, nap! sós könyű, Marj ki szememből minden lát-erőt! Mi ez a sz@r????

 8. I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and excellent user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 9. Ráchel Gyújtanom

  Ha már olyan szar, hogy muszáj neki vote-ot vásárolni, miért vagytok olyan hülyék, hogy külföldi szerveren veszitek?! 😀 😀 😀 Zsoldosdíjas a faszom 😛

 10. magnificent points altogether, you just received a emblem new reader. What could you suggest about your publish that you simply made a few days ago? Any sure?

 11. I was very pleased to search out this internet-site.I wished to thanks for your time for this excellent learn!! I positively enjoying every little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 12. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 13. I?d should verify with you here. Which is not something I normally do! I get pleasure from reading a publish that can make folks think. Also, thanks for allowing me to comment!

 14. This website really has all the information and facts I wanted concerning this subject and didn at know who to ask.

 15. this excellent applying. After my best spouse in addition to i dugg an variety of individuals post while cogitated everybody were thinking regarding useful practical

 16. There are certainly a whole lot of details like that to take into consideration. That could be a great point to deliver up. I supply the ideas above as common inspiration however clearly there are questions just like the one you deliver up where the most important thing can be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly recognized as a good game. Each girls and boys feel the influence of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 17. Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw great style and design. Justice is always violent to the party offending, for every man is innocent in his own eyes. by Daniel Defoe.

 18. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük