Sci-Fi Filmek

Ridley Scott: Prometheus – tényleg Alien előzményfilm lenne?


Az io9 közzétett egy olyan sztorivázlatot, ami a kiszivárogtatók szerint az eredetileg Alien 5-nek tervezett Prometheus című, Ridley Scott sci-fi történetéről rántja le a leplet. Mint minden kiszivárogtatás, ez is jelentős fenntartásokkal kezelendő, de legalább érdekes. És ráadásul néhány hivatalos megnyilvánulás még alapot is ad a pletykának, de ettől még nagy valószínűséggel nem igaz. Ettől függetlenül VIGYÁZAT, SPOILER!

Föld, 2058

Afrikai ásatások során idegen tárgyakat találnak, amelyek azt bizonyítják, hogy az emberiséget genetikailag fejlesztette ki egy fejlett, földönkívüli civilizáció – ők az űrutasok (space jockey), egyik példányuk maradványai azok, amiket az Alien elején, az idegen űrhajóban láthatunk. Ezek az “Idegen Istenek” terraformálták a földet is, hogy emberi kreálmányaiknak lakható környezetet alakítsanak ki.

A kutatók megtalálják az ásatás során az űrutasok anyabolygójának, a “Paradicsomnak” a koordinátáit – a Weyland Corp. hónapokon belül útnak is indítja a Prometheus űrhajót és legénységét, hogy nézzenek körül. A fénysebességnél gyorsabb utazásnak hála néhány évvel később elérkeznek a Zeta Riticuli rendszerbe, ahol találkoznak is ezzel az idegen fajjal. Az űrutasok rendkívül büszkék teremtményeikre, az emberiség az első gyermekük, akik ilyen intelligencia szintre jutottak.

Egy félelmetes és egyben gyönyörű bolygóra viszik a legénységet, ahol megosztják biotechnológiai tudásuk egy részét – ám a Prometheus egyik legénységi tagjának ez nem elegendő. Ellopja a terraformálás “biológiai forráskódját”, annak reményében, hogy az emberiség ezáltal egyenrangúvá válhat a teremtőivel. Az Idegen Istenek azonban nem csak tudósok, hanem könyörtelen hódítók is egyben, akik elpusztítják azokat a bolygókat, ahol nem tekintik őket egyenrangú feleknek.

A menekülő űrhajósok után küldik legfélelmetesebb biofegyverüket, amit arra használnak, hogy megtisztítsa a bolygókat, mielőtt megkezdődne a kolonizáció – ám valami félresikerül. Az embereknek sikerül visszafordítaniuk a biofegyvert, az alkotóik ellen: egy nagyobb, veszedelmesebb, gyorsabban szaporodó verzió támadja meg a Paradicsomot – amit az emberi legénység maradéka az utolsó pillanatban hagy el.

Egy túlélő Idegen Isten azonban egy ismerős űrhajó fedélzetén követi a Prometheust – a küldetése: elhozni az Istenek haragják a Földre…

A fenti sztorivázlat tényleg lehetne akár az első Alien film előzménye is. A Prometheus eredetileg tényleg ötödik, Alien-előzményfilmként kezdte a pályafutását, de Damon Lindelof forgatókönyvíró érkezésével más irányt vett a project, bár azt nyilatkozta, hogy a két világ kapcsolatban van.

Ridley Scott a héten a CineEurope nevű eseményen nyilatkozott, és megerősítette: a cím egy olyan űrhajóra utal, amit egy hatalmas és befolyásos vállalat indított, ami hasonlít az Alienben megismert Weyland-Yutani társaságra. Azt is megerősítette, hogy amikor elkezdtek dolgozni a film alapötletén, valóban az járt a fejükben, hogy felderítsék az első filmben maradványokként látott űrutasok hátterét és sorsát.

“A NASA és a Vatikán abban egyetért, hogy matematikailag majdnem lehetetlen, hogy ma itt lehetnénk anélkül, hogy valamiféle segítséget ne kaptunk volna” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy kölcsönvettek néhány elgondolást Erich von Daniken-től is.

Ezek a nyilatkozatok persze magát a fent vázolt sztorit nem erősítik meg, de úgy tűnik, valami lehet benne mégiscsak.

FRISSÍTÉS:

Cáfolandó a fentieket, a Fox közzétette a saját, hivatalos szinopszisát a filmről, “nesze semmi, fogd meg jól!” jeligével.

A látnoki filmes, Ridley Scott visszatér ahhoz a zsánerhez, amit ő segített megalapozni, és egy eredeti, epikus science-fictiont készít, ami elkalauzol az univerzum legveszélyesebb sarkaiba. A film egy csapat tudóst és felfedezőt követ egy elképesztő utazásra, ami próbára teszi a fizikai és mentális korlátaikat. Egy távoli világon ragadva megtalálják a választ legmélyebb kérdéseinkre és az élet végső rejtélyére…

 


33 hozzászólás on Ridley Scott: Prometheus – tényleg Alien előzményfilm lenne?

  1. T.J. Will

    A probléma az, hogy ezt a hírt a Fox már a kikerülés napján cáfolta. Részleteket átvehettek, de így egyben ebben a formában nem lesz benne.

Comments are closed.