Star Trek

31 hozzászólás on A legjobb 25 sci fi & fantasy zene

 1. “Sokszor hallom elsütni azt az elképesztően blőd közhelyet, hogy egy filmzene akkor jó, ha nem lehet észrevenni a filmben.” Attól, hogy közhely, még igaz. Bár nem önmagában, ez tény. Kétféle jó filmzene van, az egyik valóban az, amit nem lehet észrevenni, mert annyira jól belesimul a film cselekményébe. Ugyan nem jegyezzük meg és nem dúdoljuk a főmotívumot, de nem is zavaró. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy filmben nem odaillő zene van, ami élményromboló. Persze ez csak a “jó” filmzene, a tökéletes az, ami tökéletesen illeszkedik a filmhez és mégis felfigyelünk rá, és amely játszik az érzékeinkkel, érzelmeinkkel- Erre lehet példa a Battlestar Galactica zenéje, vagy a Doctor Who és Torchwood sorozatoké, amelyek szintén megérdemeltek volna legalább egy helyet a listában.

 2. sheenard

  BSG ott van 🙂

  Egyébként így is alig bírtunk megállni, aztán már 25-en vannak fent. Szerintem is össze lehetne állítani a legjobb százas listát… 🙂

 3. Tudom, százas lista, de azért ideírom a kedvenceim:
  Narnia, LOTR, Legenda vagyok, Final Fantasy, Apollo 13, Hook stb…

  Egyébként hogy is van ez? A listában a He is a Pirate van, ahol szavazni lehet, ott pedig már a Blood Ritual. Mindegy, Klaus Badelt megérdemli a szavazatom.

 4. Én nagyon szeretem Vangelistől a Blade Runnert, de úgy érzem nincs értelme “kiszakítani” a végefőcímet. Az az album önmagában zseniális, bármelyik változatról is beszélünk (és a filmhez hasonlóan ebből is van vagy két-három).

  Azon kicsit meglepődtem, hogy a Star Trek First Contactból kiemelitek a Magic Carpet Ride-ot, míg a főcímzenét nem. A Terminátor előtt pedig kissé értetlenül állok. 🙂

 5. Merras

  A Terminator abszolút meghatározó szvsz. 🙂

  LOTR is, tényleg, nagy kedvenc részemről is.

  Ami még most eszembe jutott, az a Firefly főcímzene… totál kiment a fejemből, pedig az a csengőhangom. 😀

 6. Chelloveck

  NocadLee, én emeltem ki személy szerint a Magic Carpet Ride-ot, MEG IS INDOKOLTAM, MIÉRT. Kiemeltem úgy, hogy utálom a betétdalokat alapjában véve, ezt mégis kiemeltem. A ST VIII. főcímzenéjét miért kellett volna kiemelni?
  😯
  A Terminator (Brad Fiedel) is nekem köszönhető. Értetlenül állok az értetlenséged előtt…

 7. Nagyon jó kis lista. A Ghostbuster már akkor jutott eszembe, mikor elküldtem a mail-t, de látom, valaki gondolt rá.
  Két címet meg szándékosan nem írtam, mert 100%-ra vettem, hogy felkerül: Starship Troopers és Robocop.
  Firefly-ért kár, az tényleg felkerülhetett volna… pedig még nekem is csengőhangom 🙂

 8. És az Escape from New York főcímzene? Az smafu? De ott van még pl. a Spaceballs vagy a Neuromancer Billy Idol-tól (az egész Cyberpunk albuma egy hálaisten). Csak hogy a legismertebbeket említsem.

 9. A legjobb zene számomra azt jelenti, hogy a soundtrack nem egyszerűen illusztrálja a filmet, hanem magasabb szintre emeli.

  Ebben az értelemben Clint Mansell zenéje a The Fountain című filmhez felkavaró, izgalmas, telitalálat: a hangszerválasztás, a harmóniák, a ritmus – minden egyben van. A melódia hatásosan erősíti a film témáját, és az utolsó 10 percben az egyik meghatározó élmény.

  http://www.youtube.com/watch?v=VUgC6215Gko&feature=related

  (Az már más kérdés, hogy a Fountain sci-fi-e vagy sem, mert ez értelmezés kérdése, de erről majd írok a blogomban…)

  sfinsider.blog.hu

 10. Clint Mansell!!! Csak a Rekviem egy álomért filmzenéjét ismerem tőle, de azt tízezem! Muszáj lesz meghallgatni ezt a Fountaint…
  Robotzsaru meg Csillagközi? Naná, hogy 100%, ugyanis Poledouris a világ legjobb filmzene-komponistája (volt). Kedvem lett volna a Conan-zenékből is nevezni, de végül nem tettem, mert azok nem sci-fik.

 11. Mansell-t csak azért nem írtam az előbb, mert nem annyira ismert. De számomra mind a Pi, mind a Fountain sci-fi, és a filmzenéik zseniálisak! Saját külön kedvenc továbbá A Scanner Darkly-ból a Black Swan (a végefőcím).

 12. Hajni

  Direkt az Imperial March-ra szavaztam, számomra mindig is ez marad a No.1, de ide számolom a régi trilógia zenéjét is. A Star Wars zenéje verhetetlen.
  DE!
  A többi olyan filmzene, ami még veri a többit:
  Terminator
  Vissza a jövőbe
  Ha legjobb sci-fi és FANTASY zene, hol marad A Gyűrűk Ura? Most nem azért kérdezem, mert fanatikus rajongó vagyok, de a zenéje számomra felél az SW zenéjével.

  A Batman Begins-en gondolkodtam. Nem csak a film páratlan, de a zenéje is. Aki még nem hallgatta meg, de megteheti, tegye meg.

  Klaus Badelt – igazi tehetség, nem szabad megfeledkezni, hogy az Equilibrium zenéjét is ő szerezte.
  Igen! Most jutott eszembe! Ki emlékszik a Crittersre? Tipikus 80-as, horror-vígjáték, de a főcímzenéje (még a szintis korszakból), is említésre méltól, igaz annyira már nem híres, és monoton, valahogyan mégis bejön.
  Mik vannak még:
  Tim Burton – Támad a Mars zenéje,
  Csillagkapu – örök kedvenc

  Hirtelen most ennyi jut az eszembe.

 13. Zed Zero

  Earth: Final Conflict
  Fifth Element – Operajelenet
  Farscape
  Queen – Flash Gordon
  Buck Rogers a XXV. században

 14. Chelloveck:
  Én mindössze arra gondoltam, hogy amikor végignéztem a listát (sajnos nem ismerem az összes szereplőt), és olyanokat látok, mint a Csillagok Háborúja, a Csillagkapu, a 2001, a Vissza a jövőbe, vagy a Blade Runner – ehhez a listához nekem jobban odaillik a Star Trek First Contact főcímzenéje, Jerry Goldsmith-től, mint a Magic Carpet Ride. Nem magával a dallal van bajom, de mindössze csak egy poén kedvéért szerepelt a filmben. Nem az a dal, ami beugrik, ha film zenéjére gondolok.

  Ahogy lentebb sfinsider írta, a jó filmzene magasabb szintre emeli a filmet. Ezt én a fentebb felsoroltaknál határozottan érezni vélem, míg a Terminátornál sajnos nem. Brad Fiedel zenéje illik a film hangulatához ugyan, de nem érzem olyan kiemelkedőnek, mint a többi filmzene esetében. Először arra gondoltam, a túl sok elektronika hatása miatt, de nem, hiszen Blade Runner is tele van ilyesmikkel.

  A Battlestar Galactica zenéjéhez pedig csak annyit, hogy hallgassátok meg a filmzene-albumot, sokkal jobb finomságok is vannak rajta, mint a főcímzene.

 15. Merras

  Ha már BSG, most ugrik be az a szám, aminek nem tudom a címét… de akkor hangzik el, amikor épp egymás ellen küldik a vadászokat a BSG és a Pegasus…

 16. Merras: A címe Prelude To War, a kedvenc BSG számom.

  NocadLee: én ajánlottam a Star Trek 8 főcímzenéjét, a Star Trek 1 főcímzenéjével együtt. A First Contact esetében szerintem is klasszisokkal jobb lett volna a főcímzene (már csak azért is, mert szvsz a legszebb ST zene), viszont az ST1 esetében valóban jobb a Klingon Battle.

 17. saxus

  Mondjuk ha már Chris Franke, akkor szerintem mindenképp említésre méltó a 3. évad nyitó/záródala és szerintem az ötödik évad se rossz. Igazából sok egyéb dalt is ki lehetne emelni még itt a sorozatból vagy akár a Sierra által támogatott B5 játék alá készült zenéket is.

  Mondjuk ami még szerintem nagyon ott van B5 -t téren az az In The beginning-ből a The War eleje. Igaz, sztem maga a film nagyon-nagyon el van találva.

  Mindegy, hajrá B5 🙂

  ui: vicces, hogy pont babylon5-t kaptam chaptchaba 😀

 18. A Sierrás B5 játék zenéje az tényleg nagyon ott van a szeren, be van tárazva az mp3 játszómba. 😀

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük