Mozi

A NASA szerint a 2012 a legostobább sci-fi film


Roland Emmerich filmjeit nem a bonyolult történet vagy a mély karakterábrázolás miatt nézik meg a mozilátogatók – ahogy nem is a tudományos pontosság miatt. A NASA és Science & Entertainment Exchange összeállított egy listát a legjobb és a legrosszabb filmekről – mármint ami a tudományos és technikai szempontból nézve őket.

Az ajánlott és jó filmek között a Gattaca és – meglepetés – a Jurassic Park is megtalálható, két olyan film, ami eltérő módon ugyan, de a genetika hatalmát mutatja be. De a jó filmek listáján ott van még a Blade RunnerSzárnyas fejvadász vagy épp a Carl Sagan regényéből készült Contact – Kapcsolat is. Régebbi klasszikusokat is ajánlanak, így az Amikor megállt a Föld eredeti verzióját, vagy az SFretro oldalunkon is megtekinthető Metropolist.

Áttérve a rossz sci-fi filmek listájára, a tudósok egyik “favoritja” korábban a Bruce Willis főszereplésével készült Armageddon volt korábban. Egy csapat texasi láncfűrészes gyilkos olajfúró munkás egy gyorstalpaló NASA kiképzést követően felmegy egy űrhajóval, és felrobbant egy aszteroidát? Így összefoglalva a filmet valóban nevetségesen hat a dolog.

Roland Emmerich 2012-je azonban egy különleges eset, ahogy fogalmaznak, ennél ostobább sci-fi filmet nem mutattak még be a listaállítók szerint. A világelpusztítós mániával megvert rendező több különböző világvége-forgatókönyvet is sikeresen egyesített legutóbbi filmjében, melynek kiindulópontja, hogy egy napkitörésből származó neutrínósugárzás okoz gondokat a Föld magjában. A neutrínók azonban semleges részecskék, amik nem lépnek interakcióba fizikai dolgokkal, így a Föld magjával sem – mutat rá a NASA képviselője.

A film nélkül is egyébként van elegendő hisztéria 2012-vel kapcsolatban – rengeteg aggódó megkeresést kap az ügynökség a világvége miatt. Külön oldalt is szenteltek már a témának, afféle “Gyakran Ismételt Kérdések 2012-ről”-jelleggel.

Mi azonban tudjuk, mikor lesz a világvége valódi időpontja


29 hozzászólás on A NASA szerint a 2012 a legostobább sci-fi film

  1. sheenard

    Na, most a NASA jól szólt, mozizásban otthon vannak. Bár kérdés, ez e a Hivatal feladata…

  2. Norris74

    Jaja…a NASA helyében, a legutóbbi arzén-DNS-es kammerük után nem nagyon ugrálnék, és inkább a saját házuk táján kellene sepregetni. Ugyanis az űrsiklók perceken belül elavulnak (ha már nem vesszük őket elavultnak, hiszen kb a 70-es évek elején tervezték az alapmodellt, és hát az már lassan 40 évesek lesznek, ami kocsiban már veteránnak számít), és hiába is foltozgatják őket, valami új kellene. Ígérgetik is egy jó ideje már, de még valójában nem rukkoltak elő semmi konkrétummal. Pedig most már annyira rejtegetni sem kellene, hiszen nincs hidegháború hivatalosan. Inkább ezen dolgoznának, mint a filmkritikákon. Ja és ez a JPL-nek is szól. 🙂

Comments are closed.