SF hírek

2013 legfontosabb SF történései


Mi sem maradhatunk ki az év végi listázások mániájából, szerkesztőségünk néhány vállalkozó kedvű tagjával összeállítottuk, hogy mik voltak az év legjelentősebb történései. Íme, ezek voltak szerintünk a 2013-as év legjei.

Merras

Filmek

Az év mozifilmje számomra a Gravity volt, amit ugyan nem sorolnék a sci-fi művek közé (nagyjából annyi fantasztikum van benne, mint az Apollo 13 esetében), de rég volt olyan nagyvásznas alkotás, ami 3 másodperc leforgása alatt megvett volna kilóra.

Ha szigorúan az SF-filmeknél maradunk, akkor a Thor: The Dark World viszi a pálmát, amennyire közepes volt az első Thor-film, annyira remek lett a folytatás. (És hogy miért sci-fi a Thor, arról ITT olvashattok bővebben.) Szépen épülget az Avengers világa, a nordikus istenség újabb kalandja azonban adott neki egy intergalaktikus hátteret is – ami persze egy remek lépés is egyben a jövőre érkező Guardians of the Galaxy felé, amiről meg Dzséjt kollega írt egy remek összefoglalót.

Második helyre én a Star Trek: Into Darkness-t teszem: tudom, hogy sok trekkernek vannak ellenérzései az Abrams-féle filmekkel kapcsolatban, de én továbbra is jónak gondolom, amit csinál – igaz, most már azért szeretném, ha készülne egy új tévésorozat is ebben az univerzumban, mert a Trek helye a tévében van elsősorban.

Említsük meg az év csalódásait is: az Elysium azt mutatta be, hogy mi történik, ha egy zseniálisat alkotó rendezőnek hollywoodi pénzt és producereket adunk – hagyjuk. A Man of Steel meg lehet, hogy a pénztáraknál jól teljesített, de a fantasztikus látványon túl nem volt benne semmi izgalmas, pedig azért Supermanből többet ki lehetne hozni.

Tévésorozatok

Idén szerintem remek őszi sorozatidényünk volt, sok-sok érdekes újonccal – meg egy szemtelenül fiatal nagy öreggel. Ez utóbbi lenne a Doktor, és az év televíziós/sci-fi eseménye mindenféleképpen a Doctor Who 50. évfordulós epizódja volt. Hivatalosan is, hiszen Guiness rekordot is döntött: egyszerre 96 országban mutatták be különböző tévécsatornákon, illetve a szerencsésebb országok 1500 mozijában 3D-ben is megnézhették a rajongók. Steven Moffat ismét bebizonyította a pofátlansággal vegyített zsenialitását, egy tökéletes tisztelgést mutatott be a legrégebb óta futó sci-fi sorozatnak.

A legjobb újonc az Almost Human – lehet, hogy azért is, mert szándékosan hűtöttem az elvárásaimat. A J.J. Abrams nevével eladott tévésorozatok az elmúlt 3-4 évben folyamatosan csalódást okoztak, ráadásul az előzetes információk nem nagyon ígértek sci-fis szemmel egetrengető újdonságot a sztorit illetően. Ehhez képest meglepően kellemes, kellően futurisztikus kinézetű, a megfelelő helyeken komoly és vicces sorozatot kaptunk, ahol nem csak a közismert és közkedvelt Karl Urban viszi a hátán a sorozatot, de a nála ismeretlenebb Michael Ealy is tökéletes.

A második legjobb újonc a Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D., amiben ugyan nem repkednek szuperhősök, Tony Stark sem köszön be. Viszont hagyományos, nem-szuperhős emberekből is lehet remek csapatot csinálni, mint a mellékelt ábra mutatja, akiknek néha valóban az a feladat jut, hogy például nordikus istenségek szemetét kell eltakarítaniuk. Kicsit lassabban indul be a sorozat, nem 100%-os, de nagyon kellemes.

Címszavakban még megemlíteném a Defiance-t is, mely évek óta a Syfy egyetlen értékelhető próbálkozása arra, hogy a pankráció mellé valami műsort is tálaljon. Bár úgy hirdetik, hogy a játékkal együtt komplett a sorozat univerzuma, és a játék is hat a sorozatra, ezt annyira még nem sikerült megtapasztalnom. És jó újonc a CW feldolgozása, az angol eredetű Tomorrow People is: a tinisztoris felület mögött vannak érdekességek.

A visszatérők között érdemes megemlíteni az Arrow-t, ami szuperhős tévésorozatként halad a Dark Knight-trilóga nyomdokain, és ezt jól teszi. A Revolution-t meg úgy tűnik, a sírból sikerült visszahozni, az első szezonja alapján én már simán eltemettem volna, de a második szezonra sikerült némi irányváltást csinálni, és elérte a kellemes / nézhető kategóriát.

Cosplay

Idén az SFportallal új területre merészkedtünk, a MondoCon stábjával sci-fi cosplayversenyeket rendeztünk – az Animekarácsony legjobbjait múlt héten hirdettük ki, és abszolút elégedett vagyok az eredménnyel. A Grievous jelmez kreatív és ügyes, és üt, mint buszkerék; amikor először megláttam a Miranda Lawson jelmezt, hát azt hittem, hogy tényleg a játékból pattant elő valami téridő-anomália kapcsán. a Cerberus egykori top ügynöke.

Emellett azonban az év cosplaye és egyben cukisága alant látható:

ewok-cosplay

 

Játék

Nem nagyon játszottam idén friss játékokkal, talán mert idén nem is nagyon fogott meg semmilyen új cím – de az elmúlt évekből amúgy is sok kihagyásom volt, úgyhogy pótoltam pár dolgot. Ami sci-fis szempontból érdekes lehet, az a Star Trek Online, amiről hetek óta rohad benn az adminfelületen egy bővebb ismertető, csak be kéne fejezni 🙂 Bár nem idei a játék, idén több fontos és érdekes fejlesztést kapott, többek között a Legacy of Romulus-t, amivel indíthatunk ezentúl romulán karaktert is. Idén ősszel pedig újabb jelentős tartalmi frissítést kapott, új endgame content került be, de újracsinálták a Föderációs karakterek induló küldetéseit is.

Regény

Az év regénye a magyar kiadók idei kiadványai közül a Leviatán ébredése az, aminek megszavazom az év sci-fije titulust. Friss, ütős sci-fi, gyakorlatilag egy ültő helyemben végigolvastam, és várom a második kötetét is.

Dzséjt

Az idei év véleményem szerint nagyon izgalmas volt sci-fis szemmel, legalábbis több sorozat, film és játék került terítékre, mint az elmúlt pár évben. Vagy csak nekem jött be több, a fene tudja, az biztos, hogy volt miből szemezgetni.

Filmek

Nálam az év filmje mindenképpen a Thor: The Dark World, ami elég vicces, mivel nem csípem különösebben a képregényes szuperhősöket, ellenben nagy Star Trek rajongó vagyok, és ugye idén kaptunk egy remek mozit is abból a franchise-ból az Into Darkness képében. Mégis, a Thor folytatása megelőzte az Enterprise űrhajó kalandjait. A technika és a fantázia ilyen mértékű keverésével, a humorával és persze, Natalie Portmannal a film kilóra felvásárolt.

A második helyezett viszont már rendíthetetlenül a Star Trek: Into Darkness. Látványos, akciódús, szórakoztató mozifilm, amiben egyértelműen a szereplők viszik a pálmát. Kirk, Spock, Scotty és a többiek mind-mind remekül hozzák a régi karaktereket, de hiába minden erényük, a filmet akkor is ellopta tőlük Khan – akit végre én is fenyegetésnek, nem egy eszement ripacsnak láttam. Benedict Cumberbatch zseniálisat alakított, egyértelműen szegényebb lenne a film, ha valaki más játszotta volna a szerepet. De Merrashoz hasonlóan én is tudnék értékelni egy új sorozatot.

A harmadik helyezetett pedig a Pacific Rimnek osztanám ki, amely ugyan általános lehúzásnak örvend, én viszont iszonyú jól szórakoztam rajta. Nem szégyellem bevallani, de amióta megvettem BD-n, havi egyszer megnézem. Nincs nagy sztorija, se ultrajó színészei, a realizmussal alapjáraton hadban áll és az alapötlet is nevetséges, de gyermeki énem imádja, ahogy a házméretű robotok püfölik a hegyméretű szörnyeket. Úgyhogy már alig várom Godzilla ámokfutását.

Sorozatok

Sorozat terén sorrendet nem igazán állítanék, mert eléggé egyenlőtlen lenne a küzdelem. Hiszen hogyan vehetné fel egy ötven éves sorozattal a kesztyűt a pár részes Almost Human? Így inkább csak kiemelném a szerintem értékesebbeket.

 Idén elérte ötvenedik évfordulóját a Doctor Who, az ezt megünneplő epizód tömören összefoglalva (és a 9. Doktortól idézve) fantasztikus lett. Pedig az „idei” – hiszen a fele tavalyi – évad annyira nem lopta be magát a szívembe, a hatodik szezon sokkal jobban tetszett. De persze az idénynek még koránt sincs vége, amikor ezeket a sorokat írom, még két nap van hátra a 11. Doktor távozásáig, ami – mivel szerintem Matt Smith messze a legjobb Doktor a sorban – nyilván nem fog hidegen hagyni.

Távozott egy kedvencem is, a Star Wars: The Clone Wars. A Disney kegyetlenül leszámolt a sorozattal, annak ellenére, hogy az nézettségben az egyik legjobb volt a Cartoon Networkon, de hát valószínűleg túl sok volt a Warner érdekeltség, így a Disney inkább saját produkció (Rebels) után nézett. Kár érte, főleg az utolsó két és fél évad nagyon erős volt egy animációs sorozathoz képest, hihetetlen mértékkel bővítette ki a Star Wars univerzumot (elvárásaim a Rebels felé nem kisebbek). Szerencsére jövő év elején még kapunk majd egy bónusz csomagot, amiben levetítésre kerül a 6. évad befejezett epizódjai.

Két új sorozattal is gazdagodtunk, legalábbis kettő olyannal, ami nekem bejött. Az Agents of S.H.I.E.L.D. egy kellemes matinésorozat, amely remekül illeszkedik a Marvel filmuniverzumba, míg az Almost Human a klasszikus Miami Vice felállásra épített fel egy igen kellemes, sci-fi elemekben bővelkedő sorozatot. Az utolsó epizódtól konkrétan letettem az arcom.

Könyvek

Idén új könyvekhez kevésbé volt szerencsém, valahogy inkább régi klasszikusokat olvastam el újra vagy először. Újra előkerült a Dűne, az Őslénypark, nagy nehezen leküzdöttem a negyedik Mass Effect könyvet (igen, megtettem, elég baj az nekem, ti ne tegyétek!), felelevenítettem Sherlock Holmes történeteit, megismerkedtem a Keresztapával. Új sci-fi talán csak a Leviatán ébredése volt, illetve új fantasy-ként kiolvastam az hazánkban eddig megjelent Witcher könyveket. Illetve nemtetszésem jeleként félbe hagytam olyan könyveket, mint a Metro 2034 és a Trónok harca.

Játékok

Az idén játékokból nem volt hiány, sőt, annyi érdekes produkció jött ki a sci-fi témájában, hogy beérni sem volt időm őket. Pedig még új házi erőművet is hadba állítottam a cél érdekében. Idén a legjobban a sci-fi vonalon talán a Bioshock: Infinite tetszett (amúgy a Tomb Raider), amely (ideiglenesen) elhagyta az első két rész komor, tenger alatti világát, és szó szerint a felhők közé röpített. A Half-Life 2 Alyx Vance-e óta nem prezentált játék ilyen szeretnivaló leányzót, mint amilyen Elizabeth, a történet pedig rendesen meglepi az embert.

Volt egy kolosszális botrányunk is, az Aliens: Colonial Marines képében, amely icipicit nem úgy festett végleges formájában, mint a trailereken és képeken. Félig kész, a promóciós anyagokhoz képest iszonyúan ronda, rosszul megírt és kivitelezett történettel operáló program volt, amihez azután rengeteg patchet kiadtak, hogy fél évvel a megjelenés után végre kész program legyen (poén, de az összes patch együtt véve nagyobb helyet foglal le a vinyón, mint amekkorát a játék a megjelenés napján lefogott). Ennek ellenére nekem már az alapjáték is tetszett, a Stasis Interrupted DLC-vel és a véglegesítésével pedig még jobban bejött.

Illetve idén lezárult két kedvenc trilógiám, a Mass Effect a Citadel DLC-vel, amely ha szabad ezt írnom, a világ egyik legjobb játékához a legszórakoztatóbb, legpoénosabb, legsokoldalúbb és legmeghatóbb kiegészítése. Illetve véget ért a Dead Space 3 is, amely ugyan tartalmazott pár fölösleges elemet (co-op mód, opcionális küldetések), de története és hangulata miatt nálam mindenképpen nyerő helyzetben volt. Pláne, miután az Awekened DLC-vel befejezték a játékot.

Címszavakban meg még néhány megemlékeznivaló: Far Cry 3: Blood Dragon – egy megvalósult áprilisi tréfa, a ’80-as, ’90-es évek akció-sci-fi rajongóinak kötelező. Batman: Arkham Origins – korrekt előzmény egy remek játéksorozathoz. Assassin’s Creed 4: Black Flag – ó hó hóó hóóó, kalóznak lenni oly jó! Metro: Last Light – a könyv folytatásával ellentétben a játék folytatása kiváló. Crysis 3 – eh…

Vyne

Filmek

2013 a filmek terén inkább a csalódások éve volt: Superman – Man of Steel, Elysium, Oblivion – jó alapanyagból sikerült középszerű filmet csinálni.

Így lett harmadik helyezett a Végjáték, mert hiába nagy kedvenc a regény, és hiába jók a színészek, egy sok pénzből készült, látványos, a Végjáték inkább tévéfilmszerű lett.

A második helyezett a Star Trek – Into the Darkness, ami a néhol sántító történet ellenére élvezetes és szórakoztató tudott maradni, és legalább nagyjából hozta, amit a rajongók vártak tőle. Külön bónuszként emelném ki Benedict “Khan” Cumberbatch alakítását, aki miatt eredeti nyelven a Star Trek összehasonlíthatatlanul jobb, mint szinkronosan.

Az év filmje viszont vitathatatlanul a Gravity, mert bár csak szőrmentén sci-fi, ilyen látványos, érzékletes világűrbeli jeleneteket még sosem láttam.

Sorozat

A Doctor Who semmilyen listázásból nem maradhat ki, bár látványosan gyenge epizódokat is produkált a a hetedik évad végére. Az ötvenedik évfordulós rész nem csak ünnepi pillanat lett, amit rajongók millió vártak, hanem egy elfogultságot félretéve is gyakorlatilag hibátlan film. Stephen Moffat bebizonyította, hogy le tud tenni olyan Doctor Who filmet az asztalra, ami méltó tisztelgés az ötven éves múltnak, de nem fullad bele az ájtatos hajlongásba. Így 2013 mindenképp a Doktor éve, és még csak most jön majd a karácsonyi epizód.

Az újonnan indult sorozatok közül az Almost Humant emelném ki, még csak hat rész ment le, de azok között volt két olyan, amitől tátva maradt a szám. A jövőképe és a humora úgy megragadott, ami rég fordult elő SF sorozattal.

A folytatások közül az Arrow – Zöld íjász a Batman kistesójaként befér a harmadik helyre. A főszereplő Stephen Amell külseje újra és újra emeli sorozat népszerűségét, még akkor is ha néha kissé kiszámíthatóak a részek. Kivétel  az első évad tavaszi záróepizódja, ami olyan különlegesen ütős és meglepő volt, hogy az Arrow magában ezzel a résszel biztosította magának a toplista harmadik helyét.

Könyv

Idén kevés olyat olvastam, ami nem valami már ismert történet/univerzum folytatása, ilyen volt Valerio Evangelisti Indulj, inkvizítora, amely furcsán felemás regény, de a középkori szál annyira erős volt benne, hogy a hónapok távlatából szinte feledtette a másik két szál gyengeségeit, így jó a harmadik helyre.

Az ősz örömteli újdonsága Gareth Robert – Douglas Adams Doctor Who regénye, a Shada, ami egyszerűen letehetetlen volt. Pont annyira vicces, kalandos… mint a sorozat a legjobb pillanataiban, ráadásul hiánypótló, mert nincs túlkínálat Doctor Who regényekből magyarul.

A végén jöjjön az év kedvence: Hannu Rajaniemi Fraktálherceg című regénye. Élmény volt olyasmit olvasni, ahol a kalandos történet mellett az eredetiség, az újdonság, a stílus nem szorul háttérbe.

Ezen felül öröm volt látni pár régi nagy kedvenc újra megjelenését, ilyen a Sztrugackij testvérek Stalker és Piknik az árokparton párosításban megjelent kötete, ami kihagyhatatlan alapmű.

 

És nektek, kedves SFportal olvasók, mik voltak az év scifijei?

 


949 hozzászólás on 2013 legfontosabb SF történései

 1. Nos, a filmekkel nem volt gondom, mert egyáltalán nem járok moziba. Terveztem a Végjáték megtekintését, és ezzel egy 17 esztendős távolmaradást megszakítani, de mértékadó vélemények alapján (köztük a Tiétek is…) úgy döntöttem, kihagyom. Túl nagy elvárásaim voltak, és mivel az eredeti mű hatalmas kedvencem, nem akarok csalódni…
  Az év sci-fi könyve nálam már most az Endymion felemelkedése, pedig még csak az elején tartok (karácsonyi ajándékként jutottam hozzá)…
  Viszont az év fantasyja toronymagasan a Mitágó erdő volt. Sok éve nem olvastam olyan könyvet, ami ennyire megragadott volna.
  A tv sorozatokkal hasonló a helyzet, mint a mozival. Nem vagyok fan, ezért csak egy-két epizód erejéig nézek. Ráadásul nálam ez kimerül a Dr.Who-val… 🙂

 2. I just want to mention I’m very new to blogging and site-building and certainly liked you’re website. Most likely I’m going to bookmark your website . You definitely come with really good well written articles. Thanks for revealing your website.

 3. of course like your web-site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the reality then again I will surely come again again.

 4. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 5. Great article and right to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you guys have any ideea where to get some professional writers? Thanks 🙂

 6. This is often a wonderful blog, could you be interested in working on an interview about just how you developed it? If so e-mail myself!

 7. I want to express appreciation to the writer for rescuing me from this particular circumstance. Because of scouting through the world wide web and coming across strategies which are not powerful, I believed my life was gone. Living minus the approaches to the issues you have sorted out through your main posting is a crucial case, and the kind which might have in a wrong way affected my career if I had not come across your web page. Your training and kindness in controlling the whole thing was invaluable. I am not sure what I would have done if I had not discovered such a subject like this. It’s possible to at this point relish my future. Thanks a lot very much for your specialized and sensible guide. I will not hesitate to recommend your site to any person who needs assistance about this problem.

 8. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 9. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 10. My brother recommended I may like this website. He used to be totally right. This submit actually made my day. You cann’t imagine just how so much time I had spent for this information! Thank you!

 11. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 12. Greetings I am so glad I found your weblog, I really found you by mistake, while I was browsing on Yahoo for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great job.

 13. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 14. I have recently started a website, the info you offer on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 15. Wonderful work! This is the type of information that are meant to be shared across the internet. Disgrace on Google for not positioning this publish upper! Come on over and talk over with my web site . Thanks =)

 16. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 17. Hello there, You have done a great job. I will definitely digg it and in my view suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

 18. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 19. whoah this blog is wonderful i like reading your articles. Keep up the great work! You know, a lot of persons are looking round for this information, you can help them greatly.

 20. Hi there, just become alert to your blog through Google, and located that it’s really informative. I am going to be careful for brussels. I’ll be grateful for those who continue this in future. Many folks will probably be benefited from your writing. Cheers!

 21. Whats Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & assist different users like its aided me. Great job.

 22. You could definitely see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 23. Hiya very nice site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds additionally…I’m glad to seek out a lot of helpful information right here in the post, we need work out extra techniques on this regard, thanks for sharing.

 24. We stumbled over here from a different web page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking over your web page again.

 25. A further issue is really that video gaming has become one of the all-time most important forms of excitement for people of every age group. Kids participate in video games, and also adults do, too. Your XBox 360 is among the favorite gaming systems for many who love to have a huge variety of games available to them, in addition to who like to learn live with other individuals all over the world. Thanks for sharing your opinions.

 26. I was just seeking this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 27. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 28. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything. Nevertheless think of if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could definitely be one of the very best in its niche. Wonderful blog!

 29. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 30. What i do not realize is actually how you’re not actually much more well-liked than you might be right now. You’re very intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 31. hi!,I really like your writing very much! share we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert on this space to unravel my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to peer you.

 32. Hi there! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

 33. Hi there, I found your web site by the use of Google even as looking for a similar subject, your website got here up, it seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 34. I’ve been browsing on-line greater than three hours nowadays, but I never found any fascinating article like yours. It is pretty value enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you probably did, the web will be much more useful than ever before.

 35. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this info So i¡¦m happy to show that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot for sure will make certain to do not forget this web site and give it a look on a continuing basis.

 36. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply could not come across. What a perfect site.

 37. whoah this weblog is fantastic i really like studying your posts. Keep up the great work! You recognize, lots of individuals are looking around for this information, you could help them greatly.

 38. Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My site discusses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 39. Thanks for your valuable post. In recent times, I have been able to understand that the symptoms of mesothelioma are caused by the build up connected fluid relating to the lining of the lung and the chest muscles cavity. The ailment may start while in the chest vicinity and spread to other limbs. Other symptoms of pleural mesothelioma include weight loss, severe breathing in trouble, vomiting, difficulty swallowing, and puffiness of the face and neck areas. It really should be noted that some people having the disease don’t experience every serious signs at all.

 40. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 41. You could certainly see your skills within the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart. “Everyone has his day and some days last longer than others.” by Sir Winston Leonard Spenser Churchill.

 42. I am only writing to make you be aware of of the nice experience our daughter gained browsing your site. She came to find a lot of issues, including what it’s like to have an amazing helping character to make other people very easily know precisely specified tricky things. You undoubtedly surpassed my expectations. Many thanks for churning out such informative, healthy, informative and even fun tips about that topic to Lizeth.

 43. I really appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again!

 44. I do trust all the ideas you’ve introduced to your post. They’re very convincing and can certainly work. Still, the posts are very quick for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 45. Normally I don’t read post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very nice article.

 46. Almost all of whatever you articulate is astonishingly accurate and that makes me wonder why I hadn’t looked at this in this light previously. This piece truly did switch the light on for me as far as this subject matter goes. However at this time there is actually 1 issue I am not necessarily too comfy with and while I try to reconcile that with the central idea of your issue, allow me observe just what all the rest of your readers have to point out.Nicely done.

 47. Thanks for sharing superb informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What a great website.

 48. I’ve been browsing online more than 3 hours as of late, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web might be a lot more useful than ever before. “When there is a lack of honor in government, the morals of the whole people are poisoned.” by Herbert Clark Hoover.

 49. My spouse and i were really satisfied that Ervin could do his studies through the entire ideas he received from your own web site. It’s not at all simplistic to simply always be giving away helpful hints which usually others could have been selling. And we discover we’ve got the website owner to be grateful to because of that. The illustrations you have made, the simple website menu, the friendships you make it easier to promote – it’s all terrific, and it’s aiding our son in addition to the family reckon that the subject matter is excellent, and that’s rather vital. Many thanks for the whole lot!

 50. hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 51. whoah this blog is wonderful i love reading your articles. Keep up the good work! You know, a lot of people are searching around for this info, you could help them greatly.

 52. One more thing. I do believe that there are quite a few travel insurance internet sites of reliable companies that permit you to enter a trip details and get you the quotes. You can also purchase the particular international travel insurance policy online by using your own credit card. All you need to do would be to enter your own travel information and you can see the plans side-by-side. Simply find the package that suits your capacity to pay and needs and after that use your bank credit card to buy the item. Travel insurance online is a good way to search for a reliable company with regard to international holiday insurance. Thanks for revealing your ideas.

 53. I have learned some new items from your site about personal computers. Another thing I’ve always considered is that laptop computers have become something that each home must have for most reasons. They offer convenient ways to organize the home, pay bills, go shopping, study, hear music and also watch tv shows. An innovative way to complete these types of tasks is with a computer. These desktops are portable ones, small, effective and transportable.

 54. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a outstanding job!

 55. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 56. I carry on listening to the rumor speak about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 57. When I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any manner you can take away me from that service? Thanks!

 58. I really like your writing style, wonderful info, thanks for posting :D. “Freedom is the emancipation from the arbitrary rule of other men.” by Mortimer Adler.

 59. Nice blog here! Additionally your web site loads up fast! What web host are you the usage of? Can I get your affiliate hyperlink on your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

 60. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 61. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

 62. I’ll right away seize your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me realize in order that I may subscribe. Thanks.

 63. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 64. I simply couldn’t go away your website before suggesting that I really loved the standard info a person supply in your visitors? Is going to be again frequently in order to inspect new posts

 65. Please let me know if you’re looking for a author for your blog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested. Regards!

 66. Hello there, You’ve done an incredible job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.

 67. I like this web site so much, saved to my bookmarks. “Respect for the fragility and importance of an individual life is still the mark of an educated man.” by Norman Cousins.

 68. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thank you!

 69. I have come to understand that fees for on-line degree pros tend to be a great value. For instance a full Bachelors Degree in Communication from The University of Phoenix Online consists of Sixty credits at $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online makes available Bachelors of Business Administration with a overall program feature of 180 units and a tuition fee of $30,560. Online degree learning has made taking your education far more easy because you can easily earn your degree from the comfort of your house and when you finish from work. Thanks for all your other tips I have really learned from your website.

 70. I happen to be writing to let you know what a impressive experience my friend’s girl developed visiting the blog. She discovered a lot of pieces, including what it’s like to have an excellent helping style to get a number of people effortlessly know just exactly some complicated subject areas. You undoubtedly exceeded her desires. Thank you for giving those good, dependable, revealing and fun guidance on that topic to Evelyn.

 71. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 72. À côté de l’exorcisme se développe justement aussi en France la médecine prophétique. En quoi consiste-t-elle ?

 73. Together with every thing that appears to be building within this area, a significant percentage of viewpoints are actually fairly exciting. However, I am sorry, because I do not subscribe to your whole idea, all be it radical none the less. It seems to me that your comments are actually not totally validated and in fact you are generally your self not thoroughly convinced of your argument. In any event I did take pleasure in looking at it.

 74. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I ave shared your website in my social networks!

 75. It as not that I want to copy your web-site, but I really like the style. Could you let me know which design are you using? Or was it especially designed?

 76. I am curious to find out what blog system you have been working with? I’m having some small security problems with my latest site and I would like to find something more safe. Do you have any suggestions?

 77. I have observed that in the world the present day, video games will be the latest fad with kids of all ages. Many times it may be not possible to drag the kids away from the video games. If you want the very best of both worlds, there are lots of educational gaming activities for kids. Good post.

 78. Hello There. I discovered your blog the usage of msn. This is an extremely neatly written article. I will make sure to bookmark it and return to learn more of your helpful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 79. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 80. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read post!

 81. you are in point of fact a excellent webmaster. The website loading velocity is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a great job in this subject!

 82. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you could be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back in the future. I want to encourage you continue your great posts, have a nice weekend!

 83. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!

 84. Great write-up, I’m normal visitor of one’s web site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 85. I cling on to listening to the rumor speak about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 86. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any methods to protect against hackers?

 87. I like this blog so much, saved to my bookmarks. “Respect for the fragility and importance of an individual life is still the mark of an educated man.” by Norman Cousins.

 88. One thing is the fact that one of the most widespread incentives for making use of your credit card is a cash-back or rebate provision. Generally, you’re going to get 1-5% back for various buying. Depending on the cards, you may get 1% back again on most expenses, and 5% again on buying made on convenience stores, gas stations, grocery stores and ‘member merchants’.

 89. Thanks for your exciting article. Other thing is that mesothelioma is generally due to the inhalation of fibers from asbestos, which is a very toxic material. It truly is commonly seen among staff in the engineering industry who’ve long contact with asbestos. It’s also caused by moving into asbestos protected buildings for an extended time of time, Your age plays a huge role, and some individuals are more vulnerable on the risk as compared with others.

 90. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 91. I haven¡¦t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 92. I’m impressed, I need to say. Really rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve got hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the problem is one thing that not enough people are speaking intelligently about. I am very glad that I stumbled across this in my seek for something regarding this.

 93. I have observed that in the world the present moment, video games are definitely the latest trend with children of all ages. There are times when it may be impossible to drag your son or daughter away from the video games. If you want the very best of both worlds, there are various educational gaming activities for kids. Good post.

 94. Hi there, I found your blog by the use of Google even as looking for a comparable topic, your website came up, it appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 95. I truly enjoy examining on this internet site , it holds wonderful content . “Those who complain most are most to be complained of.” by Matthew Henry.

 96. Some really great content on this web site, regards for contribution. “I finally know what distinguishes man from other beasts financial worries. – Journals” by Jules Renard.

 97. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

 98. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, as well as the content!

 99. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thx again!

 100. Somebody essentially help to make seriously posts I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish amazing. Great job!

 101. Hi my friend! I want to say that this article is awesome, nice written and include almost all vital infos. I would like to see more posts like this.

 102. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he the truth is bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If doable, as you change into experience, would you thoughts updating your blog with more particulars? It is highly useful for me. Large thumb up for this weblog post!

 103. Hello there! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

 104. Hey, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 105. Great weblog right here! Also your website so much up very fast! What host are you using? Can I am getting your associate hyperlink in your host? I want my site loaded up as quickly as yours lol

 106. Thank You For Your Info. I like to browse in various places on the internet, often I will go to Stumble Upon and read and check stuff out

 107. This particular blog is obviously entertaining and also diverting. I have discovered a bunch of useful advices out of this amazing blog. I ad love to return again soon. Thanks a lot!

 108. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person as webpage link on your page at suitable place and other person will also do same in favor of you.

 109. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect site.

 110. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually know what you’re speaking about! Bookmarked. Please additionally talk over with my web site =). We may have a link exchange agreement among us!

 111. I really appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again!

 112. Some genuinely excellent posts on this site, thanks for contribution. “A conservative is a man who sits and thinks, mostly sits.” by Woodrow Wilson.

 113. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 114. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thank you for excellent info I was looking for this info for my mission.

 115. I have mastered some new points from your internet site about computers. Another thing I’ve always presumed is that laptop computers have become a product that each residence must have for many people reasons. They offer convenient ways in which to organize the home, pay bills, search for information, study, pay attention to music and also watch tv series. An innovative solution to complete these types of tasks is by using a notebook computer. These desktops are mobile ones, small, highly effective and mobile.

 116. you’re actually a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have performed a excellent process in this topic!

 117. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

 118. This article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your site and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed too.

 119. You could definitely see your expertise within the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

 120. hello!,I love your writing very a lot! percentage we be in contact more approximately your article on AOL? I require an expert in this house to solve my problem. Maybe that is you! Looking forward to peer you.

 121. Great web site. Plenty of useful info here. I am sending it to several pals ans also sharing in delicious. And of course, thanks in your sweat!

 122. you’re in reality a just right webmaster. The website loading velocity is amazing. It sort of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful process on this subject!

 123. You have mentioned very interesting details ! ps decent internet site. I didn at attend the funeral, but I sent a nice letter saying that I approved of it. by Mark Twain.

 124. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is actually a terrific web site.

 125. That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise information Many thanks for sharing this one. A must read article!

 126. I’ve observed that in the world these days, video games are the latest popularity with kids of all ages. Many times it may be extremely hard to drag your family away from the video games. If you want the best of both worlds, there are lots of educational activities for kids. Good post.

 127. I just wanted to write a brief remark to be able to appreciate you for all of the magnificent information you are showing here. My time consuming internet research has now been compensated with professional ideas to exchange with my two friends. I ‘d admit that most of us readers are undoubtedly lucky to be in a perfect website with so many special individuals with very beneficial plans. I feel very grateful to have come across your entire webpages and look forward to many more awesome times reading here. Thank you again for a lot of things.

 128. Thanks for every other informative blog. The place else may just I am getting that kind of information written in such a perfect means? I’ve a challenge that I’m just now working on, and I’ve been at the glance out for such information.

 129. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 130. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 131. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 132. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, let alone the content!

 133. What the amazing post you ave made. I merely stopped into inform you I truly enjoyed the actual read and shall be dropping by from time to time from right now on.

 134. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise info… Many thanks for sharing this one. A must read article!

 135. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 136. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!

 137. Hi my family member! I want to say that this post is awesome, nice written and come with approximately all significant infos. I would like to see more posts like this.

 138. I have seen a great deal of useful issues on your website about pc’s. However, I’ve got the opinion that notebooks are still more or less not powerful enough to be a good option if you often do things that require lots of power, for instance video modifying. But for internet surfing, word processing, and the majority of other common computer work they are just fine, provided you do not mind the screen size. Many thanks for sharing your ideas.

 139. You made some clear points there. I looked on the internet for the subject and found most guys will consent with your site.

 140. You have made some decent points there. I checked on the internet for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 141. Hello, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would test this… IE still is the marketplace leader and a good component to people will pass over your excellent writing due to this problem.

 142. That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise information Thank you for sharing this one. A must read post!

 143. This awesome blog is no doubt interesting and also factual. I have picked up a bunch of handy tips out of it. I ad love to visit it over and over again. Thanks a bunch!

 144. Djinn Amoureux, explication, symptomes et Traitements chez les musulmanesLe djinn amoureux est un démon qui vit et se cache dans le corps de sa victime et la prend comme son hôte.Ce type de djinn est amoureux de sa victime (un amour maladif très possessif) et il essaie par toutes ses forces de la posséder et de contrôler sa vie. Il se raccorde au cœur pour avoir une emprise sensationnelle. Ce démon diffuse la tristesse, la colère et plusieurs sensations négatives pour affaiblir le cœur de sa victime.Ses blocages et étouffements c’est le djin en toi qui les provoquent, pour ne pas lui donner l’occasion de faire ce qu’il veut sans entré dans les détails, évite de dormir sur le dos ou sur le ventreCe type de djinn se trouve aussi bien chez les hommes que chez les femmes, qu’ils soient célibataires ou déjà mariés. Cela dit, on le rencontre cependant plus souvent chez les femmes.I/ Parmi les symptômes :La personne atteinte peut avoir ce type de symptômes :- Ne veut jamais se marier ou change de sujets-Haine inexpliquée de l’autre sexe (masculin ou féminin)-Aime la solitude-Se regarde dans le miroir- Reste longtemps dans les toilettes, la salle de bain…- Se maquille la nuit avant de dormir des fois (les femmes)- S’énerve très rapidement et changement radical de comportement d’un extrême à l’autre.- Crise et perte de conscience si le malade se retrouve avec beaucoup de monde (par exemple dans un mariage, ou au marché…)- Refus total du mariage sans raison valable.- Rêves érotiques et rêves de mariage dans une église ou ailleurs.- Haine des bonnes odeurs et répulsion pour le Musk.- Incapacité à faire correctement les adorations comme le dikr, la prière…- Avoir des bleus sur le corps.- être paralysé dans le sommeil très fréquemment- dégoût et envie de vomir, oppression sur la poitrine surtout quand lemalade voit son conjoint, il (le malade) préfère qu’il (son conjoint) soit loin de lui.II/ Les raisons principales qui causent cette maladie :- Le mauvais oeil, surtout chez les personnes qui attirent les regards des autres par leur physique.- Un sihr de divorce (pratiquement dans tous les sihrs de divorce on trouve un djinn amoureux)- Le manque de pratique dans la religion- le Sihr tassfih (sort de virginité), pour empêcher les jeunes filles d’avoir des relations sexuelles avant le mariage- Un toucher par un djinn depuis très longtemps.- lire des histoires d’amour et voir des films érotiques.- Le manque de guidée vers le droit chemin et d’adorations.- La présence d’autres personnes malades dans la famille, comme les parents ou autre, sous un même toit- La femme qui ne porte pas Al-hijab Charii (le voile légal) qui est une protection importante chez les femmes.III/ Traitements de cette maladie :L’auteur de laqt al Morjan a dit : la raison pour laquelle le djinn amoureux possède le corps et les rapports intimes. C’est pour cela que le malade doit empêcher le djinn à tout prix d’avoir des relations intimes et ne pas le laisser profiter de lui.Pour cela,- il ne faut pas dormir sans habits ou avec des habits transparents- quand on change ses habits, il faut dire bissmilah Alladi la ilaha illa howa ( Au nom d’ ALLAH, il n’y a d’autre divinité que LUI) avec l’intention de se protéger des yeux des djinns- bien faire les adhkars (invocations de protection) du matin et soir.- Éviter les péchés et faire des bonnes actions- Éviter de dormir seul et demander régulièrement à Allah qu’Il nous préserve du mal de ce djinn.

 145. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

Comments are closed.