Irodalom

243 hozzászólás on Az Időutazó – Philip K. Dick: Ubik ajánló

 1. Nemrég olvastam újra. Még szinte gyerekként, a GBK kiadványaként került először a kezembe, akkor egy kukkot nem értettem belőle. Most újraolvasva azért egy kicsit érthetőbb, de legalábbis élvezhetőbb volt.

 2. sanawad

  szia,

  honnan való ez az irodalmi entrópia-értelmezés: “irodalomban: befelé forduló, önmegsemmisítő, önfelemésztő történés” ??

  hol találkoztál vele, ki írt róla, hol lehet erről az értelmezésről információt találni? Én eddig teljesen más értelmezéseket olvastam.

  üdv,
  Péter

 3. Wikipédia: “Az entrópia a tudomány (elsősorban a hőtan és az informatika) fontos fogalma, egy rendszer rendezetlenségi fokát jellemzi.”

  Pék Zoltán: “Mit is jelent az entrópia? A fogalom még 1865-ből származik, s eleinte “befelé fordulás”-t jelent, majd a zárt rendszerben a hőmérséklet kiegyenlítődését, más szóval “hőhalál”-t értenek rajta. Irodalmi szempontból elégedjünk meg annyival, hogy az entrópia a káosz mértéke, és a regény entropikus, ha a megjelenített személyiség/közösség a rendezetlenség felé tendál; ha a rendszer felismerhetően zárt. Mint látható, ez erősen áll az Ubik világára.”
  (Részlet az Ubik 2004-es agavés kiadásának utószavából.)

  A KÁOSZ MÉRTÉKE meghatározás (amit én is elfogadtam) nekem ezt sugallja:

  1. befelé forduló: a féletben lévők zárt világa.
  De ki is él, és ki is fél!?
  Joe Chip és társai vagy Glen Runciter?
  Félelmetes ez a könyv! Rendezetlen? 🙂
  2. önmegsemmisítő, önfelemésztő (hanyatló): Jory, a démoni pusztító erő felfalja a szuperképességekkel megáldott antipsziket, egyiket a másik után, miután a saját maga által teremtett világba csalja őket. Az ő pszeudovilágában ő az úr. Létrehoz és felemészt.

  Ha pongyola voltam, bocsánat érte…
  Te milyen más értelmezést olvastál erről a témáról?

  Üdvözöl:
  István

Comments are closed.