TV

Az Enterprise első évada a Földön játszódott volna


Legalábbis az előzetes tervek egyike szerint, írja az Ain’t It Cool az Enterprise második évadának Blu-ray kiadása kapcsán, amin nagyon komoly extrák vannak – így egy másfél órás beszélgetés Brannon Braga-val és a sorozat főszereplőivel. A sorozat alkotója szerint a pilot epizód összeolvasása óta nem volt így együtt a csapat, minden taggal, mint az új kiadáshoz készült felvételen.

Mint kiderül, eredetileg az Enterprise első szezonja alapvetően a Földön játszódott volna – az NX-01 ebben az évadban még nem hagyta volna el az űrdokkot, mivel még építették volna. Az első szezon pont az Enterprise építése körül forgott volna, valamint a pilotban látott elemek kerültek volna bővebb kibontásra: a vulkániakkal való viszony, az első klingonnal való találkozás, és a legénység összeszedése. Ezt a koncepciót nagyon gyorsan elutasította a stúdió.

temporális hidegháború viszont kimondottan a stúdió nyomására került bele a sorozatba, mivel a Paramount illetékesei nem akarták, hogy az Enterprise tisztán csak egy előzmény legyen – az időháborús elem azt a célt szolgálta, hogy a sorozat egyben a korábbiak folytatásaként is értelmezhető legyen. Végeredményben azonban Braga szerint sem volt sok értelme a temporális hidegháborúnak – Scott Bakula is gyakran kérdezte, hogy akkor most mi is történt ezzel a szállal.

Egyéb érdekességek:

– Scott Bakula egy tőle szokatlanul mérges telefonhívást eresztett meg annak idején Braga felé a sorozat záróepizódja miatt, ami sok kritikus szerint inkább volt egy TNG epizód, és túlságosan is Riker centrikusra sikerült.

– Bakula kedvence a harmadik és negyedik évad, amik a 9/11-es események árnyékában még sötétebbre sikeredtek.

– Braga elmondta, hogy a harmadik szezon volt az első évad, ahol minden egyes epizód írását élvezte.

– “Mindig is úgy gondoltam, hogy a negyedik évadnak kellett volna az elsőnek lennie” – mondta Braga, mire John Billingsly megjegyzi, hogy mivel ez volt az utolsó évad, a stúdió kevésbé szólt bele a készítésbe, nagyobb szabadságot hagyva az íróknak.

– Braga elmondta azt is, hogy a negyedik évad showrunnere, Manny Coto elképesztően jó terveket szőtt az ötödik évadra – így például Jeffrey Combs karaktere, az andoriai Shran visszatérő szereplőből állandóvá vált volna.

– Jolane Blalock még mindig őrzi a vulkáni füleit és az egyenruháit, amit simán ellopott a forgatások után. 😀 Combs pedig még mindig őrzi Shran csizmáit (nincs infó arról, hogy ő lopta volna).

– Scott Bakula viszont nem rendelkezik egyenruhával, mivel a stúdió nem engedte meg, hogy megtartsa (Blalock ezek szerint talpraesettebb volt nála); évekkel később azonban egy rajongónak dedikálhatta azt az egyenruhát, aki valahogy szert tett rá.

– Bragának sosem hiányzott annyira régi barátja, Ronald D. Moore társasága, mint az Enterprise alatt – de Moore el volt foglalva az egyéb projectjeivel, mint például a Battlestar Galactica-val.

– Az első évad alatt Braga rengeteg írót kirúgott a stábból. “Őszintén szólva azt hiszem a probléma része az volt, hogy benne kellett maradtunk ebben a kibaszott önálló epizód szarságban, ami akadályozta a kreativitást”– mondta Braga.

– A második évad idején az UPN új menedzsmentet kapott – akik egyáltalán nem értették a Star Treket.

– Az egyik főnök kitalálta, hogy minden héten más-más fiúegyüttes léphetne fel az Enterprise-on. Szerencsére nem valósult meg.

Még több érdekesség az Ain’t It Cool oldalán.