Interjú

A tudományszociológiától a sci-fiig – interjú Mund Katalinnal


“Mögöttem az utódom” – Burger István mögött Mund Katalin

Januári hír, hogy idén Mund Katalin átveszi a Galaktika magazin főszerkesztői posztját Burger Istvántól. Az SFportal megkereste az új főszerkesztőt, hogy megkérdezze: hogyan tovább Galaktika?

SFportal: Mit kell tudni Mund Katalinról, aki 2019-től egy 1972-ben alapított, nagymúltú sci-fi magazin főszerkesztői székébe ül bele?

Mund Katalin: Elvégeztem a Tan Kapuja Buddhista Főiskolát, majd az ELTE Társadalomtudományi karán szereztem diplomát, végül PhD fokozatot szociológiából.  A doktorimat tudományszociológiából írtam, vagyis azt vizsgáltam, hogyan működik a tudomány, hogyan dolgoznak és gondolkoznak a kutatók. Ehhez 3 évet töltöttem az ELTE Etológia Tanszékén, a megfigyeléseimből könyvet is írtam, A kutyaetológia kulisszatitkai címmel. 

Mindeközben órákat tartottam az ELTE Tudományfilozófia Tanszékén és a Társadalomtudományi Tanszéken is. Szerveztem néhány kognitívtudományi konferenciát itthon, s előadtam néhány nemzetközi konferencián jó nevű külföldi egyetemeken is.

SFportal: Mikor és hogyan került kapcsolatba a magazinnal, és milyen feladatokat látott el az elmúlt években?

Mund Katalin: A magazinnal már gyermekkoromban kapcsolatba kerültem, édesapám rendszeres olvasója volt az újságnak, így már általános iskolásként nagy izgalommal forgattam a lapot.

Másodszor már Burger István párjaként kerültem kapcsolatba a lappal 2009-ben. Egy ideig csak kvázi külsős munkatársként írtam néhány tudományos cikket a magazinba, majd évekig kommunikációs tanácsadóként segítettem a lap életét. 2014 ősze óta lapigazgatóként igyekeztem a lap- és könyvkiadási tevékenységet irányítani.

Amikor a Galaktika magazin szemére vetették, hogy nem fizet jogdíjakat a szerzőknek, én vettem fel a kapcsolatot az összes kinti ügynökséggel és érintett személlyel, hogy letisztázzam velük az ügyet, és mindenki számára megnyugtatóan elrendezzük. Szerencsére nagyon sok esetben csak félreértésről volt szó, bár el kell ismerni, hogy követtünk el mulasztásokat, viszont ezeket azóta orvosoltuk is.

Az utóbbi időszakban elsősorban a könyvkiadás területén tevékenykedtem. Bekértem az izgalmasnak tűnő kéziratokat a nemzetközi ügynökségektől, és próbáltam kiválasztani azokat a regényeket, amelyek az itthoni olvasóközönség számára is érdekesek lehetnek. Én kötöttem meg a szerződéseket is a könyvek jogairól. Pályázatokat írtam. Emellett igyekeztem minden területen István munkáját segíteni.

Így azt mondhatom, hogy 10 év alatt végigjártam a ranglétrát, a kiadó tevékenységi körének majd minden szegmenséről tapasztalatokat gyűjtöttem, s lényegében az elmúlt időszakban már nagyon komolyan kivettem a részemet a kiadó irányításában, a munka szervezésében. Ezért ez az új cím nagyon lényeges változást nem jelent számomra.

SFportal: Tervez-e valamilyen változtatást a Galaktika szerkezetében, jellegében, kinézetében?

Mund Katalin: A magazin belső tartalmáért továbbra is Németh Attila irodalmi szerkesztőnk és Kovács „Tücsi” Mihály tudományos szerkesztőnk felel. Mindketten hosszú évek, sőt lassan inkább évtizedek óta végzik a munkájukat nagy szakértelemmel és körültekintéssel. Mivel az olvasóinktól is rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, nem érzem szükségét annak, hogy ezen változtassunk.

A Galaktikát ért támadások kapcsán azonban szeretném kiemelni, hogy a magazinban csak és kizárólag jogtiszta írások látnak napvilágot. Erre nagyon komolyan odafigyelünk. Ezt mindenképpen prioritásnak tartom. Nem újdonság, nem mostantól, hogy ebben a székben ülök, majd minden másképp lesz. Ez már évek óta így van, viszont biztos, hogy amíg én ebben a székben ülök, így is marad. Nagyon sok csalódott íróval találkozom, akik más magyar kiadókra panaszkodnak, akik nem fizetik ki őket. Sajnálatos, hogy ez így működik a magyar könyvkiadási piacon. De legalább mi igyekszünk tisztességesen és megbízhatóan működni.

Ami a magazin külsejét illeti, év elején változtattunk a magazin csak előfizetők számára hozzáférhető XL változatán. A korábban használt steampunkos borítót egy jóval letisztultabb designra cseréltük. Ezzel az új külsővel azt szeretnénk sugallni, hogy a 200 oldalas Galaktika XL voltaképpen már nem is egyszerű magazin, inkább egy novelláskötet, antológia. 

Ami változást jelent, az inkább a kiadó könyvkiadási tevékenységének átalakítása. Míg korábban a Metropolis Media Kiadó egyet jelentett a Science Fiction-nel, az utóbbi években elindítottunk egy nyitási folyamatot. Tudományos ismeretterjesztő könyveket, női irodalmat, fiatalokat megcélzó regényeket is kiadunk. De amire a leginkább nagy várakozással tekintek, az az európai szépirodalmi művek megismertetése a magyar olvasóközönséggel. Idén 6 olyan irodalmi alkotást adunk ki, ami elnyerte az Európai Unió irodalmi díját. Ezek mind nagyon különleges regények, igazi irodalmi csemegék, ráadásul egészen különleges nyelvekről kell lefordítani őket, mint amilyen az izlandi, a svéd, a bosnyák vagy a macedón.

A jövőbe tekintve…

SFportal: Mik a közeljövő vagy éppen a távoli jövő célkitűzései?

Mund Katalin: A szocializmus időszakában a Galaktika magazint majd minden család rendszeresen vásárolta, gyűjtötte. A mi korosztályunkban (a szocializmus időszakában születettek) alig találkozni olyan emberrel, akinek a szülei, nagyszülei ne olvasták volna, s ily módon ne került volna már gyerekként kapcsolatba a magazinnal. Az olvasóink és előfizetőink zömét ezek a hajdani előfizetők és gyerekeik teszik ki. A régi előfizetők, akik 1972-óta gyűjtik a magazint, azonban lassacskán megöregednek. Sem a nyugdíjukból nem futja, hogy megvegyék, sem a szemük nem elég jó már ahhoz, hogy olvasni tudják a lapot. Így ők lassacskán kikopnak.  Ezért a legfontosabb célkitűzésnek a fiatalok megszólítását tartom. A Galaktika mindig is fiatalos lap volt. Újra meg kell találnunk azt a hangot, stílust, üzenetet, amivel ez elérhető. Maga a zsáner nagyon is alkalmas erre, hiszen a jövőbe mutató témák, a modern nyelvezet és a modern világ kihívásaira reflektáló írások a mai modern fiatal generációk kérdéseit, problémáit boncolgatják. A novella műfaj pedig rövidségénél fogva alkalmas arra, hogy a fiatalokkal megkedveltesse az olvasást. Lehet, hogy valaki egy hosszú regényhez nem ül le, ám egy-egy novellát könnyebben elolvas. 

A másik nagyon fontos célkitűzésem, hogy elsimítsam a zsánerben dolgozó kiadók, szerzők és egyéb csoportok közötti látszólagos érdekellentétet, gyűlölködést. A kiadók között természetesen versengés zajlik, mindenki igyekszik jó címeket szerezni, és minél több olvasót megszólítani. De nem hiszem, hogy ehhez feltétlenül a másik kiadó, szerző, szerkesztő, stb. munkájának pocskondiázása lenne az egyetlen üdvözítő út. Nem hiszem, hogy attól, hogy egy kiadó munkatársa kígyót-békát kiabál egy másik kiadóra, azzal növeli saját kiadója könyveladásait. Miért nem inkább nagy közös rendezvényeket tartunk, rajongókat megmozdító nagy közös eseményeket szervezünk? Úgy vélem, ha a zsáner rajongóit nem megosztani próbáljuk, hanem megszólítjuk pozitív eseményekkel, programokkal és üzenetekkel, akkor egyre nagyobb lesz ez a rajongó tábor, vagyis hosszabb távon minden kiadó jól járhat.

Ezt elősegítendő, szeretnék leülni a közeljövőben a többi kiadóval egy-egy beszélgetésre, szeretném, ha tudnák, mi itt a Galaktika magazinnál nem úgy tekintünk rájuk, mint konkurens kiadókra, hanem mint társ-kiadókra, akik ugyanazt az ügyet szolgálják.

SFportal: Változik-e valami a Galaktika kommunikációjában? Hogyan tervezik új olvasók elérését?

Mund Katalin: A Galaktika magazin abban a szerencsés helyzetben van, hogy van egy nagyon hűséges, stabil olvasótábora, akik mindig, minden körülmények között megveszik a magazint illetve a GFK sorozat könyveit. Ez nagy nyugalmat, biztonságot jelent a kiadó számára, ám nyilvánvalóan nem elegendő ahhoz, hogy fejlődni tudjunk.

Az elmúlt ősszel és télen a legkülönfélébb médiában hirdettünk. Nem sajnáltuk a pénzt, hogy lássuk, vajon hol éri meg leginkább. Próbálkoztunk Metro kocsiban, print magazinokban, rádióban is. Valójában a leghatékonyabb hirdetést az online felületek tudják nyújtani. Ez egyébként is összecseng azzal a tervünkkel, hogy a fiatalok irányában nyissunk. Ők azok, aki a social média minden formáját leginkább használják, így őket legkönnyebben az okos eszközeiken keresztül tudjuk elérni. Következésképpen mind a magazint, mind a könyveinket elsősorban is online kommunikáljuk. Ehhez egy profi külsős online marketinges cég segítéségét is igénybe vesszük.

Igyekszünk tovább bővíteni blogger/vlogger csapatunkat. Folyamatosan keressük az online tér legjobb influencereit. Továbbá a Galaktika Youtube csatornájának is új irányt szabunk.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a kiadó minden tevékenysége profi módon működjön. Korábban szinte elegendő volt a munkatársak hatalmas lelkesedése, elkötelezettsége, ahhoz, hogy működjenek a dolgok, de ma már ez kevés. Csakúgy, mint bármely gazdasági vállalkozás esetében a legapróbb részletekig mindent profin kell csinálni. Folyamatosan képezni kell magunkat.

A Galaktikát szeretem úgy kommunikálni, mint a Patek Philippe órákat szokták: generációk közös kincse. Ahogy már említettem, a magazint a legidősebb generáció kezdte olvasni, majd a gyermekeik és ma már az unokáik olvassák. Nem sok olyan újság létezik a világon, ami képes arra, hogy három generációit összekössön.  Ezt nagyon szép és komoly értéknek tartom. Erre szeretnénk ösztönözni az előfizetőinket is egy új előfizetési lehetőséggel. A korábbi Gyémánt és Platina klubkártya mellé most lehetőséget adunk egy ún. Társkártya megvásárlására is. Ha valaki már rendelkezik Galaktika vagy Galaktika XL előfizetéssel, azaz Gyémánt vagy Platina kártyával, akkor kedvezményesen hozzájuthat egy Társkártyához, amit odaajándékozhat valakinek. A Társkártyát kifejezetten a fiatalabb generációnak alkottuk meg: tulajdonosa élvezheti a főkártya könyvekre adott kedvezményeit, s mindemellett egészen különleges és exkluzív klubpartneri ajánlatokkal és lehetőségekkel élhet.

SFportal: Burger István azt nyilatkozta, hogy ha szükséges, ott lesz tanácsadóként az elkövetkezőkben is. Számít a régi főszerkesztő segítségére? Ha igen, miben?

Mund Katalin: Burger István lapigazgatóként folytatja a munkát, ami azt jelenti, hogy minden fontos gazdasági döntést közösen hozunk meg. Továbbá minden fontos stratégiai és üzleti tárgyalás esetében is számítok a tapasztalatára, profizmusára.

SFportal: Mostanában egyre több a sci-fiben a női közreműködő. Hogy érzi, számít egy irodalmi magazinnál, hogy a főszerkesztő nő vagy férfi? Jelent-e ez valamiféle különbséget az eddigiekhez képest a zsánerben?

Mund Katalin: Nem hinném, hogy ennek különösebben nagy jelentősége van. De valóban van egy olyan tendencia a világban, hogy egyre több a női szerző, de könyvet is egyre inkább csak a nők olvasnak. Inkább a nők indítják az irodalmi blogokat, ők aktívabbak a Moly-on is. Így óhatatlanul némileg nőiesebbé válik a zsáner is. Mi a Galaktikánál nem egy író nemét nézzük, hanem hogy jó-e az, amit írt. Igyekszünk egyensúlyt tartani. Ma még mindig inkább férfiak olvassák a magazint, de az időről időre elvégzett olvasói felmérések, és az előfizetők változásai alapján mi is látjuk, hogy egyre több a női olvasónk.

Ugyanakkor azt is megfigyeltem, hogy azok a nők, akik nagyon szeretik ezt a zsánert, gyakorta szabadkozva mondják, hogy ők nem olyanok, mint a többi nő. Úgy érzik, hogy amiatt, hogy ezt a zsánert kedvelik (és nem a romantikus szerelmes regényeket olvassák) inkább fiúsak ízlésvilágukban. Szomorú, hogy ezek a sztereotípiák ilyen erősek.

Úgy látom, hogy a férfiak is egyre nyitottabban a női szerzők felé. Jodi Taylor időutazós sorozatáért például, amiről én azt gondoltam, hogy ez kifejezetten egy csajos könyv, ugyanannyi férfit hallottam rajongani, mint nőt. Én abban bízom, és azt jósolom, hogy ezek az előítéletek és félelmek idővel megszűnnek.

SFportal: Személyesen mit tekintene a főszerkesztői munkássága sikerének?

Mund Katalin: Manapság, amikor hétről hétre szűnnek meg a sajtótermékek, mennek csődbe az irodalmi lapok, nagyon örülnék, ha a következő 15 évben is fennmaradna a Galaktika magazin. Mindent meg fogok tenni ennek érdekében.


Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük