TV

Az Enterprise első évada a Földön játszódott volna


Legalábbis az előzetes tervek egyike szerint, írja az Ain’t It Cool az Enterprise második évadának Blu-ray kiadása kapcsán, amin nagyon komoly extrák vannak – így egy másfél órás beszélgetés Brannon Braga-val és a sorozat főszereplőivel. A sorozat alkotója szerint a pilot epizód összeolvasása óta nem volt így együtt a csapat, minden taggal, mint az új kiadáshoz készült felvételen.

Mint kiderül, eredetileg az Enterprise első szezonja alapvetően a Földön játszódott volna – az NX-01 ebben az évadban még nem hagyta volna el az űrdokkot, mivel még építették volna. Az első szezon pont az Enterprise építése körül forgott volna, valamint a pilotban látott elemek kerültek volna bővebb kibontásra: a vulkániakkal való viszony, az első klingonnal való találkozás, és a legénység összeszedése. Ezt a koncepciót nagyon gyorsan elutasította a stúdió.

temporális hidegháború viszont kimondottan a stúdió nyomására került bele a sorozatba, mivel a Paramount illetékesei nem akarták, hogy az Enterprise tisztán csak egy előzmény legyen – az időháborús elem azt a célt szolgálta, hogy a sorozat egyben a korábbiak folytatásaként is értelmezhető legyen. Végeredményben azonban Braga szerint sem volt sok értelme a temporális hidegháborúnak – Scott Bakula is gyakran kérdezte, hogy akkor most mi is történt ezzel a szállal.

Egyéb érdekességek:

– Scott Bakula egy tőle szokatlanul mérges telefonhívást eresztett meg annak idején Braga felé a sorozat záróepizódja miatt, ami sok kritikus szerint inkább volt egy TNG epizód, és túlságosan is Riker centrikusra sikerült.

– Bakula kedvence a harmadik és negyedik évad, amik a 9/11-es események árnyékában még sötétebbre sikeredtek.

– Braga elmondta, hogy a harmadik szezon volt az első évad, ahol minden egyes epizód írását élvezte.

– “Mindig is úgy gondoltam, hogy a negyedik évadnak kellett volna az elsőnek lennie” – mondta Braga, mire John Billingsly megjegyzi, hogy mivel ez volt az utolsó évad, a stúdió kevésbé szólt bele a készítésbe, nagyobb szabadságot hagyva az íróknak.

– Braga elmondta azt is, hogy a negyedik évad showrunnere, Manny Coto elképesztően jó terveket szőtt az ötödik évadra – így például Jeffrey Combs karaktere, az andoriai Shran visszatérő szereplőből állandóvá vált volna.

– Jolane Blalock még mindig őrzi a vulkáni füleit és az egyenruháit, amit simán ellopott a forgatások után. 😀 Combs pedig még mindig őrzi Shran csizmáit (nincs infó arról, hogy ő lopta volna).

– Scott Bakula viszont nem rendelkezik egyenruhával, mivel a stúdió nem engedte meg, hogy megtartsa (Blalock ezek szerint talpraesettebb volt nála); évekkel később azonban egy rajongónak dedikálhatta azt az egyenruhát, aki valahogy szert tett rá.

– Bragának sosem hiányzott annyira régi barátja, Ronald D. Moore társasága, mint az Enterprise alatt – de Moore el volt foglalva az egyéb projectjeivel, mint például a Battlestar Galactica-val.

– Az első évad alatt Braga rengeteg írót kirúgott a stábból. “Őszintén szólva azt hiszem a probléma része az volt, hogy benne kellett maradtunk ebben a kibaszott önálló epizód szarságban, ami akadályozta a kreativitást”– mondta Braga.

– A második évad idején az UPN új menedzsmentet kapott – akik egyáltalán nem értették a Star Treket.

– Az egyik főnök kitalálta, hogy minden héten más-más fiúegyüttes léphetne fel az Enterprise-on. Szerencsére nem valósult meg.

Még több érdekesség az Ain’t It Cool oldalán.


24 hozzászólás on Az Enterprise első évada a Földön játszódott volna

 1. “- Az egyik főnök kitalálta, hogy minden héten más-más fiúegyüttes léphetne fel az Enterprise-on. Szerencsére nem valósult meg.”
  De…Star Trek – Sötétségben

 2. @NocadLee: Jah, emléxem rá, jó nagy baromság. 😀 Tipikusan az, hogy “próbáljunk meg valami nagyot durrantani, az mindegy, hogy mennyire hihető és logikus”.

 3. Lehet fikázni J.J-t de azért az IMDB-n mintha az ő rendezésében lévő ST filmek lennének a sorozat élén… Nála csak rosszabbat kaphatott volna ez a sorozat vagy le is húzhatták volna az egészet a klotyón.

 4. Nekem tetszett ez a Future Guy koncepció, inkább, mint a távoli jövőből visszapofázó romulány. Lett volna legalább valami értelmes a dologban, mert a tálalt formában baromi értelmetlen volt. De még mindig sajnálom, hogy pont akkor lőtték le, amikor már baromi jó sorozat volt. Bár én az első két évadot is élvezem, mint limonádét, de a 3-4. évad nagyon ott volt a szeren. A 4. meg végre tényleg Star Trek előzmény volt.

 5. Még az is lehet hogy nem csak Braga-ék rontották el (az elejét)? Megértem Bakulát, azért arra kíváncsi lennék mégis mit ivott mikor rábólintott az utolsó epizódra XD.

 6. Hja, Shran állandó szereplőként valami isteni lehetett volna. Tényleg az S04-el kellett volna kezdeni a sorozatot, aztán mehetett volna hét évadig a dolog.

 7. Én nagyon szeretem a JJ filmeket. Nem egy ismerős ezáltal szerette meg a Trekket, és nézte meg a régebbi sorikat. Az enterpriset meg mire megszerettem, kaszálták. Kár. Shran karija miatt is.

 8. Mondjuk a “toljunk be minden epizódba valami fiúbandát”-ötlet az annyira tipikusan hollywoodi stúdiófőnökös koncepció 😀

 9. azt olvasva nekem a Robotzsaru 2 jelenete jutott eszembe, amikor arról tanácskozna, milyen szép tetteket hajthatna végre Murphy 😀

 10. Passzol egyébként ahhoz a Crusade-hez feldobott ötlethez, hogy legyen egy epizód, amiben szexéhes idegenek foglalják el a hajót 😀

 11. Rics: az rendben, hogy nem csak ők rontották el, de a stúdió nyomása mellett kitalálhattak volna valami épkézlábat. Viszont arra én is kíváncsi vagyok, mit szívtak az utolsó rész kiagyalói. Az az egy vígasztal azzal az epizóddal kapcsolatban, hogy hologram az egész Ent. szakasz, így bátran mondhatom: meg sem történt.

  Kirtk hogyan kezelné? Inkább hogyan kezelnék a szexéhes idegenek Kirket? 😀 A) vagy menekülnek, mert ez már nekik is sok. B) Behódolnak, ő lesz az isteni vezérül. 😀

 12. ranger

  Az 5. évadban nem csak Shran lett volna állandó, de láttuk volna a TOS Felhővárosát, a séfről kiderült volna, hogy egy tüköruniverzumos Kirk, T’pol apjáról pedig, hogy romulan (így magyarázták volna az érzelmeit)

  Az utolsó rész pedig egyszerűen úgy született, hogy terveztek egy cliffhangert, amiben Trip életveszélyben van, majd amikor megkapták a cancelt, akkor nem erőltették meg magukat ennél jobban.

 13. suvomi

  pff… a leírtak alapján nagyon ott lett vna az 5. évad. Az utolsó 2 is baromi jó volt, sokkal jobb, mint azt sejteni lehetett az 1. és 2. évadból. Az utolsó rész meg (wtf…) már csak a JJ féle ST-t múlja alul. Hiába kap az IMDB-n jó pontokat, ez már kb annyira Trek, mint a BSG, meg a Jónás tesók… semmi köze hozzá. És még ebből akar majd JJ sorozatot, hát meg a farkam tövét…

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük