Megjelenés

Ütközőzónában – interjú Bukros Zsolttal (Patrick J. Morrison)


Bukros Zsolt (Patrick J. Morrison) évek óta jelen van a hazai sci-fi életben, és irodalomban is, többnyire novellákkal. Karácsony előtt a Cherubion SF antológiájában azonban megjelent SF-munkásságának talán eddigi legnagyobb szabású regénye, az Ütközőzóna. Ennek kapcsán kérdezte az SFportal a szerzőt… 

SFportal: Az Ütközőzóna eddigi írói pályafutásod legkomolyabb regénye.  Hogyan született, és mi az alaptörténete?

Bukros Zsolt: Az Ütközőzóna alapjai 2012-ben keletkeztek a Karcolaton egy önálló univerzum létrehozásának céljából, amit több kezdő író írna. Ebből végül nem sok minden jött össze, ellenben közben több pályázaton eredményeket értem el, aminek köszönhetően megismerkedtem a Mysterious Universe két szellemi atyjával, Fonyódi Tiborral és Szélesi Sándorral, akik felvetették, hogy írhatnék regényt a világukba. Először egy MU antológiában debütáltam Az oligarcha vérvonalával, meg egy Micky Longgal írt közös novellával A nemzet virtusával, majd a fentebb említett sztori ötletét kibővítettem, és átültettem MU-ba, mert köztudott, hogy a jó sztori nem vész el, csak átalakul. Az akkor még Hatalmasok háborúja címen futó történet végül nem ment át a kiadói rostán, de a regény pályafutása ezzel meg nem ért véget. Egy könyvbemutató kapcsán eljutottam Debrecenbe, ahol mondhatni baráti kapcsolatba kerültem Nemes Istvánnal, aki felkarolta az ötletet, és azt javasolta, tegyem világ függetlenné történetet. Így lett belőle végül Ütközőzóna, hogy tavaly decemberben végre megjelenjen a Delta Visionnél a Cherubion Science Fiction Antológia sorozatban.

Az alapsztori viszonylag egyszerű: az űrgyarmatosításba kezdő emberiség belekeveredik két egymással szembenálló idegen civilizáció, az zingek és helliánok galaxisokon átívelő háborújába, amelyben mindkét fél egyfajta villámhárító gyanánt használja fajunkat. A zingek nagyon rejtélyesek, állandóan maszkban és harci páncélban rejtőznek, nem lehet élve foglyul ejteni őket és még a halottaikat is magukkal viszik. A ruhát és a maszkot más fajba tartozó egyed nem viselheti, mert rögtön véget ér az élete, viszont azok nélkül nem kezelheti a zingek szuperfegyvereit sem. A helliánok zing DNS birtokába jutnak, és úgy vélik keresztezhetik az emberi genommal, amelyből létrehozható egy kevert génkészlettel rendelkező harcos, akit klónozhatnának, és bevethetnének a nagy rivális ellen. Az Ütközőzóna egy ilyen újszülött megjelenéséről szól, akit számtalan egymással versengő hatalom akar megszerezni, miközben az anya és az őt védelmező bérgyilkos igyekszik mindenkit lerázni vagy kijátszani egymás ellen. Ez egy kissé disztópikus hangulatú űropera némi fekete humorral és nem csekély mennyiségű erőszakkal felöntve olyanoknak, akik kedvelik az akciódús történeteket.

SFportal: Akkor hát saját világ fog kinőni belőle?

Bukros Zsolt: Nagyon könnyen elképzelhető, mivel már készül a folytatás, és várhatóan még jó néhány kalandon kell átesnie a főhősöknek, mire világra jön a különleges gyermek.

SFportal: Írtál már számtalan novellát és kisebb regényeket is. Miket és hol keressük őket?

Bukros Zsolt: Többnyire sci-fit írtam, de azért bepottyantak történelmi novellák, mesék, ifjúsági művek is. Találhatók novelláim régebbi Új Galaxisokban, illetve Ad Astrás és Főnix Könyvműhelyes sf-antológiákban. A Főnixnél elindult egy ifjúsági sorozatom Nostradamus levelei címmel, a Wexy-Novánál meg két fantasy sorozatom  a Hetedíziglen és az Újjászületettek. Történelmi novelláim az egykori Historium kiadó néhány antológiájában jelentek meg, mesém a Kárpátok kincse meseválogatásban és szépirodalmi novellám az IPM Pilvax rovatában. Ezen kívül a Trívium Egyesület 100 mini történet című kiadványában is publikálták három szösszenetemet, illetve a Karcolat egyesületnél és a SpiritArtnál is adták ki novelláimat. Írtam már az 56-os forradalom idején játszódó thrillert egy magánkiadásban megjelentetett antológiába. Rengeteg kezdő novellám megtalálható a Karcolat.hu-n illetve a Lidércfényen online, Maggoth nicknéven.

SFportal: Melyik a könnyebb? Ifjúsági regényt írni vagy sci-fit? Mire kell átállítani az agyát egy írónak, ha más korcsoportnak szeretne írni?

Bukros Zsolt: Egyiket sem könnyű, de ifjúságit egy fokkal nehezebb, különösen, ha mondjuk, megcélzol egy tizenkét éves körüli csoportot. Akciósabbnak kell lennie, de közben csínján kell bánni az erőszakkal. Tehetsz a regénybe infókat, érdekességeket, de szintén oda kell figyelni, hogy ne ess túlzásba. Egy ifjabb korosztálynak írt regény kicsit az egyensúlyozásra emlékeztet.

SFportal: Milyen néven publikálsz és miért választottad ezt az álnevet?

Bukros Zsolt: Patrick J. Morrison, mert a fiamat Patriknak hívják, és amikor szétmentünk az exemmel, azt akartam, hogy valahogy minden álnéven írt művem emlékeztessen a fiamra is egyben. Emellett az egyik kedvenc zenészem Jim Morrison – így jött létre a Patrick J. Morrison. Én amúgy is alapból kedvelem az angolszász álneveket, mert kamaszkoromban rajongtam Rejtő P. Howard álnéven írt regényeiért. Egy regényt Axl Olafson álnéven írtam, az Újjászületetteket, mert skandináv közegben játszódik, ahol egy rakás árvaházi tiniről kiderül, hogy egymással hadakozó vikingek jelenkori reinkarnációi. Az Olafson csak úgy hasraütésszerűen jött, de a keresztnévként becsúszó Axl egy másik rockzenészre, Axl Rose-ra utal.

SFportal: Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Ez ugyan egy sci-fivel foglalkozó oldal, de kíváncsiak vagyunk a nem-sci-fi terveidre is.

Bukros Zsolt: Hát, elsődlegesen folytatom az Ütközőzónát. Másodszor Nemes Istvánnal írtunk egy közös regényt egy készülő játék háttéruniverzumához, remélhetően abból is lesz valami. Ezen kívül remélhetőleg fantasyt is írhatok majd a Káosz-világára, illetve Istvánnal felmerült egy másik közös projekt gondolata, ami Alistair Crowleyhoz kapcsolódna, de ez még a jövő zenéje. Elvileg folytatni szeretném a Nostradamus leveleit, illetve szerkesztek is szabadúszóként. Távlati tervként pedig azt a tervet dédelgetem, hogy ha majd már jobban érzem a kung-fut, írok egy regényt a Wing Chun legnagyobb mesteréről, Ip Manról, akinek Bruce Lee is a tanítványai közé tartozott. Ezen kívül mindenképp szeretnék még legalább egy skandináv típusú krimit valamikor letenni az asztalra.

SFportal: Mit kell tudnunk Bukros Zsoltról? Mit csinál, ha nem ír?

Bukros Zsolt: Egy mélygarázsban dolgozik, de ott is, amennyit tud ír, illetve a szabadidejében igyekszik minél többet sportolni, hogy ne puhuljon el teljesen az ülőmunkától. Valamikor sima testépítéssel kezdte, de most a funkcionális edzés és a Wing Chun a főfavorit számára. Sporton és íráson-olvasáson kívül nem sok mindent csinálok, max a barátaimmal találkozom egy jó beszélgetésre vagy egy kis bulizásra, de a felsoroltak lényegében tökéletesen kitöltik az életemet.


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük