Mozi - TV

A teret nyert mozi – Tron 2: Örökség [kritika]


Huszonnyolc év elteltével visszatért a mozikba a Tron világa, immár 3D-ben. Nem újrafeldolgozás, nem előzmény, nem különálló történet – és ezért én nem lehetek elég hálás a filmes túllicitálás-helyezkedés világában. A film kihasználja az eltelt időt, a sztoriban is eltelt három évtized, tehát a Tron: Örökség az 1982-es film egyenes folytatása, lényegében ugyanazokkal a szereplőkkel.

A régmúltból indulunk, az első film utáni évekből: Kevin Flynn (Jeff Bidges) elmeséli a Tronban átélt kalandjait fiának, majd eltűnik a világból és fiú életéből is. Sam Flynn (Garrett Hedlund) felnő és igazi fenegyerek lesz, a programozás a vérében van, a fékezhetetlen kalandvágy pedig őrült motorozásra vagy éppen bázisugrásokra készteti, néha már-már öngyilkos hajlammal. Aztán egy nap apjának régi barátjára, Alan Bradleyre (a Tront is játszó Bruce Boxleitner) rácsipognak és a fiú kap egy kulcsot egy játékteremhez.

A csalódottság, hitetlenség küzd benne a kíváncsisággal, és persze a kíváncsiság győz. Felkeresi a hajdani játéktermet, ahol özönvíz előttinek tűnő játékgépek állnak. Sam felfedezi a titkos termet is, és bekapcsolja apja gépét. Aztán egyszer csak a Tron világában találja magát, találkozik a nagy ellenféllel, Clu-val (a megfiatalított Jeff Bridges), és rá kell jönnie, hogy vagy szembeszáll vele vagy örökre itt ragad. Persze megtalálja a nőt is (Quorra szerepében a House-os Olivia Wilde), aki csatlakozik hozzá harcában.

A film ezután nekilódul, és meg sem áll. A képek, a zene, a vágások mind-mind visszahozzák a régi mozit, és megfejelik azt valami fájdalmas nosztalgiával. A 3D-s jelenetek tökéletesek, a dizájn a színvilág egyszerűségében is modern, és a remekül megkomponált képek hihetetlen minimalistán mutatnak be egy diktatórikus világot. A játék a terekkel és a hangokkal hűen ad vissza egy réges-régi hangulatot a sci-fi filmek SW utáni klasszikus korszakából. A Tron: Örökség elsősorban szórakoztat, de a mögöttes érzés megkapó és elgondolkodtató.

A rendező Joseph Kosinski ezzel a filmmel indította el nagyjátékfilmes pályáját, és – be kell vallani – nem csinálta rosszul. Ki kell emelni a zenét, ami a Daft Punk munkája, és remekül váltakozik a mozi egésze során: egyaránt hordoz egy régi retro-hangulatot, számítógépes hangzást, ha kell pörög, ha kell érzelmes. Néhol összetett, néhol minimalista, mint a formák és színek, amelyek aláfestésére komponálták.

A Tron: Örökség szórakoztató és hangulatos mozi, ez utóbbi miatt aztán ki is lóg kicsit az eddig megszokott, csupán a látványvilágra ésvagy a történetre koncentráló szuperprodukciók közül. Egy biztos: aki betöltötte a negyvenet, az a régi emlékei miatt jobban fogja élvezni, sőt értékelni. Ez az a film, ahol a néző kora erény. A 3D-s/IMAX érzés pedig kifejezetten élvezetes.


102 hozzászólás on A teret nyert mozi – Tron 2: Örökség [kritika]

 1. Hunhash

  Baromság! Már boccs, de én más filmre vettem volna jegyet?
  1. a 3d egy rakás Sz*r, konkrétan szemüveg nélkül nézhető (ki is írják az elején, hogy bizonyos jelenetek 2d-ben vannak. Ja, úgy kb. a film 70%-a)
  2. A forgatókönyv zseniális. Mármint, hogy hogyan lehet egy ilyen kincsesbányából ennyi közhelyet és meddő-hányót felhozni… örök talány. Még azt az érzést sem kaptam meg, hogy valami majd biztos jönni fog. Nem! Az ötödik perctől fogva biztos voltam benne, hogy itt nincs mire várni…
  3. A karakterek full kidolgozatlanok! Haver! Egy sorozat mellékszereplőjének is jobban megismered az előtörténetét vagy fontosságát, pedig tuti nem az időkorlátok szabtak határt az íróknak! A story nem jön sehonnan (igen, hiába az első Tron), és nem is megy sehova! De legalább 100% nem lesz folytatás, hiszen a főhősök megmenekülésével egy az egyben lenullázzák az egész cyber világot!
  4. Aki azt hiszi, hogy olyan Mila Jovovic-os, Kaptár stílusban, akcióval és harci bemutatókkal majd elszórakoztatják, az téved. Összesen 2 pofon csattan el a filmben, de arra nem sikerült rájönnöm, hogy azt akarták e közölni fele, hogy a főgenyó milyen kemény, vagy azt, hogy a az ifjú titán mennyire nem tud ütni, azt nem sikerült megfejtenem. Leginkább frizbiket haigálnak, azt is minden koncepció nélkül, illetve előkerül egy kis srar wars beütés néhány lézerkard formájában, DE AZOKKAL VEM CSINÁLNAK SEMMIT VAZE! Frankón csak előveszik meg elteszik!
  5. A kedvencem: A film címe ugye Tron. Na, a karakter Tron összesen 10 percig szerepel a filmben és akkor is sisak van rajta, hiszen a rosszak oldalán áll egy átprogramozás után. DE! FELÉBRED A LELKIISMERETE!!! Az átírt programnak! Zseniális! És újabb DE. Egy ugyan olyan egyszerű üldözés közben történik mindez, amikor nem is gondolod, hogy olyan rohadt nagy szükség van a pártfordulásra. Majd Tron meghal… Gyönyörű!

  Írhatnék még sokat, de nem akarom elvégezni azt a munkát, amit te láthatóan szintén nem végeztél el!
  Röviden: egy 170 millió dolláros nagyon hosszú bukta, ami után az embernek csak az az érzés marad, hogy mennyivel jobb lett volna ez a filmecske, ha belepofázhatott volna a készítés közben.

 2. Én mondjuk örültem volna, ha legalább egy spoiler alert felirat figyelmeztet a komment elején arra, hogy le lesz lőve néhány sztorielem. :S

 3. Érezni, hogy Hunhash nem kimondottan veterán cyberpunk. Még szerencse, hogy nem szólhatott bele a film készítésébe. 🙂
  ***
  A kritika nagyon jól megfogalmazza a film erényeit. A film erőssége a hangulata és az a transzhumanista szellemiség, amit olvasva nem értenénk meg. A digitális utópia világán keresztül jól kiviláglik, hogy az emberiség problémái lényegében a kibertérben is ugyanazok.
  ***
  Ez a film annak semmitmondó, aki nem lát át a renderelt üvegfelületek tükröződő felületén…

 4. Megnéztem én is közben, szerintem baromi jó film. Egyetlen egy bajom van vele

  ***

  SPOILER

  Ha egy 80-as évekbeli számítógépben ki tud tenyészni egy Olivia Wilde kategóriás csajszi, akkor az én alig egy éved gépemben miért nem???? 😀

  /SPOILER

 5. sheenard

  Szerintem kitenyészett – csak a neten átszökött egy partiképesebb gépre 🙂

 6. rhewa

  Szóval amíg nem leszek negyven, csak a film zenéjét élvezhetem?!
  Basszus… 🙂

 7. Nekem nagyon bejött, azzal együtt, hogy a sztori tényleg nem egy nagy “was ist das”, de engem személy szerint a látvány, az akciójelenetek, meg a zene kárpótolt érte.

 8. GabNous

  Sziasztok! Nagyon bejött a film…És várom IMAX-ban is…De! szeretném megkérdezni, hogy megtudná e mondani valaki annak a zenének a címét, ami akkor szól, mikor a srác a játékteremben van! Nagyon megköszönném!

 9. Clu

  Marha jó film, nagyon tetszett.
  Ha a film címe nem ,,TRON” lett volna, akkor mindenki azt hihette volna hogy újrafeldolgozás, de mivel ez a ’82-es film második része, a cím is maradt 😀

 10. 777

  Röviden summázva.
  A játékok világa a 80 as évektől lázban tart sok embert. A virtuális valóság az ember által teremtett játszótér,egy vágy ,egy alternatíva ,a sokszor keserű valósággal szemben. Kvázi kikapcsolódás. A film “grafikája”megelégedésemre ,nem a mai játékok színvonalát modellezi , hanem a 80 as évek képi világának 3 dimenziós kivetülése. Daft Punk zenéje pedig közel sem hasonlít a mai minimal techno világához, hanem a nyolcvanas évek hangulatát modernizálja és ezt jó érzékkel teszi .Így mind a képi mind a zenei világ stílusos ha tetszik művészi.(csak tudni kell a modern zenei stílusokban is különbséget tenni igényes és igénytelen között,ez nem megy azoknak akik a múltban élnek)
  Az Isten képére teremtet ember ,teremteni kezd , és világot hoz létre a filmben mely a teremtő Jeff Bridges valódi világánál természetszerűleg sivárabb. De úgy érkezik e teremtett világába mint Isten .A teremtményei a mi világunkat egy szebb, jobb helynek képzelik ,egyfajta mennyországnak. Így az általa létrehozott segítője, akit a maga képére teremtett ,elirigyli a státuszát származását”hatalmát”és a helyére vágyakozik . (ergo ö lesz a gonosz ,ördög a sátán ahogy tetszik) mígnem az egész virtuális univerzum vissza esik a nemezis első versszakának leirt részéhez hasonlatos állapotába. A világegyeteműnk programszerűen működik. Nincs program programozó nélkül:)Hol van az aki a mi világunk mesterkulcsát hordozza és milyen az ő világa???Nem olyan felületes ez a történet és nem hiszem hogy te jobb filmet tudnál csinálni vagy ennél több tartalommal tudnál felruházni egy egyszerű játékot!?

 11. HunHash

  Örülök, hogy ennyi embernek tetszett a film. Sajnálom, ha valakinek elrontottam az élményt a személyes véleményemmel. Nem kívánok mindenkinek válaszolni, aki nem ért velem egyet, mindössze annyit fűznék hozzá, hogy számomra (aki amúgy imádom a cyberpunkot) a csalódás fő oka az volt, hogy ebben a filmben és ebben a történetben annyi minden lett volna, amit ha kidolgoztak volna rendesen, valódi kultfilmet kaphattunk volna.
  Továbbra is fenntartom, hogy a karakterek harmat gyengék és kidolgozatlanok.
  A harci jelenetek akkor is sz*rok (az én ízlesvilágom szerint), ha nektek tetszettek.

  777-nek csak annyit, hogy a meglátásod kiváló! Magam is felismertem ezt a vonalat akár hiszed, akár nem. Éppen ez az egyik olyan lehetőség, ami kiaknázatlanul maradt…
  Hogy én milyen filmet tudnék csinálni 200.000.000 dollárból? Nem tudom, gondolom amilyet akarok. 🙂 Azért lehet, lett volna pár használható ötletem, ha valóban lett volna beleszólásom (remélem ezt nem firtatod el tőlem pusztán azért, mert más szempontok alapján értékelünk dolgokat).

  Mondjuk a zenéje tényleg zsír.

 12. ooops

  Ez bizony jó film,és a kritika fején találta a szöget,(minden mondatoddal egyet értek. A film stílusos,lenyűgöző látványvilága,sajnos manapság az nézői inger küszöb amelett,hogy emelkedett egyben elképesztően deformálódott is.Minden film tök egyforma,,látványban meg főleg,Harry Pottertől-a Klónokig ha egy két jelenetet kicserélnének bennük senki észre sem venné,,a zenét meg k urva elegánsan piszkálta meg a Daft Punk,modernhangszínek,mégis sega-s hangzás kegyetlen,,emlékszem annak idején a Blade Runner-nél is két tábor volt,nem mondom,hogy a Tron Legacy forradalom,de hogy sikerült a film az biztos:-)

 13. Balu

  HunHash-nak üzenem, hogy tök mindegy mennyi pénzről beszélünk! Valakik jóval több zsetonnal gazdálkodnak és ennek ellenére mégis a nyomába sem érnek alkotásukkal ehhez a filmhez! A karakterek kidolgozását pedig szerintem teljesen fölösleges szidalmazni, hiszen ez a film egyik fő erénye!
  Na de mindegy is, ízlések és pofonok…kinek a pap, kinek a papné…valakinek a Maja a méhecske jön be, míg másoknak ez a film.

 14. Balu

  A történet folytatását pedig először is vesd össze más filmekével…utána talán megérted, hogy miért nincs értelme pont ezét bírálni.

 15. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful info specially the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

 16. I have to show my thanks to the writer just for bailing me out of such a circumstance. Right after surfing around through the online world and seeing ideas which are not helpful, I assumed my life was over. Living without the solutions to the issues you have fixed all through this short post is a serious case, and ones that would have negatively damaged my entire career if I had not discovered your web page. Your own personal ability and kindness in maneuvering every item was very helpful. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a point like this. I can at this point relish my future. Thank you very much for this impressive and result oriented guide. I will not be reluctant to endorse your web site to any individual who should have guidance on this topic.

 17. I’m not positive the place you are getting your info, however good topic. I must spend some time studying more or figuring out more. Thank you for wonderful info I used to be searching for this information for my mission.

 18. Excellent website. Lots of helpful information here. I’m sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you in your sweat!

 19. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 20. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 21. You made some first rate points there. I regarded on the web for the difficulty and found most individuals will go along with along with your website.

 22. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 23. Fantastic blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused .. Any tips? Thank you!

 24. Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What a great site.

 25. I’ve recently started a blog, the info you provide on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 26. Great weblog right here! Also your web site loads up fast! What web host are you the use of? Can I am getting your affiliate hyperlink on your host? I desire my site loaded up as fast as yours lol

 27. Thank you a bunch for sharing this with all people you really recognise what you’re speaking about! Bookmarked. Please additionally discuss with my site =). We may have a hyperlink exchange agreement between us!

 28. I’m curious to find out what blog system you are using? I’m experiencing some minor security problems with my latest website and I’d like to find something more secure. Do you have any solutions?

 29. Thank you for sharing excellent informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What a great website.

 30. I’m very happy to discover this page. I want to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely savored every bit of it and I have you saved as a favorite to look at new things in your website.

 31. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the website is extremely good.

 32. Right here is the right web site for everyone who really wants to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that has been written about for ages. Great stuff, just great.

 33. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!|

Comments are closed.