Witcher

The Witcher 2: Assasins of Kings áttekintő


2007-ben jelent meg a The Witcher a CD Projekt Red gondozásában, ami nagy sikert aratott az RPG rajongói között. Ez három okból is igen nagy teljesítménynek tekinthető. Először is, az akkori gazdasági helyzeten már érződött a válság, egyre több játék bukott meg és elkezdtek bezárni fejlesztőcégek is. A CDPR mégis sikerre vitte a The Witchert, méghozzá úgy, hogy ezernyi extra mellé baráti árat kértek érte, sőt, több országban (köztük hazánkban is) szinkronnal is ellátták. A második, hogy a játék nem Amerikában, hanem Lengyelországban, méghozzá Andrzej Sapkowski Witcher művei alapján, azaz azok folytatásaként látta meg a napvilágot. A harmadik pedig az, hogy ugyanabban az évben (sőt, alig egy hónapnyi eltéréssel) jelent meg, amikor az RPG-k királyának számító Bioware is kihozta az ő csodáját. Igen, a Mass Effectet. A The Witcher bár teljesen más volt (fantasy, keményvonalas RPG, ráadásul PC-re jelent csak meg, a Mass Effect pedig csupán Xboxon volt elérhető), mégis állandó jelleggel hasonlították konkurenciájához, minden megmérettetésen szembe kellett szállnia vele. És bizony, nem egy esetben győzött (főleg a legjobb RPG címeket vasalta be többször).
A siker természetesen hozta magával a szokásos következményt: a lengyel fiúk és lányok nekiültek a folytatásnak, melyet már az első rész záró képsorai előre vetítettek. (Persze előtte még megpróbálták konzolra is kiadni a játékot, de az anyagi helyzet végül majdnem romba döntötte a CD Projekt Redet, így erről végül le kellett mondaniuk.)
A második rész idén májusra elkészült, egész pontosan, 17-én lát napvilágot. Így jobb alkalom nem is lehet egy gyors áttekintésre, hogy mit is várhatunk a The Witcher 2: Assassins of Kingtől.

A hős antihős
Mint ahogy a könyvekben, természetesen a játékban is Ríviai Geralt (nevezik még Gwynbleidd-nek, azaz Fehérfarkasnak) volt a főszereplő. Geralt egy witcher, egy mutáns szörnyvadász, mely állig fegyverben jó pénzért alpokat, viverneket, ghoulokat, kikimórokat és egyéb randaságokat hány ezüstkard-élre, illetve, ha a sors úgy hozza, embereket acélkard-élre (alternatíva lehet persze egyéb szúró és ütőfegyver is). És mivel mutáns, rendelkezik némi varázserővel, amit alkímiai csodaszerekkel még fel is turbósíthat, így voltaképpen nincs lény, ami megmenekülhetne előle. Szabadidejében pedig lányokkal hempereg, kockapókerezik, illetve előszeretettel veszi ki a részét a kocsmai bunyókban. S ha már minden kötél szakad, hát megmenti a világot, de legalábbis az adott országot a pusztulástól.
Geralt ebben a formájában tér vissza a második részre. Fő fegyverei, az acél- és ezüstkard megmaradnak, ugyanígy képes lesz csekély mértékű varázslatokra, és alkímiai boszorkánykonyháját is tatyójába csomagolja. Azonban különböző kardforgató stílusai (erős, gyors, csoportos) most már nem lesznek alapból vele, ezeket magunknak kell kifejleszteni. Harcok közben nem az első részben szeretett (vagy utált) ritmikus kattogatásra kell támaszkodnunk, hanem egy valamivel egyszerűbb, mégis összetettebb módszerre. Bár újfent kattogtatnunk kell majd, de ezúttal módunk lesz kitérni a támadások elől, vagy akár blokkolhatjuk is azokat. A mágia és a védekezés azonban varázs- és blokkpontokat fogyasztanak, így alaposan meg kell fontolnunk, mikor mit vetünk be.
Geralt fejlesztésén szintén csiszoltak, például elvetették a képességek bronz, ezüst és arany fokozatát, helyét egy szerteágazóbb, egyes képességeknél több fokozattal bíró rendszer vette át. Természetesen ezúttal sem lesz kasztválasztás, hanem a képességfán dönthetjük el, merre szakosodjunk (alkimista, varázsló, harcos), de az igazi witcher mindháromban jártas.
Újításként került be a gyorsmenü, mely egyrészt, megkönnyíti majd a jövendőbeli konzolosok dolgát (bár a játék PC exkluzív, adja magát, hogy kiadják majd konzolra is), másrészt, ezzel már nem kell a harc közepén a menübe szaladgálni, vagy gombokat keresgélni, hogy varázserőt, stílust vagy fegyvert váltsunk. (Pláne, hogy az első rész egyik kellemetlen hibája volt, amikor megnyomtuk a gyorsgombot, de Geralt makacsul ragaszkodott a stílusához vagy fegyveréhez.) Természetesen a gyorsmenü megjelenésével nem fog az idő megfagyni, csak lelassulni, így például nem biztos, hogy jó lesz akkor előhozni, amikor hat-nyolc fojtólidérc próbálja kiharapni a májunkat.
Drasztikus változáson esett át a meditálás, melynek segítségével Geralt egyrészt regenerálódik, másrészt, gyorsan eljuthatunk a kívánt napszakba (révén vannak küldetések, amik napszakhoz kötöttek), harmadrészt, összekotyvaszthatjuk varázslötyinket. Az első részben Geralt csak táborhelyeken vagy hálószobákban (pl. kocsmában) térhetett „nyugovóra”, most már ott szunnyad el, ahol akar, már ha nem akarja néhány lidérc megzavarni az álmát. Ez jó, hiszen nem kell keresgélni nyughelyeket, viszont, a fejlesztők most ide vették a gyógyító és egyéb italok elfogyasztását is. Vagyis, míg az első részben akkor vedeltük meg ezeket a letyekeket, amikor akartuk, most csak akkor, ha leülünk meditálni. Nem túl logikus…

Szabadidős tevékenységek
Mint ahogy a The Witcherben, úgy az Assassins of Kingben is lehetőségünk adódik majd kikapcsolódni. Visszatér a pénzért verekedés és a kockapóker, mellé pedig becsatlakozik a szkander. Ahhoz, hogy lenyomjuk ellenfelünket, nem kell mást tennünk, mint egy bizonyos tartományban tartanunk egy folyamatosan mozgó kurzort.
A Witcher világát a fajgyűlölet, a sötét hangulat és a szex szokta jellemezni, amit a fejlesztők igyekeztek átültetni a játékukba. Az első részben az első kettő sikeresen teljesült, a harmadik már nem annyira. Kicsit gyermekded volt az úgynevezett szex kártyák gyűjtögetése, melyet egy-egy sikeres numera után kaphattunk meg (még mulatságosabbá teszi a dolgot, hogy Észak-Amerikában ezeket az erotikus töltetű képeket még finomították is, ami abszolúte nem illett a játékba). Ezeket a kártyákat a folytatásra elfelejthetjük, Geralt ezúttal erotikus (de azért nem pornográf) átvezető videókban teszi magáévá választottjait. Ez egy elég merész lépés egy olyan világban, ahol már úton-útfélen viszolyognak a nagyemberek az erotikától.

Döntéseink következményei
Ha valamiben a The Witcher annak idején lekörözte a Mass Effectet, az a döntések következményei. Merthogy a Mass Effectben ez csak imitálva van, de végül is akárhogy döntünk egy adott szituációban, annak magára a történetre nincs fajsúlyos hatása. Sarent és Sovereignet végül úgyis pokolra küldjük, és még a második részben is garantált, hogy legyőzzük a Begyűjtőket és beolvasunk a Rejtőző fickónak, akár renegátok, akár példaképek vagyunk. A The Witcherben azonban tényleg vannak következményei a döntéseinknek. Először csak annyiban merül ki, hogy egy ember meghal, aki megkönnyítené a dolgunkat, de később bizony már az is lehet, hogy vagy mindenki mindenki torkának esik, vagy a frakciók összefognak a közös ellenség ellen.
A második részre ezt még tovább finomították. Az előző játékban ugyanis kulcspontok voltak, ahol számított választásunk, ezúttal már a párbeszédek legjelentéktelenebbje is hatást gyakorolhat egy három fejezettel későbbi eseményre. Ráadásul ezeket a döntéseket még időhöz is kötik, így sokszor kerülünk abba a helyzetbe, hogy két rossz közül nagyon gyorsan kell kiválasztanunk a kevésbé rosszat. Sőt, ezt még megfejelték azzal is, hogy bár kis ikonok fogják mutatni, melyik választási lehetőségtől mit remélhetünk, egyáltalán nem biztos, hogy annak hosszú távú hatásai is azok lesznek. Tehát, ha az adott pillanatban mondjuk megmentünk egy ártatlan tündét, mert azt meg akarta ölni egy ember, lehet később az a tünde bosszúhadjáratot indít, és lemészárol egy egész falut.
És ha ez sem lenne elég, a játékban számítani fog, kit választunk szövetségesnek. Ez például néha odáig fajulhat, hogy a helyszín is megváltozik, így szó szerint más utat járhatunk be.

Külcsín
Annak idején a The Witchert nem lehetett ronda játéknak mondani, ráadásul a patchek, majd az Enchansed Edition (amit – ingyen és bérmentve – azok a játékosok is megkaphattak, akik már megvették az eredeti kiadást) még tovább csiszolt rajta (főleg a rémes töltési időből faragott le). A CDPR-es banda azonban úgy döntött, alapoktól építi újra a játékot, melynek végeredménye egy áll-leejtő látványt biztosító grafika. Elég csak a képekre vagy a videókra nézni, hát nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az alap, aki 2011-ben ennél rondábbat csinál, az jobb, ha abbahagyja a játékfejlesztést. Természetesen ennek ára is lesz, alább látható, hogy a teljes grafikai részletességhez bizony Paksot kell rákötnünk a számítógépünkre.

Minimális gépigény:

CPU: Intel Core 2 Duo 2.2 GHz vagy hasonló AMD
RAM: 1 GB Win XP-hez / 2 GB Win Vistához
VGA: Nvidia GF 8800 512 VR vagy hasonló ATI
DX: DirectX 9.0c
OS: Windows XP/Vista/7
HDD: 8 GB a játék, és 8 GB a bónusz anyagoknak

Ajánlott gépigény:

CPU: Intel Quad Core vagy AMD legalább
RAM: 3 GB Windows XP-hez / 4 GB Windows Vistához és Windows 7-hez
VGA: Nvidia GeForce 260, 1 GB memória / Radeon HD 4850 1 GB memória
DX: DirectX 9.0c
OS: Windows XP/Vista/7
HDD: legalább 16 GB szabad hely

Megjelenés: 2011. május 17., magyar felirattal, Premium Edition és korlátozott példányszámban Collectors Edition változatban.

Premium Edition tartalma:
– A játékot tartalmazó DVD-k: a The Witcher 2 játékot tartalmazó 2 DVD. Az abszolút alap. Magyar felirattal.
– Soundtrack CD: a hivatalos zene CD, amely a játékban elhangzó zenékből tartalmaz válogatást.
– Így készült DVD: a korábban internetre felkerült fejlesztői naplók és bemutatók egy új videóval kiegészítve, mely a játék készítését mutatja be.
– Kézikönyv: alapvető információk a játékról, valamint az irányítás és a beállítások részletes leírását tartalmazó kézikönyv.
– Útmutató: tippek, trükkök és részletes leírások – szerepjátékosok számára elengedhetetlen.
– Levél és érme: a játékban fellelhető két tárgy valósághű mása.
– Térkép: egy a játék világát tartalmazó térkép. Ideális gyertyafény melletti töprengésekhez.
– Papercraft: két egyedi papercraft figura – a gyűjtők legnagyobb örömére.
– Etui: a The Witcher 2 Prémium Kiadása a CD Projekttől már megszokott, magas minőségű papírtokban érkezik.
– DLC: extra letölthető tartalom, esetünkben a Titokzatos árus (Mysterious Merchant).

A Collectors Edition tartalma:
– A játékot tartalmazó DVD-k: a The Witcher 2 játékot tartalmazó 2 DVD. Az abszolút alap. Magyar felirattal.
– Geralt szobor: márvány-hatású, részletgazdag mellszobor a játék főhőséről, Ríviai Geraltról.
– Soundtrack CD: a hivatalos zene CD, amely a játékban elhangzó zenékből tartalmaz válogatást.
– Így készült DVD: a korábban internetre felkerült fejlesztői naplók és bemutatók egy új videóval kiegészítve, mely a játék készítését mutatja be.
– Kézikönyv: alapvető információk a játékról, valamint az irányítás és a beállítások részletes leírását tartalmazó kézikönyv.
– Útmutató: tippek, trükkök és részletes leírások – szerepjátékosok számára elengedhetetlen.
– Levél és érme: a játékban fellelhető két tárgy valósághű mása.
– Papercraft: három egyedi papercraft figura – a gyűjtők legnagyobb örömére.
– Etui: a The Witcher 2 játék a CD Projekttől már megszokott, magas minőségű papírtokban érkezik.
– DLC: extra letölthető tartalom (nem a Mysterious Merchant, hanem egy másik DLC)
– Térkép: egy a játék világát tartalmazó térkép. Ideális gyertyafény melletti töprengésekhez.
– Művészi album (Artbook): a játékban található grafikai elemeket, koncepciórajzokat bemutató közel 200 oldalas album.
– Kockakészlet: a játékban is játszható 5 kockás kockapóker valós megfelelője, praktikus erszényben
– Kártyapakli: szabványos, 54 lapos franciakártya-pakli a játék szereplőivel.
– Szabálykönyv: tippek és trükkök gyűjteménye – nagymértékben növeli a nyerési esélyeket a kártya- és kockajátékokban.
– Matricák: három matrica The Witcher 2 grafikákkal.
– Temeriai érme: egy temeriai Oren – Foltest király pénzének hű mása.
– Doboz: vastag kartondoboz a Geralt által viselt medál képével – hogy a Gyűjtői Kiadás tartalmai az őket megillető helyre kerüljenek.

 


117 hozzászólás on The Witcher 2: Assasins of Kings áttekintő

 1. Volt szerencsém Varsóban, a CD Projektnél két hétig tesztelni a játékot. Mindenkinek csak ajánlani tudom, gördülékeny játékmenet, remek grafika és magával ragadó hangulat jellemzi. Az elágazó történetszálak miatt pedig többszörösen végigjátszható.

 2. @Dzséjt, össze-össze hasonlítgatod az ME-vel, ami egyébként így jól hangzik, de…

  Ha a Dragon Age I-el vagy II-vel kéne hasonlítgatnod, akkor miket emelnél ki?

 3. @Merras: hogy a Dragon Age I-II labdába sem rúghat mellette. Na jó, RPG terén fej-fej mellett lennének a DA1-gyel (a 2-vel abszolúte nem), de hangulatában, grafikájában (még az első rész is ráver a DA2-re, ami azért szégyen a sárkányokra nézve), történetében és karaktereiben jobb a Witcher.

 4. @dzséjt

  Most néztem csak, hogy töltöttél fel kapcsolódó Playboyos képeket is valamelyik karakterről…

  Az a gond ezekkel, hogy:
  a., manapság már annyira élethűek a videójátékok
  b., a címlapcsajok meg annyira műanyagok

  hogy a fene se bírja megkülönböztetni, hogy melyik képen van igazi csaj, melyiken pedig grafika. 🙂

 5. Kapaszkodj meg, de az a csaj a képen (becsületes nevén Triss Merigold varázslónő), egyben mű és valódi (és vica verza?). 🙂 Lefotóztak egy élő, lélegző nőt, majd az ő képei alapján rajzolták meg a lengyel Playboyban prezentált képeket. Szóval van a fantáziacsaj, akit aztán megrajzoltak egy számítógépes játékhoz, akinek a szerepére aztán szerződtettek egy nőt, akiről aztán készült egy fotósorozat, amiről aztán megrajzolták a fantázia csajt. 😀

 6. Hello, Neat post. There’s a problem with your site in internet explorer,
  could check this? IE still is the marketplace chief and a big
  part of other folks will leave out your wonderful writing due to this problem.

 7. I’ll immediately clutch your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Kindly permit me understand so that I may subscribe.
  Thanks.

 8. Good day! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my
  old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him.
  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 9. May I simply say what a comfort to discover someone who truly knows what
  they are discussing on the internet. You definitely understand how to
  bring a problem to light and make it important. More people must look at this and understand this side of the
  story. I was surprised you are not more popular since you
  certainly possess the gift.

 10. That is a good tip especially to those fresh tto thhe blogosphere.
  Short but very precise information… Appreciate your sharing this
  one. A must read article!

 11. Hi there would you mind letting me know which web host you’re working with?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet
  browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price?
  Kudos, I appreciate it!

 12. I was wondering if you ever thought of changing the
  layout of your website? Its very well written; I love what youve
  got to say. But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having
  one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 13. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?

  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see
  a great blog like this one nowadays.

 14. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get four
  emails with the same comment. Perhaps there is a way you are able to remove
  me from that service? Appreciate it!

 15. Of course, what a fantastic blog and illuminating posts, I definitely will bookmark your blog.Have an awsome day!

 16. It as great that you are getting ideas from this paragraph as well as from our discussion made here.|

 17. This information is magnificent. I understand and respect your clear-cut points. I am impressed with your writing style and how well you express your thoughts.

 18. Thanks , I have just been searching for info
  approximately this topic for ages and yours is the best
  I’ve discovered till now. However, wat in regards to the bottom
  line? Are you posiktive iin regards to the
  source?

 19. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone
  during lunch break. I love the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I
  get home. I’m amazed at how fast your blog loaded
  on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, good blog!

 20. With havin so much content and articles do you ever run into any
  problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of
  exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it looks
  like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any solutions to help prevent content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 21. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering
  which blog platform are you usxing for tbis website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good
  platform.

 22. Your style is unique in comparison to other people I have read stuff
  from. I appreciate you for posting when you have the
  opportunity, Guess I’ll just book mark this web site.

 23. Hello everyone, it’s my first pay a visit at this web site, and post is really fruitful in favor of
  me, keep up posting these types of articles.

 24. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an email.
  I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

 25. Excellent blog here! Also your site loads up very fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 26. This design is wicked! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.

  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 27. It’s really a nice and useful piece of information. I am happy that you just shared this helpful info with us.

  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 28. It’s hard to find well-informed people about this subject,
  but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 29. excellent issues altogether, you simply won a emblem new reader.

  What would you suggest about your submit that you simply made
  a few days in the past? Any positive?

 30. It’s amazing to pay a quick visit this website and reading
  the views of all mates on the topic of this article, while I
  am also eager of getting experience.

 31. Thank you for the good writeup. It in truth was once a enjoyment account it.
  Look complex to more added agreeable from you!
  By the way, how could we be in contact?

 32. If you are going for most excellent contents like I do, only visit this web site everyday for the reason that
  it offers feature contents, thanks

 33. Hello it’s me, I am also visiting this web page regularly, this web page is actually nice and the visitors are really
  sharing good thoughts.

 34. Iread thos paragraph fully on the topic of tthe resemblance oof most recent and earlier technologies, it’s remarkable article.

  игровые автоматы играть бесплатно без
  регистрации и смс прямо сейчас игровые автоматы играть бесплатно777

 35. I ɑm thе owner of JustCBD Store company (justcbdstore.ϲom)
  and I’m presently seeking to expand mmy wholesale ѕide of company.
  І аm hoping ɑnybody at sfportal.hu shsre ѕome guidance 🙂 Ӏ thoiught tһat the Ƅest ѡay to accomplish his wouⅼd bе to talk to vape companis and cbd
  retail stores. І ԝas hoping if someone could recommend a reputable web siite wһere I cɑn buy Vape Shop Contact Details Ι am presently reviewing creativebeartech.сom, theeliquidboutique.сo.uk and wowitloveithaveit.com.

  Not exаctly ѕure ԝhich one ѡould bbe tһe best selection and wоuld apprecіate ɑny assistance on this.
  Οr woᥙld it bbe muⅽһ simpler foг mе to scrape my own leads?
  Ideas?

 36. I’m the proprietor օf JustCBD company (justcbdstore.сom)
  aand ɑm aiming to grow my wholesale ѕide ߋf business.

  Ӏ гeally hope that someоne at sfportal.hu іs able to provide some guidance
  🙂 І c᧐nsidered that tһe very best ѡay
  tto axcomplish thіѕ woulld be to talk to vape stores аnd cbd retail stores.

  I was hoping iif anyЬody could suɡgest a
  trusted web site wherе I can ɡеt UK Vape
  Shop Database Ι am ɑlready ⅼooking at creativebeartech.ⅽom, theeliquidboutique.ϲo.uk and wowitloveithaveit.com.

  Not exactly suгe ᴡhich one would bee tһe
  verү beѕt option and wouⅼd appгeciate any guidance ߋn this.

  Oг ᴡould iit be much simpler ffor mе to scrape my own leads?

  Suggestions?

 37. konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan
  konten pilihan satu tujuan

 38. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted
  to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 39. This awesome blog is no doubt interesting and also factual. I have picked up a bunch of handy tips out of it. I ad love to visit it over and over again. Thanks a bunch!

 40. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 41. I got this site from my buddy who shared with me on the topic of this website and now this time I
  am visiting this site and reading very informative content here.

 42. I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding
  more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

 43. Thank you for the good writeup. It inn fact
  was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you!

  However, how can we communicate?
  реальное онлайн казино web page caesar casino
  online

Comments are closed.