Star Wars

Star Trek XIII – továbbra is számítanak J.J. Abramsre


A hét legfontosabb sci-fis hírét felesleges is ismételnünk: annak ellenére, hogy novemberben még nemet mondott a lehetőségre, J.J. Abrams mégis bevállalta az új Star Wars film rendezését. Ezzel gyakorlatilag a két legnevesebb sci-fi franchiseban is komoly szerephez jutott a rendező. Joggal merült fel azonban a kérdés, hogy akkor most mi lesz a sikeresen megújított Star Trek szériával.

A TrekWeb.com az L.A. Times interjújára hivatkozva legalábbis félig-meddig megnyugtató hírt közöl ezügyben: az újság Rob Moore-t, a Paramount alelnökét kérdezte a (tizen)harmadik Star Trek film kapcsán Abrams szerepvállalásáról. A válasz szerint Abrams már elkötelezte magát egy harmadik Star Trek filmre, produceri szinten egészen biztosan dolgozni fog rajta, de elképzelhető, hogy a rendezést is bevállalja újra. Az alelnök azt is megemlítette, hogy nem ez a stúdió egyetlen sorozata, amiben számítanak Abrams közreműködésére – a Mission Impossible szintén fontos Paramount-franchise, amiben szintén dolgozik a rendező.

 


28 hozzászólás on Star Trek XIII – továbbra is számítanak J.J. Abramsre

 1. jah csak egy remek forgatókönyvet dobjanak elé,amit nem változtatnak meg 20szor. egy olyat amit tehetséges ügyes írók írtak

 2. Megkapta azt amiről minden kocka álmodik egyszerre rendezhet Star Trek és Star Wars filmeket. 🙂 De ez lehet egy jel is stúdió felől, hogy ha az Into Darkness is olyan gagyi lesz, mint az előző akkor keresnek mást a rendezői székbe. Én nem is bánnám ha lecserélnék.

 3. ” hogy ha az Into Darkness is olyan gagyi lesz, mint az előző” – Mi van? Inkább ne menjünk bele. Eddig egyszer sem kaptam korrekt választ, hogy mi is a gond a 2009-es Star Trekkel. Mindig csak ködös, “magam sem tudom miért, de sz@r és kész” válaszok jönnek a “nagy” ST fanoktól.

  A hírhez meg annyit, hogy remélem marad. Nem hiszem, hogy más ki tudna hozni ebből a címből még egy remek filmet. Vagy talán Bay-re várnak itt sokan?

 4. @Attila: a Star Trek-et sem szúrta el, pedig Star Wars fan. Csak belecsempészte R2-t ez a csalafinta ember 😀
  @Patrik: részemről Star Trek-es vagyok, nekem tetszett JJ filmje. Főleg, hogy a szerelmem is szerepelt benne (Leonard Nimoy) 😉

  Kíváncsi leszek az új Star Wars-ra, hogyan rendezi egy Star Trek rendező. Mert JJ már a miénk, és nem adjuk, legfeljebb csak kölcsönbe! 😛

 5. @Molnár Patrik Antal, azért leírom röviden, hogy ne csak ködös válaszaid legyenek. A 11. ST egy igazán látványos pörgős akció sci-fi, aminek ha nem az lenne a címe, hogy Star Trek nem is lenne semmi bajom vele. Az a gond, hogy a nevek és a helyszínek megmaradtak, de hiányzik belőle minden ami kiemelte a ST-t az átlagos sci-fik közül. A Star Trek epizódok tele voltak érdekes, komoly morális kérdésekkel átszőtte egy elgondolkodtató tudományos hangulat. Ezekből nem maradt semmi, sikerült egy látványos, de teljesen átlagos sci-fit készíteni, aminek a története sem éppen kimagasló és amiben ha átneveznénk a karaktereket és helyszíneket rá sem jönne az ember egy ST-t néz. Nagyon röviden ez a gondja sokaknak a filmmel.

 6. Hát nem tudom, sztem TOS jobb is és annál jobban is különbözik a többi sorozattól, hogy nevek és helyszínek átírása után összekevernéd bármelyikkel is. Van egy egyedi hangulata és aki nem így gondolja az nem hiszem, hogy túl sok epizódot látott volna.

 7. @Adorján Surman: hát a felfrissült TOS-os élmények nem éppen értenek ezzel egyet. Vannak ilyen részek ez tény, de a többségére nem lehet ezt mondani. Sőt azt is lehetne mondani, hogy rengeteg a közhelyes epizód. Még a tudományosság sem annyira jellemző. De mivel mozifilmről van szó így azokhoz viszonyítsunk, márpedig a klasszikus mozifilmekre egyáltalán nem jellemző a morális kérdések feszegetése.

 8. Hát azért a mozi filmekben is előfordulnak morális kérdések és tudomány is. Például ott a Kahn haragja ami sokak szerint a legjobb film, abban például elég sokat beszélnek arról, hogy mikor tekinthető egy bolygó lakatlannak, mikor etikus alávetni a bolygót Genezis projektnek. De említhetném a legelső mozifilmet is, amiben az öntudatra ébredt űrszondáról vitatták meg, hogy tekinthető-e élőnek.

 9. @Adorján Surman: egyetértek Patrikkal, a mozifilmek valóban nem a morális kérdések feszegetésére voltak eddig sem kihegyezve, ezekre ott vannak a sorozatok. Viszont icipici ebből is megtalálható minden mozifilmben, így a XI-ben is. Spock vívódik – ahogy ezt már tőle régen megszokhattuk – a maga félig emberi mivoltával leginkább Uhurával kapcsolatban, McCoy egészen morálisan morog Spock-ra, amikor az kivágja Kirk-öt az Enterprise-ról, Kirk szintén megvívja a maga kis morális harcait önmagával, amíg végre beletalál a kapitányi székbe, és ott van az egyik utolsó jelenetben a kérdés, hogy megmentsék-e Nero-t vagy sem… Ez csak néhány, ami most itt kapásból eszembe jutott. Valóban nem feszegetik ezeket a kérdéseket hosszasan, csak érzékeltetik, de ez a klasszikus Star Trek mozifilmekben is így volt 🙂

  Persze ettől még nem kell szeretned a Star Trek XI-et, ha nem tetszik, ne szeresd, csak a most felhozott érveid nem helytállóak. Nem szabad a mozifilmeket több évados sorozatok követelményei elé állítani. Az egyik cirka 160-180, egyenként ötven perces epizódból áll – oké, a TOS 70 epizód körül van -, a másik meg másfél óra 🙂

 10. @Adorján Surman: nem mondtam, hogy egyáltalán nincs, de nem az a mozgató rugója a filmeknek.

  Andrea Mozer felsorolt egy pár dolgot a 2009-es filmből. De ott van még a híres Kobayashi Maru és a köré épült kis cselekményszál is.

 11. @Andrea Mozer Igen a sorozat maga több évados, de mi akik nézzük azért tudjuk, hogy nem összefüggő epizódokból áll, tehát nem egy történetet vezet végig. A legtöbb részt megnézheted más sorrendben is akkor is érteni fogod, hogy miről szól. Tehát itt szerintem nem helytálló ha azt írod, hogy egy több évados sorozatot hasonlítok össze 180 perccel. Legtöbb 50 perces epizódban több van azokból a dolgokból amit írtam, mint ami ebben filmben volt 180 perc alatt. De gazából be kell ismernem, hogy nekem a tng a kedvenc sorozatom, sztem az a legjobb és abban volt a legtöbb moralizálás és filozofálgatás és lehet, hogy azzal mérem össze a filmet. De azért sztem a TOS-re jellemző volt. Az lényeg, hogy szerintem túlságosan pocorn mozi volt az utolsó film, de tiszteletben tartom, hogy nektek tetszett. Remélem a kövi olyan lesz (bár eddig trailerből nem ez jön le) amiben egyikünk sem fog csalódni, és akkor megkövetem Abramst is. 🙂

 12. @Adorján Surman: azt elfelejted, hogy a sorozat esetén a 40-50percet rászánhatják egyetlen morális témára amit akár a hétköznapokból merítenek. Nem kell legyen felvezetés és lezárás. Egy mozifilmnél azért ez nem mehet így. Pláne egy olyannál amit erős keretek közé kell szorítani.

 13. @Molnár Patrik Antal a Kobayashi Marut jó, hogy írtad, azt elég jól kifejtették a filmeben, elfogadni, hogy nincs kiút elfogadni a biztos halált. Talán ez a rész volt az ami tetszett a filmben.

 14. @Adorján Surman: nem feltétlenül igaz minden ST sorozatra, hogy nem összefüggő részekből áll. A DS9 egyértelműen “teleregény” lett, a végére az ENT is a Xindi-háború és a Föderáció megalapításához vezető út okán, sőt, még a TNG-nek is ad egy keretet Q megjelenése a pilotban illetve a záróepizódban, nem beszélve Tasha haláláról, ami azért az első részeket nem felcserélhetővé teszi a későbbiekkel. A VOY-ban is pl. felsorolja pár alkalommal Tom Paris Kim korábbi epizódokban balul elsült szerelmeit, vagy ott van Kes, aki elhagyja a hajót, majd egy epizód erejéig visszatér. De nem is ez a lényeg.
  A lényeg az, hogy nincs értelme a paprikáskrumplit összehasonlítani a csokitortával. Magyarul: sorozatot egy mozifilmmel. Más műfaj más követelményekkel, egyiken nem lehet a másikat számonkérni 🙂

 15. @Adorján Surman: magam részéről a felvezető jelenetet szeretem a legjobban ami az “új” Kirk születését mutatja be és a későbbi nyomós megjegyzés alapjául szolgál: “Apád 12percig volt csillaghajó kapitány. 800 életet mentett meg. Ezt múld felül, ha tudod”

 16. Nekem a barlangos jelenet a kedvencem a XI-ben. Amikor először láttam a filmet és megpillantottam az idős Spock-ot és meghallottam Leonard Nimoy jól ismert hangját, elsírtam magam. Sőt, ennél a jelenetnél a mai napig meghatódom. És minden idős Spock-os résznél 🙂
  Egyébként idős Spock és Kirk semmi mást nem tesznek egymással, mint moralizálnak. Moralizálnak arról, hogy bele lehet-e nyúlni a másik idővonalába, morfondíroznak a barátságról, kötelességről… Később idős Spock találkozása fiatalabb énjével is morális fontolgatás eredménye. Van a XI-ben moralizálás bőveni 🙂

 17. @Andrea Mozer Azért írtam a TOS-t, mert addig arról beszélgettünk és film is azokat a karaktereket vette át. Természetesen tudom, hogy a DS9-nak egy szinte az egész sorozaton átfutó története van. Nem hiszem, hogy csak azért lenne bajom a filmmel mert a sorozattal hasonlítom össze, természetesen tudom, hogy mit várhatok egy filmtől és egy sorozattól. Nem egy sorozattal, vagy egy másik filmmel hasonlítottam a filmet, hanem az egész Star Trek világgal és ezért kellett csalódnom. Az egész univerzumra jellemző a volt kutatás, a felfedezés a tudomány a technológia fejlődése. Természetesen tudtok olyan példákat, epizódokat, filmeket hozni amiben ez kevés volt vagy egyátalán nem volt, (azokban is csalódom) Számomra ezek hozzá tartoznak a Star Trekhez és úgy gondolom, hogy legtöbb fan számára is. Ezek jelentették azt amiben a ST különbözik a többit sf univerzumtól. Ezek szinte teljesen kimaradtak a filmből (tudom, hogy írtatok példákat, hogy még is voltak, de ez minimális és szerintem kevés) , ezek nélkül semmiben nem különbözik a film a többi sci-fitől amik mostanában megjelentek. Tényleg látványos volt, izgalmas is, a poénok is jók voltak, bár már egy kicsit sok volt, néha azt éreztem már tőlük, mintha karikatúrát néznék, de ez az én bajom. Tehát elhiszem, hogy nektek tetszett és semmi bajom nincs is vele, de én mást vártam.

 18. Ja, és én örülök, hogy ilyen jól eltudtunk beszélgetni, vitázni a filmről, sajnos manapság már ilyen kis vélemény különbségek is anyázásba torkolnak sok helyen.

 19. @Adorján Surman: Most végiggondolva a mozifilmeken, még csak nem is a tudomány fejlődésével foglalkoznak. Az elsőben az eltévedt Voyager űrszondát próbálják megnevelni, a másodikban Khan-nal viaskodnak, a harmadik Spock kereséséről szól, a negyedik arról, hogy szerezniük kell egy bálnát, stb., stb., sorolhatnám még tovább is. Kalandfilm mindegyik sci-fi köntösbe bújtatva. (Na, jó, a The Voyage Home inkább vígjáték 😀 )

  Persze, hogy lehet beszélgetni, attól, hogy valamit nem egyformán látunk, nem leszünk sem ellenségek, sem ellenfelek. A Star Trek fanoknak sem kell egyformának lenni, szörnyű is lenne 😀

 20. ranger

  Adorjan Surmannal értek egyet. Ha a TOS-t Hupikék Törpikének hívnák akkor is Roddenberry álma lenne, míg a XI csak popcorn mozi.
  Az első film az élet mibenlétét feszegette. A második a tudósok felelősségét. A harmadik a többség érdekét állította szembe az egyénével. A negyedik a környezetszennyezéssel foglalkozott. Az ötödik témája a béke. A hatodiké, hogy megbékélhetnek-e a harcosok.
  A XI meg közölt, hogy eddig rosszul csinálták, mert nem volt lens flare meg sörgyár a gépterem helyett.

 21. Az első hihetetlen unalmas, a másodikban a főgonosz komolyan vehetetlen, a harmadikban a nagy Csillagflottát és a klingonokat hülyék és elmebetegek gyülekezetévé degradálják, a negyediket alaposan elvicceskedték, az ötödik szar, a hatodikban közlik, hogy a klingonok barátságosak és amúgy is mindenki ember, az idegeneknek saját kultúrájuk sincs, még az irodalmukat is kénytelenek tőlünk kölcsönözni. Látod, én is tudok felületesen elemezni, kiragadni egy elemet aztán azon rugózni, meg sem nézni, mi van esetleg mögötte.
  De olyat is tudok mondani, hogy a XI. film a barátság erejéről szól, és hogy a kis emberekből is lehetnek nagyságok. De persze aki nem lát túl a lens flare-en és a sörgyáron, attól én kérek elnézést. 😛

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük