Könyvkritika

2050 – ifjúsági jövőképek egy kötetben


A Móra belevágott a sci-fibe: 2050 – Ifjúsági novellák a jövőről című antológiájuk tizenhárom magyar szerző SF-írását tartalmazza. A Sirokai Mátyás szerkesztő által sorba szedett novellák alapját egy pályázat képezte, melyben a pályázóknak az volt a feladatuk, hogy elképzeljék Magyarországot 33 év múlva. Az előszó szerint a felhívásra 57 mű érkezett, melyből a legjobb három került be a kötetbe: Makai Máté, Bégányi Dániel és Lapis József műve. Melléjük került öt JAK-os szerző, s másik öt író novellája – ez utóbbiból három már megjelent valahol másutt: Lackfi János és Szöllősi Mátyás novellája saját kötetben, Totth Benedek írása pedig egy regény, Az utolsó utáni háború egy részlete.

És akkor egy személyes vallomással kell kezdenem: komolyan elgondolkodtam róla, hogy jelen írás „csak” ismertető legyen vagy kritikai attitűddel üljek le a gép mellé. Csak ismertetőt olvashatunk a neten többet is, viszont a kritikai attitűd ingoványos talajra visz hazai pályán. Meg kell jegyeznem, hogy mivel magam is szerkesztettem sci-fi novellásköteteket, tudom, milyen nehéz a szerkesztő feladata, s tudom azt is, hogy az olvasók műfajhoz való viszonyulása milyen sokféle értékelést bír eredményezni. Ezek szem előtt tartásával igyekszem kicsit alaposabb lenni e kritikában, amelynek pontjaival természetesen lehet vitatkozni. Egyéni ízlés kérdése sok minden.

A 2050 színes és egyenetlen válogatás, e kettőt mindenképpen el kell mondani róla. Ismertségünk okán Brandon Hackett és Moskát Anita novellájával kezdtem, s azokat elolvasva a tovább haladáskor hasonló írásokra számítottam. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Nos, mint utóbb kiderült, Anita novellája egész magasra tette a lécet.

A színes és egyenetlen jelző mellett az jutott még eszembe, hogy a 2050 hasonló jellegű írásai a szerzők csoportjai alapján is csoportokba oszthatók. Az első ilyen csoport a már megjelent műveké, ezek lógnak ki a legjobban a kötetből: Szöllősi Gerelye nem sci-fi és épp úgy játszódhatna holnap, mint tegnapelőtt. Mondjuk, legalább gyerek a főszereplő, ami nem mondható el Lackfi novellájának főhőséről, ott az ifjúsági kategóriával nem találni semmilyen kapcsolatot. A mű alapötlete is számtalanszor elsütött: vajon milyen az ideális androidnő és mihez vezet, ha önálló akarata, egója lesz neki? Totth regényrészlete pedig csak kitölti a kitöltendő helyet: érezhetően egy nagyobb mű kis darabkája. Mindhárom írás profi szerzőre vall, élvezet őket olvasni, de valahogy számomra nem illettek egy 2050 – Ifjúsági novellák a jövőről kötetbe.

A második csoport a pályázati nyerteseké: ők hangsúlyosabb plottal lépnek elő írásukban. Lapis Józsefnél szintén az androidok (androidlányok) állnak a középpontban, ám Lackfi írásával ellentétben ők cselekvő alanyai a történetnek az első mondattól kezdve… Nem véletlen ez a kötet kezdő novellája, ez ugyanis a legkalandosabb. A sztori középpontjában egy megvezetett fiú áll, akinek tettei a világ egészére hatással vannak, s amibe belecsöppen az egy hatalmas titok ismerőjévé teszi őt. Jó kezdés az olvasás lendületbe hozásához, amit egy filozofikusabb, de szintén sztoriközpontú írás követ: egy másik nyertes pályázó, Makai Máté A szürke program című novellája.

Makai jól felépített írásában Tobi világa és problémája egyaránt nyomasztó: hogyan szabaduljunk meg a félelmeinktől. A fiú a virtualitásban újra és újra meg kell haljon, amíg jó választ nem ad a felvilágosító program kérdésére: “Irracionálisak vagy valósak a félelmeid?”. Ez akkor, amikor a világban útmutatást a Szent Tudományok Könyve ad, nyomasztó feladat. egy önmagát kereső tinédzsernek pedig kiváltképpen. A legkülönlegesebb hátterű novella ez (amelyből szerintem több is belefért volna ebbe a műbe), és persze a legvalószínűtlenebb, hogy így legyen majd 2050-ben. Legalábbis reméljük, hogy nem így lesz…

A harmadik csoport a sci-fiben járatos és profi szerzőkből áll. Brandon Hackett novellája valóság és emberközelibb: az Életjáték a zaklatás egy új szintjével foglalkozik, ám amennyire erősen kezdődik a történet, és amennyire szörnyű maga a szituáció, amibe a szerző a főhősét beleviszi, annyira könnyed a lecsapás. A lehetőség benne volt az írásban, Hackettnek a nehezebb, fájdalmasabb, tragikusabb utat kellett volna választania a végén, a happy end kicsit rózsaszín, kicsit szirupos, és alapvetően elveszi az alapötlet drámai élét, erejét. Kár érte, mert engem egy valódi megoldás jobban érdekelt volna, s az a gyanúm, hogy erősebben szíven ütné az olvasót.

Moskát Anitánál és Farkas Balázsnál a tinik apjukhoz fűződő viszonya az írás központi eleme. A kötet két legjobb írásáról van szó, amelyek szerencsétlenül egymás mellé kerültek, így nem támogatják, hanem kicsit gyengítik hasonló témaválasztásuk folytán egymást. Farkas Balázs Lánchídvárosában Brigi a virtualitásból száműzetve az offline világ határán találja magát, és apja szellemét keresi a gépben, míg Moskát Anita Gumicukorszívében Csillag pont hogy eltűntetné apja Szellemét a lakásból, és ehhez a legdurvább eszközt veszi igénybe: beperli az anyját, mint oly sok másik 2050-ben élő tini. A szerzők mindkét írásban biztos kézzel, gyors és pontos ecsetvonásokkal festenek hangulatot, emberközeliek és jól játszanak az érzelmeinkkel, illetve végig fenntartják a figyelmet: egyetlen fölös szó nélkül. Hogy ezt miért emelem ki? Mert a kötet második felében nagyon sok felesleges szó van.

Lackfi profin megírt, csattanóra épülő Tervezett kapcsolata után a harmadik pályázati nyertes Bégányi Dániel Vuduja fele ekkora terjedelemben lett volna jó írás. Három fiatal – két fiú és egy lány – éjszakai kalandja, kis magán „bevuduzott” házibulija adja a történet hátterét, amkor is Gaba meg akarja fektetni Borát, s ezért egy különleges technikai találmánnyal próbálja meg elkápráztatni. A szituáció örök: teremtsünk meg egy helyzetet, ahol a lánynak lehúzható a bugyija. Ez láthatóan 2050-ben sem lesz másképpen, mint az elmúlt évtizedekben-évszázadokban, ám a történés erősen túlírt. A szerzőnek meg kellene tanulnia a sűrítés mesterségét. Így a jelenetek sokszor repetitívek, ismétlődők, lejátszottak… A szerkesztőnek kellett volna erősen odahatnia és feszesebbre húzatni Bégányival az írását.

Zele Bori Hangyafarmja a kötet leggyengébb írása. Egyrészt már ma sem beszél senki így: a nyolcvanas években volt elterjedt ez a szleng a fiatalok között. Kettő: az indokolatlan csúnya beszéd nem kúl egy scifiben, de ettől nem lesz az írás sem kortárs, sem irodalmi. Három: ha az elbeszélők személye változik egy művön belül, akkor nem árt, ha különbséget tudunk tenni a megszólalásaik között. Négy: a sztori 2019-ben is játszódhatna, mit keres a kötetben? Öt: a befejezést nehezen hiszem el, és nincs benne semmi drámai, nincsenek következmények… Összefoglalva: a novella sajnos trágár, hiteltelen és erőtlen.

Gáspár-Singer Anna szintén a személyes kapcsolatokat állítja középpontba Pacsirta című novellájában. A légszennyezés vízióját és egyéb budapesti díszletet leszámítva ez az írás sem visz bennünket konkrétan a jövőbe: a konfliktust nem a 33 évvel későbbi másság/milyenség okozza, hanem a házastársi féltékenység. Ez még mindig nem lenne gond, hiszen az ember ember marad 33 év múlva is, de a drámai végkifejlet (legyen akár változás, akár változatlanság) itt is elmarad. Emellett nem értem, mit keres a novella közepén a nagymama meglátogatása, mert dramaturgiai szerepe nincs, vagy éppen Zig feltűnése – a fiú sem épül be szervesen a történetbe. Az írás kicsit szétcsúszik, de ezzel együtt is működik.

Más a helyzet a Hibbantak Jeruzsáleménél. Garaczi Zoltán írásának a végén értetlenül lapoztam tovább, és először azt hittem, hogy a következő üres oldal nyomdahiba. Kerestem a folytatást. Ez egy fél novella, melyből még csak az sem derül ki, ki a főhősünk: a legkisebb fiú vagy a renitens nagypapa. A befejezetlenség nem hordoz semmilyen pluszt, egyszerűen csak a szöveg csonkolásaként hat. Garaczi felüt valamit, könnyedén, lazán, kicsit parodisztikusan, ami aztán a levegőben marad, s mi tovább megyünk. Sem dráma, sem tanulság, sem következmény. Emellett olvasás közben megint csak az járt a fejemben a novella olvasása közben, hogy 2050-ben miért olyan a tinik szlengje, mint húsz évvel ezelőtt?

Az előző három novella és Jassó Judit írása alkotja a negyedik csoportját a kötetnek. A Sors bona hőse életének utolsó tizenkét évét beszéli el egy furcsa városban, amely történetesen Budapest. Az Indiából hatévesen Magyarországra importált Ramesh össze-vissza fecseg, sokszor hiányzik a szövegkontextus, a mondatok szétállnak mint a marokkó pálcikái, amikor eldobás előtt megcsavarják őket. Ettől a novella nyúlik, mint a rétestészta, nem vezet sehova, de még csak hangulatot sem ad, mert a csapongás nem hangulat. A baj az, hogy a háttérben felsejlő város, a világ, Európa vagy éppen Magyarország társadalmi, technológiai képe sem következetes – mintha a szerző éppen azt írta volna csak le, ami az eszébe jutott. Az átgondoltságot hiányoltam, és persze a jövőt. Mármint 2050-et, az érzéseket, a problémákat.

A kötetet Totth és Szöllősi novellája zárja: az utolsó húsz oldalon a posztapokaliptikus világban az öccséért és a túlélésért küzdő fiú története mellett és egy megvert tinédzser egy furcsa délutánját ismerhetjük meg. Totth regényét mindenképpen ajánlott elolvasni, a részlet nem sokat bont ki a könyv világából. Szöllősi amúgy jól megírt, hangulatában nyomasztó novellája pedig fura lezárása az antológiának – engem visszarántott a jelenbe.

Mi az összbenyomásom? Kezdetnek nem rossz, sőt egész jó. A novellákat kettő-három kivételével jó volt olvasni, bár tematikailag nem fedték le a cím és az ajánlók alapján kikerekedő elvárásaimat. Legyenek hát antológiák a fiataloknak, gondoljuk végig a jövőnket és a világunkat, de merészebben és bátrabban, a specultive fiction elemeit, lehetőségeit, előnyeit ténylegesen kihasználva!. A szerkesztő pedig legyen kíméletlenebb, mert mindenki a legjobbat akarja kihozni a történetéből, nem?

 


679 hozzászólás on 2050 – ifjúsági jövőképek egy kötetben

 1. The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my option to read, however I actually thought youd have one thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could repair when you werent too busy on the lookout for attention.

 2. There are certainly plenty of details like that to take into consideration. That could be a great level to carry up. I offer the ideas above as general inspiration but clearly there are questions just like the one you deliver up where a very powerful factor will be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged around issues like that, however I am sure that your job is clearly recognized as a good game. Each boys and girls really feel the impact of just a second抯 pleasure, for the rest of their lives.

 3. This is the best weblog for anybody who desires to find out about this topic. You notice a lot its nearly onerous to argue with you (not that I really would want匟aHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

 4. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks Nevertheless I am experiencing subject with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss downside? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 5. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So good to search out anyone with some original thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that’s needed on the internet, someone with a little bit originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 6. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he the truth is purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If potential, as you turn out to be experience, would you thoughts updating your weblog with extra particulars? It’s extremely helpful for me. Big thumb up for this blog submit!

 7. I enjoy you because of your entire effort on this web page. Debby enjoys making time for investigations and it’s obvious why. Almost all learn all concerning the lively form you deliver vital things by means of your blog and as well as attract participation from some others on that point and our princess is actually studying so much. Take pleasure in the rest of the year. You are doing a useful job.

 8. I needed to put you one very little remark to finally say thanks again relating to the nice things you have documented on this page. It was quite strangely open-handed of people like you in giving unhampered what most people would have marketed as an ebook to make some profit for their own end, most notably now that you might well have done it if you ever desired. Those pointers as well worked as the easy way to fully grasp other people online have the same passion just like mine to figure out significantly more related to this problem. I am sure there are some more pleasant periods ahead for people who scan through your blog.

 9. I’m just writing to make you know what a useful encounter my princess found reading through your web site. She picked up lots of issues, not to mention what it’s like to possess a great helping spirit to let many people very easily know a number of multifaceted topics. You truly surpassed people’s desires. I appreciate you for churning out the practical, trusted, educational as well as fun guidance on that topic to Janet.

 10. I would like to voice my respect for your kind-heartedness for people that really want help with this question. Your very own commitment to passing the solution along appeared to be wonderfully interesting and have always empowered somebody just like me to realize their desired goals. The warm and friendly advice entails much to me and extremely more to my office colleagues. Thanks a lot; from all of us.

 11. I and my pals were looking at the nice tips and hints located on your site then all of the sudden got a horrible suspicion I never expressed respect to the website owner for those secrets. All of the guys were definitely consequently glad to see them and have in actuality been using them. Appreciation for actually being really helpful and for opting for such superb tips most people are really eager to be aware of. Our sincere regret for not saying thanks to sooner.

 12. I precisely wanted to say thanks all over again. I do not know the things I would have tried without the methods shared by you concerning this question. It actually was a real frustrating situation for me, but taking a look at your well-written style you managed the issue forced me to weep for fulfillment. Now i’m grateful for the service and in addition pray you find out what a great job your are doing training some other people via your website. I am certain you’ve never come across any of us.

 13. Thank you so much for giving everyone an extremely superb opportunity to read critical reviews from this blog. It is always so superb and jam-packed with a lot of fun for me and my office peers to visit your blog at minimum 3 times in one week to study the fresh guides you have. Not to mention, I’m also actually motivated considering the stunning methods you serve. Selected 2 points in this post are rather the best we have all ever had.

 14. I have to express thanks to the writer for bailing me out of this particular problem. Right after checking throughout the internet and coming across advice that were not helpful, I assumed my life was done. Being alive minus the approaches to the problems you have resolved through your main blog post is a crucial case, as well as those that might have adversely affected my entire career if I hadn’t encountered your blog post. Your competence and kindness in dealing with all things was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a thing like this. I can also at this time look forward to my future. Thanks a lot so much for the skilled and results-oriented guide. I won’t hesitate to endorse your site to anyone who should receive guidance on this subject matter.

 15. I wanted to post you a very small note in order to thank you so much once again with the nice tips you’ve shown on this site. It’s so tremendously generous with you to provide openly all a number of us would have sold as an ebook to end up making some profit for themselves, notably considering that you might have tried it in the event you decided. The advice as well acted like a easy way to fully grasp that some people have similar zeal like my very own to find out more and more with reference to this problem. I am sure there are many more enjoyable times in the future for people who view your blog.

 16. I enjoy you because of all of your hard work on this website. My aunt really likes carrying out internet research and it’s really easy to see why. My spouse and i know all about the powerful method you create helpful solutions via this blog and therefore inspire participation from visitors on that point so our favorite child is truly discovering a whole lot. Have fun with the remaining portion of the year. You have been performing a remarkable job.

 17. Thank you a lot for providing individuals with remarkably superb opportunity to read from this web site. It is usually so superb plus packed with fun for me and my office co-workers to visit your site not less than 3 times a week to read through the newest guides you have. And of course, I’m at all times astounded concerning the great advice served by you. Some 3 ideas in this article are indeed the very best we’ve had.

 18. Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal. I must say you’ve done a amazing job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Chrome. Outstanding Blog!

 19. I am no longer positive where you’re getting your information, but great topic. I must spend a while finding out more or understanding more. Thanks for fantastic information I was in search of this information for my mission.

 20. I am curious to find out what blog platform you have been utilizing? I’m having some small security issues with my latest site and I’d like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

 21. naturally like your web site but you need to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the reality nevertheless I¦ll surely come back again.

 22. Excellent weblog here! Also your web site quite a bit up very fast! What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink on your host? I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 23. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Great job.

 24. Thanks a lot for providing individuals with remarkably terrific opportunity to discover important secrets from here. It is usually very kind plus stuffed with fun for me personally and my office co-workers to visit your blog no less than thrice every week to study the fresh stuff you will have. Of course, we’re actually fascinated concerning the outstanding hints you serve. Some 4 areas in this post are in fact the very best we’ve had.

 25. I cling on to listening to the rumor lecture about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 26. I really like your writing style, great info, thank you for posting :D. “You can complain because roses have thorns, or you can rejoice because thorns have roses.” by Ziggy.

 27. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little evaluation on this. And he the truth is bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If potential, as you turn into expertise, would you mind updating your weblog with extra details? It’s highly useful for me. Large thumb up for this weblog submit!

 28. Thank you a lot for providing individuals with remarkably spectacular opportunity to discover important secrets from this blog. It can be so nice and also full of amusement for me personally and my office peers to visit the blog the equivalent of thrice per week to find out the newest guides you have got. And definitely, I’m so always astounded for the awesome advice you give. Selected two points in this article are absolutely the most beneficial we have all had.

 29. I’m also commenting to let you know what a magnificent discovery my friend’s daughter gained browsing your web site. She came to find too many pieces, which included how it is like to have a great teaching spirit to make other people completely learn some multifaceted issues. You undoubtedly exceeded our own desires. I appreciate you for distributing those precious, dependable, revealing and even cool tips about that topic to Sandra.

 30. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 31. I actually wanted to jot down a brief word to be able to say thanks to you for all the precious guides you are placing at this website. My time consuming internet lookup has at the end been rewarded with extremely good ideas to write about with my friends and classmates. I would state that that we readers are undoubtedly fortunate to dwell in a magnificent website with many perfect individuals with beneficial pointers. I feel extremely lucky to have seen your entire web pages and look forward to plenty of more enjoyable moments reading here. Thanks once more for everything.

 32. I simply couldn’t leave your website prior to suggesting that I really enjoyed the usual information a person supply in your visitors? Is going to be again regularly in order to investigate cross-check new posts

 33. I have been browsing on-line greater than 3 hours as of late, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is beautiful price enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content material as you did, the internet can be much more helpful than ever before. “When you are content to be simply yourself and don’t compare or compete, everybody will respect you.” by Lao Tzu.

 34. Thank you for another informative site. Where else could I get that type of info written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such info.

 35. I keep listening to the newscast talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

 36. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

 37. This is very attention-grabbing, You are an excessively professional blogger. I’ve joined your feed and sit up for looking for more of your great post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks!

 38. What i don’t understood is in reality how you’re not really much more smartly-appreciated than you may be now. You are so intelligent. You already know therefore significantly with regards to this topic, made me personally believe it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t fascinated until it?¦s something to do with Lady gaga! Your individual stuffs nice. All the time care for it up!

 39. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 40. I wanted to send you that little bit of remark so as to say thanks a lot again considering the fantastic guidelines you’ve shared in this case. This is so wonderfully open-handed of you to present without restraint what many individuals would’ve made available as an e book to help with making some bucks on their own, chiefly given that you might have done it if you considered necessary. The good tips as well acted like the good way to understand that the rest have similar dreams similar to my personal own to understand significantly more with regard to this problem. I am certain there are a lot more enjoyable opportunities in the future for individuals who browse through your website.

 41. Its fantastic as your other blog posts : D, appreciate it for putting up. “Talent does what it can genius does what it must.” by Edward George Bulwer-Lytton.

 42. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 43. Appreciating the time and energy you put into your site and detailed information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 44. I like the valuable info you provide to your articles. I’ll bookmark your weblog and test once more right here frequently. I am rather certain I’ll be told lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

 45. you’re actually a just right webmaster. The site loading speed is incredible. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you have performed a great job on this subject!

 46. great post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!

 47. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 48. I’m also commenting to let you know what a magnificent discovery my friend’s daughter gained browsing your web site. She came to find too many pieces, which included how it is like to have a great teaching spirit to make other people completely learn some multifaceted issues. You undoubtedly exceeded our own desires. I appreciate you for distributing those precious, dependable, revealing and even cool tips about that topic to Sandra.

 49. It’s actually a great and useful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 50. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 51. Very interesting information!Perfect just what I was searching for! “I meant what I said, and I said what I meant. An elephant’s faithful, one hundred percent.” by Dr. Seuss.

 52. I just couldn’t go away your site before suggesting that I extremely loved the standard info a person supply to your guests? Is going to be back regularly in order to investigate cross-check new posts

 53. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 54. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i am satisfied to exhibit that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I so much definitely will make sure to do not put out of your mind this site and provides it a look regularly.

 55. It’s perfect time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I may just I desire to counsel you some interesting issues or advice. Maybe you could write subsequent articles regarding this article. I want to read even more issues about it!

 56. hi!,I really like your writing very much! proportion we be in contact extra about your post on AOL? I need an expert on this space to solve my problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to look you.

 57. You can certainly see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 58. Great info and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

 59. I am just commenting to let you know what a outstanding encounter my wife’s girl gained reading through your site. She realized many details, most notably what it’s like to possess an amazing giving style to make other folks without difficulty comprehend certain complicated issues. You really surpassed our own desires. I appreciate you for displaying those warm and friendly, trusted, informative not to mention cool guidance on your topic to Janet.

 60. What i do not understood is in reality how you’re not actually much more neatly-favored than you may be now. You’re very intelligent. You understand thus significantly in the case of this subject, made me in my opinion consider it from a lot of varied angles. Its like men and women are not involved except it’s something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs nice. At all times care for it up!

 61. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for inexperienced blog writers? I’d definitely appreciate it.

 62. I’m often to running a blog and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your website and maintain checking for brand spanking new information.

 63. Good site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 64. Only wanna state that this is very useful , Thanks for taking your time to write this.

 65. Hello, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 66. This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate info… Appreciate your sharing this one. A must read post!

 67. I as well as my guys ended up taking note of the good information and facts from the blog while the sudden I had a horrible suspicion I had not expressed respect to the website owner for those secrets. Those guys ended up absolutely glad to study them and have now certainly been making the most of those things. Thank you for simply being so helpful and then for deciding upon varieties of beneficial themes most people are really wanting to know about. Our honest regret for not expressing gratitude to sooner.

 68. Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes and actual effort to create a good article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t manage to get nearly anything done.

 69. In the great scheme of things you’ll receive a B- with regard to effort and hard work. Exactly where you confused everybody ended up being in all the details. As people say, details make or break the argument.. And it couldn’t be more accurate right here. Having said that, permit me say to you precisely what did do the job. The writing can be incredibly engaging which is possibly the reason why I am making an effort in order to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. 2nd, despite the fact that I can notice the leaps in logic you come up with, I am not certain of exactly how you seem to connect your points which make your final result. For now I shall yield to your issue however trust in the future you actually connect the dots much better.

 70. I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever work and coverage! Keep up the amazing works guys I’ve included you guys to my blogroll.

 71. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 72. It’s really a great and useful piece of information. I am satisfied that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 73. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect web site.

 74. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays..

 75. I needed to write you a very small observation so as to thank you so much yet again for those magnificent pointers you’ve provided at this time. This has been so incredibly generous with people like you to grant unhampered all that most people could have offered as an ebook to help with making some dough on their own, specifically given that you might have tried it in case you desired. The basics also acted as the easy way to comprehend many people have a similar zeal similar to mine to realize good deal more pertaining to this condition. I think there are millions of more pleasurable instances in the future for many who look into your site.

 76. I needed to thank you for this very good read!! I certainly loved every little bit of it. I have you saved as a favorite to check out new stuff you post…

Comments are closed.