Könyvkritika

2050 – ifjúsági jövőképek egy kötetben


A Móra belevágott a sci-fibe: 2050 – Ifjúsági novellák a jövőről című antológiájuk tizenhárom magyar szerző SF-írását tartalmazza. A Sirokai Mátyás szerkesztő által sorba szedett novellák alapját egy pályázat képezte, melyben a pályázóknak az volt a feladatuk, hogy elképzeljék Magyarországot 33 év múlva. Az előszó szerint a felhívásra 57 mű érkezett, melyből a legjobb három került be a kötetbe: Makai Máté, Bégányi Dániel és Lapis József műve. Melléjük került öt JAK-os szerző, s másik öt író novellája – ez utóbbiból három már megjelent valahol másutt: Lackfi János és Szöllősi Mátyás novellája saját kötetben, Totth Benedek írása pedig egy regény, Az utolsó utáni háború egy részlete.

És akkor egy személyes vallomással kell kezdenem: komolyan elgondolkodtam róla, hogy jelen írás „csak” ismertető legyen vagy kritikai attitűddel üljek le a gép mellé. Csak ismertetőt olvashatunk a neten többet is, viszont a kritikai attitűd ingoványos talajra visz hazai pályán. Meg kell jegyeznem, hogy mivel magam is szerkesztettem sci-fi novellásköteteket, tudom, milyen nehéz a szerkesztő feladata, s tudom azt is, hogy az olvasók műfajhoz való viszonyulása milyen sokféle értékelést bír eredményezni. Ezek szem előtt tartásával igyekszem kicsit alaposabb lenni e kritikában, amelynek pontjaival természetesen lehet vitatkozni. Egyéni ízlés kérdése sok minden.

A 2050 színes és egyenetlen válogatás, e kettőt mindenképpen el kell mondani róla. Ismertségünk okán Brandon Hackett és Moskát Anita novellájával kezdtem, s azokat elolvasva a tovább haladáskor hasonló írásokra számítottam. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Nos, mint utóbb kiderült, Anita novellája egész magasra tette a lécet.

A színes és egyenetlen jelző mellett az jutott még eszembe, hogy a 2050 hasonló jellegű írásai a szerzők csoportjai alapján is csoportokba oszthatók. Az első ilyen csoport a már megjelent műveké, ezek lógnak ki a legjobban a kötetből: Szöllősi Gerelye nem sci-fi és épp úgy játszódhatna holnap, mint tegnapelőtt. Mondjuk, legalább gyerek a főszereplő, ami nem mondható el Lackfi novellájának főhőséről, ott az ifjúsági kategóriával nem találni semmilyen kapcsolatot. A mű alapötlete is számtalanszor elsütött: vajon milyen az ideális androidnő és mihez vezet, ha önálló akarata, egója lesz neki? Totth regényrészlete pedig csak kitölti a kitöltendő helyet: érezhetően egy nagyobb mű kis darabkája. Mindhárom írás profi szerzőre vall, élvezet őket olvasni, de valahogy számomra nem illettek egy 2050 – Ifjúsági novellák a jövőről kötetbe.

A második csoport a pályázati nyerteseké: ők hangsúlyosabb plottal lépnek elő írásukban. Lapis Józsefnél szintén az androidok (androidlányok) állnak a középpontban, ám Lackfi írásával ellentétben ők cselekvő alanyai a történetnek az első mondattól kezdve… Nem véletlen ez a kötet kezdő novellája, ez ugyanis a legkalandosabb. A sztori középpontjában egy megvezetett fiú áll, akinek tettei a világ egészére hatással vannak, s amibe belecsöppen az egy hatalmas titok ismerőjévé teszi őt. Jó kezdés az olvasás lendületbe hozásához, amit egy filozofikusabb, de szintén sztoriközpontú írás követ: egy másik nyertes pályázó, Makai Máté A szürke program című novellája.

Makai jól felépített írásában Tobi világa és problémája egyaránt nyomasztó: hogyan szabaduljunk meg a félelmeinktől. A fiú a virtualitásban újra és újra meg kell haljon, amíg jó választ nem ad a felvilágosító program kérdésére: “Irracionálisak vagy valósak a félelmeid?”. Ez akkor, amikor a világban útmutatást a Szent Tudományok Könyve ad, nyomasztó feladat. egy önmagát kereső tinédzsernek pedig kiváltképpen. A legkülönlegesebb hátterű novella ez (amelyből szerintem több is belefért volna ebbe a műbe), és persze a legvalószínűtlenebb, hogy így legyen majd 2050-ben. Legalábbis reméljük, hogy nem így lesz…

A harmadik csoport a sci-fiben járatos és profi szerzőkből áll. Brandon Hackett novellája valóság és emberközelibb: az Életjáték a zaklatás egy új szintjével foglalkozik, ám amennyire erősen kezdődik a történet, és amennyire szörnyű maga a szituáció, amibe a szerző a főhősét beleviszi, annyira könnyed a lecsapás. A lehetőség benne volt az írásban, Hackettnek a nehezebb, fájdalmasabb, tragikusabb utat kellett volna választania a végén, a happy end kicsit rózsaszín, kicsit szirupos, és alapvetően elveszi az alapötlet drámai élét, erejét. Kár érte, mert engem egy valódi megoldás jobban érdekelt volna, s az a gyanúm, hogy erősebben szíven ütné az olvasót.

Moskát Anitánál és Farkas Balázsnál a tinik apjukhoz fűződő viszonya az írás központi eleme. A kötet két legjobb írásáról van szó, amelyek szerencsétlenül egymás mellé kerültek, így nem támogatják, hanem kicsit gyengítik hasonló témaválasztásuk folytán egymást. Farkas Balázs Lánchídvárosában Brigi a virtualitásból száműzetve az offline világ határán találja magát, és apja szellemét keresi a gépben, míg Moskát Anita Gumicukorszívében Csillag pont hogy eltűntetné apja Szellemét a lakásból, és ehhez a legdurvább eszközt veszi igénybe: beperli az anyját, mint oly sok másik 2050-ben élő tini. A szerzők mindkét írásban biztos kézzel, gyors és pontos ecsetvonásokkal festenek hangulatot, emberközeliek és jól játszanak az érzelmeinkkel, illetve végig fenntartják a figyelmet: egyetlen fölös szó nélkül. Hogy ezt miért emelem ki? Mert a kötet második felében nagyon sok felesleges szó van.

Lackfi profin megírt, csattanóra épülő Tervezett kapcsolata után a harmadik pályázati nyertes Bégányi Dániel Vuduja fele ekkora terjedelemben lett volna jó írás. Három fiatal – két fiú és egy lány – éjszakai kalandja, kis magán „bevuduzott” házibulija adja a történet hátterét, amkor is Gaba meg akarja fektetni Borát, s ezért egy különleges technikai találmánnyal próbálja meg elkápráztatni. A szituáció örök: teremtsünk meg egy helyzetet, ahol a lánynak lehúzható a bugyija. Ez láthatóan 2050-ben sem lesz másképpen, mint az elmúlt évtizedekben-évszázadokban, ám a történés erősen túlírt. A szerzőnek meg kellene tanulnia a sűrítés mesterségét. Így a jelenetek sokszor repetitívek, ismétlődők, lejátszottak… A szerkesztőnek kellett volna erősen odahatnia és feszesebbre húzatni Bégányival az írását.

Zele Bori Hangyafarmja a kötet leggyengébb írása. Egyrészt már ma sem beszél senki így: a nyolcvanas években volt elterjedt ez a szleng a fiatalok között. Kettő: az indokolatlan csúnya beszéd nem kúl egy scifiben, de ettől nem lesz az írás sem kortárs, sem irodalmi. Három: ha az elbeszélők személye változik egy művön belül, akkor nem árt, ha különbséget tudunk tenni a megszólalásaik között. Négy: a sztori 2019-ben is játszódhatna, mit keres a kötetben? Öt: a befejezést nehezen hiszem el, és nincs benne semmi drámai, nincsenek következmények… Összefoglalva: a novella sajnos trágár, hiteltelen és erőtlen.

Gáspár-Singer Anna szintén a személyes kapcsolatokat állítja középpontba Pacsirta című novellájában. A légszennyezés vízióját és egyéb budapesti díszletet leszámítva ez az írás sem visz bennünket konkrétan a jövőbe: a konfliktust nem a 33 évvel későbbi másság/milyenség okozza, hanem a házastársi féltékenység. Ez még mindig nem lenne gond, hiszen az ember ember marad 33 év múlva is, de a drámai végkifejlet (legyen akár változás, akár változatlanság) itt is elmarad. Emellett nem értem, mit keres a novella közepén a nagymama meglátogatása, mert dramaturgiai szerepe nincs, vagy éppen Zig feltűnése – a fiú sem épül be szervesen a történetbe. Az írás kicsit szétcsúszik, de ezzel együtt is működik.

Más a helyzet a Hibbantak Jeruzsáleménél. Garaczi Zoltán írásának a végén értetlenül lapoztam tovább, és először azt hittem, hogy a következő üres oldal nyomdahiba. Kerestem a folytatást. Ez egy fél novella, melyből még csak az sem derül ki, ki a főhősünk: a legkisebb fiú vagy a renitens nagypapa. A befejezetlenség nem hordoz semmilyen pluszt, egyszerűen csak a szöveg csonkolásaként hat. Garaczi felüt valamit, könnyedén, lazán, kicsit parodisztikusan, ami aztán a levegőben marad, s mi tovább megyünk. Sem dráma, sem tanulság, sem következmény. Emellett olvasás közben megint csak az járt a fejemben a novella olvasása közben, hogy 2050-ben miért olyan a tinik szlengje, mint húsz évvel ezelőtt?

Az előző három novella és Jassó Judit írása alkotja a negyedik csoportját a kötetnek. A Sors bona hőse életének utolsó tizenkét évét beszéli el egy furcsa városban, amely történetesen Budapest. Az Indiából hatévesen Magyarországra importált Ramesh össze-vissza fecseg, sokszor hiányzik a szövegkontextus, a mondatok szétállnak mint a marokkó pálcikái, amikor eldobás előtt megcsavarják őket. Ettől a novella nyúlik, mint a rétestészta, nem vezet sehova, de még csak hangulatot sem ad, mert a csapongás nem hangulat. A baj az, hogy a háttérben felsejlő város, a világ, Európa vagy éppen Magyarország társadalmi, technológiai képe sem következetes – mintha a szerző éppen azt írta volna csak le, ami az eszébe jutott. Az átgondoltságot hiányoltam, és persze a jövőt. Mármint 2050-et, az érzéseket, a problémákat.

A kötetet Totth és Szöllősi novellája zárja: az utolsó húsz oldalon a posztapokaliptikus világban az öccséért és a túlélésért küzdő fiú története mellett és egy megvert tinédzser egy furcsa délutánját ismerhetjük meg. Totth regényét mindenképpen ajánlott elolvasni, a részlet nem sokat bont ki a könyv világából. Szöllősi amúgy jól megírt, hangulatában nyomasztó novellája pedig fura lezárása az antológiának – engem visszarántott a jelenbe.

Mi az összbenyomásom? Kezdetnek nem rossz, sőt egész jó. A novellákat kettő-három kivételével jó volt olvasni, bár tematikailag nem fedték le a cím és az ajánlók alapján kikerekedő elvárásaimat. Legyenek hát antológiák a fiataloknak, gondoljuk végig a jövőnket és a világunkat, de merészebben és bátrabban, a specultive fiction elemeit, lehetőségeit, előnyeit ténylegesen kihasználva!. A szerkesztő pedig legyen kíméletlenebb, mert mindenki a legjobbat akarja kihozni a történetéből, nem?

 


18 hozzászólás on 2050 – ifjúsági jövőképek egy kötetben

 1. The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my option to read, however I actually thought youd have one thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could repair when you werent too busy on the lookout for attention.

 2. There are certainly plenty of details like that to take into consideration. That could be a great level to carry up. I offer the ideas above as general inspiration but clearly there are questions just like the one you deliver up where a very powerful factor will be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged around issues like that, however I am sure that your job is clearly recognized as a good game. Each boys and girls really feel the impact of just a second抯 pleasure, for the rest of their lives.

 3. This is the best weblog for anybody who desires to find out about this topic. You notice a lot its nearly onerous to argue with you (not that I really would want匟aHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

 4. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks Nevertheless I am experiencing subject with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss downside? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 5. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So good to search out anyone with some original thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that’s needed on the internet, someone with a little bit originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 6. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he the truth is purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If potential, as you turn out to be experience, would you thoughts updating your weblog with extra particulars? It’s extremely helpful for me. Big thumb up for this blog submit!

 7. I enjoy you because of your entire effort on this web page. Debby enjoys making time for investigations and it’s obvious why. Almost all learn all concerning the lively form you deliver vital things by means of your blog and as well as attract participation from some others on that point and our princess is actually studying so much. Take pleasure in the rest of the year. You are doing a useful job.

 8. I needed to put you one very little remark to finally say thanks again relating to the nice things you have documented on this page. It was quite strangely open-handed of people like you in giving unhampered what most people would have marketed as an ebook to make some profit for their own end, most notably now that you might well have done it if you ever desired. Those pointers as well worked as the easy way to fully grasp other people online have the same passion just like mine to figure out significantly more related to this problem. I am sure there are some more pleasant periods ahead for people who scan through your blog.

 9. I’m just writing to make you know what a useful encounter my princess found reading through your web site. She picked up lots of issues, not to mention what it’s like to possess a great helping spirit to let many people very easily know a number of multifaceted topics. You truly surpassed people’s desires. I appreciate you for churning out the practical, trusted, educational as well as fun guidance on that topic to Janet.

 10. I would like to voice my respect for your kind-heartedness for people that really want help with this question. Your very own commitment to passing the solution along appeared to be wonderfully interesting and have always empowered somebody just like me to realize their desired goals. The warm and friendly advice entails much to me and extremely more to my office colleagues. Thanks a lot; from all of us.

 11. I and my pals were looking at the nice tips and hints located on your site then all of the sudden got a horrible suspicion I never expressed respect to the website owner for those secrets. All of the guys were definitely consequently glad to see them and have in actuality been using them. Appreciation for actually being really helpful and for opting for such superb tips most people are really eager to be aware of. Our sincere regret for not saying thanks to sooner.

 12. I precisely wanted to say thanks all over again. I do not know the things I would have tried without the methods shared by you concerning this question. It actually was a real frustrating situation for me, but taking a look at your well-written style you managed the issue forced me to weep for fulfillment. Now i’m grateful for the service and in addition pray you find out what a great job your are doing training some other people via your website. I am certain you’ve never come across any of us.

 13. Thank you so much for giving everyone an extremely superb opportunity to read critical reviews from this blog. It is always so superb and jam-packed with a lot of fun for me and my office peers to visit your blog at minimum 3 times in one week to study the fresh guides you have. Not to mention, I’m also actually motivated considering the stunning methods you serve. Selected 2 points in this post are rather the best we have all ever had.

 14. I have to express thanks to the writer for bailing me out of this particular problem. Right after checking throughout the internet and coming across advice that were not helpful, I assumed my life was done. Being alive minus the approaches to the problems you have resolved through your main blog post is a crucial case, as well as those that might have adversely affected my entire career if I hadn’t encountered your blog post. Your competence and kindness in dealing with all things was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a thing like this. I can also at this time look forward to my future. Thanks a lot so much for the skilled and results-oriented guide. I won’t hesitate to endorse your site to anyone who should receive guidance on this subject matter.

 15. I wanted to post you a very small note in order to thank you so much once again with the nice tips you’ve shown on this site. It’s so tremendously generous with you to provide openly all a number of us would have sold as an ebook to end up making some profit for themselves, notably considering that you might have tried it in the event you decided. The advice as well acted like a easy way to fully grasp that some people have similar zeal like my very own to find out more and more with reference to this problem. I am sure there are many more enjoyable times in the future for people who view your blog.

 16. I enjoy you because of all of your hard work on this website. My aunt really likes carrying out internet research and it’s really easy to see why. My spouse and i know all about the powerful method you create helpful solutions via this blog and therefore inspire participation from visitors on that point so our favorite child is truly discovering a whole lot. Have fun with the remaining portion of the year. You have been performing a remarkable job.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük