Irodalom

The Human Division – Scalzi különleges folytatást ír A vének háborújához


John Scalzi az Old Man’s War-sorozat sikere után gyakran megkapta a kérdést, hogy folytatja-e valaha ezt az univerzumot. A sorozat negyedik kötete, a Zoe’s Tale négy éve jelent meg, és azóta Scalzi nem akart újabb regényt írni csak azért, hogy legyen újabb folytatás. Mint blogbejegyzésében írja, nem akarta a Vének háborúja univerzumát egy lélektelen bankautomatává alacsonyítani, inkább mást írt. Most viszont különleges módon akarja kiterjeszteni a sorozatot.

The Human Division címmel folytatja a Vének háborúját Scalzi – amelyről azt írja, hogy nem tekinthető egészen regénynek, inkább epizódszerű, rövidebb történetek láncolatának. “A legközelebbi analógia egy tévésorozat évada lehetne” – mondja Scalzi. A The Human Division 13 “epizódra” bomlik, beleérve egy dupla hosszúságú “pilot epizódot” is, melynek címe The “B” Team lesz.

Ezt a “pilotot” a tervek szerint idén decemberben olvashatjuk majd, és utána hetente jönnek az újabb epizódok. A rövid történetek önálló, kerek egészet alkotnak majd, de lesz egy átívelő történetszál – ahogyan az már szintén ismerős lehet a tévésorozatok világából. Valamennyi epizód saját borítóval fog megjelenni.

Az epizódokat e-book formátumban vásárolhatják meg az angolul tudó olvasók: a kiadói ígéret szerint DRM-mentesek lesznek az olvasnivalók,  az angol nyelvű változatot az egész világon korlátozás nélkül meg lehet majd venni a nagyobb e-könyv terjesztőknél, így minden bizonnyal az Amazon rendszerében is. Ha minden jól alakul, jövő májusban jelenik meg az Egyesült Államokban egy papírkönyves kiadás, mely mind a 13 részt tartalmazni fogja (és persze egyetlen e-bookban is meg lehet majd venni a teljes sorozatot).

A történet, amit Scalzi el akar mesélni, akár működhetne sima regényként is – de mint írja, sokkal jobban működik epizódikus formában. Szerencsés módon Scalzi kiadója, a TOR szintén gondolkodott azon, hogy milyen új lehetőségek vannak az elektronikus történetmesélésben. A The Human Division egyfajta kísérletet is jelent. Nem folytatásos regény, hiszen minden epizódja önálló történet; de nem is novellagyűjtemény, mivel valamennyi történetnek ugyanazok a főszereplői, és a rövidebb írások egy átfogóbb narratívát vázolnak fel.

Hogy pontosan milyen történetről is van szó, arról természetesen nem sokat árul el Scalzi – háttértörténetnek az After the Coup című novella elolvasását ajánlja, mely a Tor.com-on érhető el.

 

 


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük